BTC USD 33,597.2 Gold USD 1,783.63
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Peminat novel Wuxia (Cerita Silat)

ichsan

Freshie
Joined
Dec 5, 2020
Messages
1
Reaction score
1
Points
8
Saya mula-mula membaca novel Wuxia pada akhir tahun 2017 setelah saya bosan menonton anime atau membaca manga. Walaupun kedua-duanya adalah aktiviti yang biasanya saya lakukan sekiranya saya bosan dengan pelajaran atau aktiviti saya. Kemudian saya menjumpai novel-novel tersebut setelah saya secara tidak sengaja membaca novel trilogi rajawali oleh Chin Yong. pada masa itu saya langsung ketagih dan jatuh cinta dengan novel wuxia.

Novel Wuxia mengisahkan tentang dunia persilatan atau martial arts, dengan gerakan yang dapat menggetarkan lawan. Pergerakan dalam novel wuxia masih dalam tahap normal, dalam arti bahawa ia hanya terhad kepada mencederakan atau memberi kesan kepada individu atau kumpulan musuh, dan hanya terhad untuk memusnahkan bangunan dengan hanya mengeluarkan satu gerakan andalan. Selain dunia bela diri yang penuh dengan pertempuran, seperti dalam novel pada umumnya, novel wuxia juga dapat menemui pelbagai masalah cinta, dendam, kekuatan, dan sebagainya.

Di Malaysia sendiri terdapat novelis wuxia yang hebat, namanya Woon Swee Oan (lahir Woon Liang Giok pada tahun 1954), juga dikenali sebagai Wen Rui'an, adalah penyair Cina Malaysia. Karya paling popularnya ialah Kesatria Baju Putih Series dan Four Opas Series (Four Warriors). Anda boleh membaca karyanya di sini: Senarai novel wuxia Wen Rui An.

Saya akan berkongsi dua laman web mengenai koleksi novel wuxia.

  • yang pertama ialah Cerita Silat Indomandarin. di laman web ini semua novel wuxia telah diterjemahkan / disesuaikan ke dalam bahasa Indonesia dan bahasa Melayu.
  • yang kedua ialah wuxiawd. di laman web ini semua novel wuxia telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris.

Semoga bermanfaat.

Amaran : membaca novel wuxia boleh menyebabkan ketagihan
 
Sponsored Post

waddy

Fun Poster
Joined
Jul 12, 2008
Messages
833
Reaction score
30
Points
20
wow..ada juga peminat baca novel wuxia neh...

list yang saya tengah baca:-

Nine Star Hegemon Body Art
Martial God Asura
Emperor’s Domination
Overgeareddan beberapa novel..saya dah lupa tajuk..

ada juga saya baca sampai 2000 ++ siri.. saya terus buang sebab jalan cerita x menarik..nice juga ada kaki membaca kt sini

https://www.wuxiaworld.com/ sekarang neh saya guna web neh sebab dia ada apps kat handphone..senang membaca
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register