BTC USD 67,158.4 Gold USD 2,413.93
Time now: Jun 1, 12:00 AM

EPL Man City Peminat Manchester City - Cityzens

1000196308.jpg


Walaupun Pep kalah kepada Ancelotti dlm match pagi td.. tp sebenarnya Pep dan berjaya utilize kemampuan sistem beliau menentang side yg bermain low block ni..

untuk musim ni sahaja Pep mengekalkan konsep positional superiority dlm setiap perlawanan iaitu memaksa lawan utk sat deep x kira la di liga mahupun dlm tournament yg lain.

stick mean dia xnak ubah.. sebab apa xnak ubah?

dia dah dpt ramuan utk memecahkan blok bertahan lawan. semakin lawan bertahan dan semakin tinggi peluang yg mereka cipta..

idea di sebalik corak atau sistem yg di bangunkan pep ni sedikit sebanyak merubah landskap atau konsep di mana team yg bertahan dan membuat counter attack lebih berpeluang daripada team yg lebih mendominasi..

So, bagaimana beliau lakukan?

konsepnya mudah iaitu penetration dalam pembahagian zone kawalan. kebiasaanya pep akan utilize build up play melalui fasa ke dua dlm permaianan iaitu dari unit centre midfield. sbb tu korang boleh lihat corak 2 rest defense apabila City sudah mula organized atau settle down ( 2-3-5 )

Apa yg di maksudkan dlm konsep ni.. di atas padang Pep mahukan pembahagian pemainnya untuk berada di setiap 5 vertical channel.

* channel atau zone = terbahagi kepada central channel, x2 half space dan x2 wide area.

Dan pembahagian ini memberikan ruang kepada pemain utk berada di antara defensive line lawan utk mencipta positional overlaods samaada melalui wide poacher, double 10 dan central forward yg di ikut melalui movement pemain.

di 2nd line pula adalah 1st line of defece di mana ketiga pemain atau dua pemain akan menjad tunjang utk mengerakan dan melancarkan permainan atau sbg support

3rd line pula adalah pemain di bhg defense atau CB yg di tugaskan utk menjadi pemain terkahir utk mengawal sebarang ancaman sekiranya bola terlepas dari kawalan. ( rest defense )

jika dahulu beliau byk menggunakan khidmat third man runner yg akan byk membuat blindside run ( sterling , G.Jesus , Marhez )

tetapi cara ni tidak dpt memecahkan low block team yg cukup solid bertahan.. sehingga lah beliau membawa masuk Haaland utk bermain di centre utk drawn defender lawan atau bermain behind the shoulder last defender. Even jika Haaland tidak menjaringkan gol pun.. ruang utk pemain lain juga terbuka..

ini yg di lakukan Pep yg sentiasa berevolusi dan mencari solusi dlm setiap perlawanan yg dia tidak memenanginya.


tinkerman
 
Sponsored Post

Selamat berhujung minggu Citizens.
Perlawanan malam ni pasti menjadi perlawanan yg ditunggu-tunggu dan drama. 2 pertemuan City v Chelsea di EPL musim ini menyaksikan keputusan seri. City tak mampu menewaskan Chelsea.
Lanjutan dengan sudah terlepas UCL pasti City tidak mahu kehilangan Fa Cup. Ini perlawanan maruah bagi City.
Watak utama malam ini bukan Haaland tapi Palmer!
 
Selamat berhujung minggu Citizens.
Perlawanan malam ni pasti menjadi perlawanan yg ditunggu-tunggu dan drama. 2 pertemuan City v Chelsea di EPL musim ini menyaksikan keputusan seri. City tak mampu menewaskan Chelsea.
Lanjutan dengan sudah terlepas UCL pasti City tidak mahu kehilangan Fa Cup. Ini perlawanan maruah bagi City.
Watak utama malam ini bukan Haaland tapi Palmer!

Misi Pep buru double pulak
Treble dah terlepas
 
City 5 - Wolves 1
Haaland akhirnya menjaringkan 4 gol utk satu perlawanan

Saya ada update kat sini segala yang berkaitan dengan Haaland 😀

 
1000209385.jpg


This is Scott Carson, he is a goalkeeper, he is 38 years old and he plays for Manchester City. He has played just TWO GAMES in the last FIVE SEASONS and is the third choice goalkeeper. Why do City have him in the squad?

The Premier League allows teams to have 25 players named in the squad, but 8 of them must have spent at least 3 years as a youth player in an English team. In order to comply with the regulations, City have filled that slot with Carson, developed at Leeds United since he was 15 years old...

In 2022, in the Champions League, against Sporting Lisbon, the veteran goalkeeper entered the field of play as a tribute and received a standing ovation from the entire crowd. That was his second game in a City shirt.

He gets £30,000 a week which means his yearly salary is £1.4m a year! 🤯

THE BEST JOB IN THE WORLD. 😂
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register