BTC USD 19,421.3 Gold USD 1,666.40
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Papan Iklan Tepi Highway

abang gendut

Active Member
Messages
2,066
Joined
Jun 16, 2015
Messages
2,066
Reaction score
154
Points
33
Saya dulu buat biz signboard, stapi billboard tak pernah buat. Ni saya bgtau setakat yg saya ingat, pasal dah lama tinggal.

1.Pi Majlis bandar/perbandaran, lesen/permit kena apply kelulusan mereka. (buat secara haram memang tumbang la)
2.Cari siapa tuan tanah.
3.Lokasi tu sesuai ke tak, jangan asal naik tapi audience kurang, lagi tinggi peluang orang tengok(jalan sibuk, selalu sesak, aliran trafik tinggi) lagi mahal boleh caj sewa, ni pun faktor nak tarik client, kalu jalan tak seberapa biasa susah skit.
4.Kena tau risiko, angin, kekuatan tanah, kalau terbalik hempap kenderaan tak, kekuatan struktur. Elok ada insuran, kalau apa2 jadi nak bayar gantirugi tinggi tu.
5.Kalau berlampu kena deal plak dengan TNB, ambik lampu LED tahan lama.

Ni je yg setakat saya ingat, kalu ada yg lain lagi sy tambah, sebenarnya ada lagi step.

Psstt,Kalau jadi tuan mungkin akan banyak sub dekat orang, tak semua kita mampu buat & ada expertise.
 
Last edited:
Sponsored Post

abang gendut

Active Member
Messages
2,066
Joined
Jun 16, 2015
Messages
2,066
Reaction score
154
Points
33
BIG Tree anak syrkt media prima, rate mahal, LRT/transport, bigscreen, pemegang dlm train, LED screen dll. Banyak lagi syarikat lain rate murah, nak masuk bidang ni kena pandai2 buat pakej, survey harga pesaing. Marketing kena kuat jugak.

Try jugak ambik Rapid ke bas lain kat luar KL, rapid kuantan banyak bas xde iklan, nak luas lagi skop, buat iklan dlm Lift, escalator, buat risalah iklan ( cari client, tepek iklan banyak2 dalam tu. Bawah flyover. Teksi, pondok bas. Bas ekspress. Kat tiang lampu pun boleh jugak, jenis boleh pasang, cabut, nanti kena deal jugak dengan DBP untuk tatabahasa.

Dulu2 eden ada terpikior kalu iklan pada kenderaan persendirian, tu tak pasti owner setuju ke tak, harga lagi, kos sticker lagi. nak bayar orang lagi, takut untung tak sberapa.
 

akuPening

Active Member
Messages
1,747
Joined
Apr 1, 2012
Messages
1,747
Reaction score
6
Points
25
serius kos ratus riban sebulan?klau yg kat teksi tu cmne plak prosedur nk letak?ongkos sme?
 

dausbiz

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
53,223
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
53,223
Reaction score
1,988
Points
596
pergh iklan cam gambir emas billiboard kat highway tue brape kos
 

1305

Super Active Member
Messages
9,731
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
136
Points
73
pergh iklan cam gambir emas billiboard kat highway tue brape kos

Tanya omar la tuan daus...
OAR teguh dh all out guna offline ni..
Semenjak fb ads payah nak lepas.
 

1305

Super Active Member
Messages
9,731
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
136
Points
73
serius kos ratus riban sebulan?klau yg kat teksi tu cmne plak prosedur nk letak?ongkos sme?

Tgk jenis, lokasi, saiz billboard.
Biasanya ada pakej.
Klu yg besar2, lokasi plak prime area, sebulan mmg makan ratus ribu kosnya.
 

myroadtax.com

CG Top Poster Club
gem
Messages
25,909
Paid Membership
Joined
Feb 12, 2014
Messages
25,909
Reaction score
585
Points
161
serius kos ratus riban sebulan?klau yg kat teksi tu cmne plak prosedur nk letak?ongkos sme?

Dulu ada pemandu teksi cerita, ni kisah lama.

Ada ejen datang offer dia letak sticker tu.

Sekali tampal dapat RM500. Tanya sampai bila pun pemandu teksi tu tak pasti. :))
 

amirr99

Freshie
Messages
1
Joined
Sep 20, 2022
Messages
1
Reaction score
0
Points
3
Kalau untuk tu, saya tak pasti tuan. maaf, dulu ada org sewa tanah saya. dia settle semuanya, saya hanya dpt bayaran sewa tapak by contract -one shot. Now, diorang dah pull off, katanya tak de bisnes.
lokasi dimana tanah tuan yg disewa tu dulu? berapa rate ye? sy ada tanah tepi highway Plus (Melaka- Negeri Sembilan) tu nak survey rate sewa kan tanah.. tq
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register