Pengalaman Ditipu bengkel servis Motosikal , cara dapat refund balik

Recommended Brokers


Latest Threads

Mr.Tab

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2012
Messages
3,029
Reaction score
15
Points
0
Nak dijadikan cerita motor rosak tgh naik, bunyi kuat dipercayai rosak piston bergesel dengan block ( abis calar kalau bunyi kuat ni) motor Yamaha

perjalanan jauh hampir 120Km setiap hari, servis pun 2000Km sekali ( minyak semi) pastu pergi la repair satu kedai orang c i n a ni, tanya2 tokey dalam RM400-500 boleh siap la.

dalam2 tu duk pikir juga, pastu mintak la list harga..dia duk ulang 400-500 kawtim..boleh siap

pastu on la, sbb pikir rosak tgh jalan abis la lagi parah menolak...pastu start kata on, terus kena serbu motor, bukak enjin ( barai la) yng nampak rosak adalah block dan piston.. yang lain2 xda masalah..

lepas bukak tu, bukak la senarai list harga ( boleh pulak ada senarai dalam hati), buat list tgk2 terus naik RM1000++, terkejut beruk la kita ni..sib baik pakai smart..termenung panjang..abis duit poket ni..sah2 kena tipu bulat2..motor dah barai...dah settle semua lebih kurang 4 jam repair..aku bayar la , resit tak sign...

balik office kena plak ngan mmber2 kata kena tipu..hahah..takpe aku pun buat report kat KPDNKK bahagian aduan di http://eaduan.kpdnkk.gov.my/eaduan/aduanbaru.php?lang=2. dah siap isi bagi la tau report2 tak puas hati mcm kena tipu, barang tak berkualiti, pasang tak kemas, barang kemungkinan tidak original bla bla bla.


dalam tempoh 2 minggu siasatan dijalankan KPDNKK dan dalam masa tu dapat Call dari KPDNKK yng diorang dah ada dikedai..sedang siasat kes ni.. pastu owner kedai nak bayar balik RM800.00 walaupun dia kata barang dia original.

hari ni jumpa la owner dia di bengkel disaksikan pegawai untuk settel kan diluar makamah sebab aku malas nak panjangkan cerita. dia bayar separuh..

dalam cerita ni, aku rasa ramai mangsa2 yang sudah terkena dengan bermacam2 bengkel.. jadi nasihat aku, kita report terus kalau rasa tak puas hati dan tertipu.

sapa ada pengalaman ni..cer cerita gak
 
Last edited:
Sponsored Post

AMHFZ

Super Active Member
Joined
Mar 6, 2012
Messages
5,010
Reaction score
201
Points
63
Location
Madrid, Espana
Nak dijadikan cerita motor rosak tgh naik, bunyi kuat dipercayai rosak piston bergesel dengan block ( abis calar kalau bunyi kuat ni) motor Yamaha FZ

perjalanan jauh hampir 120Km setiap hari, servis pun 2000Km sekali ( minyak semi) pastu pergi la repair satu kedai orang c i n a ni, tanya2 tokey dalam RM400-500 boleh siap la.

dalam2 tu duk pikir juga, pastu mintak la list harga..dia duk ulang 400-500 kawtim..boleh siap

pastu on la, sbb pikir rosak tgh jalan abis la lagi parah menolak...pastu start kata on, terus kena serbu motor, bukak enjin ( barai la) yng nampak rosak adalah block dan piston.. yang lain2 xda masalah..

lepas bukak tu, bukak la senarai list harga ( boleh pulak ada senarai dalam hati), buat list tgk2 terus naik RM1500, terkejut beruk la kita ni..sib baik pakai smart..termenung panjang..abis duit poket ni..sah2 kena tipu bulat2..motor dah barai...dah settle semua lebih kurang 4 jam repair..aku bayar la , resit tak sign...

balik office kena plak ngan mmber2 kata kena tipu..hahah..takpe aku pun buat report kat KPDNKK bahagian aduan di http://eaduan.kpdnkk.gov.my/eaduan/aduanbaru.php?lang=2. dah siap isi bagi la tau report2 tak puas hati mcm kena tipu, barang tak berkualiti, pasang tak kemas, barang kemungkinan tidak original bla bla bla.


dalam tempoh 2 minggu siasatan dijalankan KPDNKK dan dalam masa tu dapat Call dari KPDNKK yng diorang dah ada dikedai..sedang siasat kes ni.. pastu owner kedai nak bayar balik RM800.00 walaupun dia kata barang dia original.

hari ni jumpa la owner dia di bengkel disaksikan pegawai untuk settel kan diluar makamah sebab aku malas nak panjangkan cerita. dia bayar separuh..

dalam cerita ni, aku rasa ramai mangsa2 yang sudah terkena dengan bermacam2 bengkel.. jadi nasihat aku, kita report terus kalau rasa tak puas hati dan tertipu.

sapa ada pengalaman ni..cer cerita gak

Pengalaman & pengajaran. nice sharing tt..

Biasanya kalau pomen dh turun enjin/barai habis. habis semua part kalau boleh dia nak tukar. yg tk rosak dikatanya rosak. kita yang jadi mangsa..

Anggaran dalam 300-400, tp kena sampai 1.5k. mmg terduduk la.. moto dah barai. nak taknak kena laa bayar juga..

mcm sy, akan tnya pomen btul2.. sy nak tuka benda yg rosak dgn harga anggaran dia tu. lebih mmg sy tk byr. melakinkan barang tambahan tu mmg perlu di tukar. :)cgrock
 

malrockstar

Super Active Member
Joined
Apr 6, 2011
Messages
8,411
Reaction score
31
Points
48
Location
Klang
nice sharing. bole jadi rujukan..
aku pernah repair moto jugak..mula2 dia ckp dalam rm800..last2 kne 1000 lebih..
aku bayar je..xleh nak buat ape
 

mr.dede

Legendary Member
Joined
Dec 1, 2010
Messages
11,319
Reaction score
186
Points
63
tt masa siasat tu motor ko kna barai balik ke tak
 

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,042
Reaction score
284
Points
0
Location
PERANG BESAR,
skrg ni KPDNKK dah bagus..... buat report laju jerk diorg amik tindakan...
bab kena tipu ni xyah risau kalau nampak mahal sgt x berbaloi report jerk mcm TT.....
 

am.de.sign

Active Member
Joined
Jul 27, 2011
Messages
1,102
Reaction score
6
Points
0
aku bca bbrpa kali utk fhm kes TT. nice sharing.

 

soul333

Fun Poster
Joined
Jun 14, 2009
Messages
584
Reaction score
17
Points
18
Nak dijadikan cerita motor rosak tgh naik, bunyi kuat dipercayai rosak piston bergesel dengan block ( abis calar kalau bunyi kuat ni) motor Yamaha FZ

perjalanan jauh hampir 120Km setiap hari, servis pun 2000Km sekali ( minyak semi) pastu pergi la repair satu kedai orang c i n a ni, tanya2 tokey dalam RM400-500 boleh siap la.

dalam2 tu duk pikir juga, pastu mintak la list harga..dia duk ulang 400-500 kawtim..boleh siap

pastu on la, sbb pikir rosak tgh jalan abis la lagi parah menolak...pastu start kata on, terus kena serbu motor, bukak enjin ( barai la) yng nampak rosak adalah block dan piston.. yang lain2 xda masalah..

lepas bukak tu, bukak la senarai list harga ( boleh pulak ada senarai dalam hati), buat list tgk2 terus naik RM1500, terkejut beruk la kita ni..sib baik pakai smart..termenung panjang..abis duit poket ni..sah2 kena tipu bulat2..motor dah barai...dah settle semua lebih kurang 4 jam repair..aku bayar la , resit tak sign...

balik office kena plak ngan mmber2 kata kena tipu..hahah..takpe aku pun buat report kat KPDNKK bahagian aduan di http://eaduan.kpdnkk.gov.my/eaduan/aduanbaru.php?lang=2. dah siap isi bagi la tau report2 tak puas hati mcm kena tipu, barang tak berkualiti, pasang tak kemas, barang kemungkinan tidak original bla bla bla.


dalam tempoh 2 minggu siasatan dijalankan KPDNKK dan dalam masa tu dapat Call dari KPDNKK yng diorang dah ada dikedai..sedang siasat kes ni.. pastu owner kedai nak bayar balik RM800.00 walaupun dia kata barang dia original.

hari ni jumpa la owner dia di bengkel disaksikan pegawai untuk settel kan diluar makamah sebab aku malas nak panjangkan cerita. dia bayar separuh..

dalam cerita ni, aku rasa ramai mangsa2 yang sudah terkena dengan bermacam2 bengkel.. jadi nasihat aku, kita report terus kalau rasa tak puas hati dan tertipu.

sapa ada pengalaman ni..cer cerita gak
terbaik bro atas panduan..
padan muke org yg cube menipu tu..

kalau bro x buat report confirm org tu x pulang balik rm800

kalau peniaga tu di pihak betol die xkan pulangkan la rm800 tu..gile ape org jenis gile duit mcmtu pulang balik duit + rugi

p/s kalau beli barang pape..simpan dan ambik resit untuk tujuan claim/report/rujukan/etc cam tt..kalau tt xamik resit rasenye xdpt repot KPDNKK dan dipulangkan balik rm800 tu
 

Prisoner

Active+ Member
Joined
Apr 25, 2010
Messages
4,003
Reaction score
38
Points
0
Kerosakan dalaman mcm ni sebenarnya mmg mcm tu.. X tau apa yg rosak selagi x bukak dan tgk.. Mna2 pomen pun gerenti bg kos yg dia boleh confimkan apa rosak base dari dengar bunyi..

Dah bukak.. Check 1-1 part mana yg effect baru boleh bagi harga...

Tp yg aku citer ni kalau dgn wshop yg dipercayai dan kenal kowang laa...
Kalau x mmg kena mcm tt ni la..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register