Pengalaman Beli Rumah Under Construction, Subsale dan Lelong

CG Sponsors




sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
160
Reaction score
68
Points
30
Ni gambo lepas dah cuci bersih.. Ok gak dia buat.. Kipas2 pun dia lap skali.. Mmg terbaik la... Puas hati.

Dinding tu xde la aku nak cat.. Abg tu pun dia just cabut paku je.. Biarlah dulu.. Esok nak jual umah ni kang baru la cat... Skang nak buat sewa, touch up mana yg perlu je dulu.. Dulu dah buat cantik2 tapi penyewa buat rosak... Haiii.. Oh ye, keep in mind, kalo next time kalo nak cat umah sewa, buat kaler putih je.. Senang nak beli cat nanti... Kalo kaler2 ni, skali dah lupa kod dia.. Susah plak nak cari.. Lagi pun dia tak jual 1 liter.. Jual tong besar terus.kalo yg 1 liter dia bancuh so, kaler akan lari sikit.. Nak cantik kena cat satu dinding jugak.. So, peringatan utk diri sendiri, sila pakai cat putih je next time..


IMG_20200208_213404.jpg
IMG_20200208_213412.jpg
IMG_20200208_213419.jpg
IMG_20200208_214252.jpg
IMG_20200208_213327.jpg
IMG_20200208_213337.jpg
IMG_20200208_213356.jpg
 
Sponsored Post

Yul-Minho

Legendary Member
Joined
Jul 23, 2012
Messages
15,929
Reaction score
1,163
Points
201
Good luck bro... Luas gak umah tu.. Tapi kena standby cash la/personal loan incase takde bank nak bg loan.. Umah buruk ni takut valuer je xnak kasi value nanti.. 😁
All the best la... Kalo menang bgtau la... Ni bajet nak sewa/duduk or nak flip nih..?
xdpt boss.. harga naik 2xganda :oops:
tp xpa dpt pengalaman berharga..
tahu dah lps ni mcm mna nk masuk bid lelong
 

sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
160
Reaction score
68
Points
30
xdpt boss.. harga naik 2xganda :oops:
tp xpa dpt pengalaman berharga..
tahu dah lps ni mcm mna nk masuk bid lelong
😁 Biasa la.. Tempat dah mature, saiz beso lak tu murah dan xde org duduk.. Mesti kena fight punya.. Nak2 kita yg bajet bilis je nih... Takpa, cari pengalaman dulu.. Ramai ke yg masuk bid unit tu?
 

Yul-Minho

Legendary Member
Joined
Jul 23, 2012
Messages
15,929
Reaction score
1,163
Points
201
😁 Biasa la.. Tempat dah mature, saiz beso lak tu murah dan xde org duduk.. Mesti kena fight punya.. Nak2 kita yg bajet bilis je nih... Takpa, cari pengalaman dulu.. Ramai ke yg masuk bid unit tu?
yg masuk 6 org je..
xpe pngalaman dh ada..
nk try cri tanah pulak..
kna dgn harga & bajet boleh try masuk lg..
 
Joined
Feb 11, 2020
Messages
10
Reaction score
3
Points
38
Terbaik TT.. sy memang pasang niat nak beli rumah ke-2 .

rumah pertama low cost di Damansara Damai nama sy seorang.

rumah ke-2 sedang kumpul modal nak beli rumah lelong.

Mohon halalkan ilmu ya. Terima kasih.
 

sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
160
Reaction score
68
Points
30
Dapat berita kurang best minggu ni...
Loan remortgage tak lepas plak.. Dah appeal dgn masuk 1 lagi rumah sewa dan bonus company tapi pun tak lepas jugak.. Adeh.. Katenye hq kire DSR x lepas plak.. Mungkin pasal personal loan kot... Xpe, try lagi... Nak kena tunggu dividen asb 2 masuk dulu kot baru try apply lagi kot..

Tak pun try apply dgn bank yg sama buat personal loan, and bgtau nak buat debt consolidation.. Kire remortgage rumah utk buat full settlement personal loan. Kita tgk mcm mana.. Bole lepas tak.. To be continue..
 

sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
160
Reaction score
68
Points
30
Kalo sesapa nak try kire dsr dan nak tau bank mana yg chance tinggi utk lulus apply loan, bole try apps ni..

Senang je, just isi, dan nanti dia akan emailkan report mana mana bank yg lepas atau tak..

Ni link dia...


Ni yg dia email kat aku la mcm ni.. So, high chances utk lulus kalo aku apply bank mbsb which yg aku tgh nak apply nih... Now aku tau kenapa loan cimb xlepas..
Sebab ngam2 je kalo nak apply.. Kena plak kalo remortgage dia akan kire tenure utk 10 tahun dulu... Patut la xlepas dsr ku... Kalo beli rumah, bole lepas dsr.. Kalo refinance/remortgage, mmg xlepas dsr ku... Sebab pengiraan kelayakan utk tenure dah lain. Dan Sebab ada personal loan tu pun kacau jugak dsr.. . Cheiss..




Screenshot_20200229_164534_com.google.android.gm.jpg
Screenshot_20200229_164542_com.google.android.gm.jpg
Screenshot_20200229_164556_com.google.android.gm.jpg
 

2618918

Active Member
Joined
Aug 8, 2012
Messages
2,278
Reaction score
1,171
Points
101
Rumah lelong nak tengok dekat mana? Acara lelong ada jadual setiap bulan ke mcm mana?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register