^Peminat Tegar Kucing - Jom Sembang ^

Recommended Brokers


Cat breeds impian anda?


  • Total voters
    0
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
258,473
Reaction score
8,699
Points
2,226


Nak duit tingkat tingkat terpaksa kerja keras ~

Awek awek korang terpicat ~

Terciduk, dah masyuk ~🎶
 

TT

CG Super Hardcore Club
Gold Member
Joined
Jan 13, 2009
Messages
149,303
Reaction score
20,666
Points
1,661
xpenah tpikir kucing bole nyanyuk smpai la jadi kt kucing sdri
dh 4,5kali tperasan kucing ak baru lepas mkn, dtg balik mtk makan 2,3kali
mula ingat biasa je tp nmpk mcm she blur2 terus tdetik nyanyuk ke kucing ak ni
bila google baru tau kucing pun ada dementia. lol

now she 9 yrs old.

Seperti manusia…kucing juga mampu mencapai umur senior yang panjang apabila dijaga dengan baik…walaubagaimanapun… bila dah namanya senior.. mcm2 la perubahan yg boleh berlaku.. sama ada dari segi fizikal ataupun mental…sungguhpun begitu.. selagi ada hayatnya… harus la kita menjaganya dengan penuh kasih sayang…tidak adil kiranya waktu ia muda kita sayang2 tp bila dah tua diabaikan...betul tak??

Bila usia makin meningkat (ada artikel yg menyatakan seawal 11 thn), memori, learning ability, awareness/alertness, pendengaran, penglihatan akan semakin berkurang. Ini menyebabkan berlaku perubahan pada pattern dan kekerapan mereka tidur dan juga aktiviti harian.

Kadangkala lupa akan habit kebiasaannya seperti lupa dan tercari2 bowl makanan atau bekas pasir kumbahannya…Ada masanya bertindak agresif terhadap ownernya dan kucing lain yang tinggal bersama-samanya… bukan sebab apa..tp mereka lupa!! Kesimpulannya..memahami keadaan mereka mampu membantu mereka utk cope dan adapt dengan situasi diri mereka itu selain mengurangkan kesakitan yg mungkin mereka hadapi tanpa kita sedari.
Antara perlakuan yang kerapkali dilihat berlaku pada kucing senior:
  • Membuang najis di luar kotak kumbahannya
  • Membuang najis di tempat tidur atau di tempat ia makan
  • Kadang2 seperti tidak mengenali ahli keluarga dan pets yg serumah dengannya
  • Sesat di tempat yg dia biasa
  • Merenung satu2 objek atau ruang dengan lama (mcm blur2 atau lost)
  • Berjalan atau merayap tanpa hala tuju walaupun di dalam rumah (mcm blur2 atau lost)
  • Stuck/tak mampu untuk meloloskan diri daripada halangan (cthnya mengiau2 minta didukung apabila berhadapan dengan tangga)
  • Kurang berminat untuk dibelai atau untuk berinteraksi, suka menyendiri
  • Minta perhatian lebih, bergantung dan clingy pada owner
  • Malas untuk groom bulu dan membersihkan diri seperti selalu
  • Kurang selera untuk makan
  • Kurang berminat dengan perkara sekeliling (walaupun diajak bermain)
  • Tidak betah/agitated
  • Tidur tidak nyenyak, kerap terbangun di waktu malam
  • Kadangkala menjadi sangat vokal berbanding biasa
Jika kucing senior kita ada menunjukkan tanda-tanda seperti di atas…sila lah segera ke vet untuk membuat pemeriksaan. Ini kerana mungkin ada antara perubahan2 itu merupa simptom untuk penyakit yang wujud akibat keadaan usia yang meningkat. Antara keadaan yang boleh kesakitan, ketidak selesaan dan menyebabkan limitasi pada pergerakkan ialah arthritis (sakit sendi), penyakit mulut dan gusi, disfungsi tiroid, kanser, gangguan pada pendengaran/penglihatan dan infeksi pada saluran urinari (termasuk kewujudan batu karang). Keadaan ini menjadi sebab mengapa kucing2 ini sangat sensitif pada sapaan dan sentuhan, menjadikan mereka moody dan seterusnya menjadi agresif. (Agresif ini bersebab - kucing tu memilih utk hissing atau menggigit untuk mengelakkan daripada disentuh kerana sakit, nak beredar atau lari dah x larat/malas/sakit).
 
Sponsored Post
Top
Log in Register