Pelaburan Dengan Emas BARANG KEMAS

CG Sponsors




afagold

Banned
Joined
Feb 26, 2009
Messages
626
Reaction score
7
Points
15
Memebeli Barang kemas ianya sama mcm pelaburan emas yang lain2...ada org kata klu nk melabur dalam emas biarlah dengan GOLD BAR, itu org cakap...tapi bagi saya smua sama je asalkan EMAS,tapi up sikit la untuk barang kemas..kenapa saya kata demikian?

1. Barang kemas memudahkan anda pajak dalam Ar-rahnu.
2. Melabur sambil memakai (jika tidak memajak dalam Ar-rahnu)
3. Dimana saja orang akan membelinya.kerana semua orang tau, tidak seperti GOLD BAR hanya sebahagian je yang tau.

OK SAYA SHARE SIKIT MACAM MANA MELABUR DENGAN BARANG KEMAS.

a) Jika anda tidak mencukupi modal untuk membeli dengan jumlah yang bnyak, saya cadangkan anda beli emas dengan menggunakan kaedah pinjaman Ar-rahnu.beli sikit dulu pastu pajak dalam Ar-rahnu, dapat cash beli lagi. sampai la emas anda mencukupi untuk anda buat trading atau join dengan mana2 syarikat yg menawarkan skim pinjaman Ar-rahnu. selalunya dia org akan bagi pinjam Emas dia org untuk dimasukkan dalam Ar-rahnu. so bila loan dapat nanti dia org akan mengambil harga emas yang dia org pinjamkan kepada anda. ANDA CUMA BUAT BAYARAN UNTUK JUMLAH YANG KECIL TAPI DALAM MASA YANG SAMA ANDA MENDAPAT EMAS LEBIH DARI PADA APA YANG ANDA BAYAR.ini tidak menyalahi undang-undang.

b)Membeli Emas dengan cara tunai adalah lebih bagus berbanding beli dengan menggunakan pinjaman Ar-rahnu. tapi kaji selidik dulu ntah2 ada bonus atau komisen syarikat tersebut bagi, jika ada smua tu, makin bnyak komisen yang anda dapat maka makin murah la harga Emas yang anda beli.

INI ADALAH HANYA PERBINCANGAN ATAU TIPS BAGI YANG INGIN MENCUBURI PELABURAN EMAS DENGAN BARANG KEMAS, JIKA ADA YANG SALAH HARAP DITEGUR.UNTUK KETERANGAN LANJUT SILA LAYARI http://save-gold.blogspot.com
 
Last edited:
Sponsored Post

afagold

Banned
Joined
Feb 26, 2009
Messages
626
Reaction score
7
Points
15
Aset yang boleh kekal lama atau untuk masa jangka panjang ialah EMAS,PROPERTY DAN ASB.
 

extremeagro

Active Member
Joined
Mar 11, 2008
Messages
1,326
Reaction score
54
Points
40
blh explain lebih sikit x? masih blur lagi la. berapa modal paling kecik?
 

afagold

Banned
Joined
Feb 26, 2009
Messages
626
Reaction score
7
Points
15
blh explain lebih sikit x? masih blur lagi la. berapa modal paling kecik?
ok..mcm sy buat minimum customer beli ngan sy 30g,60g,100g dan plus2 la..kita akan tambah klu customer beli 30g kita akan tambah sehingga 70g, klu customer beli 60g kita akan tambah 120g..kita satukan lepas tu kita masuk ar-rahnu. loan yg ar-rahnu bg kami just ambil nilai yg kami tambah je..selebih tu kita bg pada customer...leps tu customer tersebut boleh introduce org lain.komisen rg6/g

boleh call sy atau layari http://tuahgold2.weebly.com
 

onstrategies

Fun Poster
Joined
Jul 22, 2008
Messages
115
Reaction score
6
Points
15
cayalah afagold , bila nak minum teh kat q bistro lagi
 

rizzmerr76

Active Member
Joined
Jan 2, 2008
Messages
2,206
Reaction score
57
Points
30
buy back price n spread% camner....layan masuk arrahnu ngan brg kemas mmg syok..tapi ada risiko sndiri..atas kemampuan atau tidak

kalau beli ikut harga FGJAM...masuk arrahnu pada kadar sama +/- kena pula pikir upah simpan sama ada bermain dgn redemption spotgold atau tidak utk cover upah simpan...

kalau ingin jadikan sbgai satu pelaburan dimana sell on high rate maka sudut spread kena dilihat ...memandangkan utk barang kemas mengikut spread yg ada pada web tu adalah sekitar 25% adalah agak tinggi..bleh dikatakan average utk setahun baru ada par sahaja...

utk bermain dgn maksima gold dr facilities arrahnu kena amik kira kemampuan semasa dan atas dasar apa..
kalau mmg target nak simpan...peram jer lelama tiap2 bulan bayar kat arrahn utk baki xtra advance tadi..
kalau mmg target nak jual jika harga naik...maka perkara2 upah simpan dan spread jual beli kena di ambil kira..

kaedah ini adalah win-win situation...trader untung dapat jual lebih dgn cara advance item..dan buyer untung dapat beli lebih dari bajet yg ada menggunakan advance facilities dari arrahn dgn advance item td..

ada pro n con...bijak melabur pilihan anda.... pis no war to TT
 

naj2921

Active+ Member
Joined
Apr 16, 2008
Messages
4,529
Reaction score
12
Points
25
buy back price n spread% camner....layan masuk arrahnu ngan brg kemas mmg syok..tapi ada risiko sndiri..atas kemampuan atau tidak

kalau beli ikut harga FGJAM...masuk arrahnu pada kadar sama +/- kena pula pikir upah simpan sama ada bermain dgn redemption spotgold atau tidak utk cover upah simpan...

kalau ingin jadikan sbgai satu pelaburan dimana sell on high rate maka sudut spread kena dilihat ...memandangkan utk barang kemas mengikut spread yg ada pada web tu adalah sekitar 25% adalah agak tinggi..bleh dikatakan average utk setahun baru ada par sahaja...

utk bermain dgn maksima gold dr facilities arrahnu kena amik kira kemampuan semasa dan atas dasar apa..
kalau mmg target nak simpan...peram jer lelama tiap2 bulan bayar kat arrahn utk baki xtra advance tadi..
kalau mmg target nak jual jika harga naik...maka perkara2 upah simpan dan spread jual beli kena di ambil kira..

kaedah ini adalah win-win situation...trader untung dapat jual lebih dgn cara advance item..dan buyer untung dapat beli lebih dari bajet yg ada menggunakan advance facilities dari arrahn dgn advance item td..

ada pro n con...bijak melabur pilihan anda.... pis no war to TT
betol... kalo boleh jgn menekan pembeli.. urusan jual beli ini mestilah ikut cara Islam.. jangan kerana nak untung cepat..rugi semua nye.. anyway..good luck to tt:)cgrock
 

rocketeer999

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2009
Messages
4,482
Reaction score
150
Points
33
ok..mcm sy buat minimum customer beli ngan sy 30g,60g,100g dan plus2 la..kita akan tambah klu customer beli 30g kita akan tambah sehingga 70g, klu customer beli 60g kita akan tambah 120g..kita satukan lepas tu kita masuk ar-rahnu. loan yg ar-rahnu bg kami just ambil nilai yg kami tambah je..selebih tu kita bg pada customer...leps tu customer tersebut boleh introduce org lain.komisen rg6/g

boleh call sy atau layari http://tuahgold2.weebly.com
macam ade similarities dgn etika emas estet je? cube try explain by calculation skit:-?:-?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register