BTC USD 64,085.8 Gold USD 2,461.46
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pendidikan@menyambung pelajaran...setakat mana sasaran anda

akimaizu

Fun Poster
Messages
711
Joined
Oct 1, 2008
Messages
711
Reaction score
0
Points
10
Assalamualaikum semua.Aku tak pasti kalau thread macam ni dah ada ke tidak.Kalau dah ada remind semula yer.Oklah, Aku cuba nak ketengahkan semula tentang pendidikan. Mungkin perbincangan yang enteng(mudah) dan remeh bagi sesetengah orang tapi bila difikirkan semula, pendidikanlah yang membangunkan sesuatu bangsa dan negara. Betul tak?::eek::eek:

Pendidikan yang cuba aku fokuskan kepada warga CG ialah menyambung pelajaran. Maybe boleh katalah 60% warga CG mungkin dah bekerja dan berkeluarga tapi setakat mana kita sanggup berpuas hati ngan tahap pendidikan kita. Mungkin ada yang telah (segelintir)memiliki PHD, Master(sedang2),Degree(banyak2) dan busuk2 diploma(bersepah) dalam pelbagai bidang tapi cukupkah setakat itu.#:-S

Ada yang berpendapat cukuplah setakat degree...busuk2 gaji pun 2000 lebih sebulan..tapi cukup ker..berpatah balik pada sebab menuntut ilmu, adakah aku belajar semata2 untuk bekerja dan mendapat gaji atau aku belajar sebab aku sendiri ingin mengetahui dan belajar. Faham tak aku maksudkan. Ok, Takper..teruskan membaca dulu, last nanti aku huraikan detail.

Persoalan yang aku nak timbulkan ialah:

a)Adakah anda berpuas hati dengan tahap pendidikan anda sekarang?
b)Relevankah 'knowledge' yang anda miliki untuk menghadapi cabaran dunia pekerjaan pada masa kini dan akan datang?
c)Adakah mendapatkan diploma/ijazah dsb lebih penting bagi anda daripada kandungan ilmu yang anda perolehi semasa belajar.
d)Sekiranya anda berkeluarga, berumur dalam pertengahan 30-an, mempunyai 3-5 orang anak, menjadikan perkara tersebut untuk tidak menyambung pelajaran.
e)Pengetahuan yang anda perolehi,adakah anda implemenkan sepenuhnya dalam skop pekerjaan anda?
f)Sesuaikah anda diperbandingkan dengan seorang yang tidak mempunyai pelajaran formal tetapi berjaya dalam bidang perniagaan contohnya MLM dsb?
g)Ilmu yang anda perolehi, setakat mana membantu anda,keluarga,sahabat handai,orang kampung,agama,bangsa dan negara?
h)Anda expert dalam satu2 bidang,anda rasa perlu ker ambil tahu bidang yang lain, cth dari bidang account ke bidang mekanikal?
i)Anda berbangsa melayu,beragama islam. Tanggungjawab menuntut ilmu menjadi fardu kifayah tetapi menjadi fardu ain dalam situasi tertentu,jadi setakat mana anda memenuhi tanggungjawab anda sekarang.


Sekiranya dapat diperbincangkan secara disini secara terbuka tanpa melibatkan sebarang provokasi,politik dan bangsa. TQ:-?
 
Last edited:
Sponsored Post

Assalamualaikum semua.Aku tak pasti kalau thread macam ni dah ada ke tidak.Kalau dah ada remind semula yer.Oklah, Aku cuba nak ketengahkan semula tentang pendidikan. Mungkin perbincangan yang enteng(mudah) dan remeh bagi sesetengah orang tapi bila difikirkan semula, pendidikanlah yang membangunkan sesuatu bangsa dan negara. Betul tak?::eek::eek:

Pendidikan yang cuba aku fokuskan kepada warga CG ialah menyambung pelajaran. Maybe boleh kata 70% warga CG dah bekerja dan berkeluarga tapi setakat mana kita sanggup berpuas hati ngan tahap pendidikan kita. Mungkin ada yang telah (segelintir)memiliki PHD, Master(sedang2),Degree(banyak2) dan busuk2 diploma(bersepah) dalam pelbagai bidang tapi cukupkah setakat itu.#:-S

Ada yang berpendapat cukuplah setakat degree...busuk2 gaji pun 2000 lebih sebulan..tapi cukup ker..berpatah balik pada sebab menuntut ilmu, adakah aku belajar semata2 untuk bekerja dan mendapat gaji atau aku belajar sebab aku sendiri ingin mengetahui dan belajar. Faham tak aku maksudkan. Ok, Takper..teruskan membaca dulu, last nanti aku huraikan detail.

pas magrib aku sambung..nak solat

aku nak master..ya bukan sebab apa..sbb nak ada kuasa..haha
 
pada aku la.. mengaji bkn sekadar pada ukuran phd, master etc..
mengaji dalam bidang2 tertentu yg kita minat tu sama la, walaupun takde ukuran macam phd master degree etc tu..

cth: kalo sorang2 tu minat photography, tak smestinya dia kena p masuk u blajaq smpai dpat phd..
same goes to forex trading la, kayu pengukur tu bkn kepada title, tapi kepada niat dan tujuan..

ni pendapat aku je.. :D
 
pada aku la.. mengaji bkn sekadar pada ukuran phd, master etc..
mengaji dalam bidang2 tertentu yg kita minat tu sama la, walaupun takde ukuran macam phd master degree etc tu..

cth: kalo sorang2 tu minat photography, tak smestinya dia kena p masuk u blajaq smpai dpat phd..
same goes to forex trading la, kayu pengukur tu bkn kepada title, tapi kepada niat dan tujuan..

ni pendapat aku je.. :D

ni satu kenyataan yg benar....
aku sokong....
tp kalo ade sijil2nye lg bgus...
nk bergiat jd pro pon bole...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register