BTC USD 41,813.9 Gold USD 1,813.62
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Panduan Senaman Semasa Menghadapi Lockdown COVID-19 PKP1.0 & PKP2.0 & PKP3.0

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,543
Reaction score
13,794
Points
2,376
ptg ni ingat nk kuar rumah brisk walk....dh ujan daaaaaaaa...... tepakso lah den layan doremon, detektif konan sambil mkn kopok dpn laptop ekekkkekeke

IMG_20210614_093502_638.jpg


Den dah selesai peluh belah pagi tadi​
 
Sponsored Post

abangpower

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,539
Reaction score
351
Points
41

Aktiviti berbasikal dilarang sepanjang PKP 3.0 – KBS​

By
Manzaidi Mohd Amin
-
15 June 2021

MGF12022021_-Jogging-65.jpg


MKN melarang aktiviti berbasikal sepanjang pelaksanaan PKP 3.0.

KUALA LUMPUR – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) hari ini mengeluarkan garis panduan dan SOP berkaitan sukan dan rekreasi sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Menurut kenyataan KBS, mengikut SOP Majlis Keselamatan Negara (MKN), aktiviti berbasikal dilarang sama sekali, manakala untuk joging dan bersenam, hanya dibenarkan di kawasan kejiranan tempat tinggal sendiri.

Kata kenyataan itu, larangan dan SOP diperketatkan berikutan aktiviti sukan dan rekreasi secara tidak terkawal boleh mendedahkan individu berkenaan kepada jangkitan Covid-19.

“Berdasarkan penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan dengan kebenaran Majlis Keselamatan Negara, hanya aktiviti sukan dan rekreasi secara individu sahaja dibenarkan.

“Aktiviti itu ialah joging dan senaman. Mereka perlu mematuhi SOP ditetapkan iaitu tanpa bersentuahan fizikal, penjarakan fizikal sekurang-kurangnya dua hingga tiga meter dan dilakukan di kawasan kejiranan bermula jam 7 pagi hingga 8 malam,” katanya kenyataan itu menerusi ciapan Twitter @KBSMalaysia hari ini.


MGF04052020_HARI-PERTAMA-PKPB41.jpg


Joging dibenarkan tetapi di kawasan kejiranan tempat tinggal sendiri.

Selain itu, kata kenyataan tersebut, kementerian amat prihatin dan memahami keresahan penggiat industri sukan dan rekreaksi, tetapi keputusan itu terpaksa diambil bagi memastikan usaha KKM dalam melandaikan lengkung jangkitan Covid-19 dapat direalisasikan dengan efektif.

Mengenai larangan aktiviti berbasikal, KBS menyatakan, keputusan itu bersifat sementara sehingga situasi pandemik Covid-19 berada dalam keadaan yang mengizinkan.
“Kementerian meletakkan komitmen utama dalam usaha memastikan semua aktiviti sukan dan rekreasi kembali aktif, dengan sama-sama membantu kerajaan memerangi penularan virus Covid-19.

“Kementerian amat yakin pemegang taruh sektor sukan dan rekreasi amat berdisiplin dalam melakukan aktiviti sukan dan rekreasi termasuk bagi aktiviti berbasikal. Bagaimanapun, salah satu strategi untuk melandaikan lengkung jangkitan adalah menerusi kawalan pergerakan dalam kalangan masyarakat,” kata kenyataan itu.

Mengenai aktiviti senaman yang dibenarkan, katanya, ia adalah berbentuk kecergasan kendiri, setempat dan dilakukan secara individu tanpa bersentuhan fizikal.

Kaedahnya ialah seperti regangan, kelenturan, bebanan, lari setempat, lompat tali, lompat bintang dan lain-lain yang bersesuaian, malah perlu dilakukan secara individu, setempat, terkawal dan di kawasan terbuka serta kawasan kejiranan.
“Keputusan ini dibuat MKN bagi mengehadkan pergerakan orang ramai dan disarankan untuk terus pulang ke kediaman setelah selesai bersukan.

“Bagi mengekalkan kecerdasan dan kesihatan, orang ramai dibenarkan untuk melakukan aktiviti ini bermula jam 7 pagi hingga 8 malam,” kata kenyataan itu. – MalaysiaGazette

sumber - https://malaysiagazette.com/2021/06/15/aktiviti-berbasikal-dilarang-sepanjang-pkp-3-0-kbs/
 

abangpower

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,539
Reaction score
351
Points
41
aku dah tak kayuh sejak 1 jun lepas, lemau rasa badan... nak joging boleh slow2 tapi masih high impact & aku masih pegang nasihat doktor utk elak kecederaan lutut & buku lali+tumit

so kemarin 1st time aku senam luaq rumah = brisk walk musing2 kwsn perumahan aja, tapi sbb aku xdak apps utk joging/walking aku tibai pakai apps yg sama time kayuh basikal... jadilah 40min dapat jalan2 3.4km santai2

Screenshot_2021-06-19-18-39-14.jpg


fyi lebih 95% org yg aku jumpa ptg kemarin joging atau jn kaki, dan 5% aku jumpa masih kayuh basikal tapi dlm kawasan taman perumahan

jeles aku....

so hari ni aku main besi kat rumah....4 sets shj, 1 set warmup sets, 3 sets working sets
a. biceps - 15x
b. triceps - 15x
c. shoulders - 10x
d. chest - 20x
e. back/traps - 15x

IMG_20210620_190135.jpg


aku dah cooldown & nk mandi siap2 utk maghrib.....aku harap sharing ni menjadi motivasi utk hampa semua

selamat menjalani PKP3.0 & selamat menjaga kesihatan, adiossss amigossss!
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,543
Reaction score
13,794
Points
2,376
aku dah tak kayuh sejak 1 jun lepas, lemau rasa badan... nak joging boleh slow2 tapi masih high impact & aku masih pegang nasihat doktor utk elak kecederaan lutut & buku lali+tumit

so kemarin 1st time aku senam luaq rumah = brisk walk musing2 kwsn perumahan aja, tapi sbb aku xdak apps utk joging/walking aku tibai pakai apps yg sama time kayuh basikal... jadilah 40min dapat jalan2 3.4km santai2

Screenshot_2021-06-19-18-39-14.jpg


fyi lebih 95% org yg aku jumpa ptg kemarin joging atau jn kaki, dan 5% aku jumpa masih kayuh basikal tapi dlm kawasan taman perumahan

jeles aku....

so hari ni aku main besi kat rumah....4 sets shj, 1 set warmup sets, 3 sets working sets
a. biceps - 15x
b. triceps - 15x
c. shoulders - 10x
d. chest - 20x
e. back/traps - 15x

IMG_20210620_190135.jpg


aku dah cooldown & nk mandi siap2 utk maghrib.....aku harap sharing ni menjadi motivasi utk hampa semua

selamat menjalani PKP3.0 & selamat menjaga kesihatan, adiossss amigossss!

GarminConnect_20210620-102146.jpg

Mampu ni je bang pagi tadi
 

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
28,959
Reaction score
2,113
Points
206
tompek den dh 2-3 hari ujan pagi ptg, jadi inilah alasan TERKUAT den x kuar rumah eksesais ekekekkekkeke
 

abangpower

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,539
Reaction score
351
Points
41
GarminConnect_20210620-102146.jpg

Mampu ni je bang pagi tadi

huih dasyat hang, 15km skali balun, ni memang otai long run ni....
aku baru nk stat joging balik sejak stop joging lbh 2 thn due to knee injury

kena pulak PKP3.0 ni x bleh kayuh, aku bosan senam kat rumah kena kluaq tengok tanah jugak jalan kaki pun oklah
 

abangpower

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,539
Reaction score
351
Points
41
Alhamdulillah aku stat slow jog petang 21jun2021 setelah lbh 2 tahun stop joging akibat sakit lutut+tumit which is why I switched to cycling....

PANCIT GILA! walaupun slow jog aja sbb taknak stress pd lutut, baru jog 10 min dh berenti jalan kaki, walk 5 min pastu sambung jog balik mcm noob pulak...lari, jalan, lari, jalan smpai blk rumah...

padahai masa aku umoq awai 40an aku masih buleh jog 5km pusing tasik dlm 40min... la ni 40min hanya buleh jog+walk 3.8km aja? lemah betoi stamina+endurance...

Screenshot_2021-06-21-18-42-55.jpg


masa jog aku nampak satu grup MAIN BOLA KAT PADANG blakang sekolah rendah seksyen 4 shah alam....

adakah pasukan bola kelab2 dibenarkan langgar SOP & training bola ramai2?

can anyone explain? SILA TENGOK FOTO DIBAWAH, depa mai padang ni naik bas, ada bas khas parking ujung padang tapi aku x smpt snap foto bas, sbb time ni aku tgh jog & stop to snap foto org kat padang....

IMG_20210621_181437.jpg


anyways selamat menjaga kesihatan di musim PKP3.0, adios amigossss!
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,543
Reaction score
13,794
Points
2,376
huih dasyat hang, 15km skali balun, ni memang otai long run ni....
aku baru nk stat joging balik sejak stop joging lbh 2 thn due to knee injury

kena pulak PKP3.0 ni x bleh kayuh, aku bosan senam kat rumah kena kluaq tengok tanah jugak jalan kaki pun oklah

Lama dah tak layan long run bang
Semput
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register