Penerbangan Terbaik Dunia 2020

CG Sponsors




kimsian86

Freshie
Joined
Aug 22, 2011
Messages
41
Reaction score
0
Points
6
mas low profile
x mo tunjuk kat dunia luaq..
khidmat dgn ikhlas :">
x buat offer susah nak book sama mas... lebih baik guna airasia sebab berapa jam dah sampai, rasa sama jer... aku suka big point tukar ticket... mmg jimat byk...
 
Sponsored Post

kimsian86

Freshie
Joined
Aug 22, 2011
Messages
41
Reaction score
0
Points
6
jangan bimbang , saya rasa AA mesti ada promosi menarik pada masa akan datang... member yang tak beli tiket dalam promosi ni boleh tunggu promosi lain.
aku pun rasa airasia byk promosi akan datang... dulu tu guna 100 big point tukar ticket aku dah pergi sarawak... pergi jalan2... jadi aku pun dah kumpul byk point tunggu promosi shj...
 

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,487
Reaction score
320
Points
41
AirAsia menang anugerah Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia 2019



PARIS: AirAsia memenangi Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia bagi 11 tahun berturut-turut di Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia Skytrax 2019.

Selain itu ia juga dipilih sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Asia dan Kabin Premium Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia bagi tempat duduk Premium Flatbed, yang terdapat dalam pesawat jarak jauh AirAsia X.

Pengerusi Eksekutif AirAsia Group Bhd, Datuk Kamarudin Meranun berkata anugerah berkenaan merupakan satu penghormatan atas komitmen AirAsia menawarkan perjalanan mampu milik dan perkhidmatan mengutamakan pelanggan untuk diiktiraf Skytrax bagi 11 tahun berturut-turut.

"Hakikatnya anugerah ini adalah berdasarkan maklum balas langsung dan ia adalah pengiktirafan yang menggembirakan untuk seluruh warga AirAsia yang telah banyak berusaha dan memberikan komitmen kepada kecemerlangan perkhidmatan untuk pelanggan kami," katanya dalam kenyataan di sini, Selasa.

Kenyataan tersebut diedarkan semasa majlis anugerah itu yang berlangsung di Pameran Udara Paris Antarabangsa kali ke-53 di Le Bourget di sini.

Skytrax turut menamakan Qatar Airways sebagai Syarikat Penerbangan Terbaik Tahun Ini.

Sementara itu, Pengerusi AirAsia X, Tan Sri Rafidah Aziz berkata anugerah tersebut membuktikan tempoh sembilan tahun menjadi yang terbaik di dunia dalam kategori berkenaan dan ia didedikasikan kepada seluruh warga AirAsia yang berpegang teguh kepada budaya, misi dan visi korporat syarikat.

"Kami sekali lagi diiktiraf atas perkhidmatan menyediakan Kabin Premium Syarikat Tambang Rendah Terbaik Dunia dalam penerbangan jarak jauh kami.

"Tahun ini, kami akan pergi lebih jauh dengan menawarkan keselesaan dalam penerbangan yang terbaik menerusi pesawat Airbus A330neo baharu, pesawat yang akan mengubah pengalaman perjalanan jarak jauh.

"Digabungkan dengan perkhidmatan dalam penerbangan yang cukup terkemuka sebagai syarikat penerbangan tambang rendah jarak jauh, AirAsia X akan terus berusaha menawarkan perkhidmatan yang berbaloi kepada pelanggan ke 30 destinasi di 10 pasaran di seluruh rangkaian jarak jauh AirAsia Group," katanya dalam kenyataan yang sama.

Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia Skytrax, diperkenalkan pada 1999 dan bersifat bebas serta tidak berpihak, merupakan penanda aras kecemerlangan global bagi syarikat penerbangan.

Ia juga terkenal sebagai anugerah 'Oscars' bagi industri penerbangan.

Keputusan bagi anugerah tahun ini ditentukan melalui kaji selidik ke atas 21.65 juta pelanggan dengan 100 kewarganeraan yang menilai lebih 300 syarikat penerbangan mulai Ogos 2018 sehingga Mei 2019.

Setakat ini, AirAsia mengendalikan rangkaian lebih 140 destinasi dari 25 hab di 22 pasaran.

Bagi meraikan kemenangan ini, AirAsia akan melanjutkan jualan besar-besaran AirAsia sehingga 23 Jun, 2019 dengan tambang bermula serendah RM12 untuk penerbangan dari Kuala Lumpur ke pelbagai destinasi domestik dan daripada RM89 bagi penerbangan antarabangsa, tertakluk kepada terma dan syarat.

-- BERNAMA
 

Attachments

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,487
Reaction score
320
Points
41
The world's safest airlines for 2020

qantas.jpg


(CNN) — Airline safety is one of those things you hope you'll never have to worry about when you travel.

But even the most nervous of fliers should take heart when flying Australia's flag carrier, Qantas -- as it has just been rated the safest airline in the world for what is effectively the seventh year in a row.

The safety table was created by AirlineRatings.com, an airline safety and product review website, which monitors 405 airlines around the world and produces an annual list of the ones deemed safest.

Qantas held the title of the world's safest airline from 2014 to 2017. In 2018, AirlineRatings could find no clear "winner" so awarded the accolade jointly to the top 20 airlines, listing them alphabetically.

But this year, Qantas has returned to the top.

The rankings take into account factors including audits from aviation bodies and governments, crash and serious incident records, fleet age, financial position, pilot training and culture.

They did not look at minor incidents, as "all airlines have incidents every day," says Geoffrey Thomas, editor-in-chief of the Australian-based website.

"It is the way the flight crew handles incidents that determines a good airline from an unsafe one," he tells CNN Travel.
"Qantas has been the lead airline in virtually every major operational safety advancement over the past 60 years and has not had a fatality in the pure-jet era."


The runners up
Air New Zealand comes in second, while Taiwan's EVA Air is third. Abu Dhabi-based Etihad Airways -- a new entry -- ranks fourth.
The rest of the top 10 is made up of Qatar Airways, Singapore Airlines, Emirates, Alaska Airlines, Cathay Pacific and Virgin Australia.

air new zealand.jpg


Ranked 10-20 are Hawaiian Airlines, Virgin Atlantic, TAP Air Portugal, SAS, Royal Jordanian, Swiss, Finnair, Lufthansa, Aer Lingus and KLM.

Notable exceptions from the list are British Airways, ANA, American Airlines and United, all of which made the top 20 last year. Japan Airlines and Delta also failed to make the cut -- both have been on previous lists.

Thomas says British Airways slid down the rankings due to a "combination of fleet age [average 13.8 years] and the number of incidents... which were not life-threatening but there were a lot of them compared to other airlines of similar size."

Regarding the others, he points to incidents of allegedly intoxicated pilots on United, American, Delta, JAL and ANA.
Thomas praises Qantas's innovations, including the "extraordinary success of its Perth to London Boeing 787 nonstop service" and its recent London-Sydney and New York-Sydney test flights.
The airline has ordered 12 Airbus A350s to operate nonstop between the cities.
He also notes there was "not much between the top 10" airlines, but that "wider gaps appear from 10 to 20."

Low-cost safety
The website has also produced a list of the world's safest budget airlines, although these are ranked equally, and so listed alphabetically. They are: Air Arabia, Flybe, Frontier, HK Express, IndiGo, Jetblue, Volaris, Vueling, Westjet and Wizz Air.


World's safest airlines
1: Qantas
2: Air New Zealand
3: EVA Air
4: Etihad Airways
5: Qatar Airways
6: Singapore Airlines
7: Emirates
8: Alaska Airlines
9: Cathay Pacific
10: Virgin Australia
11: Hawaiian Airlines
12: Virgin Atlantic
13: TAP Air Portugal
14: SAS
15: Royal Jordanian
16: Swiss
17: Finnair
18: Lufthansa
19: Aer Lingus
20: KLM

Sumber : CNN
 
Sponsored Post
Top
Log in Register