Pengalaman Beli Rumah Under Construction, Subsale dan Lelong

Recommended Brokers


Latest Threads

lundai

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
117
Reaction score
56
Points
28
Just nak cerita bagaimana memula beli hartanah untuk duduk sendiri kemudian untuk pelaburan...untuk sendiri punya memori pun ye jugak.. Sebab nanti dah lama sangat pun mesti dah x ingat lagi kot...

PART 1.
Pembelian rumah teres 2 tingkat semasa underconstruction.

Memula beli rumah masa akhir tahun 2011.. Masa tu gefren(skarang wife) yang ajak beli rumah untuk duduk lepas kawen nanti..

So mencari cari la akhirnya jumpa kat Bandar Saujana Putra.. Pergi tengok rumah contoh masa tu... Rumah teres 2 tingkat saiz 20 x 70.. Nampak besar la... Belakang ada tanah dalam 7 kaki lagi...

Tanya ejen yang jual tu, katanya tinggal 2 unit je lagi kosong.. 2 unit ni pun x sama design... Satu ade sliding door dan pintu kayu dekat depan, satu lagi xde sliding door cuma pintu dan tingkap lah... So kami pilih yang ade sliding door sebab pikir pikir, senang nak masuk perabot nanti..

Terus bayo booking rm1000 rasenye.. Takut lambat nanti abis... Lagi pun memang tengah tengah antara tempat kerja kami.. So rase memang ok lah..

Harga jual masa tu dalam rm330k.. Tapi deposit cuma rm9k je.. Sebab tolak rebet dan diskaun.. Lawyer fee semua free.. Nasib jugak lah.. Kalo nak kena standby 10% deposit mana nak cekau duit... Hehehe.. Masa tu bayo pakai duit dividen asb lah.. .

Loan pun pakai bank ejen... Pakai maybank... Ejen tanya berapa gaji, komitmen tu semua sebab nak apply loan.. Memang dah tau nama aku mesti x lepas, sebab gaji masa t kecik je... 3k lebih je... Pastu aku ade buat loan asb 230k mase tu... Memang DSR x lepas... So buat la joint loan dengan wife.. Nasib wife keje dan gaji dia beso sebab keje ngan oil and gas mase tu...

Buat joint loan lepas... Ejen tu cakap kalo buat home loan atas nama wife sorang pun dah lepas... Aku cakap xpe, buat joint loan je.. SnP pun kitaorg letak 2 nama jugak lah.. Memang planning nak bayar sorang separuh.. Deposit pun kongsi sama sama bayo.. .. Installment rm1700 pun sama sama bayo..

Dalam 2 tahun lepas tu, dapat la call dari developer bagitau soh datang untuk bayo deposit api dan air... So tau la umah dah nak siap... Nasib la x terbengkalai ke apa... Fuhh..

Okeh.. Nanti sambung cite pasal beli umah kedua pulak lepas beberapa bulan je beli umah pertama nih dan renovation umah pertama ni.... END OF PART 1.



Ni gambo umah pertama masa memula beli dulu..


PART 2.
Pembelian rumah kedua (apartment) secara subsale....


So lepas loan dah approved untuk rumah pertama tu, lawyer pun akan siapkan dokumen SnP.. Bile dah sign dokumen SnP, tunggu lawyer matikan setem pastu bole pakai SnP tu untuk apply pengeluaran kat kwsp lah...

Agak effisen jugaklah kwsp sebab 2 minggu je duit akan masuk dekat akaun...Sebab SnP dua nama, maka laki bini bole keluarkan duit kat kwsp untuk pembelian rumah pertama...

Memula ingatkan nak keluar lepas tu simpan untuk buat renovate rumah... Tapi sebab lama lagi rumah nak siap.. So baik aku pakai duit ni untuk beli rumah kedua... Masa tu, keluarkan habis akaun 2 kat kwsp.. Ada la dalam rm14k...

So misi mencari rumah untuk pelaburan pulak.. Sebab rumah kedua, loan bole lagi 90%..deposit 10%... Kena cari rumah bajet bawah rm150k. Nak beli rumah low cost dah x bole sebab dah ada rumah... Kena cari yang medium cost..

Masa tu pikir sebab nak buat sewa, jadi kena cari yang dekat area area kilang atau opis atau kawasan perindustrian.. Sebab pikir mungkin senang nak dapat penyewa.. Malas nak sewakan dekat student, sebab takut student xde duit nak bayo sewa pastu nanti cuti semester mesti nak keluar rumah... Atleast nak cari yang sewa long term... Hehehe...

Akhirnya jumpa la satu rumah apartment dekat shah alam... Carik pun dalam mudah.my je... Memang dekat dengan rumah pertama, so senang la nak manage dan memang area perindustrian... Bile dah set time dengan ejen tu lepas tengok tengok, try nego dulu... Sebelum nak view tu, memang ade baca la blog blog, tengok kat internet, macam mana nak nego, nak mintak kurang sikit..

Iklan masa tu ejen letak rm145k. Lepas tengok rumah memang puas hati.. Rumah cantik dan dah renovate.. Buat table kat dapur.. Bilik asal lantai parquet tapi owner tukar pakai tiles.. Bagus, sebab kalo parquet senang sangat tertanggal kayunye.. Terutamanya yang dekat dengan tandas.. Bile pikir, ok gak rumah ni sebab dah x perlu buat apa apa lagi... Tapi xleh tunjuk excited sangat la nanti susah nak nego... Masa tu duk cari cari defect rumah tu untuk kurangkan harga...

Akhirnya nampak satu area tu macam lembab walaupun owner dah cat tapi aku bole tau lah... So aku pun cakap lah, ni ada leaking.. Ejen cakap xpe, nanti owner akan repair lepas sign SnP.. Aku cakap la kalo owner x repair macam mana? Dia cakap mesti repair punya.. So aku cakap lah, macam ni lah, bagitau owner kalo owner setuju jual rm140k, leaking tu aku akan repair sendiri... Tapi ejen tu tetap cakap owner akan repair dan owner xnak turun harga... Aku pun cakaplah, okeh xpe.. Kalo owner tukar fikiran dan nak letgo rm140k, u call saya.. Kalo saya belum dapat rumah, saya ambil rumah ni... Ejen cakap nanti dia bincang dengan owner.

Sebab x dapat rumah so cari la lagi.... One day, lepas 2 minggu, tetiba dapat call dari ejen tu, dia dia tanya dah dapat rumah ke? Aku cakap belum lagi. Nape? Dia try pujuk aku untuk beli umah tu dengan harga owner iaitu rm145k.. Aku cakap akan ambil kalo rm140k.. Dia cakap dia try bincang lagi dengan owner... Tapi aku tau maknanye xde lagi orang nak beli umah tu so harap harap owner tu xnak tunggu lama dan accept la harga aku tu.....

Esoknye.... Jeng jeng jeng....END OF PART 2.



Ni umah ke-2 aku beli kat sini..



PART 3.
Cari bank yang bole bagi loan.


Esoknye ejen tu call cakap owner setuju untuk jual harga aku mintak tu.. Woot woot... Hepi gile mase tu... So pegi jumpa ejen lepas tu untuk bayar 3% deposit. Nanti baki 7% deposit akan dibayar lepas sign SnP. Deposit ni aku bayo guna duit kwsp tu...

Lepas tu start la mencari banker untuk membuat pinjaman perumahan... Pegi maybank, tapi macam x dilayan.. Cimb pun sama.. Sebab aku cakap ade loan asb, terus cakap loan xkan lepas... Last skali pegi hongleong bank, banker tu check, bole lepas kalo buat joint loan.. So aku pun setuju je.. Nama dalam SnP letak 2 nama dan loan pun 2 nama.. Janji loan rumah lepas....Tapi lawyer fee xbole masuk dalam loan.. Kena bayo jugak.. Valuation fee bole masuk dalam loan... Lawyer pun pakai jugak lah panel hongleong bank seperti yang banker tu suggest.. Lawyer fee dalam rm5k jugak la....

So total rm14k untuk deposit dan rm5k untuk lawyer fee.. Tapi duit kwsp dapat rm14k je... Mana plak nak cekau yang 5k tu... Nasib baik masa tu awal tahun, jadi ada la duit dividen asb lagi dan campur dengan duit bonus company sikit, lepas la nak bayo lawyer fee tu...

Lepas sign SnP kat lawyer opis kat KL, terus aku bagi balance deposit tu dekat lawyer.. So skarang just tinggal loan disburse je la... Lawyer cakap dalam 3 bulan sebab apartment tu freehold dan xde hutang... Mungkin bole cepat katanya... Aku pun ok kan aje..

Akhirnya loan pun disburse dan ejen pun bagi aku kunci rumah tersebut... Terus aku iklankan untuk cari penyewa....
END OF PART 3.

PART 4.
Kesilapan semasa proses bagi sewa.


Bila iklankan tu, just nak sewakan untuk satu rumah terus, sebab belum study lagi nak sewa ikut bilik ke, ikut kepala ke..masa tu pikir janji dapat sewa bole cover installment dan maintenance fee kire ok la...

Dapat la call dari ejen nak sewa rumah tu.. Xlama pun lepas iklankan... Xsampai 2 minggu... Ejen t macam wakil kilang kat area sana dan sewakan rumah tu kat pekerja kilang...

Masa view tu, wakil HR kilang tu pun datang tengok rumah.. Lepas tengok dan setuju, ejen tu pun buat la tenancy agreement.. Masa tu deposit aku mintak sebulan je.. Yelah, masa ni xtau lagi pro and con sewa ni.. Selok belok dia... Ada org nak sewa pun dah hepi...

Masa aku nak sign tenancy agreement tu, aku notice kat kontrak tu tulis 2 bulan deposit tapi ejen tu bagitau dia bagi sebulan deposit as per yang aku mintak la... Tapi aku cakap ni tulis 2 bulan, macam mana? Nanti esok u mintak balik deposit 2 bulan tapi u bagi i 1 bulan je... Ejen tu dgn yakin bagitau, jgn takut, company ni sewa lama, saya bole ingat punya... Lagipun katenya semua unit yg bagi sewa kat dia mmg agreement macam tu...

Aku pun yg bendul ni percaya la kat ejen tu... My biggest mistake!! Lepas 4 tahun bagi sewa dan aku nak amek balik rumah aku ni, memang dia mintak balik 2 bulan deposit.. Si ejen tu dah xde, hanya cakap mulut je.. Aku mmg xde black and white lain selain agreement tu je la.. Aku malas nak gado sebab mmg kejahilan aku masa tu, so aku refund la 2 bulan tu.. Tapi yang bagusnya, keadaan rumah aku tu, company tu pulang balik sama macam aku bagi masa mula mula sewa.. Memang kemas....

Lupa plak masa tu aku sewakan rm800... Installment dgn bank rm650. Maintenance fee rm100.. So ada la untung sebulan rm50.. Ok lah.. Company ejen ni pun bayo cantik... Xde la aku nak pening2 handle penyewa la, nak collect sewa la... Tau2, awal bulan sewa masuk... Hehehe...

Sebab tu lepas 4 tahun (2016), lepas aku dah buat research dan blajo2 sendiri pasal hartanah ni, aku decide nak handle sendiri... Tu yang aku mintak tamatkan kontrak sewa.. Actually aku mintak naik sewa sebab walaupun dah 4 tahun, tapi sewa sama je.. So company ejen tu xnak kasi naik sewa, dia bagi la macam2 alasan... So aku cakap xpalah.. Saya nak tamatkan kontrak sewa..dia pun setuju...

Lepas dapat rumah tu, aku terus beli perabot dan peralatan umah sebab target nak sewa ikut bilik... Kalo sewa ikut bilik bole la dapat rm1200 sebulan... Lepaa sebulan tu, ejen company tu call aku tanya nak sewakan x rumah t, dia bole naikkan rm900.. Aku cakap xpelah.. Dah sewakan rm1200 dah... Kehkehkeh..

Lepas beli umah kedua ni, modal dah xde sebab nak beli umah ketiga nak kena 30% deposit.. Sebab loan bank bole bagi 70% je masa tu tahun 2012...kerajaan tukar polisi masa tu... Dulu beli banyak rumah pun loan bank bole bagi 90%...tapi tahun 2012 cuma 70% je untuk rumah ketiga.. So sebab xde modal, dua umah je la dulu sampai 2016..
Nanti sambung macam mana plak aku adakan modal nak beli umah ketiga dan keempat.. Beli 2 rumah pada tahun yang sama iaitu pada tahun 2017. END OF PART 4.



Camni la view dalam lepas letak perabot umah ke-2..tapi belum complete lagi masa ni..



PART 5.
Modal untuk rumah ketiga.


Masa 2016 ni aku dah start belajo pasal selok belok hartanah ni.. Baca2 kat blog, follow kat facebook, google apa2 yg berkaitan... Xde pun nak pegi kelas ke, sampai ade yg bayo ribu riban la ikut sifu sifan la kononnye tapi satu rumah pun x beli lagi... So kena rajin sikit la cari ilmu pasal hartanah.. Aku usha2 pasal lelong jugak.. Sebab bole dapat harga bawah market value.. Tapi ada pro and cons beli umah lelong ni...

Umah lelong ni x bole nak tengok dalam rumah... Dapat yang rumah teruk ke, xpun tuan rumah lama xnak keluar rumah la.. Mmg jenuh la... Sebab tu kalo umah lelong ni mmg nak kena site visit... Nak tgk rumah macam mana(dari luar pun ok)... Mana tau umah tu xde bumbung ke.. Banyak pulak modal nak keluar untuk repair... Nak check tunggakan lagi.. Walau pun ada bank yg cover tunggakan tapi still nak kena keluar duit sendiri dulu lepas tu baru claim.. So nak beli lelong ni modal kena ada cukup.. Xbole cukup2 makan je... Sebab kalo loan xbole disburse, deposit lelong tu bole burn...


Anggaran kos untuk beli rumah lelong ni lebih kurang gini la...
10% =deposit.
5% =lawyer fee
5% =kos renovation..



So kalo nak beli lelong yg rm100k. Kena ada standby modal dalam rm20k.. Ada lebih lagi bagus sebab takut ada perkara yg xbole nak jangka..

Lepas dah cukup konfiden nak try rumah lelong ni, aku duk kira2 mana nak cari modal... Lepas abis pikir2, cara yang terbaik ialah dengan aku refinance rumah pertama yang aku beli pada tahun 2011.

Masa tu aku try apply dekat 7 bank. Maybank, cimb, citibank, ambank, bank islam, hongleong bank dan rhb bank. Masa tu market value bole pegi rm600k.. Baki hutang dalam rm300k... So kalo loan 90%, maka loan bole dapat rm540k.. Tolak baki hutang rm300k dapat la lebihan sebanyak rm240k... Wowoowwowow.. Xpenah lagi ada duit sebanyak nih...

So lepas 2 minggu aku follow up la kat 7 bank yang aku mohon tu..
Hasilnya, 6 daripada bank tersebut sama ada reject aku punya loan sebab DSR xlepas atau jumlah refinance xbole dapat yang aku nak iaitu rm600k.. Mostly bank bole bagi dalam rm400k je sebab DSR aku xlepas nak buat refinance..

Untuk info, masa ni aku terpaksa refinance atas nama aku sorang sebab wife dah xkeje dah... Dan untuk refinance pulak, kiraan untuk kelayakan loan ada beza sikit... Lebihan rm240k tu dikira untuk loan 10 tahun.. Sebab tu kiraan installment jadi tinggi dan xlepas la dgn gaji aku..

Tapi aku cakap 6 bank je yg xlepas.. Ade satu bank ni bagitau benda sama jugak iaitu kalo buat refinance, maksimum bole dapat rm450k je.. Kalo nak loan rm600k, kena la 'beli' rumah ni dari wife.. Sebab dulu SnP letak dua nama... So kire macam jual beli biasa la.. Bukan kire refinance.. So kiraan kelayakan akan kire kepada 30 tahun...bukan 10 tahun kalo guna kaedah refinance... Perbezaan dia adalah kos dekat lawyer nanti... Kalo aku refinance sahaja, cuma perlu bayo kos lawyer untuk buat loan agreement.. Tapi kalo aku beli dari wife, aku kena bayo kos lawyee untuk loan agreement dan kos lawyer untuk SnP.. Kire nanti SnP tu akan nama aku sorang la...

Aku kira2 kalo kos lawyer fee untuk loan agreement dalam rm13k.. Dan kos lawyer fee untuk SnP pun dalam 15k.. So beza rm15k tu... Tapi bole buat loan rm600k... Aku kire2, sebab bole dapat lebihan/cash out rm240k, so kos tambahan rm15k tu aku rasa agak berbaloi... Maka aku teruskan dengan bank Ambank untuk buat proses jual beli dan bukan refinance.. Satu lagi kos valuation fee dalam rm1200..

Lepas setuju, aku mintak banker tu bagi la quotation lawyer tu.. Aku pun carik la jugak.. Akhirnya aku pakai yang bank punya jugak sebab paling murah dia bole bagi.. Bagi quotation dalam rm30k untuk loan agreement dan SnP (pakai lawyer yang sama bagus sikit sebab keje bole cepat dan bole mintak kurang sikit).. Lepas nego dapat la kurangkan dari rm30k kepada rm25k... Ok lah.. Memang dalam anggaran aku.. So aku terima..

Bila nak sign SnP, lawyer dah mintak duit dah.. Aku cakap la aku bayo separuh dulu nanti bila dah nak siap, aku bayo habis la.. Dan lawyer pun setuju.. Masa tu memang xde duit pun nak bayo abis.. Bayo separuh iaitu rm15k tu pun dari dividen asb.. Abis dividen ASB.. Bagus sebenarnya buat loan asb ni.. Hutang PTPTN aku abis bayo pun pakai dividen ASB..

Dalam 5 bulan jugak la nak loan disburse.. Sebelum nak disburse loan tu, lawyer dah mintak standby baki fee dia tu.. Lawyer dah inform aku awal sebulan la.. Aku mase tu plak memang xde duit nak bayo.. Aku pikir2 nak tunggu loan disburse baru bayo baki lawyer fee tu.. Akhirnya aku buat keputusan untuk jual/terminate loan ASB aku.. Aku kira2, kalo terminate loan ASB, bole dapat dalam rm13k.. So mmg lepas nak bayo baki rm10k lawyer fee tu... So aku pegi cimb bank dan isi borang untuk terminate loan ASB aku tu.. Dalam 3 minggu dah masuk dah duit ASB tu dalam akaun..

Masa nak bayo baki lawyer fee tu, lawyer bagitau ade satu bil nak kena bayo jugak iaitu vendor bil.. Bil untuk penjual.. Sebab memang aku pembeli, tapi yang penjual adalah wife aku, so bil bahagian si penjual tu aku kena la bayo skali.. Xbanyak dalam rm1800... Tapi aku bagitau dulu kam dah agree total lawyer fee untuk semua skali rm25k... Lawyer bolak balik cakap tu bil untuk pembeli je... Xtermasuk bil penjual... Hanat sungguh.. Aku rase macam dah kena main dengan lawyer ni... Pikir2 balik, aku bayo je la rm1800 tu jugak.. Nak fight pun susah sebab dulu pun deal verbal je dengan banker bukan dengan lawyer direct.. Tu kesilapan kedua aku dalam hartanah ni.. Sebab pikir nak dapat rm240k tu, bayo je la tambahan rm1800 tu.. Lepas tu cakap dalam hati memang xkan pakai la lawyer ni lagi...

Seminggu lepas buat payment lawyer fee tu loan dah bole disburse... Tapi....bank cakap nak kena buat joint account sebab nama kat SnP dulu 2 nama... So pegi la maybank buat joint account dengan wife... Bagi nombor akaun kat lawyer, beberapa hari lepas tu terus masuk duit rm240k... Wowoow... Tapi bukan semua aku amek... Rm240k dibahagi 2 dengan wife, so sorang dapat rm120k.. tolak kos lawyer dan valuation dalam rm30k, jadi wife akan dapat rm105k, sebab dulu sama2 bayo deposit dan installment... Walaupun installmemt baru ni rm2700 aku bayo, tapi bagi jugaklah rm105k tu kat wife biar dia simpan dalam ASB..Sebab rumah tu bukan jual, tapi macam aku buat personal loan untuk lebihan rm240k tu...Atleast bole la pakai dividen ASB tu nanti tanpa usik principalnya...
So kat aku adalah modal rm135k (sebab lawyer fee tu semua keluar pakai duit aku dulu) untuk pembelian rumah ketiga.. END OF PART 5.



PART 6.
Pembelian rumah ketiga secara lelong..


Masa dah tau duit nak disburse tu, aku dah start mencari2 rumah lelong... Semua tengok kat online je... Masa tu pikir sama ada nak buat sendiri atau nak pakai ejen.. Nak pakai ejen pun kena cari yg bole pakai punya... Aku pun usha2 gak la ejen2 lelong kat facebook. Aku follow mana2 ejen yg aku rase bole pakai punya... Tengok ilmu2 yg diaorg share.. Aku decide kalo rumah lelong tu kosong, aku akan pegi bid sendiri... Kalo rumah tu ade org duduk, aku akan pakai ejen sebab aku ni susah sikit nak paksa2 org keluar nanti... Lembut hati kena pulak kang dia cite2 sedih plak ke.... Aku dah approach satu ejen lelong ni... So, sambil2 aku carik umah lelong, kalo ade apa2 pertanyaan senang aku nak tanya dia dalam group.. Masa tu dia ada buat group rumah lelong tapi dengan fee rm100.. Ok la.. Xde la mahal sgt berbanding dgn info yg aku perlukan...nak mintak kontak lelongan (POS) ke, senang kalo aku xjumpa kat website pelelong...

Lama jugak aku duk try usha2 rumah lelong nih.. Dah berbelas kali aku masuk sama ada guna ejen dan pegi bid sendiri.. Xde rezeki lagi... Kalah aje.. Untuk lelong ni kita kena set kan limit nak bid... So kena tau jugak la market value rumah tu... Kena menang kurang2 30% bawah market value... Kalo menang kurang dari tu, baik beli secara subsale je... Kurang risiko.. Tu tujuan masuk lelong... Supaya memang harga murah dari pasaran... Semua jenis rumah aku dah try... Flat, apartment, teres.. Semua kalah... Bajet aku cari rumah bawah rm200k... Jadi installment dalam rm1000 dan sewa atleast bole sama macam installment... Dekat 8 bulan mencuba, akhirnya aku try la satu rumah dekat gile dengan area rumah aku duduk.. Taman mas, sepang.. Rumah kedai.. Tingkat 1 je.bumi lot plak tu.. . Aku pikir mesti kurang org berminat dgn unit macam ni... Aku pegi buat site visit... Aiseh.. Umah ade org duduk.. Xtau penyewa atau owner... Aku try ketuk2 rumah tu tapi xde org keluar.. Tgk kasut banyak, ade kasut budak, so mesti family yg duduk... Harga bukak mase tu rm84k.. Aku check maintenance dan cukai tanah, ade tunggakan dalam 4k... Cukai pintu aku agak2 dalam 2k if owner xpernah bayo la...

Sebab rumah ade org duduk, maka aku pun pakai la ejen aku tu untuk masuk bid.. Upah ejen aku ni rm2000 jika menang.. Kalo kalah, xde caj dikenakan... Bila menang dia akan tolong keluarkan sesapa yg duduk kat dalam rumah tu.. Xde la aku nak pening kepala sangat.. Tapi awal2 lagi dia bgtau, kalo yg duduk tu india, mmg dia surrender.. Dia bgtau better cari lain je kalo india yg duduk umah tu... Since yg duduk tu melayu.. Mana aku tau? Aku tgk depan pintu ada tulisan jawi, so aku assume mesti melayu duduk...Bile hari bid tu aku duk tunggu gak ejen aku inform apa2... Menang ke, kalah ke...Sampai ke petang xde inform apa..So aku ingat kalah jugak la...tapi lepas aku whatsapp saja tanya, rupanya menang...wohooo...!! Menang harga reserve lak tu sebab single bidder..kire aku sorang je yg masuk bid unit tu...Menang harga rm84k...Masa tu akhir bulan Mac 2017..

Lepas dapat kontrak jualan dari ejen esoknye, terus aku cari bank untuk buat loan...Sebab aku ada masa 90 hari je untuk settlekan loan tu... Susah jugak nak carik yang bole bagi loan bawah rm100k.. mostly bergantung kepada banker...aku try pakai banker yang buat refinance rumah pertama aku tu, ambank. Bole lepas tapi sebab ni rumah ketiga cuma bole dapat 70% loan jela...So loan dalam rm58,800. Deposit 30% kena standby rm25200. buat loan maksimum 30 tahun..installment kena rm360...Target sewa satu rumah rm650...ade la lebih rm290. ok la...Lepas tu sementara nak menunggu lawyer siapakan dokumen loan agreement...aku terpikir benda lain plak... Aku terpikir, kalo aku buat loan unit ni, nanti dengan baki modal yg ade tu cuma beli lagi 1 atau 2 unit lagi...Lepas tu nak kena tunggu 5 tahun untuk jual untuk modal beli lagi...Kalo nak refinance, xdapat banyak sebab bole 70% je, dan lawyer fee lagi... Akhirnya aku buat keputusan umah lelong ni aku beli cash. Plan aku, bile beli cash, lepas tukar nama baru buat remortgage/refinance, walaupun 70% loan, still bole dapat rm100k balik dan pakai modal tu untuk rolling benda sama setiap tahun...beli lelong cash lepas tu remortgage untuk amek modal...Dengan cara ni, atleast setiap tahun bole beli rumah dengan modal yang sama..So aku kenselkan loan aku tu...tapi sebab loan dah lepas, adalah detail loan tu masuk dalam CCRIS aku..Sebab letter offer loan tu aku dah sign cuma agreement lawyer je x sign...Aku tanya bank xde kena penalti..ok la...

Bile beli cash, aku pakai lawyer lain untuk buat pindah milik tu..Berbalik kepada rumah lelong tu...Bile dah menang, tiga hari lepas tu aku pegi la tengok umah tu..sebab nak pegi management nak tau bil2 tertunggak...Sekali aku tengok umah tu dah kosong..Dan akak management tu pulak duduk depan umah aku..rupanye yg duduk tu tenant..Bila dapat tau ade orang menang umah tu, terus diorang pindah...Yang bagusnya kunci rumah dia bagi kat akak tu jugak.. Xde la nak kena pecah masuk...Malam tu jugak tengok dalam umah tu...rumah tu 2 bilik dan 2 bilik air...siap ade table top dan kabinet lagi...Lepas tengok dan amek kunci kat akak tu..Aku mintak la jumlah tunggakan maintenance dan lain2..dia checkkan total dalam rm600 je...Okla memang rendah dari target aku dulu...aku settlekan maintenance fee, cukai tanah...Cukai taksiran aku kena bayo sendiri kat majlis daerah...cukai taksiran owner dah lama xbayo..total rm1300...terus bayo dan terus buat tukar alamat...Amek resit semua sebab bil2 ni semua bole claim kat bank pelelong..Aku bagi resit kat lawyer dan nanti lawyer akan claim kat bank pelelong..

Sebab memula aku nak pakai loan, masa untuk settlekan baki hutang tu dah suntuk..tinggal 3 minggu je masa tu...Aku cepat2 follow up lawyer...baki duit tu aku transfer ke lawyer, lepas tu lawyer kate nak kena buat pakai bankkers check plak...lawyer transfer balik amaun tu kat aku..last2 aku transfer direct je ke bank pelelong tu...Pehhh...lagi 3 hari nak sampai masa tu, aku soh lawyer checkkan sama ada dah masuk ke belum ke bank pelelong...lawyer cakap dah masuk..Fuuhhh,,,,...Sebab kalo nak claim tunggakan tu nak kena settle kan amaun tu dulu...2 ke 3 bulan lepas tu dapat la claim amaun tunggakan tu..

Bile aku dah bayo tunggakan tu terus aku renovate sikit...Xde apa pun, just buat table top, pasang lampu dan kipas baru, langsir dan cat baru..Pintu tandas dua2 nak kena tukar baru sebab dah mereput..tukar pintu pvc xde la mereput..Kerja2 tu aku buat sendiri je kecuali table top, grill dan cat..maklumlah nak jimat...Menang akhir bulan 3, renovate sebulan..awal bulan 5 dah ade penyewa masuk..Penyewa tu akak management yang carikan so aku bagi la insentif dalam rm500 gak masa tu...sewa rm650.. total renovate masa tu dalam rm5600 jugak la...

So kos yang dah keluar ialah
1- umah lelong beli cash = rm84000
2- upah ejen lelong = rm2000
3- lawyer fee = rm5000
4- kos renovate = rm5600
5- Tunggakan = rm1900 (bole claim balik)


total kos kena keluar dulu rm98,500...walauweh..tu xcampur kos minyak, tol, gaji utk diri sendiri lagi.. Kehkehkeh..Lawyer fee mahal sikit sebab kena buat double transfer..Xbole nak direct transfer..maknanye memula dari nama pemaju tukar nama pemilik asal kemudian baru tukar kepada nama aku..kire kena buat 2 kali kerja la... Dan amek masa lama gile nak buat pindahmilik kepada nama aku..Selagi x tukar nama, xbole la aku nak refinance rumah aku ni...Aku beli bulan mac 2017, siap tukar nama disember 2018...dekat nak 2 tahun beb...Pehh..skarang dah siap tukar nama, aku tengah standby dokumen untuk buat loan untuk pembelian rumah ke-5...Macam mana aku bole beli umah ke-4 pula pada tahun 2017? Kire tahun 2017 aku dapat beli 2 rumah la...nanti aku cite...END PART 6.



Ni gambo umah ke-3, sebelum dan selepas repair sikit2..



PART 7.
Modal untuk rumah ke-4.


Sebelum ni kan aku cite umah lelong aku beli cash walaupun masa tu loan rumah dah approved. Sebabnya kenapa aku beli cash? Sebab bila rumah ke-3 aku beli cash, aku nak refinance rumah ke-2 aku akan bole dapat 90% loan... Walaupun dah ada 3 rumah, tapi loan untuk rumah baru 2 je... Bile aku refinance rumah ke-2, still loan akan jadi loan rumah kedua dan bole dapat 90% dan bukan 70%...ingat tu, loan rumah ke-3 baru kena 70%.

Rewind sikit, aku beli rumah ke-2 pada tahun 2012 sejurus keluar epf utk pembelian rumah pertama. Rumah ke-2 ni apartment medium cost. Beli masa tu rm140k. Aku check market value masa ni dah bole pegi rm240k. Check dekat website brickz.my je.. So kalo refinance;

Loan 90% = rm216k..
Baki pinjaman =rm117k.
So akan ada lebihan rm99k..
Lawyer fee = rm6k
Valuation fee = rm1k


Table ni kire anggaran masa utk proses refinance nih.. Bergantung pada lawyer, status tanah dan sekatan2 ye... Ni yg paling cepat aku dapat..






So bersih dapat la dalam rm92k gitu.. Bila dah refinance ni installment of course la akan naik.. Dulu installment rm650. Skarang jadi rm1126. Tapi sewa dah rm1200, so bole cover lagi la... So modal dah ade, apa lagi mencari lagi la rumah lelong atau subsale.. Mmg hari2 aku usha mudah.my dan website lelong... Beberapa kali gak la aku try masuk lelong tapi kalah jugak..END OF PART 7.



PART 8.
Pembelian rumah ke-4.


Masa ni dekat penghujung tahun 2017.
One day, masa duk usha2 mudah.my, ternampak iklan kat area balakong, dekat dgn The Mines Shopping mall tu.. Ade ejen duk iklan rumah nak dijual... Gambo rumah lawo tapi kadang2 ejen ni letak gambo umah org lain sebab nak attract pembeli... Rumah tingkat tiga.. Nak jual rm150k. Aku pikir tingkat tinggi sikit xpe, sewa murah sikit... Rumah pun dah renovate cantik, jadi aku xyak keluar modal sangat nak repair... Rumah pun besar. 950sqft tu... Terus aku whatsapp tanya... 1st aku tanya tu gambar sebenar ke? Dia kata ye... Yes...!!

Aku cakap la berminat dan nak view rumah. Lepas set time, pegi tengok, dan puas hati jugakla dgn condition rumah.. Tapi dia kata owner xnak turun harga lagi.. Lepas borak2, aku malas nak tunggu takut orang lain sambar plak.. Aku nak letak deposit tapi dia xnak.. Dia kate make sure loan lepas dulu.. Aku konfiden cakap la mmg loan lepas punya... Tapi dia cakap buyer sebelum ni pun cakap macam tu tapi xlepas jugak.. Dah buang masa katenya.. Aku cakap okeh, bagi masa 2 hari untuk aku checkkan loan dengan bank.. Aku check, banker kate lepas.. So aku inform ejen tu, cakap nak dokumen @ copy geran strata untuk aku proceed buat loan. Aku cakap aku akan guna lawyer aku untuk buat paperwork semua.. Ok katenye.. Bila nak sign SnP, kena sign asing sebab owner dekat terengganu dan x sihat... So aku sign kat opis lawyer kat klang then baru lawyer pos ke owner untuk dia sign. Lambat sikit la...Agak cepat jugak banker aku buat keje... Lepas bg dokumen utk apply loan, 2 minggu je dah approved. 2 minggu lepas tu dah sign SnP..

Sementara nak tunggu loan disburse, rumah still milik owner lama.. Jadi aku bincang la dgn ejen soh cakap dgn owner untuk bagi kunci rumah awal.. Sebab rumah tu pun xde org duduk dan aku bg la elaun atau pun macam aku sewa la kat owner sementara nak tunggu loan disburse. Aku cakap aku bagi rm1000 lumsum.. Bil2 api, air, maintenance aku bayar.. So owner untung sikit xyah bayo.. Sama2 untung.. Tujuan aku mintak kunci awal supaya aku bole sewakan awal... Atleast installment belum start bayo tapi sewa dah masuk... Untung la 2,3 bulan dulu... Bila dapat kunci, aku pikir, nak sewa satu rumah ke sewa perbilik.. Kalo sewa satu rumah bole dapat dalam rm800.. Kalo sewa ikut bilik mungkin bole lebih.. Hasil kiraan dan pikiran, chewahh, aku try buat sewa perbilik. Sebab rumah besar, aku tambah lagi satu bilik dengan partition. Kira jadi 4 bilik la rumah tu.. Sewa aku kira2 bole dapat rm1500.. Woww... Tapi ni semua anggaran je... Belum tau lagii...

Harga jual =rm150,000.
Loan cuma 70% = rm105, 000.

Deposit 30% = rm45, 000.
Lawyer fee = rm8000
Valuation fee =rm850
Kos tambah bilik =rm2500
Kos beli perabot =rm6000
Elaun bagi owner =rm1000


Perabot aku buat fully furnish.. Aku beli kat kedai mella.. Tu aku rase murah dan ok... Setiap bilik ade katil, bantal, tilam dan almari. Cadar pun aku bg skali..
Rumah aku letak peti ais, tv, rak tv, rak kasut, tangga(senang nak repair lampu ke kipas nanti), langsir dan mesin basuh dan aku bagi unifi kalo bilik semua penuh..Fuhh banyak gak barang aku letak...

Kalo ikut kiraan dekat atas tu, total cash kena ada dalam rm63k jugak lah... Masa tu keluar duit macam air... Laju je abis... Nasib buat pelaburan, ade la nampak untungnya nanti pada masa hadapan.. Kalo dibuat shopping dan melancong over the sea ke, hapah pun xde nanti.. Bukan xbole nak shopping dan melancong, tapi buat masa ni belum masa yg sesuai lagi... Masa muda ni la try kumpul harta untuk financial freedom... Dah ada pasif income yg lebat esok, nak melancong tiap2 bulan pun xda hal... Hahahaha...

Lepas dah siap setup rumah dan iklankan.. Amek masa jugak la.... Tapi dalam masa 3 bulan, penuh jugak bilik tu semua...

Total sewa = rm1520
Installment = rm550


Agak masyuk jugak sewa unit yang ni... Dekat rm1k jugak untung.... Bole la cover sikit nak membayo installment umah yg duduk sendiri.. Tapi tu secara kasar je la... Belum untung bersih lagi..hehehe... Sembang kasi terbang sikit... Kehkehekeh...

Duit baki tinggal rm15k je.. Nape rm15k? Bukan ke ade lebih lagi...?? Kalo ikut matematik mmg patut ade lebih tapi aku ade try main FCPO, tapi xbole pegi.. Yelah nak carik pelaburan lain jugak.. Buat pegi jalan2 lagi tapi dalam malaysia je la... Last2 tinggal la baki rm15k... So ape nak buat??? Memandang masa ni tukar nama rumah ke-3 xsiap so xbole nak refinance.. Nak beli rumah lagi, modal x cukup... So ape bole buat dengan rm15k nih... Ade satu lagi pelaburan baikkk punya... Nanti cite... END OF PART 8.





Ni gambo umah ke-4 lepas dah masuk perabot utk bagi sewa..


PART 9.
Pelaburan paling untung, selamat dan senang!!


Selepas urusan rumah ke-4 tu dah settle, dah senang sikit.. Jadi apa nak buat dgn baki duit tu lagi...?? Apa pelaburan paling untung, senang dan selamat? MLM kah? Skim cepat kaya kah? Jual orang kah? Jual montot kah?? Kah kah kah..

Baki duit tu, aku standby untuk buat modal untuk buat loan ASB dan ASB2...Tapi aku risau xlepas sebab DSR agak tinggi..try jugak lah...Buat maksimum loan..rm200k setiap satu..total rm400k..Installment 2200 sebulan untuk 2 loan tu...Setahun dah jadi rm26400..Modal ada lagi rm15k...So, bole la...bukannya nak bayo selepuk setahun terus...nanti harap2 ade bonus company, bole la cover sikit installment tu... Aku guna cara rolling dividen.. Nanti dividen yg dapat akan digunakan untuk bayo installment...Jadi modal cuma keluar utk tahun pertama je...ni hasil kira2 aku pasal asb nih.




Ni kiraan aku pasal loan ASB...lepas 5 tahun bole dapat rm38k..ok whatt...


So lebih kurang macam tu la planning aku...Asb ni aku target 2 tahun je...sebab kalo aku nak buat loan rumah xlepas, aku akan terminate loan asb..Tapi sekarang mostly bank dah bole amek dividen asb as income..Tapi lepas satu tahun la...so mungkin xyah terminate..Kita tengok nanti macam mana...Kita bole merancang je...END OF PART 9.


PART 10.
Remortgage/refinance rumah ke-3.


So lepas dapat news yg rumah ke-3 aku dah siap tukar nama..Aku kena standby dokumen untuk buat loan. Awal tahun 2019 nanti aku try submit..
Target aku:

Target market value = rm150,000
loan 70% = rm105,000
lawyer fee anggaran = rm5000
valuation fee anggaran = rm800

So bersih boleh dapat dalam rm99k jugak la...Ini anggaran aku dulu la...nanti dah komfem baru info lagi..
So dokumen nak buat loan ni kena cantik sikit...Bukan cantik dari segi visual tapi susunan dan isi dokumen tu...Aku dulu belajo tgk kat FB dan google je mase ni..tgk2 blog macam mana nak buat dokumen supaya loan gerenti lulus...YAaa...gerenti lulus...Setakat ni, mmg loan aku semua lulus bila submit...Sebab dokumen lengkap dan padu...chewahh..!!

Just list kan dan asingkan ikut bahagian..macam ni la lebih kurang...

1. Self profile - (ni bagi profile diri la..nama, ic, alamat, kerja bla bla..)
2. Property profile - (ni bagi detail tentang property yg kita nak beli tu..alamat,saiz, ada reno ke, dll..)
3. Summary income - (ni bagitau la income ko..gaji, ada income sewa ke,dividen asb ke,bonus company ke, part time ke..tapi yg ade slip payment ye..bank nak yg ada hitam putih je..setakat cakap mulut ada bonus ribu riban mmg xdilayan la..)
4. Summary commitment - (ni apa yg ko kena bayar bulan kat bank..credit card ke, kete, rumah, loan2 ke...)
5. CCris - ni kalo bole lampirkan skali la..mmg bank akan check..tapi ko bg pun bagus jugak..atleast ko tau ccris ko macam mana..kalo banyak tertunggak, mmg xyah la apply loan..x lepas punya...So, ccris kena cun melecun..
6. Lampiran - lampiran untuk income ko tadi tu la...statement bank kena tally dengan income ko..lampiran untuk komitmen jugak kena bagi..sebab kalo bank xtau ko berapa bayo installment, kalo bank xtau dia akan buat anggaran..Bila buat anggaran of course la akan lagi tinggi anggaran installment tu.Kalo installment tinggi nanti lagi xlepas plak DSR ko...Better tunjuk lampiran berapa installment sebenar ko bayo tiap2 bulan..)



Ni dokumen yg aku submit dulu...tebal jugak la sebab banyak lampiran nak bagi...almaklumlah, nak gerenti lulus punya pasal...hehehe..







Part 11.
Pengalaman masa view umah lelong.


Bile nak beli umah lelong ni, mmg wajib utk pergi buat site visit.. Dan jugak buat la kajian/research kat internet ke... Bila view tu bole la tgk keadaan rumah walaupun dari luar pun ok... Bole check skali kat management kot2 ade tertunggak bayaran maintenance ke... Bole tgk2 kat post box, kot ade bil api, air, iwk yg tertunggak ke... Silap2 ade bil cukai tanah/taksiran sekali... Bole la estimate bajet nanti...

Kekdang tu bile aku tgk umah ade org, aku cuba pastikan bangsa apa dulu.. Kalo melayu or cina, aku try la ketuk pintu tanya.. Kot2 penyewa ke... Kalo owner malas aku nak masuk bid... Xpun pakai ejen... Kalo india, mmg awal2 aku xkan masuk bid... Malas nak pening kepala... Banyak lagi umah lain...

Ade satu rumah apartment ni kat damansara damai kalo xsilap aku... Harga masa tu rm160k raseye.. Medium cost... Aku check market dalam 240k..kire murah dari market lebih 30% tu... So aku pun gi la usha umah tu... Bile sampai, tgk area ok... Agak bersih.. Mungkin JMB bagus... Area sana pun mmg hot la.. Senang nak bagi sewa... Sampai depan umah, tgk2, wahhh rumah kosong, xde org... Oklah ni... Aku tgk umah sebelah dia pun xde org... Nak tgk dalam xbole sbb bergrille...so pusing tgk luar dekat tingkap nampak mcm dah lama tinggal tapi ade perabot... Aku pikir bole masuk bid sendiri ni...

Malam tu aku saje la usha2 google, taip alamat umah tu, tgk apartment tu ada masalah besar ke... Duk usha2 tu skali ternampak satu artikel pasal unit tu... Artikel apa?? Baca2, rupanya rumah tu ade kes bunuh dulu... Kuang kuang kuang... Ingat x, kes bunuh pengacara ke atau pembaca tv.. Mati gantung diri kat kipas. Saspek dia mase tu husband dia... Aku check lagi berita pasal tu nak konfemkan alamat dia, mmg unit tu ke atau unit lain... Sekali mmg ye.... Nasib baik la aku buat research sikit2.. Fuhhh... Kalo masuk bid pastu menang skali nak pecah masuk umah ade plak lakaran kapur berbentuk org kat lantai plak nanti... Xke haru... Heheehe.. So carik la umah lain lagi.....








PART 12.
Kenapa nak beli umah banyak2?


Kekadang bila kita dengar cite org ni beli banyak rumah, kita pun terpikir kenapa nak beli rumah banyak2.. Nape x beli satu je..? Dasar kapitalis la... Kalo beli banyak2 nanti orang lain dah xde umah nak beli.... Bukan bole bawak kubur pun.. Dan macam2 lagi la anggapan orang...

Jadi kenapa aku nak beli umah banyak2 plak?

Sebenarnya bergantung pada objektif atau matlamat seseorg la....

Bukan kata bila beli banyak rumah kire menindas orang lain yg xdapat beli umah... Sebenarnya kalo kita ade banyak rumah, lagi banyak kita bole tolong orang..

Kita bole bagi sewa dgn fully furnish, jadi penyewa xperlu susah payah nak keluar modal besar beli perabot bagai...

Kita bole wakafkan umah tersebut..

Kita bole jual pada harga diskaun.. Sebab biase org susah nak beli umah sebab nak kena sediakn deposit 10% dan lawyer fee lagi... Jadi kita bole bantu mereka ni dgn jual 15% murah dari market value supaya dorg bole beli umah tanpa modal... Tu pun cara membantu jugak...

THE MORE U CAN GIVE,
THE MORE U CAN GET,

THE MORE U CAN GET,
THE MORE U CAN HAVE,

THE MORE U CAN HAVE,
THE MORE U CAN GIVE.

The cycle never stop...

Bagi aku, bukannya tujuan utama nak beli banyak2 umah sgt... Ingat senang ke nak jaga penyewa yg macam2 kerenah... Dapat penyewa dari syurga, oklah.. Dapat yg terukk?? Sendiri mau ingatlah..

Tujuan aku beli umah banyak2 awal2 ni sebenarnya nak membeli masa... Ye, masa...ikut planning aku kalo dah bole dapat pasif income dari sewa ni sebulan dalam 5k oklah... Bole la bersara awal...

Contohnya kalo aku beli umah setahun 1 biji, 10 tahun dah ade 10 bijik umah... Jadi tahun ke 11 tu aku jual 5 atau 6 bijik rumah... Hasil untung tu, aku buatkan full settlement untuk baki umah yg ade... Jadi dalam 11 tahun aku dah ade 4 atau 5 biji umah yg dah xde hutang bank... Anggaran sewa bole dapat kate la 4k ke 5k sebulan... Ok lah... Jadi kalo ko start umur 35, pada umur 46, dah bole pencen dah kalo keje makan gaji.. Xtah tunggu umur 55...hehehe...

Tu sebenarnya maksud aku untuk membeli masa... Kalo ikut pengalaman aku yg x seberapa nih, rumah yg aku beli, mostly naik sekali ganda lepas [email protected] tahun... Jadi contohnya, kalo dulu2 aku tau pasal hartanah ni, aku akan beli 2 unit yg sama dgn cara hutang bank.. Lepas 6 tahun aku jual la sebijik dan keuntungan tu bole full settlement umah yg satu lagi... Jadi aku bole settlekan hutang umah dalam masa 6 tahun berbanding 30 atau 35 tahun kalo bayo mcm biasa.. Tu kalo dulu tau la... Tapi sebab dulu xtau dan xbole nak rewind masa, jadi teruskan dengan rancangan, dalam 1 tahun beli 1 rumah..

Tu je perancangan aku... Membeli masa.... Simple...

Nanti PART 13 aku cite step by step buat research sebelum beli lelong.. Nak pakai utk subsale pun bole jugak..





PART 13
Cara mudah nak buat research pasal hartanah


Meh aku cite mcm mana nak beli umah lelong step by step.. Xyah nak g kelas yg ribu riban harga dia.. Ade je yg buat kelas hartanah bawah rm100 je dan mmg berbaloi.. Stakat ni pun aku xde la pegi mana2 kelas lagi, just belajo sendiri2 dan baca2 blog dan facebook je... Nanti aku bole bgtau sapa bole korang follow yg mmg dia nak bantu dan bagi ilmu kepada mereka2 yg nak membeli rumah ni..

Okeh.
Step 1.


Nak beli umah lelong ni, mcm mana nak tau rumah mana nak dilelong ni? Ade 2 website yg aku biase tgk untuk umah lelong ni..

www.auctionlist.com.my
www.lelongtips.com.my

Dari website ni korg bole tau rumah mana dilelongkan.. Bole filter ikut harga dan lokasi utk memudahkan korg cari umah mengikut bajet korg.. Ada mcm2 keistimewaan website ni, nak tau market value ade, nak kontrak jualan ade tapi tu kena berbayar la.. Aku xde amek berbayar ni... Aku ajar cara free je... Tapi nak kena rajin sikit la...


Step 2.

Bila dah dapat unit mana korg berkenan... Mana nak dapatkan kontak jualan tu? Biase sia panggil POS (Proclamation Of Sale). Kontrak jualan ni dia akan bagi info pasal unit ni... Apa tunggakan yg bank akan cover.. Berapa deposit dan masa kena settlekan.. Benda ni kena dapatkan dekat pelelong yg buat lelong tu nanti.. Antara website pelelong yg aku tau..

https://www.ngchanmau.com
http://auctions.com.my
https://leongauctioneer.com

Ade lagi yg lain.. Korg google search je pelelong malaysia atau auctioneer malaysia.. Nanti ade la keluar list... Dan check la satu2.. Yg website pelelong kat atas ni biase website dia ada bg sekali POS tu.. Just download je... Tapi biase dalam lagi seminggu atau 2 minggu nak tarikh tutup baru ade POS tu... So kalo korg tgk xde, check lagi la lain kali..


Step 3.


Bila dah dapat POS tu, baca la betul... Banyak benda penting yg korg bole tau dalam tu.. Kalo rase ok, dan nak masuk bid unit tu, silalah buat site visit. WAJIB buat site visit.. Jangan malas! Beli umah lelong ni 'as is where is' basis.. Macam mana keadaan rumah tu, macam tu la korg dapat.. Xde sapa nak tolong repair, xde sapa nak keluarkan org kat dalam umah tu..

So penting untuk site visit tengok keadaan rumah.. Ade org ke.. Bole pegi management skali check tunggakan.. Penah aku tgk tunggakan maintenance fee dalam rm32k... 32 ribuuuu... Haaa... Kalo bajet xcukup, mcm mana nak bayo.. Mmg la bole claim tapi nak kena keluarkan duit dulu jugak... Nak estimate kos repair lagi.. Tu penting kena buat site visit..


Step 4.

Check market value umah tu... Korg kena tau MV (market value) umah supaya bole set limit korg.. Kako lelong atleast kena menang mesti lebih 20% dari MV.. Kenapa? Yelah, kalo kurang, baik beli secara subsale je.. Kurang risiko.. Tunggakan xde... Bole view dalam rumah lagi.. Skarang bersepah org jual kurang dari MV...

Aku biase pakai website ni utk check MV.

brickz.my

Kalo nak detail kena la berbayor jugak... Tapi xyahla, dgn info yg ade tu ok je... Sbb nak anggaran je..


Step 5.

Umah aku nak bid ni, ok ke buat sewa? .. Ade ke org nak nak sewa?
Macam mana nak tau? Apa susah... Tengok je la

mudah.my
ibilik.com

Ni dua website aku tgk utk tgk market sewa.. Ko tgk berapa org sewakan kat area korg nak beli tu.. Tgk sewa berapa, apa perabot dorg bagi.. Tingkat berapa.. Jadi korg bole anggar berapa nak bg sewa nanti.. Kalo sewa murah, kenapa dia bg murah? Kalo sewa mahal kenapa bg sewa mahal? Berapa deposit dia mintak..

Kalo iklan tu xde detail, korg whatsapp la atau call org tu tanya.. Buat2 mcm nak sewa tanya detail..tapi xyah la oegi buat viewing skali... Yelah, korg bukan nak sewa pun, buat apa nak menyusahkan org tu pulak nak view rumah bagai... Tanya je la dalam whatsapp apa korg nak tau...

Dari iklankan tu jugak korg bole tau mcm mana tempat tu.. Hot utk sewa ke x? Korg tgk iklan tu kalo dah seminggu, pastu whatsapp tanya, kalo dah penuh atau xde kosong, kire hot la tu.. Sebab cepat je penuh.. Kalo dah sebulan iklan, pastu korg tanya still ade lagi.. Mungkin area tu suam2 kuku je kot...xpun mungkin sewa dia mintak mahal ke..

Terpulang pada korg mcm mana nak buat anggaran tu... Ni cara aku buat.. Cara free.. Bukan kata 100% sukses tapi bole kurangkan risiko yg xperlu..


Step 6.

Perlu ke check kat pejabat tanah untuk kaveat? Apa tu kaveat? kalo sesapa yg ade kepentingan atau biasenya owner lama, bole letak kaveat kat rumah.. Bila ade kaveat, korg xbole nak pindah milik.. Dan ini adalah masalah besar sebab korg cuma ada masa 90 hari atau 120 hari je utk settlekan pindah milik ni.. Nak batalkan kaveat ni bole, tapi amek masa dan nak pakai lawyer jugak..

Kekadang ade owner yg xsedar diri, umah dah kena lelong tapi still cakap bukan salah dia kena lelong.. Cakap bank x bertimbang rase la, baru xbayo 2 bulan nak kena lelong la... Padahal ko xbayo berbulan lamanya la sbb tu kena lelong..

Biase kalo rumah tu master lagi master tittle, mmg aku x check la kat pejabat tanah ada kaveat ke x? Kalo umah tu dah ade geran individu atau strata, better check dulu.. Sebab kalo master tittle, geran bukan atas nama owner lagi, jadi xbole la owner lama nak letak kaveat.. Mana nak tau umah tu dah ada geran atau strata? Dalam POS tu ade tulis.. Tu penting baca POS tu.. Bukan amek buat syok je.. BACA!


Step 7.

Bila dah buat research ni semua, dan rase berbaloi untuk bid.. Korg kena buat banker check untuk deposit tu.. Ikut cara2 macam mana nak bid as per dalam POS tu tulis.. Pukul berapa start.. Jgn lambat! Skarang dah bole buat online bidding.. Jadi, xyah gi tempat dah.. Kat umah pun bole.. Senang dah skang ni..


Step 8.

Kalo dah menang bid tu, cepat2 la buat loan..oh ye, pastikan loan korg lepas dah xde masalah ye.. Kalo xdpt loan, deposit akan burn.. Xde dikembalikan mcm beli subsale... Ni risiko dia.. Pastikan sebelum masuk bid, loan korg xde masalah... Pegi check CCRIS korg tu.. Kalo nak free check dekat bank negara.. Bole print free... Kalo nak berbayor pegi kat website RAMCI ni... Dalam rm15 je.. Xyah buang masa nak pegi bank negara..


Tu jelah step aku mcm mana aku analisis dan buat research free sebelum beli umah.. . Jangan la sampai terover analisis pulak sampai takut dan x jadi nak beli umah sampai sekarang.. Macam aku cakap tadi, xde yg 100% tapi atleast kita dapat kurangkan banyak risiko.

Jangan percaya sangat cakap2 ejen dan penjual2 kononnya bole dapat sewa tinggi macam ni macam tu.. Buat research sendiri sebab yg berhutang bertahun2 tu kita sendiri, bukan diaorg.. Kalo ade apehal ke bukan diaorg nak menanggungnya... Ejen2 ni bila dah sign SnP, dah cuci tgn dah dorg... Jgn plak nanti cakap ehh dulu ejen ni cakap bole dapat sewa rm1500 umah ni tapi lepas letak sewa tu xde sapa nak menyewa... Rupa2nya sewa area sana rm700 saja.. Chech.. Nak menyesal pun xguna dah time tu.. So sila buat research sendiri..

Nanti aku cite pasal umah yg pemaju jual guna skim GRR ni.. Bagus ke x skim GRR ni.. Apa tu GRR? Nantiiii... Tunggu part 14... Adios.. Nanti aku cite mcm mana jugak aku tapis penyewa utk elak dapat penyewa dari neraka..



Ni contoh POS tu... Ade beberapa helai jugak la.. Aku tempek yg depan je la ye...







PART 14.

Nak pilih penyewa yg bagus?

Macam mana nak tau penyewa tu bagus ke tidak?? Xde sapa pun yg tau.. Hahahahaha..

Tapi aku cuba buat saringan jugak lah... Kita still bole pilih sapa penyewa kita.. Bukannya bila org tu nak sewa umah kita, kita kena bagi jugak.. Kita bole pilih sapa penyewa kita...

Macam mana aku pilih penyewa? Cara aku senang je..

1st skali deposit mmg aku mintak 2 bulan. Why? Simple..bagi aku kalo deposit 2 bulan pun xbole bagi, maknanya mungkin dia jenis xbole menyimpan atau boros ke... Tgk jugakla kalo dia dah keje lebih setahun ke.. Tapi xbole menyimpan...mmg aku xbole mintak kurang deposit tu lagipun umah aku bagi sewa fully furnish...

Takut xde penyewa sebab org lain bagi deposit sebulan atau xde deposit langsung? Yang aku takut nanti sewa x bayar dan lari malam skali dgn barang2 rumah... Biarlah bilik tu kosong xde penyewa dari dapat penyewa yang teruk..

Macam mana pulak kalo dia baru start keje? Mmg xde la duit nak sediakan 2 bulan.? Ni kekadang ada betulnya.. Tapi kenapa perlu pinjam pada tuan rumah? Faham x maksud aku? Kalo ko xde duit, kenapa nak pinjam dgn tuan rumah? Kenapa x pinjam dgn kawan2? Sedara2? Org yg dia kenal rapat? Family ke..? Ke dorg tu semua mmg xnak bagi pinjam sbb tau dia mcm mana..?? Faham x?.. Pinjam dgn tuan rumah tu kire dia xnak bayo deposit dulu la, nak masuk dulu.. Bahaya jugak... Sbb barang kat umah banyak... So kena bayo deposit baru bole masuk.

Perlu ke pikir negatif pada semua penyewa ni?? Xperlu pun, tapi yelah, kita xkenal org tu, nak bayo deposit pun susah jadi xkan nak terus percaya kan?? Kan??

Yang paling penting, tgk masa dia whatsapp atau message kita tu bila tanya pasal umah/bilik... Tgk gaya bahasa dia.. Kalo masa whatsapp pun korg x berkenan dgn gaya dia berbahasa, senang cite gayamacam bagus jek.. Baik abaikan je.. Kalo gaya bahasa ok, lepas tu nak view umah, tgk pulak gaya dia masa dgn kita.. Berbudi bahasa ke, kerek ke...

So kalo dah tgk penyewa tu ok, explain rules2 dalam tenancy agreement tu biar jelas...

Kekadang kalo aku tgk penyewa tu mmg baru keje dan nampak baik, aku bole je cakap deposit tu bayar ansur 2 kali... Kire sebelum masuk tu dia kena bayar sewa dan 1 bulan deposit dulu, next gaji bayar sewa dan 1 bulan deposit lagi.. Atleast xbanyak la dia nak keluarkan duit.. Dia kena nak usahakan jugak la, xkan semua nak bersuap...

So macam tu je la aku saring tenant aku.. Kalo yg mintak xnak deposit ke, nak bayo sewa sahaja dan deposit nak bayo dulu lepas gaji next month ke, mmg aku tolak awal2... Sbb semua org bole bagi alasan.. Bagi alasan senang je.. Nak bagi solution kepada masalah tu x ramai nak buat.. Jadi kalo penyewa tu bole ikut rules aku, bagi aku pun xde masalah...

Setakat ni, penyewa yg aku dapat pun ok2 semua.. Belum ade lagi la dapat yg teruk2... Syukur jugak lah... Sebab bila baca cite2 owner lain dapat penyewa camharam, kesian jugak la.. Siap rumah pun rosak.. Skali tgk, ni rumah ke kandang... Haaaa... X ke haru... Jadi ni cara aku la... Cara korg terpulang... Kot2 ade lagi tips lain, bole la bgtau kat sini... Sama2 belajar..

Ok, mcm panjang plak.. Nanti cite pasal GRR tu pada part 15 nanti lah... Adios..






PART 15.

Skim GRR (Guarantee Return Rental)


Yee...seperti mana korg membacanya, macam tu la bunyinye...pulangan sewa yg digerentikan oleh pemaju...adakah ianya bagus? terbukti berkesan ke? kire kalo kit beli rumah tu, nanti ada pihak yg akan uruskan umah kita (buat sewa) dan kita akan dapat sewa bulan2 dari pihak tersebut...Yeeee, xyah pening nak carik penyewa, xyah pening nak urus, tau2 duit sewa masuk dalam akaun...Best x? Best gilee...duduk goyang kaki je duit masuk...dan mostly skim2 GRR ni akan bagi lebih dari installment yg dibayar..contoh beli rumah rm300k, anggaran installment rm1500, bole dapat rm1800 ke bulan2 nanti..macam tu la dia nak tarik org beli...

bayo rm1500 dapat duit sewa rm1800 tanpa penat lelah dan pening kepala..sapa xnak, ye dok?...

Mostly skim GRR ni di bagi pada projek berdekatan dgn tempat peranginan la, tepi laut ke, so bole la company tu buat homestay.. Atau pun dekat dengan tempat student, dan bole la dikata pemaju tu akan sewa dekat student....

MAcam aku cakap sebelum ni, jangan la percaya sangat ejen2 dan pemaju2 ni...ejen dan pemaju ni nak jual rumah je..walaupun skim GRR tu memang legit, tapi sebenarnya banyak dah kes pasal GRR ni xmampu diteruskan untuk jangka masa panjang...

Perlu diingat, skim ni ditawarkan dan bukan dibuat oleh pemaju. Kita beli rumah dengan pemaju tapi yg menguruskan skim sewa ni adalah syarikat lain dan akan ade agreement lain..sebab apa? Jika syarikat tersebut xmampu nak bagi pulangan sewa kat owner, dan owner start menyaman ke, pemaju dah xde kena mengena...Ye....yg kena saman tu syarikat yg uruskan skim sewa tu...mmg bole menang saman tu, tapi yelah, kalo company tu pun xde duit, menang syok atas kertas je la..bukan bole dapat duit pun..kena keluar duit lagi ade la sebab nak pakai lawyer nak saman2 ni....

Apa aku bole cakap berhati2 dan buat la kajian pada skim2 yg pemaju tawarkan..Skim GRR, skim cashback...perlu diselidiki dahulu..Skim cashback, mmg syok la beli umah dapat duit free katanya...padahal duit tu kita buat loan sebenarnya....

Korang bole google la cite2 projek GRR ni...Yg aku tau projek kat laketown bukit merah resort, projek kat bandar teknologi lagenda kat mantin, yg terbaru kat cyberjaya, the Ark rasenye..dalam proses owner nak saman sebab xdapat pulangan sewa tu..ye lah, installment nak kena bayo..nak buat sendiri, kekadang owner bukan duduk sana, duduk jauh...masak kalo mmg berharap pada pulangan sewa tu...Silap2 rumah pun terlelong...terlelong murah2 plak tu...

Macam kat laketown bukit merah resort tu aku baca, owner dulu beli dalam rm120k..skarang mostly terlelong dalam rm20k ke rm40k je....mmg terduduk la owner2 yg beli dulu tu...mana pergi janji manis yg diwar2kan masa nak jual tu? semua dah cuci tangan ....kesian kat owner yg beli kononya untuk masa depan...

jadi berhati2 dan sila jgn membeli ikut2 org...buat kajian sendiri...list kan pro and con kalo nak beli tu...apa plan masa nak beli dan apa exit plan dan apa emergency plan kalo tetiba apa yg kita plan tu x menjadi...contoh:

sebab nak beli: nak buat sewa
exit plan: nak jual lepas 5 tahun (sbb xkena rpgt dan harga dah naik)
emergency plan: kalo lepas beli xde plak org nak sewa, ade x simpanan nak cover sewa untuk 6 bulan, 1 tahun..? lagi lama bole tahan lagi bagus..

ni contoh la..kalo korg bole plan lagi detail lagi bagus...lagi nampak jalan tu..xde la mudah terpesong sgt masa nak laksanakannya nanti..yelah, kekadang bila nak beli rumah untuk pelaburan, or course kita akan baca2 pengalaman orang, ada kawan2 yg mindset hartanah, join group2 hartanah..bila dah bergroup2 tu, kite tgk org tu bole beli rumah banyak dgn cepat.. Kekadang setahun bole sambar 3 @ 4 biji... Tu belum lagi kawan tu beli umah harga rm300k ke rm500k. Tgk gambo lawa2 rumah dorg... Benda2 benda macam tu bole buat terpesong matlamat korg.. Kita xtau kemampuan kewangan diorg mcm mana.. Tapi kita tahu kemampuan kewangan kita...sebab tu aku bila pikir2 nak buat cepat atau nak beli umah mahal sikit (kononnya bila jual untung banyak sikit), aku tgk2 dulu plan yg aku dah tulis tu.. Baca balik apa yg aku tulis, kenapa aku cuma mampu untuk beli rumah harga rm150k kebawah je dan bukan rumah rm200k ke atas... Bila tgk matlamat dan risiko yg kita dah tulis tu, nanti sedar diri la sikit... Xterpesong sgt.. Hutang ratus ribu ni jgn amek mudah... Silap2 nanti untung 5, 6 rumah yg kita beli murah2 pun xbole cover rugi satu rumah mahal yg kita 'tersalah' beli sebab terikut2 cara orang... Ingat. Ukur baju dibadan sendiri.... hehehehe...

sebab beli mmg senang..dapat kunci mmg syok...pastu tangan duk kat dahi pikir mcm mana nak cover sewa bulan2 selama bertahun2 plak tu....tu yg part susah...nak maintain manage rumah tu...

oklah..nanti next part aku bgtau sapa aku follow pasal hartanah dan investment lain...tunggu PART 16 nanti..
adios.

Bawah ni antara unit2 laketown bukit merah yg kena lelong murah2..













PART 16

Ni antara orang yg aku follow kat facebook je lah...dulu2 dorang ni ade yg ade blog, tapi sejak ade facebook, mostly dorg share kat situ je lah..

Antaranya:


Shafie bustan - ejen umah lelong. Hands on person. Ade buat sendiri homestay kontena kat melaka. Ade buat kelas lelong xsampai rm100.. Bole tanya direct apa2 dan koreklah ilmu dari dia sebanyak mungkin masa kelas tu.. bole la nak tau mcm mana buat kolam renang utk homestay dia tu..cerita melalui pengalaman dia dan bukan dari pengalaman org lain...

Adlina MN - srikandi ejen lelong. Banyak cita pengalaman beli lelong dan tips2.

Faizul ridzuan - pelabur merangkap consultant. Mostly undercons dan subsale below market value property. Ada buat free talk pasal hartanah. Dia ada ajar macam mana nak grade hartanah supaya beli hartanah yg berkualiti je..Mostly game dia property dalam 300k ke 700k...bukan level aku la..hehehe..tapi follow je la .

Nazri mustafa - lawyer. Banyak cite pasal prosedur dan pengalamannya.

Ir ajak abdul razak - jurutera dan hobinye beli umah rumah busuk dan tukarkannya jadi cantik dan wangi pastu jual.

Anis hafiza & nekmatuzzura ubaidari - macam mana gaji kecil tapi bole beli banyak rumah.. Macam mana nak urus penyewa..

Meor zaidee aka abang ensem - antara terawal aku follow blognye. Skang ni dia dah x sangat nak beli hartanah. Cuma ada 14 biji je rasenye dan dia skang cuba untuk habiskan hutang hartanah dia satu persatu.. Mungkin guna teknik snowball aku rase..

Abe nazz zain - mostly main hartanah undercons dan bulk purchase dan juga co-founder group jaegers rasenye.. Story telling dia best.

Azizul azli ahmad & zaidi ismail & muhd farid- nasihat & tips perancangan kewangan. pelabur hartanah jugak..

Muhd aman - ni pakar tanah... Nak tukar tittle tanah, nak pecah lot, kos yg kena.. Mmg otai tanah.. Bole la follow dia ni..

Jangan terbeli tanah lot lidi udah la ye.. Jualan lot lidi ni menipu je..jangan sesekali beli lot lidi.!

So xde la banyak mana pun follow...just search je kat facebook nama tu..tu nama facebook dorg...Mostly kalo korang baca, tips dan nasihat tu lebih kurang je dan mungkin dah tau...tapi kekadang tu ade jugak tips yg rare..tu yg kita nak tu..sebab yelah, bukan semua skill2 yg rare ni akan diberitahu secara public..

Adios...oh ye..sebelum ni aku ade bgtau aku nak remortgage umah lelong aku yg dah tukar milik tu..aku ade submit loan untuk remortgage umah..aku submit satu bank je...banker tu dah check dan actually bole dapat market value yg aku nak tu...woot woot!! oklahh,,..lepas satu perkara...next ialah samada DSR aku lepas tak dengan nilai loan yg aku apply tu...Biase dalam seminggu lebih bole tau...so..tunggu......

Part 17 aku cita sikit pasal declare income tax untuk rumah sewa ni.. Bagus ke tak kalo declare?.. Wait and see..







PART 17

Delcare income tax untuk pendapatan sewa

Sebut je income tax, semua buat muka benci. Kehkehkeh.. Sewa ni untung sikit, lagi nak kena bayo tax ke.. Dasar zionis. Hehehe.. Perlu ke declare tax utk sewa ni.? . Banyak ke nak kena bayo? Ada rebet ke?

Yaaa... Kita sebagai rakyat malaysia yg bagus kena la declare tax... Ingat ye.. Declare... Pahamkan declare.. Atau dalam bahasa ibundanya : isytihar. Ye, kena isytihar..

Declare je dulu... Berapa bayar nanti akan ada calculation dia... Mungkin bayar banyak, mungkin bayar sikit, silap2 xyah bayar apa2 pun.... Haaa.... Jadi xyah takut2 pasal tax ni.. Orang bersalah je takut... Kehkehkeh... Ayat cam bagus..

Kalo nak explain panjang lebar, mungkin susah sikit nak paham.. Jadi aku lukis je kat bawah ni... Memudahkan la sikit.. Macam tu la samplenye...






Ada jugak perkara2 yg bole ditolak semasa buat kiraan tu... Ni sample je la... Nanti kalo dah dapat jumlah macam kat jadual tu, contohnye utk senang kira, rm5000 tu... Tu bukannya nak kena bayo tax.. Itu amaun yg bole dikenakan tax... Kalo tax 5%, dari rm5000 tu, just kena bayo rm250 je la.. Kalo 10%, kena la rm500..

Tapi tahun ni masa pembentangan bajet 2019, pendapatan sewa bole dapat 50% diskaun... So kira bayar separuh je dari nilai tadi... Jimat lagi..

Lhdn tau ke kita bagi sewa berapa? Kalo tipu sikit kasi tulis rendah sewaan tu tau ke diorg? Hehhehe... Well kalo korg buat tenancy agreement dan agreement pegi mati setem.. Of course lah lhdn tau... Nak nipu mendanya lagi... Kalo korg xde buat mati setem, mungkin la diorg x tau, tapi kalo x mati setem, tak valid pulak agreement korg tu.. Nanti macam mana nak jaga kepentingan tuan rumah kalo agreement tu tak valid.?? Kan kan kan?? Haa... Pikir2 sikit...

Bagus ke bayo tax ni.. Bagus la... Bank bole yakin dengan korg utk buat loan lagi... Bila mati setem kat agreement sewa tu, tu dah bole dikire sebagai income... Lagi la senang nak lepas DSR korg masa nak buat loan baru ke.... Keburukan xbayo tax ni.. Senang je, kompem kena denda dan silap2 bole masuk lokap.. Kehkehkeh..

Jangan la sampai nak untung kaw2 sampai semua nak declare tipu... Sapa yg zionis sebenarnya nih... Kuikuikui... Xpun bayar ke zakat pun bole.. Nanti still bole gak deduct kat income tax kita jugak utk bayaran zakat... Walaupun bayar ke zakat, still declare jugak dekat income tax kita tu... Jgn x declare plak...

Jgn pikir 'eh, saya dah bayar zakat nih.. Buat apa nak bayar income tax lagi.dasar rejim illuminati lah kerajaan nih.. .'

Macam saya cakap tadi.. Bukan bayar... Declare dulu... Dah bayar ke zakat, declare je kat income tax tu.. Nanti dia akan deduct jugak amaun zakat tu... Xdenya bayar 2 kali...

Jadi yg table yg dah buat tu, just nak tau amaun yg kena tax je.. Nanti simpan la segala penyata, resit bayaran cukai dan maintenance ke, tu incase tetiba nama korg naik utk lhdn check secara detail plak.. Standby siap2 dalam satu fail... Jgn x simpan plak... Table tu korg print dah simpan sekali utk rujukan dalam fail tax tu... Selamat membayo tax start pada bulan febuari nanti ye... Adios...

Nantikan sambungan part 18..refinance dan beli lelong lagi...



PART 18
Refinance dan masuk bid lelong online.


Yee..awal2 tahun, lepas asb announced dividen, terus aku apply remortgage rumah... Remortgage sebab umah xde hutang.. Refinance kalo umah ade hutang.. Tapi sama je bendanya..

Biase la... Sebab submission loan ni aku mmg yakin yg loan pasti lepas.. Biase la sebab dah tau apa yg bank nak.. Bank yg sama jugak aku apply... Bank sotong merah... Kehkehekeh..

Sebab ni loan umah yg ke 4, jadi mmg cuma boleh loan margin cuma 70% je... Rumah yg aku nak remortgage ni umah yg aku menang lelong 2 tahun lepas.. Baru siap tukar nama... Dah tukar nama baru bole apply loan... Dulu beli cash dalam 84k...skarang nak remortgage. Aku punya target market dalam rm150k.. So, bila loan 70%, akan dapat dalam 105k. Lepas la nak beli umah lagi.. Ada gak modal rolling... Nak harap gaji dan simpanan, mmg susah sikit la... Jadi kena pastikan duit yg dapat ni dilaburkan betul2.. Jgn dileburkan... Kacau jiwa nanti...

Hasil submission dan pertanyaan akhirnya loan aku lulus jugak dgn target aku 150k tu... Aku tanya gak current dsr berapa? Bukan apa, senang aku nak bajet utk next loan rumah... Lepas dia bgtau sekian2, aku buatla kira2, aku bole lagi apply loan dalam rm240k.. Hmm.. Oklah.. Bukan aku nak beli umah mahal2 pun.. Target mmg yg bawah 100k je... So, aku konpiden la next loan mmg sapsapsui lepas punya.. Kahkahkah... Sembang kasi terbang sikit...


Sementara duk tunggu loan, lama lagi nak dapat.. Aku g la usha2 website lelong, kot2 ade umah yg best ke... Bole la rancang2 macam mana nanti... Bulan lepas Aku ade tgk 2 unit yg dekat area aku ni... Mmg murah dah... Kalo xde org nak nanti dapat duit mmg aku try masuk bid...


Pastu bulan ni aku tgk unit tu dah xde... Tapi xpelah.. So usha2 lagi.. Ternampak satu unit kat puchong... Tapi aku dah perasan unit ni 3 bulan lepas.. Aku dah tgk owner unit ni india.. So mmg aku xberminat nak masuk bid la... Pastu aku tgk ade lagi keluar lelong.. Maknanya xde org nak masuk bid... Jadi harga dah turun 3 kali... Harga skang x sampai rm150k... Tingkat 1 plak tu... Aku cakap dalam hati, murahhh... Nape xde org bid.. Mungkin sebab owner india kot... So sebab dekat tempat keje aku, aku pun g la saje2 usha... Mana tau bukan owner yg duduk.. Kan kan kan.?

Bile aku tgk apartment tu, skang dah lain macam... Dah upgrade dari dulu... Dulu tangga nak naik atas pun ade bau sirih.. Dorg duk ludah kat tangga.. Siap ade signboard dulu, cakap jgn meludah di tangga.. Tu 2 tahun lepas la yg seingat aku.. Skang dah bersih.. Lepas jmb amek alih, dah terjaga sikit tmpt tu.. Nak naik tangga pun kena pakai access card beb... Canggihhh....

Aku g unit tu, tgk depan umah byk kasut, selipar... So aku buat andaian bukan family la.. So mungkin bukan owner.. Aku ketuk2.. Tunggu jap... Ade bangla bukak pintu... Rupanya pekerja yg duduk.. Ade company sewa umah tu.. Aku dah berbunga2 dah dalam hati.. Bole masuk bid nih nanti... Aku check kat management tanya tunggakan berapa... Xbanyak... Dalam 4k je... Ok la tu.. Tunggakan pun bank cover.. So xde hal la..

Lepas pikir masak2 dan buat kira2.. Aku mmg plan nak masuk bid..jumlah kos dalam 30% deposit, sebab loan 70% je dan lawyer fee.. Aku kire2 dalam rm55k gak... Tapi bukan nak pakai rm55k tu sekaligus... Berperingkat la... Mase tu masa ade seminggu je... Skang masalahnye aku xde duit nak bid... Hatta duit deposit 10% tu pun xde.. Sebab duit remortgage tu lambat lagi dapat... Adeh ruginya kalo x try masuk...lepas aku pikir2, ade beberapa solution yg aku bole try...

Ingat nak buat personal loan..tapi nanti xlepas plak nak buat loan rumah... Pastu aku diskus dgn bini ajak bini joint venture beli umah ni... Kira aku pakai duit bini aku dulu la sementara nak tunggu duit aku dapat.. Aku cakap la, kongsi modal dan kongsi untung pun sama2.. Semua urusan aku yg buat... So. Nanti kalo menang, rumah ni letak 2 nama, tapi loan nama aku sorg je... Dia ok... Perghh.. Terbaik... Terus aku mintak dia transfer 15k dulu utk lepaskan deposit...

Aku pun terus register online je.. Duit pun transfer ke akaun bank pelelong je.. Xyah nak g bank ke, semua dihujung jari je... Chewah... Aku nak bid sendiri je sebab yg duduk umah tu bukan owner.. So bole la try...

Lepas dah register tu, berdebar jugak la tunggu hari nak bid... Sehari sebelum bid tu, pelelong ade call utk try demo bid... Nak tgk sistem ok ke tak... Lepas try demo, ok je...

Pastu, pada hari yg ditunggu2... Jeng jeng jeng... Aku dah standby dah depan laptop siap2... Pelelong siap call bgtau lagi 5 minit start.. Kalo x nampak kat skrin, call pelelong tu... Since aku punya lot bid dalam belas2 gitu, jadi sempat la aku tgk bid lot2 awal... Aku tgk kondo rege rm770k pun ade org lawan.. Naik sampai 880k....aku pikir, ni yg kondo mahal pun ade ramai yg masuk bid, inikan plak yg murah2... Ade satu lagi apartment kat bangi harga reserve 160k, ramai yg masuk bid... Lawan2 sampai cecah 200k lebih... Aku dah debor dah... Aiseh, xde can nak menang reserve nih... Pastu pelelong call aku cakap nanti turn aku, terus klik dah bid at reserve price je.. Kenapa? Katenya single bidder.. Single bidder beb... Woohooo...!! Sampai turn aku bid, aku terus click dan terus menang lah unit tu... Wohoo lagi sekali....

Rezeki yg xdisangka... Esoknya kena pegi jugak kat opis pelelong utk sign kontrak sebelum mati setem... Nak kena standby dokumen2 utk submit utk loan dengan segera.. Masa itu emas... Ada 90 hari untuk kasi setel... Jeng jeng jeng....





PART 19
Worst Case Has Happened!!


Chewahh speaking plak....Sambungan lepas beli lelong ari tu...Lepas dah submit loan bank sotong..Tunggu punya tunggu...Lepas 2 minggu dapat result yg loan rumah tu bank decline...Bukan sebab DSR, tapi sebab rumah tu owner lama belum buat perfection lagi..Strata dah ada, tapi still nama pemaju. Jadi bank decline loan aku tu...Aisehhh...

Aiseehhhh...Pikir punya pikir...ada 2 choice sahaja.. Apply home loan dengan bank lain atau buat personal loan untuk beli cash dulu...Setelah aku timbang tara, sebaiknya aku buat personal loan aje...Aku try apply dengan bank sotong tu jugak...Sebab dokumen semua pegawai tu dah ada...Kena tunggu lagi...seminggu lepas tu officer tu bagitau, personal loan tak lepas...Sebab DSR burst..Aisehhhh..

Aisehhhh...Sebab guideline utk home loan dan personal loan tak sama...adududuhh...So aku try bank lain pulak...rata-rata semua tak lepas..Lupa plak, aku try apply dalam 80k..ataupun at least 50k la kalo xlepas sangat..Tapi semua hampa...

Masa berjalan dah ni...mostly sebab loan asb dan asb2 yg aku apply tahun lepas...Tu yg buat sangkut DSR..Asb dah dapat dividen awal tahun.. Asb2 pulak awal bulan April baru dapat...Masa tu dah pertengahan bulan Mac..So aku buat keputusan untuk tunggu sampai dividen Asb2 masuk baru try apply bank lain..So 2 minggu dah buang masa kat situ...

Masuk je dividen awal bulan April, terus aku try apply dekat 2 bank.Bank RxB dan Bank MBxB.Both officer cakap bole lepas dengan asb dividen...Aku try apply dua2 skali sebab tak nak amek risiko lagi if kalo apply satu persatu dan loan xlepas...If xlepas personal loan nih..memang burn la deposit lelong rumah tu...Another way is, biar terlelong lagi sekali dan masuk je bid macam biase.. Cuma time tu kalo ada org lain masuk dah nak kena fight la...dulu menang reserve price je...

So sekarang tengah tunggu berita dari 2 bank ni...Harap2 la ada berita baik...fuhhfuhhfuhhhhhhhhh...........

Ada masa 1 bulan setengah untuk carik untuk bayar baki amaun lelong...Kemon2..

For info, semua cite ni aku dah copy and paste dekat 1st page..So bole tengok dekat situ je bile ada sambungan..Tunggu.....







PART 20
Ada sinar di hujung jalan


Yaaaaa...ada good news....nampaknya dah dapat result dari apply personal loan dari 2 bank terakhir...yess!! Dua2 bank approved permohonan aku..Bank RXB bole bagi rm30k je, dan bank MXSB bole bagi 80k..lepas la nak bayo balance rumah lelong tu...

Setelah aku pikir2 balik, sebenarnya ada hikmahnye kenapa aku dulu cuma apply satu bank saja untuk loan rumah dan loan tersebut tak lepas....Sebab daripada apa aku baca selepas tu dekat fb dari runner2 lelong, lelongan dari bank HXB amatlah susah untuk dapat extention jika loan tak bole disburse dalam masa 90 hari...Kabanyakan kes katanya akan carik cash utk buat full settlement jugak kalo xnak deposit burn...

kalo lah loan aku tu lepas, of course lah masa nak siap tu lambat sebab kena buat double transfer..bila sampai masa nak mintak extention nanti tetiba plak bank pelelong tu xbagi, memang x sempatlah nak apply personal loan atau carik alternatif lain nak settle amaun tu...

Bagus jugakla dapat tau awal2 yg loan rumah kena reject(bukan sbb DSR) dan dapatlah aku buat pilihan awal2 lagi untuk buat personal loan..Jadi ada masa lagi untuk apply personal loan atau cari alternatif lain utk dapatkan baki duit tu...

Lega rasanya bile banker bgtau loan dah approved..Minggu depan akan disburse dan terus aku buat transfer ke akaun pelelong dan terus sign MOT dengan lawyer...Syukurrrr..

Kat bawah aku attached la gambo keadaan dalam rumah yg menang lelong ni...Standard la bile pekerja yg duduk menyewa..Tapi sebab dorang nak sambung sewa, xdelah aku nak gi repair ke apa...Duduk la dulu...Esok kalo dorag keluar kang, baru la repair...Jimat la sikit..Hihihi...

NAk baca part 1 sampai yg terkini, semua aku dah copy and paste dekat Page 1 tu..




















PART 21
Akhirnya.......


Setelah hampir sebulan apply personal loan dgn bank MXSB, akhirnya disbursed jugak.. Puhh... Susah jugak dgn bank ni.. Lepas dokumen dan submit, nak verification dgn HQ plak.. Then nak tenancy agreement yg baru sebab ada satu rumah tu hujung bulan april akan tamat. So kena la g lhdn dan renew tenancy. Ingat semua dah ok.. Tinggal nak dapat akad melalui sms je.. Tunggu punya tunggu, xde plak dapat sms..

Bila call pegawai dan tanya, check2, alamak, sistem dorg ada problem sikit dgn line umxbile plak.. Hari kedua x masuk.. Hari ketiga pun xmasuk sms.. Hari keempat baru bole lepas sms akad tu... Fuhhh lega... Aku kira2, dalam 2,3 ari bole disburse nih... Akhirnya semalam disbursed...

Lupa plak nak bgtau.. Asalnya bole dapat rm80k, skali dividen wife xbole kire sebagai aku punya income sebab xde nama aku kat akaun asb tu.. So xlepas nak dapat rm80k.. Cuma dapat rm66k je.. Oklah.. Dari xde langsung... PL RXB dapat rm30k. TOTAL PL rm96k.. Bulan2 kena bayo rm1600.. Fuhhh.. Penangan interest PL yg tinggi... Tapi xde pilihan lain.. So sebat je dulu apa yg ada... Masa amat terhad untuk cerewet. Kehkehkeh...

Kumpul2 semua duit, ari ni gak g transfer kat bank pelelong guna RENTAS. SETTLE. FUHHH... Lega...
Pastu pas semua resit kat lawyer utk claim mana yg bole claim.. Contohnye, maintenance fee, cukai tanah, cukai pintu.. Email skali iwk sebab nak tukar akaun.. Harap2 bole waive kalo ade tunggakan kat iwk tu... Next nak tukar nama kat Tnb plak...

Bila tanya lawyer bila bole nak sign mot. Lawyer bgtau dia try appeal utk buat direct transfer. Kalo double transfer, kos mahal lagi, masa lagi akan tarik 9 bulan ke setahun... Bagi aku ok la kalo lawyer ni bole settle dalam setahun kalo double transfer... Previously umah lelong aku yg menang dulu tu pun dekat 2 tahun baru siap pindah milik... Kos mahal sikit tu mmg aku dah aware...

Harap2 semua akan berjalan lancar lah untuk pindahmilik ni... Kalo bole direct transfer bole la settle dalam 5,6 bulan... Cepat sikit la aku bole refinance umah ni utk dapatkan modal utk next punya pembelian... Hihihi... Xpe, pelan2 kayuh... Biar slow and steady, janji risiko dalam kawalan...

Adioss next time... Sapa2 nak baca part 1 sampai part ni, bole tgk kat page 1st..aku dah copy and paste semua part kat situ.. Senang nak baca skali hadap.







PART 22
Macam xde untung je beli rumah ni..

Ni la yg wife aku bgtau bile aku bgtau secara verbal macam mana untung beli umah lelong yg ni.. Sbb yg dia nampak, cash kat tangan abis sbb beli umah cash.. Baik simpan kat asb je makan dividen tahun2 lagi baik..

Maka terpaksa la aku lukis sikit kasi dia paham... Aku buat kat excel la senang..

Aku bgtau dia 4 senario untuk kes umah ni.... For info, modal dia kena keluarkan sorg rm78945.

SENARIO 1





SENARIO 2
If beli umah lelong tu secara cash iaitu JV dgn aku lah, maka:





SENARIO 3







SENARIO 4




So lepas aku tunjuk senario ni kat dia. Dia dah nampak sikit la explanation aku tu.. Meh aku susun pakai table, senang sikit nak compare.

SUMMARY SENARIO



Ni anggaran aku la.. So terpulang pada objektif dan matlamat masing2.. Sebab kalo nak jual rumah, mmg akan ambil masa sikit, unless ko jual murah sikit dari market value ke, kasi cashback sikit ke, kasi diskaun ke.. Paling cepat is remortgage/refinance rumah tu untuk dapatkan balik duit tu dgn segera.

Walaupun simpan asb is bagus, sbb dia punya compounding method is very very good tapi hartanah jugak nilainya akan meningkat setiap tahun. Jadi value aset kita still akan bertambah. Tepuk dada tanya diri sendiri mana yg terbaik..

Adios. Cam biase, akan ku kopipes yg ni ke page 1. So bole baca dari awal sampai skang tanpa selak2 page lain.







PART 23
Akhirnya... Disbursed jugak loan remortgage umah ke-3 tu..



Yaaa.. Pagi tadi lawyer bagitau, sila check akaun sebab bank bgtau loan dah disbursed. Terus check, mmg dah masuk duit dalam akaun... Kayo pakcik kejap.. Nape kejap? Lepas tu nak g full settlement la personal loan yg berkoyan2 tu...


Interest dah la tinggi personal loan tu.. Personal loan total 96k je tapi installment dekat rm1700. Remortgage rumah, rm105k tapi installment baru rm569... Tapi tenure 30 tahun la.. Kekehkeh...


Bayo personal loan, tinggal la baki 9k je... Tolak baki lawyer fee lagi dalam rm2400.. Ada la baki rm6600 lagi.. Tu plak nak standby utk lawyer fee utk umah ke-5 nih plak.. Abis pakai jugak.. Kejap je merasa kekayaan tu... Lupa plak.. Tunggakan unit ke-5 ni, bank dah refund. Tapi x semua dapat.. Tunggakan yg aku claim ari tu dalam rm4800 gitu.. Tapi dapat refund cuma rm4300 je.. Kurang rm500.. Xtau mana dia potong.. Tapi ok lah.. Dapat jugak refund..


Bil tnb pun aku dah tukar akaun. Bayo deposit dalam rm263.


Bil IWK pum dah tukar akaun. Tunggakan ada rm300 lebih masa tu.. Tapi aku bgtau(email) cakap aku menang unit ni lelong, so dia cuma caj yg tahun ni je.. Dalam rm56 je.. Jimat gak tu...


Summary kan unit ke-5 aku ni..


Menang lelong = rm145800
Jumlah semua tunggakan = rm5300
Bank cover =rm4300
Anggaran lawyer fee =8000(kalo kena double transfer)


Jumlah kos semua = rm154800.
Market value =rm250000.
Sewa = rm1200



Kalo aku jual terus pun dah ade untung dalam 100k...ok la.. Sape nak bagi.. 2 tahun bole untung mcm tu.. Kalo ade org nak beli la... Kalo xde, just untung atas kertas, syok2 tgk je... Hehehe..


So, next step is tunggu pindah milik selesai, then terus remortgage unit ni utk amek balik cash tu untuk next punya rumah plak... Hehhehehe..Mungkin kena tunggu tahun 2020 nanti plak.. Xsempat nak settle utk tahun ni.. Tapi atleast still on track = 1 tahun 1 rumah. Gambatteh!! Tapi sebab wife pun dah bole on board dgn beli umah utk pelaburan ni, adakah tahun 2020 nanti bole beli 1 tahun 2 rumah?? Haaaa... Kita tunggu dan lihat... Jeng jeng jeng...!!

Cam biase. Dah copy and paste part ni di page 1st.






PART 24
Owner lama degil xnak keluar rumah lelong??

Ini antara cabaran terbesar jika nak beli rumah lelong...Rumah lelong ada plak owner duduk dan xnak terima hakikat yg dia xbayar tunggakan dan xnak keluar dari rumah..

Ye..xsemua orang senang..mungkin ada masalah la tu bila xbole nak bayar installment rumah...Bukan org suka2 xnak bayar..Hakikatnya mmg ada org yg betul2 susah..Sebab tu aku kalo bole xnak masuk bid umah yg ada owner duduk..Kekadang x sampai hati...Yelah..kena halau keluar kang, mana dia nak tinggal lagi.. Ada kampung bole la balik kampung..Kalo xde?

Just nak bgtau dapat ilmu baru arini..Biasanye, bile owner lama xnak keluar rumah, kita mmg xbole la nak guna kekerasan ke utk halau diorg..nanti jadi kes polis plak..

Ada terbaca satu kes, bila mana owner lama xnak keluar rumah...Even dah bincang bebaik pun xnak..So owner baru dia potong la api dan air..Even siap tukar mangga baru kasi lock dekat grill..Tapi owner lama still buat bodo dan main sambung sendiri je..Lock pun kasi pecah...gile kental..

So, owner baru, buat report polis untuk cover diri sendiri la..Polis pun xbole nak ambil apa2 tindakan..Kita pun xbole la nak guna kekerasan utk keluarkan owner lama tu..Nanti kita plak jadi kes polis..

So apa yg bole buat, kena la appoint lawyer utk dapatkan court order untuk kosongkan rumah tu...Akan amek masa dan ada kos tambahan jugak la...ye la..dah pakai lawyer..xkan free..??ye dok.. Berapa kos lawyer?? Itu bergantung pada kes..Yang aku dapat tahu(baru je), minimum rm16k.. Ye, rm16,000.00. tu minimum ye.. So standby siap2 la kalo nak masuk bid umah yg ada owner lama duduk..

Dengan court order ni baru la court akan bg notis utk kosongkan rumah..Kalo still ingkar, akan keluar waran tangkap dan org tu mmg akan masuk ke lokap lah jawabnye...Ni kire worst case senario lah...

Masa yg diambil?? Depends jugak..ada sampai setahun..So decide elok2 bila nak beli rumah lelong..Nak senang sikit, beli rumah secara subsale je..kurang sikit pening kepala..







PART 25
Berapa lama settle remortgage

Beberapa hari lepas, tetiba dapat pos dokumen2 dari remortgage rumah yg menang lelong. So, berapa lama nak settle semua start dari apply loan? Dalam 5~6 bulan je.. Nampaknye lawyer ni amat konsisten dan cepat jugak la..

Rumah yg aku baru menang lelong tu pun, lepas dia appeal utk buat direct transfer, akhirnya pemaju pun setuju.. Tapi ada la charge dia.. Batal ganti utk direct transfer. So, anggaran dalam hujung tahun bole settle nampaknye.. Xpun awal sikit ke.. Dah bole planning next step and mencantikkan dokumen utk buat loan lagi... ��

Kat bawah ni jadual kronologi yg aku rekodkan la.. Setakat ni, lawyer ni mmg yg terbaik penah guna. Mmg akan terus pakai firm ni jugaklah nanti..









PART 26
Flat rate dan effective rate. Mana lagi bagus?


Boring2 arini sembang sikit pasal interest rate lah... Mungkin xramai tahu pasal flat rate dan effective rate ni.. Mungkin ingat mcm sama je...

Mostly loan rumah dia base on effective rate rate.. Let say interest rate dapat 5%. So 5% tu adalah dikenakan atas baki hutang.. Semakin hutang berkurang, makin kurang la interest yg dikenakan..

Manakala Personal Loan, Loan kereta, biasenye dikenakan flat rate rate.. Contoh mcm Personal Loan yg aku dah buat ari tu, kena 7.88% flat rate.. Rate yg dikenakan atas loan amaun yg kita pinjam. Usually ni senang nak kira pakai kalkulator la.. Sbb direct je..

So apa beza sgt kat flat rate dan effective rate.. Sebenarnya, flat rate lebih mahal. Anggaran almost dekat 2 kali ganda dari effective rate.. Atau lebih kurang dekat 1.92 bezanya..

Macam mana tu? Contoh simple la aku amek..
Kalo bank tawarkan flat rate 5%. Ianya adalah bersamaan dekat 10% effective rate.. Hampir sekali ganda.. Bayangkan kalo dapat flat rate 10%, ianya dekat2 20% effective rate.... Tinggi tu..

Google je mcm mana nak convert.. Ada la kalkulator yg keluar.. Skarang dah mudah.. Paling senang mcm aku cakap tadi just agak2 kali 2 je.. Lebih kurang la..

Jadi pahamkan interest rate yg anda nak apply loan tu... Jgn ingat rate rendah tu murah tapi cumalah sbb kita x tau je..







PART 27
Berapa total kos untuk PL (Personal Loan) jika pinjam 2 bulan je.?

PL (Personal Loan), ari dah buat fullsettlement PL yang 1st tu...Lepas dapat duit remortgage bank tu, terus settle kan PL bank RxB bank dulu..Agak2 berapa kena ye?

Sempat la bayo installment 2 bulan..Lepas tu pegi bank mintak jumlah kalo nak buat full settlement.. Lepas bank kira2, summary dia mcm ni...


APPLY PL = RM 30,000.00

DAPAT CASH IN HAND = RM 29,850 (DUTI SETEM JE CAJ. INSURANS X AMEK)

FULL SETTLEMENT AMOUNT = RM 30,217.07

BEZA = RM 30,217.07 - RM29,850.00 = RM 367.07

INSTALLMENT 2 BULAN YG DIBAYAR = 1368.74

JUMLAH AMOUNT YG DAH KELUAR = RM 367.07 + RM 1368.74 = RM 1735.81




So, buat 30k, kalo pinjam 2 bulan, kos keluar ialah rm 1735.81.

Jadi kita tukar kepada %,


(rm1735.81 / rm29850) x 100 = 5.82% (untuk 2 bulan)

so sebulan = 2.91%. Hmmm...lebih tinggi dari caj kredit card..kredit card biase 1.5% je sebulan. tapi tu belum kira lagi kredit card caj 5% from amount pinjam lagi...so, mungkin lebih kurang je kot..malas nak kira.
tapi xtau la bole ke kire mcm ni nak bandingkan dgn kad kredit...hehehe..
tapi desperate time mana bole memilih sgt...nasib baik islamic term, so xde la penalti jika settle awal.

kesimpulannya:

pinjam(dapat) = rm 29,850

total kena bayar balik = rm 31,585.81


Sekian. Bank pun nak untung jugak kannnnn....







PART 28
Renovation Permit and Cost



So bile nak renovate rumah tu, kena la apply permit renovation dengan majlis daerah umah tersebut lah..Jangan suka2 nak buat je.. Nanti kena saman, den xtau...

Susah je nak apply permit..Mahal ke? Bukan kontraktor ke yg apply? nak kena lantik arkitek atau konsultan ke ?Nak kena ada plan ke?

Biasenye mmg tuan rumah la yg kena apply..Kalo nak soh kontraktor apply pun bole, kena bayo je la kat kontraktor tu..

Mintak borang kat majlis daerah, nanti dia bagi dan isi je lah.. Majlis daerah yg aku apply ni siap ada buku panduan untuk renovation..Dalam tu dah ada guideline apa yg bole buat dan syarat2 tertentu lah...

Siap dah ada plan lagi..Kalo renovation korg tu, lebih kurang ada plan dalam buku tu, xyah la lantik arkitek/consultant utk buat plan..Just ikut je plan dalam buku tu..Nak extend depan, nak extend belakang, nak extend tepi pun bole..siap ada plan untuk buat rumah anjing lagi..

So kalo korg nak renovate yg biase2 je, ikut je plan dalam buku tu..kalo korang nak renovate besar-besaran, ubah struktur rumah ke, ada nak tambah tandas ke, tu kena la upah arkitek utk lukis plan..pastu kena upah konsultan plak untuk design plan tu.. kire dah ada kos tambahan la..

saya punya permit ni pun baru lebih kurang rm 500 lebih je la..pakai plan yg ada dalam buku tu je..

Nanti dah siap kang, ada la tambahan kat cukai pintu sebab keluasan rumah dah bertambah..


https://imgur.com/Cpmjeq5 permit


https://imgur.com/0ej3FcE plan approved


https://imgur.com/qrvPPEs buku


https://imgur.com/O1SXalb plan


https://imgur.com/j6ZD3yI plan

https://imgur.com/qu8aEWc roro
 

Attachments

Last edited:
Sponsored Post

lundai

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
117
Reaction score
56
Points
28
Part 11.
Pengalaman masa view umah lelong.


Bile nak beli umah lelong ni, mmg wajib utk pergi buat site visit.. Dan jugak buat la kajian/research kat internet ke... Bila view tu bole la tgk keadaan rumah walaupun dari luar pun ok... Bole check skali kat management kot2 ade tertunggak bayaran maintenance ke... Bole tgk2 kat post box, kot ade bil api, air, iwk yg tertunggak ke... Silap2 ade bil cukai tanah/taksiran sekali... Bole la estimate bajet nanti...

Kekdang tu bile aku tgk umah ade org, aku cuba pastikan bangsa apa dulu.. Kalo melayu or cina, aku try la ketuk pintu tanya.. Kot2 penyewa ke... Kalo owner malas aku nak masuk bid... Xpun pakai ejen... Kalo india, mmg awal2 aku xkan masuk bid... Malas nak pening kepala... Banyak lagi umah lain...

Ade satu rumah apartment ni kat damansara damai kalo xsilap aku... Harga masa tu rm160k raseye.. Medium cost... Aku check market dalam 240k..kire murah dari market lebih 30% tu... So aku pun gi la usha umah tu... Bile sampai, tgk area ok... Agak bersih.. Mungkin JMB bagus... Area sana pun mmg hot la.. Senang nak bagi sewa... Sampai depan umah, tgk2, wahhh rumah kosong, xde org... Oklah ni... Aku tgk umah sebelah dia pun xde org... Nak tgk dalam xbole sbb bergrille...so pusing tgk luar dekat tingkap nampak mcm dah lama tinggal tapi ade perabot... Aku pikir bole masuk bid sendiri ni...

Malam tu aku saje la usha2 google, taip alamat umah tu, tgk apartment tu ada masalah besar ke... Duk usha2 tu skali ternampak satu artikel pasal unit tu... Artikel apa?? Baca2, rupanya rumah tu ade kes bunuh dulu... Kuang kuang kuang... Ingat x, kes bunuh pengacara ke atau pembaca tv.. Mati gantung diri kat kipas. Saspek dia mase tu husband dia... Aku check lagi berita pasal tu nak konfemkan alamat dia, mmg unit tu ke atau unit lain... Sekali mmg ye.... Nasib baik la aku buat research sikit2.. Fuhhh... Kalo masuk bid pastu menang skali nak pecah masuk umah ade plak lakaran kapur berbentuk org kat lantai plak nanti... Xke haru... Heheehe.. So carik la umah lain lagi.....
 
Last edited:

lundai

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
117
Reaction score
56
Points
28
PART 12.
Kenapa nak beli umah banyak2?


Kekadang bila kita dengar cite org ni beli banyak rumah, kita pun terpikir kenapa nak beli rumah banyak2.. Nape x beli satu je..? Dasar kapitalis la... Kalo beli banyak2 nanti orang lain dah xde umah nak beli.... Bukan bole bawak kubur pun.. Dan macam2 lagi la anggapan orang...

Jadi kenapa aku nak beli umah banyak2 plak?

Sebenarnya bergantung pada objektif atau matlamat seseorg la....

Bukan kata bila beli banyak rumah kire menindas orang lain yg xdapat beli umah... Sebenarnya kalo kita ade banyak rumah, lagi banyak kita bole tolong orang..

Kita bole bagi sewa dgn fully furnish, jadi penyewa xperlu susah payah nak keluar modal besar beli perabot bagai...

Kita bole wakafkan umah tersebut..

Kita bole jual pada harga diskaun.. Sebab biase org susah nak beli umah sebab nak kena sediakn deposit 10% dan lawyer fee lagi... Jadi kita bole bantu mereka ni dgn jual 15% murah dari market value supaya dorg bole beli umah tanpa modal... Tu pun cara membantu jugak...

THE MORE U CAN GIVE,
THE MORE U CAN GET,

THE MORE U CAN GET,
THE MORE U CAN HAVE,

THE MORE U CAN HAVE,
THE MORE U CAN GIVE.

The cycle never stop...

Bagi aku, bukannya tujuan utama nak beli banyak2 umah sgt... Ingat senang ke nak jaga penyewa yg macam2 kerenah... Dapat penyewa dari syurga, oklah.. Dapat yg terukk?? Sendiri mau ingatlah..

Tujuan aku beli umah banyak2 awal2 ni sebenarnya nak membeli masa... Ye, masa...ikut planning aku kalo dah bole dapat pasif income dari sewa ni sebulan dalam 5k oklah... Bole la bersara awal...

Contohnya kalo aku beli umah setahun 1 biji, 10 tahun dah ade 10 bijik umah... Jadi tahun ke 11 tu aku jual 5 atau 6 bijik rumah... Hasil untung tu, aku buatkan full settlement untuk baki umah yg ade... Jadi dalam 11 tahun aku dah ade 4 atau 5 biji umah yg dah xde hutang bank... Anggaran sewa bole dapat kate la 4k ke 5k sebulan... Ok lah... Jadi kalo ko start umur 35, pada umur 46, dah bole pencen dah kalo keje makan gaji.. Xtah tunggu umur 55...hehehe...

Tu sebenarnya maksud aku untuk membeli masa... Kalo ikut pengalaman aku yg x seberapa nih, rumah yg aku beli, mostly naik sekali ganda lepas [email protected] tahun... Jadi contohnya, kalo dulu2 aku tau pasal hartanah ni, aku akan beli 2 unit yg sama dgn cara hutang bank.. Lepas 6 tahun aku jual la sebijik dan keuntungan tu bole full settlement umah yg satu lagi... Jadi aku bole settlekan hutang umah dalam masa 6 tahun berbanding 30 atau 35 tahun kalo bayo mcm biasa.. Tu kalo dulu tau la... Tapi sebab dulu xtau dan xbole nak rewind masa, jadi teruskan dengan rancangan, dalam 1 tahun beli 1 rumah..

Tu je perancangan aku... Membeli masa.... Simple...

Nanti PART 13 aku cite step by step buat research sebelum beli lelong.. Nak pakai utk subsale pun bole jugak..
 
Last edited:

siamanggagapp

Active+ Member
Joined
Jul 20, 2013
Messages
3,180
Reaction score
104
Points
63
Semoga mmberi semangat pd rakan2 yg lain. Teman pn alhamdulillah trcapai target pencen sblm umo 40. Skrg dh ada 4 bijik rmh, single storey bungalow, single storey teres 4 bilik, single storey teres 3 bilik & apartment 3 bilik. Kete pn pakai yg below rm100k ja, honda city br sebijik, saga flx br sebijik, viva br 2 bijik, kancil sebijik. Alhamdulillah smua tu tkde hutang, 2 rmh yg last dgn kete smua beli cash. Tinggal bln2 byr loan asb rm200k dgn outstanding kad kredit dlm rm55k lg. Tp hutang tu pn sebab utk generate income beli rmh dgn kete cash.

Disiplin kena tinggi, ikat perut jgn beli benda yg tk perlu. Tahan nafsu tkyh nk melancong jauh2 bagai, jln kejap2 dlm mlaysia pn cukup. Jgn peduli org tayang p jejalan oversea jauh2, kwn2 beli iphone br ke apa. Jiwa kena kental. Insyaallah bole.. Skrg teman ada byk masa utk anak2 & "isteri2". Hehe.. Bole hntr anak2 p sek, p tesco, pasar beli brg2 dapo time org keje. Kehidupan akan jd kurang stress, tkde mngadap jem, tanpa hutang2 yg mnyesakkn hidup.

Ingat, paling penting, demi masa.. Duit byk, tk sihat pn tk guna. Sihat pn tp tkde masa utk kehidupan & keluarga pn tk guna. Dgn byk masa yg ada, akan lbh byk ibadah kita pd Allah swt..
 

kotak85

Fun Poster
Joined
Mar 20, 2013
Messages
853
Reaction score
12
Points
18
terbaik TT. khusyuk aku baca. jalan penceritaan pun menarik. nampak lancar je. tapi nak dapat ilmu tu semua fuhhh. terbaiklah.
 

pitihdunia

Fun Poster
Joined
May 6, 2012
Messages
795
Reaction score
6
Points
0
Tq TT ilmu property yang mahal untuk yang baru2 berjinak....
 

lundai

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
117
Reaction score
56
Points
28
Semoga mmberi semangat pd rakan2 yg lain. Teman pn alhamdulillah trcapai target pencen sblm umo 40. Skrg dh ada 4 bijik rmh, single storey bungalow, single storey teres 4 bilik, single storey teres 3 bilik & apartment 3 bilik. Kete pn pakai yg below rm100k ja, honda city br sebijik, saga flx br sebijik, viva br 2 bijik, kancil sebijik. Alhamdulillah smua tu tkde hutang, 2 rmh yg last dgn kete smua beli cash. Tinggal bln2 byr loan asb rm200k dgn outstanding kad kredit dlm rm55k lg. Tp hutang tu pn sebab utk generate income beli rmh dgn kete cash.

Disiplin kena tinggi, ikat perut jgn beli benda yg tk perlu. Tahan nafsu tkyh nk melancong jauh2 bagai, jln kejap2 dlm mlaysia pn cukup. Jgn peduli org tayang p jejalan oversea jauh2, kwn2 beli iphone br ke apa. Jiwa kena kental. Insyaallah bole.. Skrg teman ada byk masa utk anak2 & "isteri2". Hehe.. Bole hntr anak2 p sek, p tesco, pasar beli brg2 dapo time org keje. Kehidupan akan jd kurang stress, tkde mngadap jem, tanpa hutang2 yg mnyesakkn hidup.

Ingat, paling penting, demi masa.. Duit byk, tk sihat pn tk guna. Sihat pn tp tkde masa utk kehidupan & keluarga pn tk guna. Dgn byk masa yg ada, akan lbh byk ibadah kita pd Allah swt..
Wahh... Awal pencen... Terbaikk... Betul tu, nak hidup kurang stress dan sihat tubuh badan t kire rezeki paling besar tu...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register