Pemimpin pelajar IPTA beri amaran demo jika e-undi diteruskan

CG Sponsors
Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
PETALING JAYA, Jan 11 — Gabungan Mahasiswa Bantah E-undi (Bantah) mahu membuat aduan kepada pertubuhan hak asasi manusia tempatan dan antarabangsa jika pusat-pusat pengajian tinggi awam meneruskan sistem pengundian elektronik (e-undi) semasa pilihan raya kampus kali ini, yang diadakan secara berperingkat-peringkat mulai minggu ini.

Jika usaha-usaha itu tidak juga berhasil manakala Kementerian Pengajian Tinggi tetap dengan pendiriannya, Pengerusi Bantah Mohd Aizat Mohd Salleh berkata mereka akan memobilasi ribuan mahasiswa untuk turun ke jalan raya berdemonstrasi sebagai jalan terakhir.

Setakat ini hanya dua universiti awam telah mengambil pendirian tidak menggunakan sistem e-undi dalam pilihan raya kampus.
Mohd Aizat berkata pihaknya akan meneruskan desakan untuk memansuhkan sistem e-undi yang akan digunakan dalam pilihan raya kampus akan datang ini.

“Justeru, Bantah bersama-sama barisan mahasiswa yang lain melancarkan kempen petisyen online serta kutipan 10,000 tandatangan sebagai referendum mendesak agar memansuhkan sistem e-undi dengan segera,” kata pemimpin pelajar dari Universiti Malaya ini dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Petisyen online tersebut boleh dilayari di sini.

“Petisyen dan kutipan tandatangan ini seterusnya akan diserahkan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia, Amnesty International Malaysia, pertubuhan Pilihan Raya Bebas dan Adil Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi,” katanya.
Langkah itu bertujuan agar pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan bertindak menyiasat dan mengkaji ketidaktelusan sistem tersebut, kata Aizat.

“Selain itu, ia juga sebagai aduan mahasiswa terhadap pencabulan hak asasi serta hak kebebasan akademik dan mahasiswa di dalam universiti.

“Bantah berharap NGO seperti Amnesty International Malaysia selaku pertubuhan bertaraf antarabangsa yang memperjuangkan hak asasi masyarakat dunia, agar membawa isu ini ke peringkat antarabangsa,” katanya.

Selain itu, referendum ini juga ditujukan kepada universiti dan Kementerian Pengajian Tinggi bagi membuktikan suara bantahan daripada mahasiswa seluruh kampus.

“Ia adalah tindakan profesional terakhir kita setelah memorandum-memorandum bantahan yang dikemukakan oleh Bantah sebelum ini dibakulsampahkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi,” katanya.
 
Sponsored Post

pepsifire

Active+ Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
4,701
Reaction score
66
Points
30
Wahhh..dah ade e-undi ker...:D:D

Lagi la senang nak tipu macam nih...:)):))
 
Sponsored Post
Top
Log in Register