Pendapat anda...

CG Sponsors




1305

Super Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
129
Points
73
Sebelum bermula, saya minta maaf banyak2 kepada semua. Tujuan saya membuka thread ini bukanlah untuk mencari kesalahan atau menunjuk pandai, tetapi mencari pendapat lain bagi 'masalah' yang sekarang ni berlegar-legar di kepala saya.

ceritanya begini ;

"di tempat saya, satu ketika sebelum 8 Mac 08, Umno/BN adalah parti yang menang. Pembangunan, kemudahan awam, infrastruktur dan sebagainya dipenuhi sebagaimana sepatutnya. Mana yang rosak dibetulkan, mana yang kurang besar dibesarkan dan seterusnya..

kisahnya, ada satu surau yang diwakafkan oleh salah seorang ahli parti lawan, yang dibina atas derma org ramai(ahli parti lawan kebanyakkannya-mungkin juga kesemuanya), yang termasuk dalam senarai penerima peruntukan kerajaan pemerintah. akan tetapi, peruntukan ini ditolak, atas alasan peruntukan tersebut HARAM. malahan, beliau turut mengatakan kesemua kemudahan awam (balai raya, masjid, dsb) yang dibina oleh kerajaan juga haram.

akan tetapi, setelah 8 mac 2008, saya lihat perkara ini jadi terbalik. apa yang dikata haram, sudah mula dikunjungi, contohnya masjid di kariah saya yang dahulu sangat susah untuk dijejak oleh beliau walaupun setahun sekali, sudah dikunjungi setiap Jumaat. balai Raya yang dahulunya haram digunakan, sudah menjadi tempat bermesyuarat dan melakukan aktiviti lain."

persoalan yang saya hadapi:

'mengapa ini terjadi? dulu kata haram digunakan, sekarang halal pula digunakan ?'

mungkin perkara ini terjadi bukan disemua tempat, dan saya juga percaya, bukan semua ahli parti tersebut mempunyai pegangan seperti beliau yang saya ceritakan.

oleh itu, saya harap kita dapat berbincang secara ilmiah, bukan dengan perasaan marah.. saya tidak mengutuk mana-mana pihak, mahupun menyokong membuta tuli sebelah yang lain.

wassalam... selamat berforum.
 
Sponsored Post

lastshark

Active+ Member
Joined
Aug 27, 2007
Messages
4,505
Reaction score
4
Points
25
betuika dia kata haram? boleh kasi sikit bukti... rakaman ucapan dia ka... video sikit ka?...atau gambar pun boleh..... susah la kalau takda bukti.. camna nak buktikan ni..
 

1305

Super Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
129
Points
73
bukti dlm bentuk hard atau soft mmg tak ada, sebab dia keluarkan kenyataan masa sembang2 kat kedai kopi. tapi kenyataan tu memang terpahat kat ingatan orang yang dengar.

memang susah kalau tak ada bukti, tapi adakah kebanyakan berita yang ada kat sini juga disertakan bukti?

contohnya berita kata Saiful dah mati, kena penyakit? berita kata video liwat DSAI tersebar kat Indonesia? dsb...
 

shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
13,998
Reaction score
207
Points
133
Kalau nak bincang isu halal haram peruntukan kerajaan, bukan di thread ni. Tapi memang jelas pendapatan kerajaan ada unsur2 haram...

Mungkin dia rasa dulu kehadirannya (di balairaya etc) boleh membawa pandangan yg dia menyokong penentangan terhadap Islam. Jadi haram hadir.

Mungkin dia rasa sekarang kehadirannyanya (di balai raya etc) tidak lagi mencerminkan menyokong penentangan terhadap Islam, jadi harus/sunat dia hadir.

Semua ada hak untuk pendapat masing2. Dulu aku ada masuk pub (lepas meeting, managers lain Cina) walaupun hanya minum coca cola atau orange, ia mendatangkan fitnah, jadi dah tak buat.
 
Last edited:

1305

Super Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
129
Points
73
Kalau nak bincang isu halal haram peruntukan kerajaan, bukan di thread ni. Tapi memang jelas pendapatan kerajaan ada unsur2 haram...

Mungkin dia rasa dulu kehadirannya (di balairaya etc) boleh membawa pandangan yg dia menyokong penentangan terhadap Islam. Jadi haram hadir.

Mungkin dia rasa sekarang kehadirannyanya (di balai raya etc) tidak lagi mencerminkan menyokong penentangan terhadap Islam, jadi harus/sunat dia hadir.

Semua ada hak untuk pendapat masing2. Dulu aku ada masuk pub (lepas meeting, managers lain Cina) walaupun hanya minum coca cola atau orange, ia mendatangkan fitnah, jadi dah tak buat.
betul gak pendapat ni..:)cgrock
 

amirrash

Active+ Member
Joined
May 27, 2008
Messages
2,842
Reaction score
10
Points
25
Kalau nak bincang isu halal haram peruntukan kerajaan, bukan di thread ni. Tapi memang jelas pendapatan kerajaan ada unsur2 haram...

Mungkin dia rasa dulu kehadirannya (di balairaya etc) boleh membawa pandangan yg dia menyokong penentangan terhadap Islam. Jadi haram hadir.

Mungkin dia rasa sekarang kehadirannyanya (di balai raya etc) tidak lagi mencerminkan menyokong penentangan terhadap Islam, jadi harus/sunat dia hadir.

Semua ada hak untuk pendapat masing2. Dulu aku ada masuk pub (lepas meeting, managers lain Cina) walaupun hanya minum coca cola atau orange, ia mendatangkan fitnah, jadi dah tak buat.

idea yang bernas.
aku tambah skit
kalau ikut apa yang tuan tanah cakap, cara dia bercakap tu seolah-olah orang yang itu menjilat ludah semula. bahasa ni kesat, tapi itu je yang aku leh fikirkan sekarang. tapi bagi aku orang macam yang tuan tanah cakap tu mmh lah seorang ahli politik. waktu tak ngam, semua salah. dah ngam semua ok.

ahli politik ni, dia jenis pandai tukar citer. pandai ayat. lepas tu dia tarik citer tukar kata2. biasa la tu.

orang macam ni kan, tak blh rapat. hari ni tak mau kawan, esok2 nak kawan. pasti ada udang disebalik batu.

jadi moral of the story?
baik2 berkawan. kadang kala rosak kita dibuatnyer. terutama ahli politik. lagi bahaya. :)cgrock
 

sfauzie

Active+ Member
Joined
Dec 8, 2007
Messages
3,792
Reaction score
10
Points
25
Bagi aku...perkara-perkara begini biasanya yang lebih2 keluar 'fatwa' sendiri adalah dari golongan orang bawahan dalam parti politik tu sendiri...sedangkan yang ada di pucuk pimpinan tak de keluar apa2 statement pun...
 

mybizme

Active+ Member
Joined
Oct 18, 2008
Messages
3,078
Reaction score
17
Points
25
Bagi aku...perkara-perkara begini biasanya yang lebih2 keluar 'fatwa' sendiri adalah dari golongan orang bawahan dalam parti politik tu sendiri...sedangkan yang ada di pucuk pimpinan tak de keluar apa2 statement pun...
aku setuju.dats my point.:)cgrock
 

pesukec

Active Member
Joined
Jun 18, 2007
Messages
1,174
Reaction score
1
Points
25
bagi aku semua nie politik...politik...politik..:)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register