Peluang Perniagaan Keropok Ikan Dari Terengganu

CG Sponsors




fadah

Fun Poster
Joined
Jul 13, 2009
Messages
405
Reaction score
0
Points
10
Salam semua warga CG..

Saya membuka thread ini untuk meminta pendapat semua mengenai satu perniagaan offline yang masih dalam perancangan saya lagi iaitu saya bercadang untuk mengambil bekalan keropok ikan dari terengganu dan di bawa ke tempat saya di bahagian utara tanah air. kemudian keropok itu akan di goreng dan dipek dalam plastik dan dijual di kedai-kedai..

agak2nya peluang perniagaan ini berbaloikah..
sila kemukakan pendapat anda..
Apakah perkara yang perlu diutamakan sebelum memulakannya..?
Saya akan mulakan secara kecil2an dulu bersama kawan saya..
 
Sponsored Post

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
Kalau keropok tu rasa ikan betul bukan rasa tepung aku suka!

Buat bermacam jenis,tapi buat masa ni aku terfikir dua
1.Biasa
2.Pedas

hantar kat kedai yg berdekatan dengan office,universiti dan asrama sekolah menengah..Insyaallah laku
 

fadah

Fun Poster
Joined
Jul 13, 2009
Messages
405
Reaction score
0
Points
10
hmmm....
minggu ni aku nak survey kat terengganu dulu..
aku punyer member bini dia orang sana..
tapi cadang yang biasa dulu nak buat.
test market...
macam ada satu company nama akuku yang letak keropok2 kat stesen minyak petronas..
kalo ada sesiapa perasanlah..
memang ingat nak cari area2 terdekat seperti kantin2, kedai2 n poli ker...
thanks bro for advise..

kepada yang lain ada cadangan x?
 

fadah

Fun Poster
Joined
Jul 13, 2009
Messages
405
Reaction score
0
Points
10
member aku kata ada satu keropok yang sedap kat terengganu..
ingat nak beli sket n test dulu..
ok baru beli pukal n goreng then jual...

aku ingat nak buat sticker kat depan..
kna register company lah kan?
so macam mana sijil halal nak dapat yer..
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
Yup kene register dulu..contoh Aku dan Keropok Enterprise..Tapi kalau nak letak jenama boleh je letak KEROPOK SANGAT SEDAP..dan siap logo..kalau rasa-rasa nak selamatkan jenama dan logo ko tu..bolehlah apply hak cipta kat MyPO kat bangunan sebelah Central Market tu..lupe ah namanya

Kalau dah maju sikit,cepat-cepat buat Nutrition Pack (kandungan protein,tenaga tu semua) Boleh buat kat UKM,harga dalam RM200 seingat akulah untuk satu produk.Kalau ko buat biasa dan pedas,bermakna dua produk.

Kemudian pergi utk codebar,ada kat KL tu aku lupe pula namanya..dapat je semua tu dah boleh letak kat 7E dan seangkatannya yg menggunakan codebar.

Bab halal,bolehlah letak dulu perkataan macam ni "Saya akui produk saya halal,Mohd Fadah dan 013456789"...sambil tu buatlah proses Halal Jakim

Buat sendiri mungkin agak penat,boleh cuba tanya-tanya kat pihak Tekun atau Sirim
 
Last edited:

fadah

Fun Poster
Joined
Jul 13, 2009
Messages
405
Reaction score
0
Points
10
ok bro...
thanks again..
so, wat first time ni aku just register compeni dulu then wat sticker ok x?
pastu memasarkan dulu..
ingat yang pedas kasi hold dulu..
wat yang biasa..
keropok xkan orang x layan kot..
simple smabil layan wayang ker...minum petang ker..
etc...
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
Pakai sticker agak mahal sebenarnya,pakai teknik lama print kat kertas dan lipat plastik atas tu dan panaskan..Jimat pun jimat

Nanti ada budget boleh packaging dia..ada dua jenis murah dan mahal..Macam kat kedai yg jual keropok banyak yg guna murah2 je..Printing atas plastik dengan satu warna..lokasi kedai printing tu ada kat Klang

semua boleh cari kat buku direktori perniagaan,tempat orang letak iklan.

*sorrylah aku banyak lupe nama tempat dan bukunya..kalau aku ingat aku letak kat sini
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
ok bro...
thanks again..
so, wat first time ni aku just register compeni dulu then wat sticker ok x?
pastu memasarkan dulu..
ingat yang pedas kasi hold dulu..
wat yang biasa..
keropok xkan orang x layan kot..
simple smabil layan wayang ker...minum petang ker..
etc...
Ah'ah register je..RM70..pilih nama yang mencerminkan perniagaan ko nanti dan kalau dapat biar kelihatan international tapi Islam.Sebab nanti kalau dah besar nama tu boleh terus digunakan dan dipasarkan sampai kemana-mana yg ko nak

apa-apapun start kecik je dulu:)cgrock
 

sevenheaven

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2010
Messages
152
Reaction score
2
Points
15
salam,saya orng baru dlm CG ni.baru jer reg.. semalam.saya orng tganu. Sekarang ni buat kecil2lan keropok lekor ni kat tampat saya(KL).alhamdulilah sambutan menggalakan.Tapi masalah nya cuma pengangkutan dari Terengganu,kalo ada sape ingin ambil keropok dari saya boleh juga.Nak share transport cost pon bleh juga.
 

qai

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2008
Messages
2,928
Reaction score
1
Points
25
Yup kene register dulu..contoh Aku dan Keropok Enterprise..Tapi kalau nak letak jenama boleh je letak KEROPOK SANGAT SEDAP..dan siap logo..kalau rasa-rasa nak selamatkan jenama dan logo ko tu..bolehlah apply hak cipta kat MyPO kat bangunan sebelah Central Market tu..lupe ah namanya

Kalau dah maju sikit,cepat-cepat buat Nutrition Pack (kandungan protein,tenaga tu semua) Boleh buat kat UKM,harga dalam RM200 seingat akulah untuk satu produk.Kalau ko buat biasa dan pedas,bermakna dua produk.

Kemudian pergi utk codebar,ada kat KL tu aku lupe pula namanya..dapat je semua tu dah boleh letak kat 7E dan seangkatannya yg menggunakan codebar.

Bab halal,bolehlah letak dulu perkataan macam ni "Saya akui produk saya halal,Mohd Fadah dan 013456789"...sambil tu buatlah proses Halal Jakim

Buat sendiri mungkin agak penat,boleh cuba tanya-tanya kat pihak Tekun atau Sirim
mcam iklan SSM pulak..hehehe..
papepun bnyak info yg ko bg.. :)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register