'Pembuli ketua tingkatan' dakwa diancam

CG Sponsors




TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,675
Reaction score
21,084
Points
1,671

LUQMAN menunjukkan laporan polis dibuatnya


Seberang Jaya: “Saya takut. Ada yang ajak bertumbuk...caci maki macam-macam dan paling sedih apabila ada yang tuduh ibu bapa saya tak pandai jaga anak,” kata Luqman Al Hakim Ahmad, 15, yang kini tertekan berikutan butiran peribadi dan gambarnya didedahkan sebagai suspek utama ‘geng samseng YouTube’ yang mendapat perhatian ramai di laman video sosial terbabit, sejak Selasa lalu.

Dia kini bimbangkan keselamatannya berikutan menerima pelbagai ancaman menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) dan panggilan ke telefon bimbitnya sejak Rabu lalu.


Katanya, dia menerima ratusan panggilan dan puluhan SMS sejak rakaman video itu didedahkan hingga ada pihak mendedahkan identiti dan menyiarkan gambarnya dalam blog.

“Semuanya berpunca daripada salah identiti apabila ada pihak menerima maklumat salah dan mengambil gambar saya di facebook (fb) sebelum mendakwa saya suspek utama kes buli terbabit.


“Saya membuat laporan polis kerana bimbangkan keselamatan apabila ada yang mendakwa mengetahui alamat rumah dan akan datang mencari saya.” katanya.


Sejak beberapa hari lalu, penonton YouTube di negara ini gempar dengan paparan video kejadian tiga pelajar membelasah seorang pelajar lain, di sini.


LUQMAN menunjukkan laporan polis dibuatnya.

Video berdurasi satu minit 32 saat itu memaparkan seorang remaja berpakaian sekolah dibelasah sekumpulan remaja lain, dipercayai rakan sekolahnya di sebuah kelas dalam kejadian yang dilaporkan berlaku pada 4 Mac lalu.


Kejadian itu mendapat kecaman orang ramai di laman sosial termasuk di Facebook hingga satu blog memaparkan maklumat tiga individu yang didakwa tiga pelajar pembuli terbabit dikenali sebagai ‘Pembuli SMK Tun Hussein Onn’.


Pengarah Pelajaran Pulau Pinang Ahmad Tarmizi Kamaruddin sebelum ini mengesahkan ketiga-tiga pelajar terbabit dibuang sekolah sejak 8 Mac lalu.


Ketiga-tiga pelajar terbabit disiasat mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan kerana merusuh dan sabit kesalahan boleh dihukum penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya.


Menurut Luqman, dia hanya mengetahui dinamakan sebagai suspek dalam kejadian itu apabila diberitahu sepupunya selepas pulang dari sekolah, Rabu lalu.


Katanya, dia terkejut apabila ada blog bukan hanya menyiarkan gambarnya sebagai suspek, tetapi turut menyertakan butiran tweeter, Instagram, FB dan juga blognya.


“Saya tak tahu bagaimana mereka mengetahui semua butiran terbabit.


“Saya terkejut kerana saya tidak terbabit langsung dalam kejadian itu,” kata anak bongsu kepada lima beradik itu.


Menurutnya, dia tidak dapat mengesyaki sesiapa yang menyiarkan gambar dan butiran alamat laman sosialnya.


Katanya, atas nasihat guru dan keluarga, dia membuat laporan di Balai Polis Seberang Jaya bagi mengelak terus menjadi mangsa tohmahan.


Dia berharap penahanan ketiga-tiga pelajar itu dapat membersihkan namanya dan tidak mahu ada lagi pihak mengaitkannya dalam kejadian itu.


http://www.hmetro.com.my/articles/2013041400365020130414003650/MA/Article
 
Sponsored Post

astrowan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 26, 2009
Messages
22,317
Reaction score
249
Points
128


kesian mamat ni huhuhuhhuh
 

wan9551

Active+ Member
Joined
Dec 10, 2007
Messages
3,197
Reaction score
7
Points
30
Di malaysia ada undang2.. jgn takut..
 

BOCEH

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 8, 2009
Messages
28,330
Reaction score
78
Points
120
Silap org pulak
 

Dewa19Kangen

Banned
Joined
Oct 2, 2010
Messages
8,902
Reaction score
3
Points
65
silap org la pula,memang makan buah ong bak la kalo org jumpa ang yang real nanti..
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,675
Reaction score
21,084
Points
1,671
muka dah sama dah..salah orang pulak?
 

JMJZAB

Fun Poster
Joined
Mar 12, 2013
Messages
304
Reaction score
0
Points
10
ok...salah org takpe, kami akan terus mencari siapa pelaku yg sebenar..hrp2 anda bersbar dgn dugaan ini.
 

jutaonemini

Super Active Member
Joined
May 13, 2008
Messages
9,138
Reaction score
10
Points
65
Aiyak!!!camne blh salah???rasanya mcm da btol je sume..yg mula2 kantoi mamat dgn gf peha btg pinang..pastu yg tukang pukul tu..jap...hmm..mcm sme jgk mke die dgn yg tukang pukul tu..hmmm....:-?
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,675
Reaction score
21,084
Points
1,671
Aiyak!!!camne blh salah???rasanya mcm da btol je sume..yg mula2 kantoi mamat dgn gf peha btg pinang..pastu yg tukang pukul tu..jap...hmm..mcm sme jgk mke die dgn yg tukang pukul tu..hmmm....:-?
ak syak mmg betol pun..ni mcm kes meroyan dlm fb, pstu ckp kena hack

budak ni pun dh ikut style pemimpin politik nafikan dlm video tu bukan die lol :))
 
Sponsored Post
Top
Log in Register