Pengalaman Beli Rumah Under Construction, Subsale dan Lelong

CG Sponsors




Sponsored Post

sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
160
Reaction score
68
Points
30
DSR DAN REQUIREMENT BANK

So ni aku dapat kat fb lah.. Credit to Robin Malacca Properties, My... Thats why aku pilih cimb. Sebab calculation dsr nya tinggi.. 😁
Walaupun rental income or asb dividen cuma dia amek 80%..kire ok la..

So tgk kepada financial korg macam mana, bole la try apply bank mana.. Tgk dsr, ade nak statement 3 bulan, ada nak 6 bulan, ada amek rental 100%, yg keje base on komisen ke, so, tgk mana yg bole bg kelebihan kat korg masa apply...




Screenshot_20191202_105634.jpg
Screenshot_20191202_105653.jpg
Screenshot_20191202_105716.jpg
Screenshot_20191202_105735.jpg
Screenshot_20191202_105800.jpg
Screenshot_20191202_105818.jpg
Screenshot_20191202_105842.jpg
Screenshot_20191202_105904.jpg
Screenshot_20191202_105922.jpg
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,101
Reaction score
239
Points
83
So far , aku engage rhb 2x...cuma refinasnce aritu je amik BR...
Bg aku rhb selesa dn comfort sikit so far..
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,101
Reaction score
239
Points
83
Rumah yg beli terpaksa pakai personal loan tu.. Yg menang lelong hujung bulan febuari tahun ni.
TT, mohon nk copy paste story kt thread ni ya...for own reference dn share dgn kawan2.
 

sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
160
Reaction score
68
Points
30
TT, mohon nk copy paste story kt thread ni ya...for own reference dn share dgn kawan2.
Orait. No problem.. Lagi ramai yg celik hartanah, lagi bagus.. Jgn buat jual udah le.. Free sharing xpe..
 
Last edited:

sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
160
Reaction score
68
Points
30
Dividen asb dah keluar... Woohoo... Dapat 5.5% dividen.. Ok la... Mmg paling rendah dalam sejarah, tapi still paling tinggi among other low risk investment.. Adakah kena top up kalo buat loan.. Mmg kena top sikit.. Tapi kita bukan kejar dividen saja.. Kita kejar principal paid nya jugak..

Ni link carigold yg aku ikut dulu pasal teknik2 asb nih.. Bole la baca2 sapa nak tau... Yg dah clear cut tau calculation, mmg xde cuak la dgn dividen 5.5% nih... Xde la nak terminate ke... Lek2 je... Ni linknya.. Bole baca page 1 ke 10 utk tgk teknik2 dia..

 

sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
160
Reaction score
68
Points
30
Nampaknya dividen asb 2019 dah kredit masuk akaun.. Tapi tak bole keluar hari ni.. Esok baru bole.. So skang dah bole check pakai apps je.. Nak check kat website pun bole.. Tapi kena la register no.phone dulu.. Register kat bank pun bole.. Lepas tu dah bole log in... Skang semua dah dihujung jari je..




Screenshot_20200101_130908.jpg






Screenshot_20200101_131129.jpg
 

sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
160
Reaction score
68
Points
30
Masuk tahun baru ni settle sudah bayo cukai taksiran dan cukai tanah/petak. Cukai petak ni cukai tanah untuk rumah apartment. Skang mostly cukai petak dah bole bayo direct ke pejabat tanah dan galian. Sebelum2 ni bayo ke jmb atau management opis apartment. Skang dah jadi cukai petak dan owner terus bayo ke pejabat tanah.. Senang.. Cukai petak dan cukai tanah ni pun bayo pakai online je.. Untuk selangor.. Negeri lain xtau la.. Ni laman webnya.. Terus settlekan untuk setahun, senang... Takyah nak pikir2 lagi lepas tu.. Bole fokus utk payment yg lain pulak..


Cukai taksiran, ikut majlis daerah rumah masing2 la..


Screenshot_20200106_185222.jpg
 

sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
160
Reaction score
68
Points
30
Lepas bayo cukai taksiran dan cukai petak, aku forward la resit tu ke lawyer sebab aku ingat pindahmilik rumah yg beli lelong tu belum settle lagi.. Sekali dia cakap dah settle.. Tinggal nak ambil geran je.. Patut la masa bayo online cukai petak tu, dah tukar nama aku..

Nanti aku akan compilekan masa yg diperlukan utk siapkan keje2 nih.. Nanti bole compare dgn lawyer yg sebelum ni.

Woohoo..!!
 
Sponsored Post
Top
Log in Register