Patut beli rumah kedua sebagai pelaburan, atau beli rumah yang lebih selesa?

CG Sponsors




Sponsored Post

Fnatic

Fun Poster
Joined
Mar 8, 2009
Messages
407
Reaction score
3
Points
15
Ni experience aku (newbies lg).
1) rumah pertama, bungalow utara mlysia- 90% loan, purchase 240k, mv330-350k. dlm process jual 310k.
2) rumah kedua, apartment lelong - 90% loan, purchase 100k, refinance 200k. lebihan 100k setel hutang personal/kereta etc.
setel hutang2 mengarut utk clearkn criss n plan utk rumah ke-3.. tapi..

stuck utk rumah ke-3 sbb 70% mof. xde dah modai..

lps beberapa tahun..
3) rumah ketiga, buat rumah baru, 70% loan, mark-up quotation utk construction loan.
4) rumah ke-4, beli subsale 390k , MV500K.. so 77% mof boleh cover.. deposit nego dgn owner. untung sbb zaman covid ni.


Ni suggestion aku
1) beli rumah subsale 20%-30% below market value, area KL (Hotspot) near LRT, facilities etc. banyak skarang.. yg +ve cashflow
2) sewa kepada student or budak2 baru keje... sewa bilik2...
- time covid ni, ramai nak jimat. so sewa bilik antara optionnya.
- untungnya.. rumah terus dpt.., cashback dpt... +- 10% confirm dlm tangan.. duit ni dpt cepat within 3-4 month lps full disburse.
3) deposit boleh nego dengan owner.. kebanyakkan xkisah pn pasal 10% tu.. mungkin modal 3% agent fee + stamping cost.
4) bila dah beli, start buat rental agreement.. utk declare income. boleh tolak komitmen
5) plan pulak beli rumah ke-3 (bila dah ready)
- option 1 - boleh jual rumah pertama dan beli rumah ke-3 (boleh dpt 90% loan balik)
- option 2 - boleh trus beli rumah ke-3 (70% loan, offset yg x cukup guna duit dr cashback)
biasanya stuck bila nak beli rumah ke-3 onwards.. sbb 70% mof dr bank..

- step untuk beli rumah ke-2 paling penting dlm permainan hartanah....
- kalau ade kelayakan sekarang.. max-out loan, pinjam beli property... dptkn cashback utk capital rumah ke-3 onwards.. dun worry pasal monthly installment.. sbb kalau property yg betul.. boleh sewa or boleh buat homestay..

kalau dah xde kelayakan (i.e kena buang keje etc).. nak buat apa pun xboleh dah.


Situasi pertama, beli rumah kedua untuk pelaburan,
= rumah baru risky, mungkin delay siap, komitmen dah kira.. so stuck utk 2-4 years utk buat anymore komitmen. nak buat tenancy agreement pn xdpt sbb rumah xde lg.

Situasi kedua, jual rumah lama dan upgrade rumah baru = makan masa nak jual. buyer's market skarang. sume nk harga murah dr mv.untungnya kalau dapat jual dalam tempoh smpai mid year thn depan.. sbb dpt waiver rpgt..

Situasi ketiga, simpan duit untuk invest ke tempat seperti unit trust
kecairan senang.. senang abis jugak... haha... duit cepat abis, less appreciation compared to property..
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,510
Reaction score
1,601
Points
596
yang penting cash kena banyak

hutang jangan over takut sekarang covid nak pakai banyak duit
 

skem

Junior Member
Joined
Mar 25, 2010
Messages
60
Reaction score
0
Points
6
Bagus topik ni... Tgh2 plan nak beli rumah kedua dgn lelong
 

apai9

Fun Poster
Joined
Oct 22, 2012
Messages
209
Reaction score
11
Points
15
Salam semua,

Aku just mintak pandangan daripada korang, pasal hartanah rumah.

Situasi pertama, beli rumah kedua untuk pelaburan,

Aku plan nak beli rumah kedua untuk investment, nak beli apartment sub sale tak modai nak bayar 10%, so aku tengah aim development baru.

So ada satu apartment services, di puncak alam. Developer adalah LBS, nama projek MELODI Perdana. Harga launching lebih kurang RM 350k, setelah tolak discount bagai jadi RM 303k. Sbb ada scheme HOC (House Ownership Campaign) so just bayar RM 200 je untuk dapatkan. Seterusnya bayar progress installment. Expected montly lebih kurang RM 1,100 ~ 1, 200.

LBS MELODI PERDANA

Plan nak buat sewa, tapi bila semak area2 sana kalau apartment services ni susah sikit nak dapat penyewa. Contoh macam apartment Sentrovue, walaupun sebelah dengan econsave dan dekat dengan UITM dengarnya macam susah dpt penyewa. Lepas tu dia launch hujung tahun 2019, skang baru nak habis jual block A dalam tempoh setahun. Dalam proses nak bukak block B

Aku faham kalau rental fee tak dapat cover installment bulanan, tapi aku willing topup sikit-sikit. Cuma kalau xda penyewa, pisang jugak.

Banyak dah aku servey services apartment tempat lain tapi aku check, ini antara servis apartment termurah sekarang yang ada dengan keluasan 901sqf. So aku tengah berkira-kira juga nak ambil apartment ini.

Situasi kedua, jual rumah lama dan upgrade rumah baru

Aku ada rumah sendiri, di Alam Perdana. Pernah bukak thread DISINI

Harga beli RM 300k, so skang value lebih kurang RM 400k. Tapi rata2 aku tengok mudah.my lebih kurang RM 350 ~ 360k agen jual.

Rumah aku beli ini ok, size 20 x 70 dengan tanah agak luas. Cuma build up area dia kecil. Lebih kurang 1,100 sqf. Layout pulak tak berapa praktikal, bilik masteroom kecik dan nak renovate makan modal besar, so fikir punya fikir macam nak beli rumah baru untuk lebih selesa.

Taman alam perdana ni pula tak berapa teratur macam taman baru. Agak tak terjaga sangat, tapi alhamdulillah ada komuniti maka serba sikit terjaga la juga kawasan ni. Komuniti pun sangat OK.

Jangan tanya kenapa aku beli rumah ini, sebab masa tu double story dengan harga RM 300k mana nak dapat area puncak alam. Terus sign up.

Ini antara projek dalam permerhatian aku

1) REGENT - ECOWORLD PUNCAK ALAM (24 X 55) - RM 589k
Ini pemilihan pertama aku, design macam semi D. Harga masih dalam bajet dengan taman garden. Yang best ada houzkey rent to own, so rasa x yakin rumah lama boleh jual maka boleh stop sewa dan move ke rumah lama balik. Cuma yang tak best dia strata title dan leasehold. Maintenance lebih kurang RM 150 ~ 200

2) ILHAM RESIDENCE (20 x 60) - ELMINA - RM 601k
Lokasi aku idamkan, dekat sikit ke tempat kerja. nak ke utara, selatan pun senang dengan access highway guthrie. Dekat dengan airport. Freehold, individual title.

3) ELMINA GREEN 3 (20 X 80) - RM 645k
Layout idaman, size build up area memang best. Tapi harga keras sikit, masih area elmina tapi betul2 berjiran dengan Saujana Utama. Ini dah kira max commitment, hahaha

Salah satu reason kenapa aku nak beli phase baru sebab dalam tempoh pembinaan aku boleh repair dan jual rumah lama ni. Kalau beli rumah sub sale takut tak sempat nak jual rumah lama dah kena bayor rumah baru. :p

Situasi ketiga, simpan duit untuk invest ke tempat seperti unit trust

Tak perlu melabur hartanah, just duit lebihan tu invest ke tempat macam ni.

Please boleh bagi pendapat tak, dah sseminggu aku susah tido malam nak fikir benda ni masih belum lagi jumpa jalan penyelesaian. Takut salah langkah menyesal tak sudah. :D :D :D
1. tak berbaloi beli high rise dkt puncak alam. harga landed lebih kurang dgn high rise better beli landed. nak dpt +ve cash flow susah nak dpt kt puncak alam,better beli kt tmpt lain. danau perintis dan sentrovou pn x habis jual lg

2. elmina green dan ilham residence design link house, x gemar sgt link house sbb dinding belakang kongsi dgn org belakang. tak boleh reno utk extend belakang atau reno dapur. eco world design mmg best tp maintanence fee mmg mahal. dkt graham sebulan dalam 2 ratus lebih,sakit gak nak bayar.

3. unit trust n prop is a long term investment. unit trust lebih flexible kalau nak withdraw compare dgn props
 
Sponsored Post
Top
Log in Register