Panduan Untuk Newbies - Apa itu Program Matrix yang sebenar

CG Sponsors




nicky81

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2006
Messages
3,724
Reaction score
1
Points
25
x salah...
cuma bisnes dgn cara yg baik
jangan diperdagangkan sedemikian rupe...
lagi2 kat section matrix peram labu nih...merapu
selain matrix ni x boleh ker....
matrix is ponzi...
 
Sponsored Post

znlftr

Active+ Member
Joined
Dec 13, 2006
Messages
3,277
Reaction score
2
Points
25
x salah...
cuma bisnes dgn cara yg baik
jangan diperdagangkan sedemikian rupe...
lagi2 kat section matrix peram labu nih...merapu
selain matrix ni x boleh ker....
matrix is ponzi...
terima kasih kerana kongsi pendapat:)

pendapat aku pula,
sistem matrix yg sama digunapakai oleh MLM.
bergantung pada produk,
kalau bayaran tak setimpal dgn nilai produk, sah ponzi scheme.
Cth: HYIP prog:D

dan nilai prod pula bergantung pada pembeli sendiri.
jual/beli berlaku bila ada persetujuan antara penjual & pembeli.
Penjual menawarkan harga, pembeli menilainya.

Reseller adalah 1 cara menjual produk.
 

znlftr

Active+ Member
Joined
Dec 13, 2006
Messages
3,277
Reaction score
2
Points
25
x salah...
cuma bisnes dgn cara yg baik
jangan diperdagangkan sedemikian rupe...
lagi2 kat section matrix peram labu nih...merapu
selain matrix ni x boleh ker....
matrix is ponzi...
Ade sesape boleh share kat sini, apa maksud Ponzi?

Thx in advance:)
 

dr_alban

Super Active Member
Joined
Apr 5, 2007
Messages
7,350
Reaction score
170
Points
78
Ade sesape boleh share kat sini, apa maksud Ponzi?

Thx in advance:)
copy and paste jerr..
nak translate malash lak..:D

An illegal investment scheme in which investors are promised impossibly high returns on their investments. These are scams in which money from later investors is used to pay earlier investors. The creators of the scheme get most of the profits while those who come later are left with nothing because there are eventually an insufficient number of new investors to pay the existing ones. These scams inevitably collapse because they require exponential growth in the number of participants at each step, which is impossible. Letters or emails that encourage the recipient to send money and then pass the message along to a certain number of new targets are a type of pyramid scheme.
 

znlftr

Active+ Member
Joined
Dec 13, 2006
Messages
3,277
Reaction score
2
Points
25
copy and paste jerr..
nak translate malash lak..:D
Nick macam omputih, nak translate tak leh:p

gurau je:D anyway thx, appreciate ur effort:)

aku pun tak baper paham, tapi "INVESTMENT" tu tau la,
bagi duit, tunggu duit untung, produk takde pun, tul tak?

rasenye dia maksudkan HYIP tu :p:))
 

dr_alban

Super Active Member
Joined
Apr 5, 2007
Messages
7,350
Reaction score
170
Points
78
Nick macam omputih, nak translate tak leh:p

gurau je:D anyway thx, appreciate ur effort:)

aku pun tak baper paham, tapi "INVESTMENT" tu tau la,
bagi duit, tunggu duit untung, produk takde pun, tul tak?

rasenye dia maksudkan HYIP tu :p:))
itu makna [email protected] sistem..
aku leh jer translate..tp da nak semayang jumaat da nie..

HYIP lain la bro..
HYIP x perlu cari org pun da untung..

klu ko main HYIP ko leh bezakannya..
tgn aku pun dah beku bilik server ni sejuk nak mamp*s..

kuar dlu.
salamz
Dr-A
 

nicky81

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2006
Messages
3,724
Reaction score
1
Points
25
Ade sesape boleh share kat sini, apa maksud Ponzi?

Thx in advance:)
Reseller
A person who is authorized to sell someone else's goods and/or services.

Pyramid scheme
A pyramid scheme (or pyramid scam) is a non-sustainable business model that involves
the exchange of money primarily for enrolling other people into the scheme, usually without any product
or service being delivered, and is highly illegal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_scheme

Ponzi scheme
A Ponzi scheme is a fraudulent investment operation that involves paying abnormally high returns ("profits")
to investors out of the money paid in by subsequent investors,
rather than from net revenues generated by any real business, named after Charles Ponzi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme

Matrix scheme
A matrix scheme, also known as a Matrix Site, Elevator Scheme, Escalator Scheme or Ladder Scheme,
is a business model involving the exchange of money for a certain product with a side bonus of
being added to a waiting list for a product of greater value than the amount given.
Matrix schemes are also sometimes considered similar to Ponzi or pyramid schemes.
They have been called unsustainable by the United Kingdom's Office of Fair Trading.

http://en.wikipedia.org/wiki/Matrix_scheme

Multi-level marketing

Multi-level marketing businesses function by recruiting salespeople (also called Distributors,
Independent Business Owners, IBOs, Franchise Owners, Sales Consultants, Beauty Consultants, Consultants, etc.)
to sell a product and offer additional sales commissions based on the sales of people recruited into their downline,
an organization of people that includes direct recruits, recruits' recruits, etc.
This arrangement is similar to franchise arrangements where royalties are paid from the sales
of individual franchise operations to the franchisor as well as to an area or region manager,
but in some MLM programs, there can be seven or more levels of people receiving royalties from one person's sales.

http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-level_marketing

amik kat wikipedia jer....klik link baca sampai habis.
itu sebahagian jer
 
Last edited:

znlftr

Active+ Member
Joined
Dec 13, 2006
Messages
3,277
Reaction score
2
Points
25
tengkiu mr Mod:)
so, ape kesimpulan tentang reseller program?

ade sesape nak bagi pendapat, based on definition kat atas?
 

nicky81

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2006
Messages
3,724
Reaction score
1
Points
25
reseller program ok.
amik komisen from penjualan produk.

bila gabung ngan matrix and others dah jadi lain.
komisen dari kemasukan downline.
 

cikgu

Banned
Joined
Jun 7, 2007
Messages
753
Reaction score
0
Points
10
reseller program ok.
amik komisen from penjualan produk.

bila gabung ngan matrix and others dah jadi lain.
komisen dari kemasukan downline.
kalau reseller prgm x digabungkan dgn matrix,kita buat one man show.Bila orng join under link kita,kita akan dapat bonus.Else,xdelah apa2 pendapatan.

Bila di gabungkan dgn sistem matrix,kita boleh bina ntwrk.Ada yg 4level,ada yg sampai 12level dan pelbagai.Ntwrking lebih menguntungkan dari single level.Kita jual kita dapat bonus.Orang yg kita recommend jual,kita pun dpt.Ikut level yg diberikan dlm sistem matrix tu,atau gpv yg diberikan dlm plan sykt mlm tersebut.

Ntwrking biz yg guna sistem matrix dan mlm menjadi pilihan ramai online biz.

Bukan mcm tu nicky?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register