BTC USD 49,829.8 Gold USD 1,825.41
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pembekal emas 999 di kehendaki.

soduku

Fun Poster
Joined
Dec 4, 2008
Messages
483
Reaction score
7
Points
15
Salam semua,

Terlebih dahulu terima kasih pada support carigold ni,mmg bagus..saya e-mailkan tanya mana nak letak thread ni terus mereka balas..Tujuan saya buka thread ni saya nak cari seller genuine untuk emas 999 (Jongkong), saya ada serius buyer dari negara timur tengah.. Jika anda ada kenali seller/atau sendiri seller sila contact saya..

Nama : Jasmin
Phone : 012-7390083


Tapi pls lah jangan nak mintak LOI (latter of intent) atau POF (proof of fund) dari buyer,
saya hairanlah kenapa orang kita tak kiralah jual benih sawit ker, jual tanah ker, jual apa2 lah..mesti mintak 2 doc tu dari buyer..come on lah, u are seller..u ada barang nak jual..u sudah semestinya mempunya doc lengkap pasal barang u nak jual..jika buyer mintak doc dari u of course lah u ada doc sebab u nak jual produk tu..lain lah kalo u orang tengah sebab tu lah gelabah mintak LOI/POF..
bayangkan jika u buka kedai then customer datang...takkan u nak tanya dia ada duit ke tak?kalo tak ada duit jgn masuk kedai saya..logik tak macam tu?..
buyer nak beli ke tak tu hak dia..seller tak boleh marah..

ok jika ada genuine seller sila provide doc ni utk saya. Jika doc banyak boleh claim kos penghantaran dengan saya.

A. CERTIFICATE OF LEGAL OWNERSHIP
B. ORIGINAL CERTIFICATE OF DEPOSIT
C. FOUR (4) COPIES OF COMMERCIAL INVOICES IN FAVOUR OF THE BUYER
D. CERTIFICATE OF ORIGIN (NOTARISED)
E. INTERNATIONALLY ACCEPTED ASSAY CERTIFICATE
F. SELLER'S CERTIFICATE STATING THAT THE REFINED BULLIONS ARE FREE
AND CLEAR IF ALL LIENS,ENCUMBERANCES AND FREELY TRADEABLE
AND IS OF NON-CRIMINAL ORIGIN (NOTARISED)
G. BANK WARRANT OF DELIVERY
H. CERTIFIED WEIGHT LIST DESCRIBING EACH BAR AS FOLLOWS:
- SERIAL NUMBER STAMPED ON EACH BAR
- FINESS AS STAMPED ON EACH BAR
- RAW WEIGHT AS STAMPED ON EACH BAR
- TOTAL WEIGHT AND TOTAL FINE WEIGHT AS STAMPED ON EACH BAR
- RECEIPTS OF CUSTOM DUTIES AND TAXES
- RECEIPT OF STORAGE

Itu saja..thanks a lot..jangan tutup/jadikan thread ni sampah..kalo ada seller sah sila reply/call saya.TQ
 
Last edited:
Sponsored Post

1305

Super Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
131
Points
73
Salam semua,

Terlebih dahulu terima kasih pada support carigold ni,mmg bagus..saya e-mailkan tanya mana nak letak thread ni terus mereka balas..Tujuan saya buka thread ni saya nak cari seller genuine untuk emas 999 (Jongkong), saya ada serius buyer dari negara timur tengah.. Jika anda ada kenali seller/atau sendiri seller sila contact saya..

Nama : Jasmin
Phone : 012-7390083


Tapi pls lah jangan nak mintak LOI (latter of intent) atau POF (proof of fund) dari buyer,
saya hairanlah kenapa orang kita tak kiralah jual benih sawit ker, jual tanah ker, jual apa2 lah..mesti mintak 2 doc tu dari buyer..come on lah, u are seller..u ada barang nak jual..u sudah semestinya mempunya doc lengkap pasal barang u nak jual..jika buyer mintak doc dari u of course lah u ada doc sebab u nak jual produk tu..lain lah kalo u orang tengah sebab tu lah gelabah mintak LOI/POF..

............................
...............................
Itu saja..thanks a lot..jangan tutup/jadikan thread ni sampah..kalo ada seller sah sila reply/call saya.TQ


rasanya LOI dan POF ni dah jadi syarat dan prosedur niaga benda2 mcm ni.. seller perlukan LOI dan POF buyer untuk pastikan buyer betul2 genuine dan bukan broker sahaja. Ye la.. takkan la tak ada salam pembuka tetiba nak distribute semua dokumen berkaitan, kalau broker dapat, habis dimanipulate semua tu, sapa yang susah.. dah la tu, bukannya seller tu ada kat Malaysia ni..

apa pun, selamat berjaya.. saya pasti tuan/puan lebih arif dalam hal ni..:)cgrock
 

GT

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Nov 14, 2008
Messages
38,557
Reaction score
245
Points
123
Harap2 Tuan Tanah berjaya mencari pembekal melalui Forum CG...

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

soduku

Fun Poster
Joined
Dec 4, 2008
Messages
483
Reaction score
7
Points
15
rasanya LOI dan POF ni dah jadi syarat dan prosedur niaga benda2 mcm ni.. seller perlukan LOI dan POF buyer untuk pastikan buyer betul2 genuine dan bukan broker sahaja. Ye la.. takkan la tak ada salam pembuka tetiba nak distribute semua dokumen berkaitan, kalau broker dapat, habis dimanipulate semua tu, sapa yang susah.. dah la tu, bukannya seller tu ada kat Malaysia ni..

apa pun, selamat berjaya.. saya pasti tuan/puan lebih arif dalam hal ni..:)cgrock

thanks atas pandangan.
1stly seller tu mestilah org mesia, sebab tu saya bertanya di forum malaysia, saya ada tengok juga Ghanarian jual emas ni..harga ikut london, tapi syaratnya dia nak buyer buka akaun di negara dia, nak pergi sana pun kita takut inikan pula nak buka akaun di sana..

ok berkenaan doc yg saya minta dari seller tu tak jadi masalah jika seller tak nak bagi hardcopy,saya boleh turun ke office seller utk tgk doc tu. selepas tengok doc saya keluarkan mandate dari buyer, dan seller kena sign penalty agreement..senang sajakan..jika seller hantar hardcopy pun takkan ada org manipulate..doc tu adalah utk buyer pastikan emas itu betul2 di bawah pegangan seller..jika saya guna doc tu utk tujuan tidak elok sekali pun..end buyer pasti siasat sebetul2nya sebelum beli..betul tak?
 

soduku

Fun Poster
Joined
Dec 4, 2008
Messages
483
Reaction score
7
Points
15
Harap2 Tuan Tanah berjaya mencari pembekal melalui Forum CG...

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

saya buka thread disini sbb sini adalah top forum di malaysia, ****** juga sama..saya juga ada cari di ecplaza..sana ramai org ghana jual emas, jika ada org malaysia ada agent di ghana mungkin kita boleh bincang bersama..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register