• Forum searching still not well functioning . We have already working on it.

Pelan Unifi Basic 30Mbps Baru Diumumkan – RM79 Sebulan Dengan 60GB Kuota Data

Recommended Brokers


Latest Threads

lpsoldier007

CG Top Poster Club
Joined
Dec 22, 2010
Messages
24,162
Reaction score
484
Points
83
Telekom Malaysia hari ini telah mengumumkan pelan Unifi baru, dinamakan sebagai Unifi Basic. Pelan ini ditujukan secara eksklusif kepada pengguna isi rumah dengan pendapatan kurang RM4500.



Pelan Unifi Basic ini hanya menawarkan akses kepada internet sahaja, pada kelajuan mencapai 30Mbps, dan diterhadkan kepada penggunaan 60GB kuota data setiap bulan.

Pendaftaran Unifi Basic ini boleh dilakukan bermula 15 Ogos 2018 kelak melalui laman rasmi Telekom Malaysia. TM mengatakan mereka akan menetapkan beberapa kriteria dan akan berkongsi melalui laman rasmi TM tidak lama lagi.
 
Sponsored Post

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
39,977
Reaction score
831
Points
113
basic tuh kene jelas... basic ape?... kalo pelan data telco.. basic tuh utk surfing jerk.. kalo layan youtube.. x included ke
 

TT

CG Super Hardcore Club
Gold Member
Joined
Jan 13, 2009
Messages
148,660
Reaction score
20,602
Points
0
Location
cybertorium, level 3
30Mbps pada harga RM79



KUALA LUMPUR: Telekom Malaysia Bhd (TM) melancarkan pakej unifi mampu milik, unifi Basic pada harga RM79 dengan kelajuan 30Mbps dan kuota data sehingga 60GB setiap bulan.


Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TM, Datuk Bazlan Osman, berkata pakej itu boleh mula dilanggan pada 15 Julai ini yang mana ia adalah pakej mampu milik kepada isi rumah dengan pendapatan RM4,500 dan ke bawah.

Beliau berkata, langkah memperkenalkan pakej seumpama itu adalah selari dengan aspirasi kerajaan untuk mengurangkan harga perkhidmatan jalur lebar pada akhir tahun ini.

"Pelan yang kita tawarkan ini adalah 50 peratus lebih rendah dari pelan unifi Home 30MBps sedia ada, sekali gus memberi peluang semua orang untuk menikmati perkhidmatan jalur lebar yang lebih murah dan pantas.

"Unifi Basic juga boleh dilanggan secara eksklusif menerusi platform atas talian yang akan ditawarkan bermula pada 15 Ogos ini," katanya pada taklimat media mengenai pakej terbaru itu di sini, hari ini.

Pengumuman itu juga membawa perkhidmatan jalur lebar negara ke tahap lebih tinggi dengan pengenalan penaiktarafan pelan untuk pelanggan unifi Home sedia ada sehingga 800Mbps.

Selain itu, ia turut memperkenalkan naiktaraf pelan untuk pelanggan Streamyx kepada unifi di kawasan liputan unifi atau peningkatan kelajuan dua kali ganda di kawasan yang tiada liputan perkhidmatan berkenaan.

Pada majlis itu, TM juga mengumumkan pelan unifi turbo, terdiri daripada Lite Plan, Advance Plan dan Pro Plan masing-masing ditawarkan pada harga RM129 (10Mbps) , RM139 (30Mbps) dan RM329 (100Mbps) bermula 15 Ogos ini.

Dalam taklimat itu turut menyaksikan pengenalan semula pelan pascabayar yang dikenali sebagai unifi Mobile juga pada 15 Julai ini.

Bulan lalu, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo, mengumumkan harga perkhidmatan jalur lebar di Malaysia dijangka turun sekurang-kurangnya 25 peratus menjelang hujung tahun ini.

Penurunan harga itu berikutan pelaksanaan Standard Mandatori Mengenai Penetapan Harga Akses (MSAP) pada 8 Jun lalu dan berkuatkuasa 1 Januari 2018, yang mengenakan harga siling borong bagi pembekal kemudahan dan perkhidmatan digunakan syarikat telekomunikasi di pasaran.

Penurunan harga borong itu kelak akan turut mengurangkan harga pasaran jalur lebar bagi pengguna.


https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2018/07/448263/pakej-unifi-dengan-kelajuan-30mbps-pada-harga-rm79
 

DDos

Legendary Member
Verified
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,090
Reaction score
689
Points
118
pelan2 telco malaysia ni makin pening

apa salahnya buat satu kelajuan dgn satu harga utk seluruh penduduk malaysia

speed unlimited
kuota unlimited
harga rmxx
 

Mr_Q30

Active Member
Platinum Member
ForexMart Fans
Joined
Feb 1, 2011
Messages
2,353
Reaction score
10
Points
38
limit quota pulak.
 

alas.meja

Fun Poster
Joined
May 31, 2018
Messages
423
Reaction score
81
Points
28
basic tuh kene jelas... basic ape?... kalo pelan data telco.. basic tuh utk surfing jerk.. kalo layan youtube.. x included ke
maksud basic tu, plan ni cume ade broadband je.. xde hypptv / hypptv everywhere mcm plan yg sebelum ni.. phone pn xde..

lps tu ade usage limit stiap bulan, 60GB je..
 

muorian

Active+ Member
Joined
Apr 27, 2007
Messages
3,773
Reaction score
46
Points
48
Location
portal CG
aiseyy ada kuota, 60gb tu kejap jer tuk utubers dan tube2 lain :p
 

tr4falgar

Super Active Member
Joined
Oct 14, 2012
Messages
6,156
Reaction score
469
Points
88
Location
Skudai,Johor
ok gak quota 60gb dgn harga tu.. besau dahh

pelanggan lamo apo cito?
 

lpsoldier007

CG Top Poster Club
Joined
Dec 22, 2010
Messages
24,162
Reaction score
484
Points
83
ok gak quota 60gb dgn harga tu.. besau dahh

pelanggan lamo apo cito?
Ni utk pelanggan lamo.

Bersama-sama pengenalan pakej baru Unifi Basic, pihak Telekom Malaysia turut mengatakan yang mana pengguna sedia ada Unifi akan menerima naik-taraf untuk perkhidmatan mereka secara berperingkat. Seperti laporan sebelum ini, pengguna akan menerima naik-taraf sehingga 10 kali ganda berbanding talian sedia ada.



Daripada contoh yang diberikan, Telekom Malaysia mengatakan pengguna Unifi 30Mbps akan dinaik-taraf sehingga 300Mbps, sementara Unifi 100Mbps pula akan menerima naik-taraf mencapai 800Mbps. Naik-taraf ini dilakukan dengan peningkatan kelajuan, tetapi pada harga langganan bulanan sama seperti sedia ada.

20Mbps dan kebawah –> 100Mbps
30Mbps –> 300Mbps
50Mbps –> 500Mbps
100Mbps –> 800Mbps

Proses naik-taraf ini akan dilakukan secara berperingkat bermula daripada 15 Ogos 2018 ini sehingga ke tahun hadapan. Seperti biasa, Telekom Malaysia mengalakkan pengguna mendaftar pelan Unifi Home sehingga penghujung tahun ini untuk turut menikmati naik-taraf ini bermula tahun hadapan.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register