Pengalaman kena Gastrik / GERD

Recommended Brokers


Sponsored Post

Kamm Matt

Fun Poster
Joined
Sep 20, 2013
Messages
472
Reaction score
32
Points
0
utk pesakit GERD ni.. biskut apa yg sesuai.. sebab gerd tak boleh benda berunsur gandum.. selain oat apa yg ok utk biskut?
 

Kamm Matt

Fun Poster
Joined
Sep 20, 2013
Messages
472
Reaction score
32
Points
0
air sejuk ais.. air tin.. air masam air berangin mint tak boleh chewing gum tak boleh
 

Kamm Matt

Fun Poster
Joined
Sep 20, 2013
Messages
472
Reaction score
32
Points
0
tepung gandum.. oat.. jagung.. bergoreng.. bawang.. halia.. tak boleh makan.. susu lembu tak boleh.. susu kambing fresh shj boleh.. sayur sejuk tak boleh menjalar tak boleh.. sawi pakchoy karot boleh makan.. buah tempatan semua tak boleh.. buah apple kurma kiwi strawberi blueberry pear boleh.. minum air suam 0 shj tanpa gula.. gula stevia takpe.. garam putih pn xboleh.. garam bukit/gunung.. duduk tempat hangat jgn dlm tempat sejuk/lantai sejuk.. makan b4 jam 8mlm.. mandi b4 maghrib.. banyak kan ngurut buang angin.. tepung beras boleh amik..
 

myzaem

Fun Poster
Joined
Jun 4, 2010
Messages
814
Reaction score
4
Points
0
Aku pun nak share jugak pasal wife sakit gastrik, sampai tahap kena pi klinik cucuk punggung untuk hilang gastrik. Tapi perkara tu dulu lah. Sekarang dah baik. Yang aku ingat aku pernah beli jamu Surut Ayu tapi bukan target nak rawat gastrik lah, ia lebih pada untuk slim. Sejak makan jamu tu 2 botol, Alhamdulillah sakit gastrik dah tak ada. Puasa pun boleh dah sampai waktu berbuka, perut tak rasa pedih. Aku tak tahu lah kandungan apa dalam jamu tu. Macam pelik juga jamu slim tu boleh hilangkan sakit gastrik yang bertahun-tahun. Seingat aku ubat-ubat lain tak da makan pun. Cuma sekarang ni khabarnya jamu tu dah diband dan tak lulus KKM.. entah ye atau tidak. Kat intenet masih ada yang jual rasanya. Tapi sekarang wife dah stop makan jamu tu.
 

akudotcom

Active+ Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
3,138
Reaction score
720
Points
113

Bdn nak pakai lama
Mkn mcm binatang
Mana tak jahanam
 
Sponsored Post
Top
Log in Register