BTC USD 40,091.3 Gold USD 1,829.52
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Penanaman Pisang dan Pasaran

OneEarth_Agroworld

Fun Poster
Joined
Jun 12, 2008
Messages
275
Reaction score
1
Points
15
Saya cari cari gak topik pasal penanaman pisang, rasa mcm takde.
Nak minta member2 forum yg dah ceburi bidang ni untuk bagi keterangan sikit tentang potensi komoditi ni.
Dengar kata pasaran eksport besar. Ada tak sesapa yg boleh share pengalaman? Terima Kasih
 
Sponsored Post

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
Saya cari cari gak topik pasal penanaman pisang, rasa mcm takde.
Nak minta member2 forum yg dah ceburi bidang ni untuk bagi keterangan sikit tentang potensi komoditi ni.
Dengar kata pasaran eksport besar. Ada tak sesapa yg boleh share pengalaman? Terima Kasih

bagus awk buka thread nih.. ade juga perbincangan ilmiah nnt..:)cgrock.. sambil ,sy pn leh kutip ilmu yg ade nnt :)
 

remy

Fun Poster
Joined
Mar 15, 2006
Messages
670
Reaction score
0
Points
10
bagus2..thread yang membina..kalo saya ada info saya akan share skali..
 

hantamsajala

Fun Poster
Joined
Aug 29, 2008
Messages
945
Reaction score
2
Points
15
Pisang ambil masa 9 bulan untuk matang dan membuahkan hasil...
1 tahun baru berbuah,,,
Cara pemasaran internet juga berkesan, sebab pengimport boleh order direct dengan penjual/peladang...
Banyak portal-portal yang boleh digunakan untuk tujuan pemasaran...

Ramai yang berjaya buat pisang... 1 ekar anggaran boleh dapat seribu ringgit bersih,,,
 

mydreamerz

Active Member
Joined
Jul 16, 2007
Messages
1,791
Reaction score
1
Points
25
kat area pontian dan benut mmg dah ramai yg jutawan esp chinese
diorang eksport pisang ke singapore hari2 without fail..
 

OneEarth_Agroworld

Fun Poster
Joined
Jun 12, 2008
Messages
275
Reaction score
1
Points
15
Pisang ambil masa 9 bulan untuk matang dan membuahkan hasil...
1 tahun baru berbuah,,,
Cara pemasaran internet juga berkesan, sebab pengimport boleh order direct dengan penjual/peladang...
Banyak portal-portal yang boleh digunakan untuk tujuan pemasaran...

Ramai yang berjaya buat pisang... 1 ekar anggaran boleh dapat seribu ringgit bersih,,,

Ada tak sumber untuk kita check harga pasaran dunia?
Mcmana pengiraan untung bersih tu?
 

iwak

Super Active Member
Joined
Mar 21, 2008
Messages
7,594
Reaction score
37
Points
80
aku dlu tanam pisang tanduk
tapi abis kene kerjakan dgn monyet ngan celeng:(:)((
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
hm.. pisang apa yang selalu orang duk tanam untuk tujuan bisnes tu ek?
 

anoone

Legendary Member
Joined
Mar 26, 2008
Messages
12,410
Reaction score
60
Points
120
org selangor maybe ader info kot..sana projek kerepek skala besar
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register