BTC USD 37,744.7 Gold USD 1,772.87
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Paypal selamat ke? Sape ade pengalaman buruk dgn Paypal? Cite kat sini..

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
Assalamualaikum,:)

Saya ade niat nak membeli brg di China dalam kuantiti yang agak banyak yang melibatkan RM yang banyak juga.

Saya takde pengalaman langsung dgn international trade ni so, macamana cara pembayaran yang selamat untuk kita pastikan kita dapat barang yanag kita order tu, dan dapat benda tu exactly macam yang kita nak.

Dah google pasal Paypal, tapi banyak pulak cite ngeri pasal Paypal ni.

So, ape alternative lain selain Paypal yg betul2 reliable? Minta kawan2 semua sudi2 share info kat sini untuk manfaat kite bersama.

Bersama ni disertakan link pasal anti-Paypal dan alternative-nya. Boleh caye ke..??:-?:D

http://www.paypalsucks.com/
http://www.merchantinc.com/
 
Sponsored Post

akukurt

Legendary Member
Joined
Feb 9, 2010
Messages
10,593
Reaction score
60
Points
120
paypal lagi secure kalau nak melibatkan beli2 barang dari china, kalau yang nak western union tu semua takpayah deal la.. nanti sure kene tipu.. paypal boleh dispute kalau barang tak sampai/kene tipu...

sebelum tu servey2 dulu company nak beli, nak lagik selamat guna ja servis member cg..dia tolong import barang masuk malaysia... tak ingat thread mana..
 

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
paypal lagi secure kalau nak melibatkan beli2 barang dari china, kalau yang nak western union tu semua takpayah deal la.. nanti sure kene tipu.. paypal boleh dispute kalau barang tak sampai/kene tipu...

sebelum tu servey2 dulu company nak beli, nak lagik selamat guna ja servis member cg..dia tolong import barang masuk malaysia... tak ingat thread mana..

Tapi banyak complaint kate Paypal scammer.. Bila dispute dorang tak selesaikan dgn keadaan berpihak pada pembeli. Akhirnya kes tergantung n duit tak dapat balik pown.

Tapi tak tau la betul ke tak kes ni. Bila google, banyak pulak complaint. Wat ngeri je.

Ade ke sape2 kat CG yang penah beli barang, then barang tak sampai2 atau barang tak seperti yang dikehendaki, then bila dispute kat Paypal, dapat balik refund? Maksud saya beli barang harga puluh2 ribu/ratus2 ribu nye kes. Kalau Barang 5, 10 ribu tu bolehlah telan air liur lagi. Tapi kalau puluhan/ratusan ribu, boleh mulis den.. Hu, hu..:(:)-SS
 

akukurt

Legendary Member
Joined
Feb 9, 2010
Messages
10,593
Reaction score
60
Points
120
Tapi banyak complaint kate Paypal scammer.. Bila dispute dorang tak selesaikan dgn keadaan berpihak pada pembeli. Akhirnya kes tergantung n duit tak dapat balik pown.

Tapi tak tau la betul ke tak kes ni. Bila google, banyak pulak complaint. Wat ngeri je.

Ade ke sape2 kat CG yang penah beli barang, then barang tak sampai2 atau barang tak seperti yang dikehendaki, then bila dispute kat Paypal, dapat balik refund? Maksud saya beli barang harga puluh2 ribu/ratus2 ribu nye kes. Kalau Barang 5, 10 ribu tu bolehlah telan air liur lagi. Tapi kalau puluhan/ratusan ribu, boleh mulis den.. Hu, hu..:(:)-SS

owh, bagi den personally kalau libat puluhan/ratusan ribu.. guna agent seperti www.nusantaraempire.com .. user id kat cg Jebatrr.. kalau lagi bagus tt sendiri pi sana..
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
32,843
Reaction score
1,865
Points
201
paypal lagi secure kalau nak melibatkan beli2 barang dari china, kalau yang nak western union tu semua takpayah deal la.. nanti sure kene tipu.. paypal boleh dispute kalau barang tak sampai/kene tipu...

sebelum tu servey2 dulu company nak beli, nak lagik selamat guna ja servis member cg..dia tolong import barang masuk malaysia... tak ingat thread mana..

betul tu .. byk kali gak aku beli brg pakai paypal ... bagus leh dispute klu ade bau2 penjual nak scam :-?:-?
 

layanjelah

Active Member
Joined
May 24, 2009
Messages
1,270
Reaction score
119
Points
33
dah byk kali guna paypal sejak 2007. so far x penah ditipu.kecuali peniaga ebay ada la yg tipu aku.....
 

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
dah byk kali guna paypal sejak 2007. so far x penah ditipu.kecuali peniaga ebay ada la yg tipu aku.....

Wah, lama tu. Abis tu, camana dgn kes penipuan tu? Dispute kat Paypal ke? Dapat refund tak??
 

Zordeck

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Aug 4, 2009
Messages
9,958
Reaction score
50
Points
70
Sy kalo dispute ok jer..dpt balik refund..tp lame gakla nk tunggu
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register