Panduan Percutian 101

Recommended Brokers


zolympus

Elite Member
Platinum Member
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,415
Reaction score
241
Points
33
Bajet?
Percutian di dalam atau luar negara?
Politik, sensitiviti kaum dan agama destinasi tujuan?

Kongsi-kongsikan pengalaman anda dalam persediaan untuk bercuti. Sebelum, semasa dan selepas percutian.

SEMAK !
1. Status Kawalan Imigresen - http://sspi2.imi.gov.my/

2. Visa

a) Negara yang tak perlukan visa untuk warganegara Malaysia

Korea - Perancis - Jerman - Vietnam - Ireland - Indonesia - UK - Brunei - Kemboja - Hong Kong - Singapura - Laos - Macau - Filipina - Singapore - Taiwan - Thiland - Turkey - Albania - Algeria - Andora - Anguilla - Antigua Barbuda - Argentina - Austria - Bahamas - Barbados - Belize - Bermuda - Bosnia Herzegovina - Bostwana - Belgium - Brazil - British Virgin Island - Bulgaria - Denmark - Finland - Greece - Iceland - Italy - Netherlands - Netherlands Antilles - New Zealand - Norway - Poland - Portugal - Romania - Afrika Selatan - Sepanyol - Sweden - Switzerland - Trinidad Tobago - Tunisia - Uruguay - Vanuatu - Vatican - Venezuela - Yemen - Zimbabwe - Cayman Island - Chile - Croatia - Cyprus - Dominica - Ecuador - El Savador - Estonia - Faroe Islands - Fiji - Georgia - Greenland - Grenada - Guadeloupe - Guatemala - Haiti - Honduras - Hungary - Malawi - Luxemborgh - Macedonia - Malta - Mauritus- Mongolia - Montenegro - Solomon Island - Namibia - Nacaragua - Peru - Kuwait - Jamaica - Kenya

b) Negara-negara yang memerlukan Visa untuk warganegara Malaysia

China - Australia - Jepun - Sri Lanka - India - Kanada - US - Afghanistan - Angola - Armenia - Aruba - Mesir - Bahrain - Bangladesh - Belarus - Benin - Bhutan - Bolivia - Ghana - Iran - Iraq - Jordan - Kazakhstan - Lubnan - Libya - Madagascar - Mexico - Myanmar - Nepal - Nigeria - Korea Utara - Pakistan - Palestine - Puerto Rico - Qatar - Rusia - Arab Saudi - Sudan - Syria - Timor Leste - Oman - Panama - Uganda - Ukraine - United Arab Emirate - Colombia - Papua New Guinea - Paraguay - Cuba- Maldives - Morocco

ISTILAH
1. Ground arrangement - Services covering the land portion of a trip, such as lodging, visits to museums, sightseeing tours, and transfers between airport and hotel.
 
Last edited:
Sponsored Post

JaMeQ

Legendary Member
Platinum Member
Joined
May 15, 2007
Messages
16,165
Reaction score
101
Points
123
panjang citer klu nak citer nih...huhu
 

eLLYaNa

CG Top Poster Club
Joined
Apr 17, 2008
Messages
27,293
Reaction score
40
Points
125
la ingatkan tadi da ade tips percutian dah
elly ade byk tips
mcm panjang la plak nak tepek ni
 

five_soul

Active+ Member
Platinum Member
Joined
May 9, 2008
Messages
2,595
Reaction score
15
Points
25
Okey, ni aku cite fasal Filipina la serba sedikit.
Lebih tepat lagi kat Manila.

Apa yang aku perasan bila mula2 sampai kat sana, ada bau something yg bg aku dah jadi trademark la pada Filipina ni. Bau dia aku tak leh nak gambarkan sbb takde sama dgn Malaysia. Aku tak pasti bau apa...takkan bau udara dia kot. Ntahlah.

Lepas tu bila aku sampai kat Metropolitan Manila...pergh...mmg besar gila la Manila ni. Patutla Metropolitan. Yg peliknya pulak ttg trafik dia...tak semua tempat ada trafik light tau. Walaupun simpang empat, takde gak taffic light. Yg lagi aku pelik, takde lak eksiden. Takde la yg sombong sampai tak nak bg jalan kat org lain..senang citer takde gaduh/jam kat simpang/eksiden walaupun takde trafik light. Cuma bila waktu peak hour je ada polis traffik jaga kejap. Apa yg aku ingat lagi, ada satu hari dlm seminggu tu org kat dlm Manila takleh kuar dari kawasan lepas abis keje sampai kul 7/8pm camtu kot. Aku tak ingat kul brp. Tujuan apa pun aku tak sure...tp ada kaitan dgn traffik la.

Orang kat sana plak...pergh...ramah tamah n mesra dgn semua org. Macam org2 Malaysia dulu2 la. Tak sombong n angkuh. Sana semua boleh je masuk sembang n sopan santun lak tu. Di setiap kedai plak ada guard jaga kat pintu. Tak kisah la kedai apa pun, stesen minyak, kedai makan..mesti ada guard yg satu kompeni ni je monopoli jaga premis. Apa yg aku perasan, org Sabah pun camtu. Ade kena angin2 sana kot.

Ada satu kali tu aku ingat sblm nak balik..naik AirAsia. Ada makcik ni aku sembang2 dgn dia, aku ckp la aku suka dgn org2 filipino ni. Ada la ckit2 aku belaja bahasa dia. Sampai terus makcik tu offer aku nak kenalkan aku dgn anak kawan dia...single lagi. Sampai skang aku simpan no tel n nama dia. Dia kata kalu dtg lagi, nak jumpa dia..call la makcik tu. :)
 

akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,288
Reaction score
103
Points
73
1st aku bawa wife aku gi New Zealand..

Ikut package member aku arrangekan..dalam tahun 2007

5 hari 4 malam..ground package tak termasuk tiket flight..lebey kurang +- RM 2000 satu kepala..aku gi ngan wife jerk..member opis aku n family dia ada la lebih kurang 20 orang group kitaorang...

Masa tu musim gugur nak masuk winter kalo tak silap..

Kitaorang drive sendiri visit auckland, rotorua, taopo

Dekat rotorua tu satu bandar dia memang bau belerang gunung berapi..hehe ngeri jugak..kat rumah penginapan yang kitaorang duduk tu ada kolam air panas semulajadi..apalagi berendam la beb dalam cuaca yang sejuk.. +- 8-9 degree kot time tu..

pastu gi melawat kawasan gunung berapi, pertunjukan orang maori..macam orang asli jerk..melawat ladang ternakan..ladang tanaman...petik buah kiwi fresh..pegi kawasan gunung yang ada salji tapi tak banyak cos belum musim dia lagi..

kebun bunga..tasik..cantik..enviroment dia memang menyegarkan..hijau jerkk

singgah kedai souvenir..harga tak la mahal sangat..lebih sikit dari malaysia jerk..

Kat sana macam best la..dah la orang tak ramai..tanah dia luas..rumah2 diaorang besau2..kambing n lembu lagi ramai dari penduduk dia..

Masyarakat diaorang friendly dengan visitor..disiplin diaorang pun boleh dipuji..

Aku boleh recommend la kalo korang nak lawat sana memang best..:)paid
 

akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,288
Reaction score
103
Points
73
2nd aku bawak wife n doter aku pergi beijing pada Nov 2008..masa tu musim sejuk baru nak start..sejuk gak..bawah 10 degree


Ikut pakej muslim tour by Redland Travel n Tour..Lupa plak 5H4M ke 4H3M..


Memang best.. percaya or tak..ground pakej tak termasuk tiket flight cuma RM190 satu kepala dewasa.. :eek: so..family aku lebih kurang +- rm500 jerk..


dengan kos RM190 satu kepala dewasa..dok hotel 3 bintang + pengangkutan (bas pelancong) + pemandu pelancong (comey) + makan (brekfes hotel, makan hidang tengahari, makan hidang malam).. ~X( tak masuk akal..


melawat tempat buat sutera, kilang jed, kilang mutiara, tian an men square, forbidden city, summer palace, bird nest stadium, great wall of china semua dah termasuk dalam RM190.. believe it or not.. :p

Last day singgah kedai jewelery kat bird nest stadium, dapat diskoun gila2 tak masuk akal..dia supplier pada poh kong..beli la sebentuk cincin platinum leh dapat RM100 lebih jer..balik kat malaysia..kedai emas dekat kelantan sanggup bayar RM500 kalo nak jual pada dia.. :)paid tapi tak jual la.. (leh wat bisnes nih)..


Pastu pergi pusat membeli belah dia..lupa nama tempat.. tip kalo korang pegi sana.. bila korang tawar menawar tuh.. korang letak la harga tak masuk akal.. paling kurang 60-80% korang mintak kurang dari harga yang dia letak.. percaya atau tidak hampir 90% boleh menang :eek:


Kalo korang mintak kurang 10% 20% sure kaya la dierang masyukkk hari tuh.. :))


Yang aku pelik masa gi sana..bila tengok reaksi diaorang tengok doter aku yang berumu 2 tahun masa tu.. macam tak pernah tengok budak..rupa2nya kat sana ada undang2 kontrol tak boleh anak ramai..so jarang la diaorang jumpa baby..siap snap2 gambo ngan doter aku..


Overall memang cemerlang..cuma aku tak suka tahap kebersihan tandas awam diaorang jerk..

Satu destinasi yang sesuai untuk shopping sakan..overall murah..:)cgrock
 

akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,288
Reaction score
103
Points
73
3rd under planning..23-27 January 2010..nak bawak wife n doter aku ke Istanbul, Turkey..

Kenapa Istanbul? (Wallahualam..bagai terpanggil untuk kesana)

Manusia merancang but Allah menentukan..

Kalo jadi pergik nanti aku share ngan korunk..

p/s: teringin nak gi wat umrah.. kalo ada rezeki InsyaAllah 2011..mudah-mudahan..:)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register