BTC USD 16,797.0 Gold USD 1,789.26
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pendidikan seks: Kanak-kanak perlu sedar bahaya berkongsi imej seksual sendiri

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
33,686
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
33,686
Reaction score
4,431
Points
261
Awards
1
Pendidikan seks: Kanak-kanak perlu sedar bahaya berkongsi imej seksual sendiri

Pendidikan seks: Kanak-kanak perlu sedar bahaya berkongsi imej seksual sendiri
KUALA LUMPUR: Kanak-kanak perlu didedahkan melalui pendidikan seksual berhubung bahaya berkongsi imej seksual kepada mana-mana individu bagi mengelakkan mereka berdepan ancaman eksploitasi dan penderaan seksual secara dalam talian (OCSEA).

Menurut Pengerusi Rangkaian Hentikan Eksploitasi Seksual Kanak-Kanak (CSEC) Malaysia, Datuk Raj Karim, kesedaran dalam kalangan kanak-kanak, para penjaga serta guru harus ditingkatkan dengan penyelarasan dan kerjasama merentas semua pemegang taruh.


Jelas beliau lagi, pendidikan seksualiti yang komprehensif juga wajar diperkasakan agar kanak-kanak mampu melindungi diri daripada perhubungan seksual tanpa izin secara dalam dan luar talian. Mengambil contoh kejadian hasil tinjauan, Raj berkata seorang kanak-kanak perempuan berusia 15 tahun telah berkali-kali dipujuk oleh teman lelaki untuk memberikan gambar bogel, sehingga menyebabkan mangsa akhirnya berdepan ugutan setelah menyerahkan foto berkenaan.
"Terdapat peningkatan bilangan kanak-kanak yang menghasilkan imej penjanaan, dan saya fikir ia juga sebahagian daripada pendidikan seks supaya kita boleh memaklumkan kepada mereka bahaya menghasilkan imej sendiri.

"Ini kerana ia hanya akan merosakkan seluruh masa depan malah membawa mereka ke titik kemurungan atau kecenderungan untuk membunuh diri," katanya pada sesi penerangan berhubung laporan Disrupting Harm di Malaysia: Bukti mengenai eksploitasi dan penderaan seksual kanak-kanak dalam talian (OCSEA) yang disiarkan hari ini.

60 peratus kanak-kanak di Malaysia tidak mempunyai pendidikan seks - Laporan
Menerusi laporan tersebut, dianggarkan 60 peratus kanak-kanak berumur 12-17 tahun di negara ini yang menggunakan internet tidak menerima pendidikan seks.

Manakala, 29 peratus kanak-kanak menunjukkan mereka menerima pendidikan seks; dan 11 peratus lagi tidak tahu atau lebih memilih untuk tidak bercakap.

Perkara tersebut antara yang didedahkan dalam laporan Disrupting Harm di Malaysia: Bukti mengenai eksploitasi dan penderaan seksual kanak-kanak dalam talian (OCSEA) melalui tinjauan terhadap isi rumah.

Laporan tersebut turut melibatkan 995 kanak-kanak lelaki dan perempuan dalam lingkungan usia sama, yang dijalankan dengan kerjasama organisasi Hentikan Pemelacuran dan Pemerdagangan Kanak-Kanak (ECPAT) Antarabangsa, Polis Antarabangsa (Interpol), serta Jabatan Penyelidikan Tabung Kanak-Kanak Antarabangsa Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) - Innocenti.

Mengulas lanjut, Raj menambah pihaknya menyedari bahawa Kementerian Pendidikan (KPM) telah bekerja keras untuk menyelaraskan pendidikan seks termasuk melalui garis panduan antarabangsa yang dijalankan oleh Pertubuhan Pendidikan Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Begitupun, beliau berkata usaha tersebut setakat ini masih belum dapat direalisasikan kerana kekangan daripada ibu bapa, agama serta politik.

"Kami masih meneruskan usaha untuk memperkukuh dengan menjadikan pendidikan lebih mudah diakses, jika tidak melalui kerajaan sekurang-kurangnya melalui pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

"Jadi adalah penting untuk kanak-kanak mendapatkan maklumat yang tepat mengenai pendidikan seks, supaya mereka dapat melindungi diri," ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Raj turut menyambut baik Rang Undang-Undang (RUU) Antigangguan Seksual yang telah diluluskan, selain mencadangkan agar ia dilihat bersama Akta Kanak-Kanak 2001 dan Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.
 
Top
Log in Register