BTC USD 33,786.9 Gold USD 1,782.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pembatalan projek KVDT2 - Kontraktor saman k’jaan, menteri

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
81,212
Reaction score
13,021
Points
1,906

Court rejects contractor’s injunction bid, grants interim order pending appeal​


June 4, 2021 3:35 PM

KVDT2.jpg


Dhaya Maju-LTAT is seeking to declare its termination as contractor for the Klang Valley Double Tracking Phase 2 project illegal.

KUALA LUMPUR: Dhaya Maju-LTAT today failed in its bid to get the High Court to restrain the government from instructing the company to stop all work on the Klang Valley Double Tracking Phase 2 (KVDT 2) project site.

The company, however, succeeded in getting the court to issue an Erinford injunction pending an appeal to the Court of Appeal against the decision.

The Erinford order, made by Justice Lim Chong Fong to maintain the status quo, will be valid until June 24, when it will automatically expire unless extended by the Court of Appeal.

It followed Lim’s refusal to prevent the government from terminating a RM4.475 billion contract for track maintenance previously awarded to Dhaya Maju-LTAT.


The suit, commenced by Dhaya Maju-LTAT in October last year, seeks to declare the termination illegal, unlawful and a violation of a settlement agreement previously entered into with the government.
Also named in the suit were transport minister Wee Ka Siong, consultant company Opus Consultants and Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB).

Mohamed-Razeek-Hussain-mugshot-200x200_1.jpg
Mohamed Razeek Hussain.

Lim had on April 30 heard arguments by Khoo Guan Huat, acting for Dhaya-Maju LTAT, and senior federal counsel Asliza Ali, who appeared for Wee and the government, on the applicability of Section 29 of the Government Proceedings Act 1956 (Act 356).
Section 29 stipulates that no injunction may be issued against the government and public servants for carrying out their duties.

Reacting to the decision, Dhaya Maju-LTAT’s CEO, Mohamed Razeek Hussain, accepted that the argument against the application of Section 29 was “daunting” and the outcome was, therefore, “not unexpected”.
“We know that this may be an uphill battle, but we strongly believe in our right to defend the sanctity of the contract which the government has entered into,” he said.

Razeek explained that Dhaya Maju-LTAT had diligently performed its obligations since it was awarded the contract two years ago and that the attempt by the government to terminate it was unfair and untimely.

“Any new tender for a project this large may take a few years before a new contractor can commence works,” he said.
It is in the public’s interest that the project continues expeditiously, he said, and bearing this in mind, his company remains willing to negotiate a settlement which will allow them to complete the project on mutually acceptable terms.
“We are waiting for the government’s decision on this, which we believe is forthcoming,” he said.

 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
81,212
Reaction score
13,021
Points
1,906

Mahkamah tolak permohonan injunksi, beri perintah interim kontraktor projek KVDT2​


June 4, 2021 5:40 PM

FMT-KTM-KOMUTER-120919-2-1.jpg


Dhaya Maju-LTAT mahu pengisytiharan bahawa pembatalannya sebagai kontraktor Landasan Berkembar Lembah Klang Fasa 2 (KVDT2) adalah tidak sah.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menolak permohonan injunksi oleh kontraktor projek Landasan Berkembar Lembah Klang Fasa 2 (KVDT2) terhadap kerajaan kerana menamatkan kontrak mereka untuk penyelenggaraan landasan.

Syarikat itu bagaimanapun berjaya dalam permohonan untuk injunksi Erinford sementara menunggu rayuan berhubung keputusan itu diselesaikan di Mahkamah Rayuan.

Hakim Lim Chong Fong membuat perintah Erinford itu untuk mengekalkan status quo. Ia berkuat kuasa sehingga 24 Jun dan pada tarikh itu akan luput secara atomatik melainkan dilanjutkan Mahkamah Rayuan.

Ini susulan keputusan Lim enggan menghalang kerajaan membatalkan kontrak RM4.475 bilion untuk penyelenggaraan landasan yang sebelum ini telah diberikan kepada Dhaya Maju-LTAT.Kontraktor Dhaya Maju- LTAT Sdn Bhd pada Oktober 2020 memfailkan saman itu untuk mengisytiharkan penamatan kontrak itu tidak sah, menyalahi undang-undang dan melanggar perjanjian yang telah dipersetujui sebelum ini.

Turut dinamakan dalam saman itu ialah Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong, firma perunding, Opus Consultants dan Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB).

Lim pada 30 April mendengar hujahan peguam Dhaya-Maju LTAT, Khoo Guan Huat dan Peguam Kanan Persekutuan Asliza Ali yang mewakili Wee serta kerajaan, sama ada Seksyen 29 Akta Prosiding Kerajaan 1956 (Akta 356) boleh diguna pakai.
Seksyen 29 memperuntukkan, injunksi tidak boleh dikeluarkan terhadap kerajaan dan kakitangan awam kerana menjalankan tugas mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif Dhaya Maju-LTAT Mohamed Razeek Hussain mengulas keputusan itu mengakui ia tidak mengejutkan.
“Kami sedar ia bukan mudah, namun tetap percaya hak kami untuk mempertahankan kontrak yang dipersetujui kerajaan ini,” katanya.
Beliau menjelaskan, Dhaya Maju-LTAT telah menjalankan kewajipannya dengan baik sejak diberikan kontrak itu dua tahun lalu, seterusnya cubaan kerajaan membatalkannya adalah tidak adil.

“Sebarang tender baharu untuk projek sebesar ini mungkin mengambil masa beberapa tahun sebelum kontraktor baharu dapat memulakan kerja-kerjanya,” katanya.

Katanya, menjadi kepentingan awam untuk projek itu diteruskan susulan itu syarikat masih bersedia merunding untuk membolehkannya dilengkapkan dengan terma yang dapat diterima semua pihak.
“Kami menantikan keputusan kerajaan berhubung perkara itu, dan percaya akan memperolehinya tidak lama lagi,” katanya.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
81,212
Reaction score
13,021
Points
1,906
Saman terhadap kerajaan dan Menteri Pengangkutan berhubung kontrak bagi projek menaik taraf kemudahan infrastruktur Landasan Berkembar Elektrik Lembah Klang Fasa 2 (KVDT2).

Projek KVDT2: Dhaya Maju LTAT tarik balik saman
| | 14 Jun 2021

1623681718913.png


KUALA LUMPUR - Dhaya Maju LTAT Sdn Bhd ( Dhaya Maju LTAT) pada Isnin menarik balik samannya terhadap kerajaan dan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berhubung kontrak bagi projek menaik taraf kemudahan infrastruktur Landasan Berkembar Elektrik Lembah Klang Fasa 2 (KVDT2).

Peguam Khoo Guan Huat yang mewakili Dhaya Maju LTAT ketika dihubungi berkata, pihaknya menarik balik saman itu berikutan anak guamnya juga telah memfailkan saman berhubung isu sama yang didengar di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Lim Chong Fong.

Sementara itu, Peguam Kanan Persekutuan, Asliza Ali ketika dihubungi pemberita selepas prosiding pengurusan kes secara dalam talian di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Aliza Sulaiman yang berkata, mahkamah membenarkan saman itu ditarik balik tanpa kebebasan untuk plaintif (Dhaya Maju) memfailkan semula saman baharu.

“... dan tiada perintah mengenai kos," kata Asliza yang mewakili kerajaan dan Wee selaku defendan.

Prosiding pada Isnin turut disertai peguam Laarnia Rajandran mewakili Dhaya Maju LTAT.

Pada 7 September tahun lepas, Dhaya Maju LTAT menfailkan saman terhadap kerajaan dan Ka Siong, antara lain memohon bagi mendapatkan satu deklarasi bahawa terdapat kontrak yang sah dan mengikat antara syarikat itu dengan kerajaan, menerusi satu surat penerimaan bertarikh 19 Ogos 2019.

Syarikat itu turut memohon satu deklarasi bahawa sebarang pembatalan atau pemberhentian kontrak oleh defendan akan menjadi tidak sah, melanggar undang-undang, dan salah; selain satu injunksi terhadap kedua-dua defendan bagi menghalang dan menyekat mereka daripada mengambil tindakan atau mengambil langkah yang berkaitan dengan sebarang pembatalan kontrak.

Projek tersebut mendapat perhatian ramai selepas Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz mengeluarkan senarai 101 projek diberikan secara rundingan terus yang bernilai RM6.61 bilion semasa pentadbiran Pakatan Harapan (PH) termasuk projek KVDT2 yang diberi kepada Dhaya Maju LTAT bernilai RM4.475 bilion.

Pada 28 Ogos tahun lepas, Ka Siong dalam satu kenyataan berkata, kementeriannya akan membuka semula tender bagi projek KVDT selepas mengambil kira keputusan kajian menyeluruh dan siasatan yang mendapati kos projek yang dimaksudkan di bawah Dhaya Maju LTAT terlalu mahal semasa di bawah pentadbiran PH.

Pada 27 Oktober tahun lepas, Dhaya Maju LTAT memfailkan satu lagi saman terhadap kerajaan, Ka Siong, Keretapi Tanah Melayu Berhad dan Opus Consultants (M) Sdn Bhd berhubung penamatan kontrak syarikat itu dalam projek KVDT2.

Syarikat itu juga memfailkan semakan kehakiman pada September 2020, memohon pengisytiharan bahawa keputusan kerajaan dan Menteri Pengangkutan yang dinamakan sebagai responden untuk membatalkan projek KVDT2, yang dianugerahkan pada 19 Ogos 2019 dan seterusnya membuka semula tender bagi projek itu adalah tidak sah dan batal.

Pada 14 April lepas, Dhaya Maju LTAT memperoleh kebenaran daripada mahkamah untuk meneruskan semakan kehakiman itu. - Bernama

 

lau_kau

Legendary Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
11,947
Reaction score
1,646
Points
201
Saman terhadap kerajaan dan Menteri Pengangkutan berhubung kontrak bagi projek menaik taraf kemudahan infrastruktur Landasan Berkembar Elektrik Lembah Klang Fasa 2 (KVDT2).

Projek KVDT2: Dhaya Maju LTAT tarik balik saman
| | 14 Jun 2021

1623681718913.png


KUALA LUMPUR - Dhaya Maju LTAT Sdn Bhd ( Dhaya Maju LTAT) pada Isnin menarik balik samannya terhadap kerajaan dan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berhubung kontrak bagi projek menaik taraf kemudahan infrastruktur Landasan Berkembar Elektrik Lembah Klang Fasa 2 (KVDT2).

Peguam Khoo Guan Huat yang mewakili Dhaya Maju LTAT ketika dihubungi berkata, pihaknya menarik balik saman itu berikutan anak guamnya juga telah memfailkan saman berhubung isu sama yang didengar di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Lim Chong Fong.

Sementara itu, Peguam Kanan Persekutuan, Asliza Ali ketika dihubungi pemberita selepas prosiding pengurusan kes secara dalam talian di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Aliza Sulaiman yang berkata, mahkamah membenarkan saman itu ditarik balik tanpa kebebasan untuk plaintif (Dhaya Maju) memfailkan semula saman baharu.

“... dan tiada perintah mengenai kos," kata Asliza yang mewakili kerajaan dan Wee selaku defendan.

Prosiding pada Isnin turut disertai peguam Laarnia Rajandran mewakili Dhaya Maju LTAT.

Pada 7 September tahun lepas, Dhaya Maju LTAT menfailkan saman terhadap kerajaan dan Ka Siong, antara lain memohon bagi mendapatkan satu deklarasi bahawa terdapat kontrak yang sah dan mengikat antara syarikat itu dengan kerajaan, menerusi satu surat penerimaan bertarikh 19 Ogos 2019.

Syarikat itu turut memohon satu deklarasi bahawa sebarang pembatalan atau pemberhentian kontrak oleh defendan akan menjadi tidak sah, melanggar undang-undang, dan salah; selain satu injunksi terhadap kedua-dua defendan bagi menghalang dan menyekat mereka daripada mengambil tindakan atau mengambil langkah yang berkaitan dengan sebarang pembatalan kontrak.

Projek tersebut mendapat perhatian ramai selepas Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz mengeluarkan senarai 101 projek diberikan secara rundingan terus yang bernilai RM6.61 bilion semasa pentadbiran Pakatan Harapan (PH) termasuk projek KVDT2 yang diberi kepada Dhaya Maju LTAT bernilai RM4.475 bilion.

Pada 28 Ogos tahun lepas, Ka Siong dalam satu kenyataan berkata, kementeriannya akan membuka semula tender bagi projek KVDT selepas mengambil kira keputusan kajian menyeluruh dan siasatan yang mendapati kos projek yang dimaksudkan di bawah Dhaya Maju LTAT terlalu mahal semasa di bawah pentadbiran PH.

Pada 27 Oktober tahun lepas, Dhaya Maju LTAT memfailkan satu lagi saman terhadap kerajaan, Ka Siong, Keretapi Tanah Melayu Berhad dan Opus Consultants (M) Sdn Bhd berhubung penamatan kontrak syarikat itu dalam projek KVDT2.

Syarikat itu juga memfailkan semakan kehakiman pada September 2020, memohon pengisytiharan bahawa keputusan kerajaan dan Menteri Pengangkutan yang dinamakan sebagai responden untuk membatalkan projek KVDT2, yang dianugerahkan pada 19 Ogos 2019 dan seterusnya membuka semula tender bagi projek itu adalah tidak sah dan batal.

Pada 14 April lepas, Dhaya Maju LTAT memperoleh kebenaran daripada mahkamah untuk meneruskan semakan kehakiman itu. - Bernama

Ingatkan open tander direct letgo, kuat kencing ph nie 6.6b plk tu hahaha
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register