PEDANG SALAHUDDIN AL-AYYUBI - Pedang Paling Tajam Di Dunia.

CG Sponsors
aqu_fadhil

Super Active Member
Joined
Jun 10, 2011
Messages
7,302
Reaction score
37
Points
70

Salahuddin Al-Ayyubi

Pedang yang diakui paling tajam di dunia oleh pakar metalurgi. Ketajamannya mampu menembus baju zirah crusader, memotong dua pedang lawan, membelah perisai dan batu tanpa mengalami kerosakan pada matanya. Kehebatan pedang buatan Damsyik dan terkenal dengan panggilan Pedang Persia ini telah mengatasi kehebatan pedang Katana dari Jepun dan pedang Excalibur milik Raja Arthur.Pedang ini diperbuat besi baja "damarcus" dengan teknik rahsia yang disaluti CNT (Carbon Nano Tubes) yang menjadikan ianya AMAT TAJAM dan LENTUR. Seni pembuatan pedang yang terahsia ini amat dikagumi oleh puak Barat dan kajian metalurgi moden setakat hari ini juga, masih tidak berkeupayaan untuk menghasilkan pedang berteknologi tinggi (teknologi NANO) dari peradaban Islam pada kurun ke-12 ini.


Apa itu CNT?

CNT merupakan suatu rantaian atom karbon yang terikat di antara satu sama lain secara heksagonal berbentuk silinder yang mempunyai diameter sekecil 1-2 nanometer. Silinder CNT ini boleh mencapai panjang sehingga berpuluh-puluh mikron dan tertutup di bahagian hujung seolah-olah sebatang paip yang ditutup dikedua-dua hujungnya.Pencirian yang dilakukan terhadap bahan ini juga menjelaskan bahawa CNT mempunyai kekuatan paling tinggi berbanding bahan lain. Ia juga mempunyai sifat kekonduksian elektrik melebihi kuprum dan logam. Keunikan tiub karbon nano yang lain ialah mempunyai ketahanan terhadap suhu tinggi serta mempunyai jisim yang lebih ringan dari aluminium.

Teknologi NANO.
Kehebatan Pedang Salahuddin Al-Ayyubi telah dibongkar oleh Prof Dr. Peter Paufler dari Jerman. Prof tersebut menjumpai CNT di dalam pedang tersebut bersama senjata2 yang digunakan oleh tentera-tentera Islam pada ketika itu sewaktu perang Salib. CNT ini yang menjadikan pedang tentera Islam ini sangat tajam tetapi mudah lentur. Teknologi NANO ini menggunakan besi baja "damarcus" yang juga dipanggil wootz. Bijih besi ini mengandungi sejumlah peratusan unsur Karbon. Selain besi dan karbon, unsur-unsur seperti Kromium, Mangan, Kobalt juga ditambah bagi menambahkan lagi kekuatan, ketajaman dan kelenturannya.


Salahuddin Al-Ayyubi memimpin Tentera Islam dalam perang salib kurun ke-12

Teknik pembuatan pedang ini begitu rahsia sehinggakan hanya beberapa keluarga tukang besi di Damsyik saja yang menguasainya. Akhirnya pada kurun ke-18, teknologi pembuatan pedang ini telah pupus. Apa yang tinggal hanyalah pedang-pedang, tombak dan Pisau yang kini tersebar di pelbagai Museum di seluruh dunia. Sekadar mengingatkan kita bahawa Teknologi Hebat Peradaban Islam ini telah hilang di telan zaman.

* bagaimana pula dengan PEDANG DZULFAQAR?

Wallahua'lam.
 
Sponsored Post

mynameis

Super Active Member
Joined
May 2, 2012
Messages
6,942
Reaction score
253
Points
81
hebat.klu dunia islam sekarang ada 10 salahuddin al-ayubi,aku percaya zionis n konco2nya akan menyorokkn telur masing2 jauh dlm tanah
 

waktong

Super Active Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
7,557
Reaction score
104
Points
83
walaupon astrok tetap terbaik :D
 

fatvet

Active Member
Joined
Sep 16, 2011
Messages
1,621
Reaction score
21
Points
25
dia berjuang iklas kerana allah.. tu sbb pertolongan allah senang kat dia..
 

afifdaud

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 28, 2010
Messages
32,518
Reaction score
237
Points
123
astrok oasis

:D
 

rakcacer

Active+ Member
Joined
Jul 20, 2009
Messages
4,058
Reaction score
92
Points
40
hebat.klu dunia islam sekarang ada 10 salahuddin al-ayubi,aku percaya zionis n konco2nya akan menyorokkn telur masing2 jauh dlm tanah
salahudin ayub ada... dia bertanding kt johor utk pru 13... :D:D:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register