Panduan Percutian 101

Recommended Brokers


akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,288
Reaction score
103
Points
73
Visa requirement for Turkey

Malaysia: Ordinary and official passport holders are exempt from visa for their travels up to 90 days

Yeay...Alhamdulillah persiapan nak pergi Istanbul dah hampir 90%..

Tiket dah setel...
Visa tak perlu..
Pakaian dah setel.. (Forecast 3°C to 10°C ley tahan..)
Hotel dah setel..
cuti dah setel

Basic info pasal ke sana member dah share..

yang tak setel cuma
-duit lum tukar..
-makanan wat bekal belum setel

Sapa2 nak dapat tahu basic guide lebih kurang ni dari email member pada member den yang baru jer pergi sana last month..

ni ade guide sket dari member saye yg pegi istanbul baru2 ni. panjang lebar gak tapi berinformasi. die ckp campur2 BM, english ngan german. yg german saya translate dlm kurungan aaa.



oh. jalan kaki keliling istanbul aa best. kalo masjid² tu of course la singgah. aku pegi aya sophia, blue mosque, pastu pegi grand bazaar, spice bazaar. hampir tiap2 hari gak pegi sebab dekat macam rumah aku ke hauptbahnhof (main train station) gitu kot. aya sophia dgn blue mosque tu dekat giler dgn hostel. bnyk hostel kalo nk cari kat situ pon. kalo nak carik, carik kat kawasan sultanahmet. dekat situ ade gak basilica cistern ke ape. underground passageway ke ape entah. ade kait2 dgn myth medusa. ade la kepala medusa kat bawah tu.

kalo nak pegi masjid suleyman, uni istanbul tu on the way. kat situ jgn terpedaya dgn pakcik ottoman. pakcik tu pakai lawa2 bawak tangki air kat belakang die. ala, yang style die tunduk, pastu air keluar tu. die offer la air die tu. igtkan free. tengok last2 kene bayar, 2 lira. dah la air orange+cinnamon die rasa tembaga. buang saja. sengih je la. ramai group dah terpedaya dgn pakcik ni.

pastu pegi topkapi palace, pastu pegi dekat pelabuhan die dekat dgn galata bridge. situ ada new mosque. lagipon kat galata bridge tu leh tgk org mancing dr atas bridge tu. interesting gak la.

nak cross bridge tu pon boley. nak naik subway pon boleh. jalan jauh la skit. pegi ke taksim square, istikal avenue. sebelah situ bangunan modern2 aa. macam bandar2 europe gitu aa. einkaufspassage (shopping passage). pastu gi singgah galata tower. naik rasanya 20 lira. cuma naik amik gambar pano, pastu blah. abis 20 lira situ. haha. belah sana ada gak dolmbache palace. kitorang tak masuk. tapi kalo ade interational student card, leh dapat 1 lira admittance fee, kalo tak 20 lira. tu yg tak masuk tu.

souvenirs aku suggest carik dekat kawasan sultanahmet tu. barang kat grand bazaar mahal. tawar murah mane skalipon, tgk2 ade murah lagi kat kedai2 kat luar. haha. t shirt at least boleh dapat sampai 7 lira @ 3,50 euro. tapi aku terjumpa mamat jual t shirt jenis sama, quality sama tepi jalan kat sultanahmet/beyazit 5 lira je. nak bargain pon rase kesian.

aktiviti2 extra spt naik cruise ship. naik time dekat2 nak sunset lawa. pastu gi makan sandwich/kebab ikan dekat2 situ. ikan fresh. pergi turkish bath ke. average dalam 40-50 lira. kalo nak boding time dg pakcik turki berbulu lagi boroi sambil diurut mahupun digosok2, mahal la lagi. hahaha. pastu gi lepak2 kedai2 sisha ke. aku pegi tu org situ rekomen. nak gitau tempat mane pon kedai celah2 pon. ala, byk je kedai sisha. average dlm 10-12 lira. try la kebab usus kambing. tapi kuat jugak la bau kambingnye.

okeh karangan plak jadinya. sekian.
 
Sponsored Post

strawda

Fun Poster
Joined
Jan 31, 2010
Messages
107
Reaction score
6
Points
15
Pasal bercuti di luar negara neh, aku ada pengalaman tedo airport newark 2 hari sensorang...
ada pengalaman berada di bali sehelai sepinggang, xde duit nak makan or bayar tambang...
Dahla aweks, giler kentang la... ramai orang tanya "u nangis tak?" takdela.. macho beb... =p

nanti ada masa bolehla kot share pengalaman & tips...
 

narutokun

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2006
Messages
3,508
Reaction score
3
Points
25
2nd aku bawak wife n doter aku pergi beijing pada Nov 2008..masa tu musim sejuk baru nak start..sejuk gak..bawah 10 degree


Ikut pakej muslim tour by Redland Travel n Tour..Lupa plak 5H4M ke 4H3M..


Memang best.. percaya or tak..ground pakej tak termasuk tiket flight cuma RM190 satu kepala dewasa.. :eek: so..family aku lebih kurang +- rm500 jerk..


dengan kos RM190 satu kepala dewasa..dok hotel 3 bintang + pengangkutan (bas pelancong) + pemandu pelancong (comey) + makan (brekfes hotel, makan hidang tengahari, makan hidang malam).. ~X( tak masuk akal..


melawat tempat buat sutera, kilang jed, kilang mutiara, tian an men square, forbidden city, summer palace, bird nest stadium, great wall of china semua dah termasuk dalam RM190.. believe it or not.. :p

Last day singgah kedai jewelery kat bird nest stadium, dapat diskoun gila2 tak masuk akal..dia supplier pada poh kong..beli la sebentuk cincin platinum leh dapat RM100 lebih jer..balik kat malaysia..kedai emas dekat kelantan sanggup bayar RM500 kalo nak jual pada dia.. :)paid tapi tak jual la.. (leh wat bisnes nih)..


Pastu pergi pusat membeli belah dia..lupa nama tempat.. tip kalo korang pegi sana.. bila korang tawar menawar tuh.. korang letak la harga tak masuk akal.. paling kurang 60-80% korang mintak kurang dari harga yang dia letak.. percaya atau tidak hampir 90% boleh menang :eek:


Kalo korang mintak kurang 10% 20% sure kaya la dierang masyukkk hari tuh.. :))


Yang aku pelik masa gi sana..bila tengok reaksi diaorang tengok doter aku yang berumu 2 tahun masa tu.. macam tak pernah tengok budak..rupa2nya kat sana ada undang2 kontrol tak boleh anak ramai..so jarang la diaorang jumpa baby..siap snap2 gambo ngan doter aku..


Overall memang cemerlang..cuma aku tak suka tahap kebersihan tandas awam diaorang jerk..

Satu destinasi yang sesuai untuk shopping sakan..overall murah..:)cgrock
bro..leh bg aku info pasal pakej ni?
kat mane aku leh refer?
mcm best je...
 

akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,288
Reaction score
103
Points
73

fido1

Permanently Banned
Joined
Oct 25, 2009
Messages
7,268
Reaction score
338
Points
81
besnya...:) aku suka gak melancong..tapi suka melancong dalam negara je..naik bas...mcm mengembara la...nanti la one day, bila da kawen, baru cuba2 blaja pergi oversea plak..amin
 

zool4

Fun Poster
Joined
Jan 18, 2008
Messages
425
Reaction score
1
Points
15
aku last year g sydney.. aku nk g sgt sbb dlu time nak amik dgree, aku
xdihntr oleh sponsor( TM ) g sne.. so aku ngidam gle nak g... mmg xbnyk

duet aku kuar sbb dok umh mmnber aku kat sne.. mkn pun bwk dr umah.. aku
g dlm 7 hr, duet cash money abes dlm rm200 ke 300 je..hehe.. so cara nak

jimat, beli weekly pas transport, mean satu bndr sydney kte leh gune pas tuh unlimited, naik bus, tren, ferry.. so gile2 aku utilised kan.. klu

korang nak g sydney, xpyh tkut mknn halal, coz sydney dah jd mcm asian..haha..sbb rmi indon chines kat sne.. malay pun rmi.. then klu

shopping nk beli sourvenir, g kat satu market ni, lupe name die.. bju murah2, beg tgn, kangaroo, n len2.. silap2 lg murh dr malaysia..aku pas

ni plan nak g beijing lak after final exm last sem ni coz nnt result kuar je dh kne pggil keje, msti susah nak cuti2.. uni life lg best dr keje

life..haha
 

akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,288
Reaction score
103
Points
73
web mcm tak siap je bro..mcm mana
nk tgk pakej2..hehe
haha tu lah diaorang ni aper arr website cam tak siap..call jerk bro tanya diaorang..
 

ICTicon

Freshie
Joined
Jun 17, 2010
Messages
3
Reaction score
0
Points
3
Manila memang best....tandas di sana jauh lebih bersih dari tandas di Malaysia yang sentiasa kena bayar. Di Manila tandas berbayarnya macam tandas hotel lima bintang!
 

mohdridzuan®

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Oct 16, 2008
Messages
11,837
Reaction score
35
Points
120
2nd aku bawak wife n doter aku pergi beijing pada Nov 2008..masa tu musim sejuk baru nak start..sejuk gak..bawah 10 degree


Ikut pakej muslim tour by Redland Travel n Tour..Lupa plak 5H4M ke 4H3M..


Memang best.. percaya or tak..ground pakej tak termasuk tiket flight cuma RM190 satu kepala dewasa.. :eek: so..family aku lebih kurang +- rm500 jerk..


dengan kos RM190 satu kepala dewasa..dok hotel 3 bintang + pengangkutan (bas pelancong) + pemandu pelancong (comey) + makan (brekfes hotel, makan hidang tengahari, makan hidang malam).. ~X( tak masuk akal..


melawat tempat buat sutera, kilang jed, kilang mutiara, tian an men square, forbidden city, summer palace, bird nest stadium, great wall of china semua dah termasuk dalam RM190.. believe it or not.. :p

Last day singgah kedai jewelery kat bird nest stadium, dapat diskoun gila2 tak masuk akal..dia supplier pada poh kong..beli la sebentuk cincin platinum leh dapat RM100 lebih jer..balik kat malaysia..kedai emas dekat kelantan sanggup bayar RM500 kalo nak jual pada dia.. :)paid tapi tak jual la.. (leh wat bisnes nih)..


Pastu pergi pusat membeli belah dia..lupa nama tempat.. tip kalo korang pegi sana.. bila korang tawar menawar tuh.. korang letak la harga tak masuk akal.. paling kurang 60-80% korang mintak kurang dari harga yang dia letak.. percaya atau tidak hampir 90% boleh menang :eek:


Kalo korang mintak kurang 10% 20% sure kaya la dierang masyukkk hari tuh.. :))


Yang aku pelik masa gi sana..bila tengok reaksi diaorang tengok doter aku yang berumu 2 tahun masa tu.. macam tak pernah tengok budak..rupa2nya kat sana ada undang2 kontrol tak boleh anak ramai..so jarang la diaorang jumpa baby..siap snap2 gambo ngan doter aku..


Overall memang cemerlang..cuma aku tak suka tahap kebersihan tandas awam diaorang jerk..

Satu destinasi yang sesuai untuk shopping sakan..overall murah..:)cgrock
murahnye!! :eek:
seronok kalau dapat g ni :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register