PAS Gesa Kerajaan Atasi Masalah Pasaran Kerja Graduan

CG Sponsors




Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
KUALA LUMPUR, 26 Nov (Hrkh) - Dr Dzulkefly Ahmad (PAS- Kuala Selangor) dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini meminta pihak Kementerian Sumber Manusia menyatakan apakah usaha yang dilakukan oleh pihak kerajaan untuk mengatasi masalah ‘mismatch’ antara dunia akademik dan sektor industri serta keperluan pasaran.

Menjawab soalan tersebut, Menteri Sumber Manusia, Dato’ S. Subramaniam menyatakan pihak kementerian telah dan sedang berusaha untuk menyediakan berbagai bentuk latihan kemahiran untuk mengurangkan jurang ‘mismatch’ antara kemahiran yang dimiliki oleh graduan dan keperluan industri.

Katanya, bagi tujuan tersebut pihaknya telah mengadakan perbincangan dengan agensi-agensi yang berkaitan khasnya Kementerian Pengajian Tinggi bagi memastikan graduan yang keluar daripada IPTA mempunyai kemahiran yang bersesuiaan dengan keperluan sebenar industri.

Tambahnya, pihaknya juga berusaha untuk mengubah suai program pengajian bersesuaian dengan keperluan industri.

Bagaimanapun Dzulkefly dalam soalan tambahannya menyatakan semua pihak masih mencari jalan dalam menyelesaikan masalah ‘missmatch’ itu.

Beliau juga menyatakan, bagi mengelakkan ‘mismatch’ ini daripada berterusan, ia perlu diperjelaskan sama ada perkara tersebut di bawah Kementerian Pengajian Tinggi atau Kementerian Sumber Manusia.

“Saya ingin tanya kementerian manakah yang bertanggung jawab untuk akhirnya mengeluarkan satu ‘blue print’ agar ‘mismatch’ ini tidak berterusan,” katanya.

Dalam jawapannya, Subramaniam menyatakan pihak kementeriaanya telah melancarkan National Labour Blueprint di mana segala isu tentang keperluan tenaga sumber manusia, daripada segi keperluannya serta cadangan bagaimana mengatasi isu tersebut daripda segi keperluan.
 
Sponsored Post

BOCK

Legendary Member
Joined
Sep 3, 2007
Messages
17,851
Reaction score
59
Points
120
ye la ... bini aku lepas gred tak dapat keja lagi sampai skang nih:(:)(:)((
 

klon8504

Super Active Member
Joined
Jun 21, 2008
Messages
5,110
Reaction score
6
Points
65
ak rse masalah pengaguran nie banyak sbb nye kot.. yang ak lihat lah... satu nye.. banyk kozyang ditawar kan tak sesuai dgn pasaran kerja.. conth... macam koz diploma kesihatan dan kecergasan.. kat mana nk dpt kan keje kalu sesowg tu nk koz nie??? lagi satu.. mgkin skrang ni dunia menghadapi masalah ekonomi dunia yang meruncing.. dan disbb kan itu lah pasaran kerja skarang kurang..
 

nippon_hokage

Fun Poster
Joined
Jul 20, 2008
Messages
856
Reaction score
3
Points
15
tapi kalu yg pandai bhsa cine...


blum grad lai dah tau mna nak pegi...lps praktikal jek pn dah ada yg ulur apointment letter...kelulusan ngan bangsa2 lain x le hebak sgt pun...speaking tripple 1 nine english pun lai broken tahap gaban banding yg x pande bhsa cine tu



p/s: kat msia je dah mcm tu....kita2 ni kalo nak mnta keja katt sngalapok...mng masak ah....klo sepet....chis....kjap jek trus dpt permit...cam mna x umah2 mahal kat jb di beli dek bukan org melayu kita...gaji grad sepet n indies jek dah 2kali ganda dgn geng2 melayu islam n bumiputra saba sarawak...



sorry kalau ada bau2 racing skit yek...but kenyataan is pahit...
 

klon8504

Super Active Member
Joined
Jun 21, 2008
Messages
5,110
Reaction score
6
Points
65
tapi kalu yg pandai bhsa cine...


blum grad lai dah tau mna nak pegi...lps praktikal jek pn dah ada yg ulur apointment letter...kelulusan ngan bangsa2 lain x le hebak sgt pun...speaking tripple 1 nine english pun lai broken tahap gaban banding yg x pande bhsa cine tu



p/s: kat msia je dah mcm tu....kita2 ni kalo nak mnta keja katt sngalapok...mng masak ah....klo sepet....chis....kjap jek trus dpt permit...cam mna x umah2 mahal kat jb di beli dek bukan org melayu kita...gaji grad sepet n indies jek dah 2kali ganda dgn geng2 melayu islam n bumiputra saba sarawak...



sorry kalau ada bau2 racing skit yek...but kenyataan is pahit...

hurm biasa lah tu... kalu owg atsan owg cina.. dah tentu pekerja bwhan pun rami owg cina.. kalu owg atsan owg melayu dah tentu owg bwahn pun ramai owg melayu... fair n square kan. yang penting mesti ade kelulusan dan skill yang owg lain takde.. kalu skill tu kena tepuk dada tanye selera lah.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register