Pelik, Macam Mana Bisnes Melayu Nak Maju

CG Sponsors




rakyatmalaysia

Active Member
Joined
Jul 6, 2008
Messages
1,844
Reaction score
75
Points
30
Salam, aku rasa pelik dengan satu business Melayu ni, Sahabat Edar Enterprise pembekal surat khabar harian, bos aku suruh call sebab ada member dia dari ofis lain langgan dengan kompeni ni. Memandangkan pembekal surat khabar kitaorang sekarang ni asyik wat problem, kadang2 sampai lewat, kadang tak sampai langsung, so kita ingat nak langgan tempat lain yang boleh hantar awal pagi.

Bos aku pulak nak try cari pembekal Melayu, ye lah, niat nak tolong sama-sama Melayu dah C.I.N.A tak bleh nk hntar awal pagi tau nak duit je. Aku pun call la no. yg diberi 012- 219 3442. Punya la sombong gaya cakap, kasar lak tu, kita cakap baik-baik, tanya baik-baik pun dia jawab macam nak tak nak je, dia cakap hanya boleh hantar kat ofis yang buka jam 5 atau 6 pagi je, boleh la, ofis aku ada guard, pegawai keselamatan pun ada dlm kuarters, bleh gak terima paper, aku pun ingat boleh la bagi kat bos aku bincang, ewah dia cakap tak boleh, tak boleh, ofis gomen lagi tak boleh, terus letak, pelik, kita nak bagi duit pun tak nak.

Last-last kita langgan kat dengan sorang brader India, elok2 je cakap, walaupun tak fasih nk cakap bahasa Melayu tp tak de la sombong giler bercakap.

Susah betul, selama aku idup banyak sangt dah jenis business Melayu yang baru 'kaya skit' dah berlagak layan customer macam mintak sedekah. Kalau macam ni la better jgn buat apa2 bisnes, macam mana nak maju macam ni.

So aku bagitau bos aku, "Sorry bos, kompeni yang bos bagi tu tak nak duit, saya langgan dengan sorang India, bos nak pujuk jugak dia ambik duit, bos call sendiri."

P/S: Kalau ada masalah pun atau tak boleh dah terima langganan tak boleh bagitau baik2 ke.
 
Sponsored Post

mint

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
5,431
Reaction score
16
Points
65
hehe..itu la dia bro biz org kita ni..

sbb tu aku tak berapa gemar nak deal dgn bangsa sendiri..

bukan sebab harga, tp sebab sikap, kualiti dan layanan mereka..
 

akmal_tawau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 7, 2009
Messages
20,179
Reaction score
238
Points
123
satu pengalaman yg memberi pengajaran kpd aku sbg usahawan...thanks tt.
 

bujanglapok

Active+ Member
Joined
Aug 20, 2008
Messages
3,272
Reaction score
74
Points
30
huk..hukk..itu macam dah jadik budaya melayu..
bukan nak kutuk bangsa sendirik.
walaupun tak semua tapi minoriti ni la yang memburukkan keadaan..
sombong dan berlagak, kerek nak mampuih..

aku pernah deal dgn 2 orang kontraktor melayu ..nak reno rumah sikit..
biasa la, lepas kita buat plan, akan ada macam-macam idea baru
so aku cakap kat dia. nak buat gitu, nak tambah gini..open la vo

ewah-ewah..ewahh.. boleh dia cakap aku banyak songeh..
terus aku terminate, deal dgn bangsa lain lagi sonang rupanya..
ya lah.. lu punya barang, gua punya wang..
 

agen14

Super Active Member
Joined
Nov 21, 2009
Messages
8,819
Reaction score
72
Points
75
aku semalam pun kena camtu gak.. ingatkan nak tolong sama sendiri.. aku nak tengok sample kad kawen dan kotak gift je..kalau berkenan kira nak buat tempahan.. dah bagitau awal yg aku nak gi kol 5.30pm.. dia kata ok.. karang call lagi.. bila dah nak sampai situ aku call le.. blh pulak dia kata dah kuar.. sedangkan dia kata awal2 yg kedai tu tutup kol 6.. 1st time aku gi ari tu pun dlm kol 5 lebih dah tutup.. 2x dah gi situ terkena mcm ni.. jadi kansel jelah..cari kat tempat lain.. dah byk duit kot..tu psal buka tutup sukati je..
 

yacho98

Freshie
Joined
Feb 1, 2010
Messages
10
Reaction score
0
Points
3
Tapi aku tetap jugak akan berlanggan dengan org2 yg ada nur. walaupon org itu cakap baik tapi nur tak ada. so boleh jalan lah
 

kelputra

Fun Poster
Joined
Feb 10, 2008
Messages
279
Reaction score
1
Points
15
Betul tu, melayu kalau senang sikit dah mula berlagak , cakap pun macam org nak bergaduh tak macam bangsa lain, kita tegor sikit nak melenting
 

PELIKAN

Super Active Member
Joined
Dec 21, 2009
Messages
7,026
Reaction score
40
Points
70
sama la ngan aku
mamat ni bisnes cuci stove (dapur gas)
number dia 0173034526 (Bob)...kuang ajar...dah buat setengah jalan ..nak beli barang mintak duit...pastu tak datang....bila kol..dia putus kan talian..klu kol number lain...dengar suara..dia cut...kuang ajar..aku tak halal duit haku
 

JACK88

Active Member
Joined
Aug 18, 2010
Messages
2,318
Reaction score
21
Points
25
mmg bisnes takkan maju begini, bagus bos bro tuh nak tolong bangsa sendiri, tp bangsa sendiri x mau ditolong, apa leh buat..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register