Pengalaman Beli Rumah Under Construction, Subsale dan Lelong

Recommended Brokers


lundai

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
138
Reaction score
65
Points
20
fuh power2...slip gaji kene cantik jgk la ye sblum nk beli rumah bnyak2 ni
Nak beli umah sebiji pun nak kena slip gaji cantik... Kalo bank tgk kita ade hutang lain yg tertunggak, mana mungkin bank berani nak bg loan.. Sama jugak la kalo kawan kita nak pinjam duit... Kalo kita tau kawan kita tu mmg liat nak bayo hutang, xkan kita berani nak bagi hutang... Hihihi...
 
Sponsored Post

epozer

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Aug 2, 2010
Messages
14,456
Reaction score
373
Points
131
Bergantung pada matlamat.. Nak duduk sendiri atau nak buat pelaburan... Kalo nak duduk, ok je beli yg rm390k... Kalo nak buat pelaburan, baik beli yg rm150k tu... Bole beli 2 biji terus... Hahahaha...
klau beli jual balik next loan dia kira loan ke2 or loan pertama balik tt?..haru gak next beli rumah dpt 70%je...mengelupur nk cari dp
 

lundai

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
138
Reaction score
65
Points
20
klau beli jual balik next loan dia kira loan ke2 or loan pertama balik tt?..haru gak next beli rumah dpt 70%je...mengelupur nk cari dp
Kire loan pertama jugak lah... Bukan kira berapa jumlah loan yg kita dah pernah buat.. Dia kira berapa loan rumah yg ada pada masa tu..
 

lundai

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
138
Reaction score
65
Points
20
PART 14.

Nak pilih penyewa yg bagus?

Macam mana nak tau penyewa tu bagus ke tidak?? Xde sapa pun yg tau.. Hahahahaha..

Tapi aku cuba buat saringan jugak lah... Kita still bole pilih sapa penyewa kita.. Bukannya bila org tu nak sewa umah kita, kita kena bagi jugak.. Kita bole pilih sapa penyewa kita...

Macam mana aku pilih penyewa? Cara aku senang je..

1st skali deposit mmg aku mintak 2 bulan. Why? Simple..bagi aku kalo deposit 2 bulan pun xbole bagi, maknanya mungkin dia jenis xbole menyimpan atau boros ke... Tgk jugakla kalo dia dah keje lebih setahun ke.. Tapi xbole menyimpan...mmg aku xbole mintak kurang deposit tu lagipun umah aku bagi sewa fully furnish...

Takut xde penyewa sebab org lain bagi deposit sebulan atau xde deposit langsung? Yang aku takut nanti sewa x bayar dan lari malam skali dgn barang2 rumah... Biarlah bilik tu kosong xde penyewa dari dapat penyewa yang teruk..

Macam mana pulak kalo dia baru start keje? Mmg xde la duit nak sediakan 2 bulan.? Ni kekadang ada betulnya.. Tapi kenapa perlu pinjam pada tuan rumah? Faham x maksud aku? Kalo ko xde duit, kenapa nak pinjam dgn tuan rumah? Kenapa x pinjam dgn kawan2? Sedara2? Org yg dia kenal rapat? Family ke..? Ke dorg tu semua mmg xnak bagi pinjam sbb tau dia mcm mana..?? Faham x?.. Pinjam dgn tuan rumah tu kire dia xnak bayo deposit dulu la, nak masuk dulu.. Bahaya jugak... Sbb barang kat umah banyak... So kena bayo deposit baru bole masuk.

Perlu ke pikir negatif pada semua penyewa ni?? Xperlu pun, tapi yelah, kita xkenal org tu, nak bayo deposit pun susah jadi xkan nak terus percaya kan?? Kan??

Yang paling penting, tgk masa dia whatsapp atau message kita tu bila tanya pasal umah/bilik... Tgk gaya bahasa dia.. Kalo masa whatsapp pun korg x berkenan dgn gaya dia berbahasa, senang cite gayamacam bagus jek.. Baik abaikan je.. Kalo gaya bahasa ok, lepas tu nak view umah, tgk pulak gaya dia masa dgn kita.. Berbudi bahasa ke, kerek ke...

So kalo dah tgk penyewa tu ok, explain rules2 dalam tenancy agreement tu biar jelas...

Kekadang kalo aku tgk penyewa tu mmg baru keje dan nampak baik, aku bole je cakap deposit tu bayar ansur 2 kali... Kire sebelum masuk tu dia kena bayar sewa dan 1 bulan deposit dulu, next gaji bayar sewa dan 1 bulan deposit lagi.. Atleast xbanyak la dia nak keluarkan duit.. Dia kena nak usahakan jugak la, xkan semua nak bersuap...

So macam tu je la aku saring tenant aku.. Kalo yg mintak xnak deposit ke, nak bayo sewa sahaja dan deposit nak bayo dulu lepas gaji next month ke, mmg aku tolak awal2... Sbb semua org bole bagi alasan.. Bagi alasan senang je.. Nak bagi solution kepada masalah tu x ramai nak buat.. Jadi kalo penyewa tu bole ikut rules aku, bagi aku pun xde masalah...

Setakat ni, penyewa yg aku dapat pun ok2 semua.. Belum ade lagi la dapat yg teruk2... Syukur jugak lah... Sebab bila baca cite2 owner lain dapat penyewa camharam, kesian jugak la.. Siap rumah pun rosak.. Skali tgk, ni rumah ke kandang... Haaaa... X ke haru... Jadi ni cara aku la... Cara korg terpulang... Kot2 ade lagi tips lain, bole la bgtau kat sini... Sama2 belajar..

Ok, mcm panjang plak.. Nanti cite pasal GRR tu pada part 15 nanti lah... Adios..
 
Last edited:

3gunHell

Active+ Member
Joined
Jul 31, 2011
Messages
2,637
Reaction score
28
Points
30
terima kasih tt atas perkongsian.
khusyuk baca.
 

lundai

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
138
Reaction score
65
Points
20
PART 15.

Skim GRR (Guarantee Return Rental)


Yee...seperti mana korg membacanya, macam tu la bunyinye...pulangan sewa yg digerentikan oleh pemaju...adakah ianya bagus? terbukti berkesan ke? kire kalo kit beli rumah tu, nanti ada pihak yg akan uruskan umah kita (buat sewa) dan kita akan dapat sewa bulan2 dari pihak tersebut...Yeeee, xyah pening nak carik penyewa, xyah pening nak urus, tau2 duit sewa masuk dalam akaun...Best x? Best gilee...duduk goyang kaki je duit masuk...dan mostly skim2 GRR ni akan bagi lebih dari installment yg dibayar..contoh beli rumah rm300k, anggaran installment rm1500, bole dapat rm1800 ke bulan2 nanti..macam tu la dia nak tarik org beli...

bayo rm1500 dapat duit sewa rm1800 tanpa penat lelah dan pening kepala..sapa xnak, ye dok?...

Mostly skim GRR ni di bagi pada projek berdekatan dgn tempat peranginan la, tepi laut ke, so bole la company tu buat homestay.. Atau pun dekat dengan tempat student, dan bole la dikata pemaju tu akan sewa dekat student....

MAcam aku cakap sebelum ni, jangan la percaya sangat ejen2 dan pemaju2 ni...ejen dan pemaju ni nak jual rumah je..walaupun skim GRR tu memang legit, tapi sebenarnya banyak dah kes pasal GRR ni xmampu diteruskan untuk jangka masa panjang...

Perlu diingat, skim ni ditawarkan dan bukan dibuat oleh pemaju. Kita beli rumah dengan pemaju tapi yg menguruskan skim sewa ni adalah syarikat lain dan akan ade agreement lain..sebab apa? Jika syarikat tersebut xmampu nak bagi pulangan sewa kat owner, dan owner start menyaman ke, pemaju dah xde kena mengena...Ye....yg kena saman tu syarikat yg uruskan skim sewa tu...mmg bole menang saman tu, tapi yelah, kalo company tu pun xde duit, menang syok atas kertas je la..bukan bole dapat duit pun..kena keluar duit lagi ade la sebab nak pakai lawyer nak saman2 ni....

Apa aku bole cakap berhati2 dan buat la kajian pada skim2 yg pemaju tawarkan..Skim GRR, skim cashback...perlu diselidiki dahulu..Skim cashback, mmg syok la beli umah dapat duit free katanya...padahal duit tu kita buat loan sebenarnya....

Korang bole google la cite2 projek GRR ni...Yg aku tau projek kat laketown bukit merah resort, projek kat bandar teknologi lagenda kat mantin, yg terbaru kat cyberjaya, the Ark rasenye..dalam proses owner nak saman sebab xdapat pulangan sewa tu..ye lah, installment nak kena bayo..nak buat sendiri, kekadang owner bukan duduk sana, duduk jauh...masak kalo mmg berharap pada pulangan sewa tu...Silap2 rumah pun terlelong...terlelong murah2 plak tu...

Macam kat laketown bukit merah resort tu aku baca, owner dulu beli dalam rm120k..skarang mostly terlelong dalam rm20k ke rm40k je....mmg terduduk la owner2 yg beli dulu tu...mana pergi janji manis yg diwar2kan masa nak jual tu? semua dah cuci tangan ....kesian kat owner yg beli kononya untuk masa depan...

jadi berhati2 dan sila jgn membeli ikut2 org...buat kajian sendiri...list kan pro and con kalo nak beli tu...apa plan masa nak beli dan apa exit plan dan apa emergency plan kalo tetiba apa yg kita plan tu x menjadi...contoh:

sebab nak beli: nak buat sewa
exit plan: nak jual lepas 5 tahun (sbb xkena rpgt dan harga dah naik)
emergency plan: kalo lepas beli xde plak org nak sewa, ade x simpanan nak cover sewa untuk 6 bulan, 1 tahun..? lagi lama bole tahan lagi bagus..

ni contoh la..kalo korg bole plan lagi detail lagi bagus...lagi nampak jalan tu..xde la mudah terpesong sgt masa nak laksanakannya nanti..yelah, kekadang bila nak beli rumah untuk pelaburan, or course kita akan baca2 pengalaman orang, ada kawan2 yg mindset hartanah, join group2 hartanah..bila dah bergroup2 tu, kite tgk org tu bole beli rumah banyak dgn cepat.. Kekadang setahun bole sambar 3 @ 4 biji... Tu belum lagi kawan tu beli umah harga rm300k ke rm500k. Tgk gambo lawa2 rumah dorg... Benda2 benda macam tu bole buat terpesong matlamat korg.. Kita xtau kemampuan kewangan diorg mcm mana.. Tapi kita tahu kemampuan kewangan kita...sebab tu aku bila pikir2 nak buat cepat atau nak beli umah mahal sikit (kononnya bila jual untung banyak sikit), aku tgk2 dulu plan yg aku dah tulis tu.. Baca balik apa yg aku tulis, kenapa aku cuma mampu untuk beli rumah harga rm150k kebawah je dan bukan rumah rm200k ke atas... Bila tgk matlamat dan risiko yg kita dah tulis tu, nanti sedar diri la sikit... Xterpesong sgt.. Hutang ratus ribu ni jgn amek mudah... Silap2 nanti untung 5, 6 rumah yg kita beli murah2 pun xbole cover rugi satu rumah mahal yg kita 'tersalah' beli sebab terikut2 cara orang... Ingat. Ukur baju dibadan sendiri.... hehehehe...

sebab beli mmg senang..dapat kunci mmg syok...pastu tangan duk kat dahi pikir mcm mana nak cover sewa bulan2 selama bertahun2 plak tu....tu yg part susah...nak maintain manage rumah tu...

oklah..nanti next part aku bgtau sapa aku follow pasal hartanah dan investment lain...tunggu PART 16 nanti..
adios.

Bawah ni unit2 laketown bukit merah yg kena lelong murah2.. Gambar baru tambah..


 

Attachments

Last edited:

chulax12

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
5,393
Reaction score
630
Points
151
wahhh mantap tt.....boleh jadi sifu ni kihkihkih...
 

lundai

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
138
Reaction score
65
Points
20
PART 16

Ni antara orang yg aku follow kat facebook je lah...dulu2 dorang ni ade yg ade blog, tapi sejak ade facebook, mostly dorg share kat situ je lah..

Antaranya:


Shafie bustan - ejen umah lelong. Hands on person. Ade buat sendiri homestay kontena kat melaka. Ade buat kelas lelong xsampai rm100.. Bole tanya direct apa2 dan koreklah ilmu dari dia sebanyak mungkin masa kelas tu.. bole la nak tau mcm mana buat kolam renang utk homestay dia tu..cerita melalui pengalaman dia dan bukan dari pengalaman org lain...

Adlina MN - srikandi ejen lelong. Banyak cita pengalaman beli lelong dan tips2.

Faizul ridzuan - pelabur merangkap consultant. Mostly undercons dan subsale below market value property. Ada buat free talk pasal hartanah. Dia ada ajar macam mana nak grade hartanah supaya beli hartanah yg berkualiti je..Mostly game dia property dalam 300k ke 700k...bukan level aku la..hehehe..tapi follow je la .

Nazri mustafa - lawyer. Banyak cite pasal prosedur dan pengalamannya.

Ir ajak abdul razak - jurutera dan hobinye beli umah rumah busuk dan tukarkannya jadi cantik dan wangi pastu jual.

Anis hafiza & nekmatuzzura ubaidari - macam mana gaji kecil tapi bole beli banyak rumah.. Macam mana nak urus penyewa..

Meor zaidee aka abang ensem - antara terawal aku follow blognye. Skang ni dia dah x sangat nak beli hartanah. Cuma ada 14 biji je rasenye dan dia skang cuba untuk habiskan hutang hartanah dia satu persatu.. Mungkin guna teknik snowball aku rase..

Abe nazz zain - mostly main hartanah undercons dan bulk purchase dan juga co-founder group jaegers rasenye.. Story telling dia best.

Azizul azli ahmad & zaidi ismail & muhd farid- nasihat & tips perancangan kewangan. pelabur hartanah jugak..

Muhd aman - ni pakar tanah... Nak tukar tittle tanah, nak pecah lot, kos yg kena.. Mmg otai tanah.. Bole la follow dia ni..

Jangan terbeli tanah lot lidi udah la ye.. Jualan lot lidi ni menipu je..jangan sesekali beli lot lidi.!

So xde la banyak mana pun follow...just search je kat facebook nama tu..tu nama facebook dorg...Mostly kalo korang baca, tips dan nasihat tu lebih kurang je dan mungkin dah tau...tapi kekadang tu ade jugak tips yg rare..tu yg kita nak tu..sebab yelah, bukan semua skill2 yg rare ni akan diberitahu secara public..

Adios...oh ye..sebelum ni aku ade bgtau aku nak remortgage umah lelong aku yg dah tukar milik tu..aku ade submit loan untuk remortgage umah..aku submit satu bank je...banker tu dah check dan actually bole dapat market value yg aku nak tu...woot woot!! oklahh,,..lepas satu perkara...next ialah samada DSR aku lepas tak dengan nilai loan yg aku apply tu...Biase dalam seminggu lebih bole tau...so..tunggu......

Part 17 aku cita sikit pasal declare income tax untuk rumah sewa ni.. Bagus ke tak kalo declare?.. Wait and see..
 
Last edited:

Maestro

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2009
Messages
2,954
Reaction score
270
Points
41
PART 15.

Skim GRR (Guarantee Return Rental)


Yee...seperti mana korg membacanya, macam tu la bunyinye...pulangan sewa yg digerentikan oleh pemaju...adakah ianya bagus? terbukti berkesan ke? kire kalo kit beli rumah tu, nanti ada pihak yg akan uruskan umah kita (buat sewa) dan kita akan dapat sewa bulan2 dari pihak tersebut...Yeeee, xyah pening nak carik penyewa, xyah pening nak urus, tau2 duit sewa masuk dalam akaun...Best x? Best gilee...duduk goyang kaki je duit masuk...dan mostly skim2 GRR ni akan bagi lebih dari installment yg dibayar..contoh beli rumah rm300k, anggaran installment rm1500, bole dapat rm1800 ke bulan2 nanti..macam tu la dia nak tarik org beli...

bayo rm1500 dapat duit sewa rm1800 tanpa penat lelah dan pening kepala..sapa xnak, ye dok?...

Mostly skim GRR ni di bagi pada projek berdekatan dgn tempat peranginan la, tepi laut ke, so bole la company tu buat homestay.. Atau pun dekat dengan tempat student, dan bole la dikata pemaju tu akan sewa dekat student....

MAcam aku cakap sebelum ni, jangan la percaya sangat ejen2 dan pemaju2 ni...ejen dan pemaju ni nak jual rumah je..walaupun skim GRR tu memang legit, tapi sebenarnya banyak dah kes pasal GRR ni xmampu diteruskan untuk jangka masa panjang...

Perlu diingat, skim ni ditawarkan dan bukan dibuat oleh pemaju. Kita beli rumah dengan pemaju tapi yg menguruskan skim sewa ni adalah syarikat lain dan akan ade agreement lain..sebab apa? Jika syarikat tersebut xmampu nak bagi pulangan sewa kat owner, dan owner start menyaman ke, pemaju dah xde kena mengena...Ye....yg kena saman tu syarikat yg uruskan skim sewa tu...mmg bole menang saman tu, tapi yelah, kalo company tu pun xde duit, menang syok atas kertas je la..bukan bole dapat duit pun..kena keluar duit lagi ade la sebab nak pakai lawyer nak saman2 ni....

Apa aku bole cakap berhati2 dan buat la kajian pada skim2 yg pemaju tawarkan..Skim GRR, skim cashback...perlu diselidiki dahulu..Skim cashback, mmg syok la beli umah dapat duit free katanya...padahal duit tu kita buat loan sebenarnya....

Korang bole google la cite2 projek GRR ni...Yg aku tau projek kat laketown bukit merah resort, projek kat bandar teknologi lagenda kat mantin, yg terbaru kat cyberjaya, the Ark rasenye..dalam proses owner nak saman sebab xdapat pulangan sewa tu..ye lah, installment nak kena bayo..nak buat sendiri, kekadang owner bukan duduk sana, duduk jauh...masak kalo mmg berharap pada pulangan sewa tu...Silap2 rumah pun terlelong...terlelong murah2 plak tu...

Macam kat laketown bukit merah resort tu aku baca, owner dulu beli dalam rm120k..skarang mostly terlelong dalam rm20k ke rm40k je....mmg terduduk la owner2 yg beli dulu tu...mana pergi janji manis yg diwar2kan masa nak jual tu? semua dah cuci tangan ....kesian kat owner yg beli kononya untuk masa depan...

jadi berhati2 dan sila jgn membeli ikut2 org...buat kajian sendiri...list kan pro and con kalo nak beli tu...apa plan masa nak beli dan apa exit plan dan apa emergency plan kalo tetiba apa yg kita plan tu x menjadi...contoh:

sebab nak beli: nak buat sewa
exit plan: nak jual lepas 5 tahun (sbb xkena rpgt dan harga dah naik)
emergency plan: kalo lepas beli xde plak org nak sewa, ade x simpanan nak cover sewa untuk 6 bulan, 1 tahun..? lagi lama bole tahan lagi bagus..

ni contoh la..kalo korg bole plan lagi detail lagi bagus...lagi nampak jalan tu..xde la mudah terpesong sgt masa nak laksanakannya nanti..yelah, kekadang bila nak beli rumah untuk pelaburan, or course kita akan baca2 pengalaman orang, ada kawan2 yg mindset hartanah, join group2 hartanah..bila dah bergroup2 tu, kite tgk org tu bole beli rumah banyak dgn cepat.. Kekadang setahun bole sambar 3 @ 4 biji... Tu belum lagi kawan tu beli umah harga rm300k ke rm500k. Tgk gambo lawa2 rumah dorg... Benda2 benda macam tu bole buat terpesong matlamat korg.. Kita xtau kemampuan kewangan diorg mcm mana.. Tapi kita tahu kemampuan kewangan kita...sebab tu aku bila pikir2 nak buat cepat atau nak beli umah mahal sikit (kononnya bila jual untung banyak sikit), aku tgk2 dulu plan yg aku dah tulis tu.. Baca balik apa yg aku tulis, kenapa aku cuma mampu untuk beli rumah harga rm150k kebawah je dan bukan rumah rm200k ke atas... Bila tgk matlamat dan risiko yg kita dah tulis tu, nanti sedar diri la sikit... Xterpesong sgt.. Hutang ratus ribu ni jgn amek mudah... Silap2 nanti untung 5, 6 rumah yg kita beli murah2 pun xbole cover rugi satu rumah mahal yg kita 'tersalah' beli sebab terikut2 cara orang... Ingat. Ukur baju dibadan sendiri.... hehehehe...

sebab beli mmg senang..dapat kunci mmg syok...pastu tangan duk kat dahi pikir mcm mana nak cover sewa bulan2 selama bertahun2 plak tu....tu yg part susah...nak maintain manage rumah tu...

oklah..nanti next part aku bgtau sapa aku follow pasal hartanah dan investment lain...tunggu PART 16 nanti..
adios.

southville city kat bangi..ada potensi rasanya..sekarang pn dh start lelong.. oversupply bagi aku kt situ..nk harapkan budak U area situ + org kerja kilang.. x boleh nk cover supply dh tu..

Mah Sing punya track record pn x cantik..
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
20,012
Reaction score
1,565
Points
191
southville city kat bangi..ada potensi rasanya..sekarang pn dh start lelong.. oversupply bagi aku kt situ..nk harapkan budak U area situ + org kerja kilang.. x boleh nk cover supply dh tu..

Mah Sing punya track record pn x cantik..
southville high density flats tapi harga serupa yahudi.

 
Sponsored Post
Top
Log in Register