BTC USD 20,840.0 Gold USD 1,824.53
Time now: Jun 1, 12:00 AM

abangpower

Active+ Member
Messages
3,598
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,598
Reaction score
379
Points
41

Patutlah Berat Tak Turun, Rupanya Ini 7 Tanda Usus Anda Tidak Sihat​

d5bf7442cb5224c4d1a55cb584d2b1d8.jpg

ByAnis Kamsani
Posted on May 6, 2022


Screenshot-2022-05-06-at-2.44.36-PM.png


Banyak kajian dalam dua dekad yang lalu telah menunjukkan keberkaitan antara kesihatan usus dengan sistem imun, mood, kesihatan mental, penyakit autoimun, gangguan endokrin, keadaan kulit dan kanser.

Banyak aspek kehidupan moden seperti stres, tidak cukup tidur, makan makanan yang diproses dan tinggi gula semuanya boleh merosakkan mikrobiom usus kita. Oleh yang demikian, bagaimana nak tahu yang usus kita tidak sihat? Seorang pengguna TikTok @muhainiidris_coach telah berkongsi tanda-tanda yang usus anda tidak sihat.
Baca juga: Cara Mudah Nak Tingkatkan “Happy Hormone” Supaya Tak Selalu Stres

7 TANDA BAHAWA USUS ANDA TIDAK SIHAT​

IMG_0678.jpg


Terdapat beberapa tanda yang usus yang tidak sihat kerana badan kita sendiri yang menunjukkannya. Berikut adalah tujuh tanda yang paling biasa:

1. Senang naik berat badan

Bertambah atau menurunkan berat badan tanpa membuat perubahan pada diet atau tabiat pada senaman anda mungkin menunjukkan tanda usus yang tidak sihat.


2. Susah nak turunkan berat badan

berat-badan-naik-drastis-tiba-tiba-kenali-8-penyebabnya-ccx7eAwfiT.jpg


Usus yang tidak seimbang boleh menjejaskan keupayaan tubuh anda untuk menyerap nutrien, mengawal gula darah dan menyimpan lemak. Jadi apabila nak turunkan berat badan, agak susah.


3. Kulit kusam dan berjerawat
2737359-1-scaled.jpg


Keadaan kulit seperti kusam dan berjerawat amat berkait rapat dengan usus yang rosak. Keradangan dalam usus yang disebabkan oleh diet yang tidak betul atau alahan makanan boleh menyebabkan peningkatan “kebocoran” protein tertentu keluar ke dalam badan, yang seterusnya boleh merengsakan kulit.


4. Cepat letih dan lesu
tired-1487211433.jpg

Usus yang tidak sihat boleh menyumbang kepada gangguan tidur seperti insomnia atau kurang tidur, dan seterusnya menyebabkan keletihan dan badan terasa lesu. Majoriti serotonin badan, hormon yang mempengaruhi mood dan tidur, dihasilkan dalam usus. Jadi kerosakan usus boleh menjejaskan keupayaan anda untuk tidur dengan baik.

5. Masalah pencernaan

650x350_how_gut_health_affects_your_whole_body_slideshow.jpg


Gangguan perut seperti gas, kembung perut, sembelit, cirit-birit, dan pedih ulu hati semuanya boleh menjadi tanda usus yang tidak sihat. Usus yang seimbang akan ada masalah kesukaran memproses makanan dan menghapuskan sisa


6. Senang hilang fokus

Hilang fokus juga merupakan menjadi salah satu tanda usus tidak sihat. Hal ini dikatakan demikian kerana hormon merupakan zat kimia yang dihasilkan oleh sel endokrin di mana tempat terjadinya serapan hormon ini adalah di usus.
Setelah diproduksi, hormon akan memasuki aliran darah dan dikirimkan ke sel yang memerlukannya.


7. Mulut dan badan berbau

woman-suffering-man-bad-breath-concept.jpg


Paling tak bestapabila mulut dan badan berbau. Mungkin kita pelik kenapa ada sesetengah orang badannya sangat berbau walaupun tidak berpeluh. Rupa-rupanya ini adalah satu tanda yang usus kita tidak sihat

Akan tetapi, untuk mengetahui jika usus anda benar tidak sihat, pergilah mendapatkan nasihat profesional seperti doktor. Ini hanya tanda-tanda sahaja tau!

sumber - https://siraplimau.com/patutlah-berat-tak-turun-rupanya-ini-7-tanda-usus-anda-tidak-sihat/
 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
363,003
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
363,003
Reaction score
21,657
Points
2,836
Awards
1
Makan bila lapar
Berhenti sebelum kenyang
Kurangkan pengambilan gula
Banyakkan senaman
 

theblur

Super Active Member
gem
Messages
7,969
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,969
Reaction score
1,092
Points
151
berat 64kg, kurus, perut boroi, double chin.

ni agak2 berapa kilo aku nak turun untuk hilangkan boroi dan double chin tu.

pernah turun 4kg, boroi dan double chin masih ada.

takkan nak turun sampai 50kg.

susah betol nak capai.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
363,003
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
363,003
Reaction score
21,657
Points
2,836
Awards
1
berat 64kg, kurus, perut boroi, double chin.

ni agak2 berapa kilo aku nak turun untuk hilangkan boroi dan double chin tu.

pernah turun 4kg, boroi dan double chin masih ada.

takkan nak turun sampai 50kg.

susah betol nak capai.

Boroi ni selalu nya kena betul² diet la
Lepas tu buat sit up sekali

Kena cek jugak dekat hospital kalau-kalau ada penyakit lain dalam perut
 
Sponsored Post

Top
Log in Register