Panduan - Camna Nak Kenal Download Link File Torent Palsu?

CG Sponsors




CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111



Ramai orang yang mengeluh tentang download torrents rupanya palsu. Buang masa lepas download alih2 bukan apa yg kita nak.. Torrent adalah alternative kepada kaki download yg tidak mempunyai akaun premium rapidshare atau sewaktu dengannya kerana ia FREE.

Berikut adalah beberapa maklumat yang berguna tentang bagaimana mengelakkan ditipu.

1.Sentiasa semak dulu comments apakah file seed tersebut palsu. Saya pengguna BitTorrent, dan pada saya BitTorrent komuniti yang terdiri daripada orang-orang baik (well, kebanyakan begitu) dan nak detect torrents tu palsu, sila rujuk di bahagian komentar dulu. Komentar baik punya = OK lah Tipu punya = Jangan, dan itulah mengapa anda tidak perlu men-download dari halaman yang tidak menyokong komentar.

2. Jika anda menemukan torrent palsu, memberitahu ASAP pasal benda ni kat komuniti tersebut. Demikian pula, jika anda menemukan legit torrent. Komenlah meyakinkan kualitinya. Jangan torrents tag yang baik sebagai 'palsu' dan palsu torrents sebagai 'berkualiti'.

3. Banyak website third party juga menyokong laporan torrents palsu sekarang, mereka rajin memantau dan update. (setidaknya sebagian besar website utama e.g. Demonoid) Setakat ni belum pernah melihat pada Demonoid ada torrent palsu, kira baik dari website famous lain cam The Pirate Bay atau Mininova IsoHunt

4. RAR / ZIP files
Berbeza dengan link di Rapidshare, rippers uploader torrent jarang letak file video dalam format arkib RAR. Diorang selalu straight forward jer upload dari ori source e.g. kalau filem guna AVI. Jika anda melihat torrent filem dengan file utama menjadi format RAR, batalkan or cari lain yg serupa.

5. Ini tidak bererti bahawa RAR / ZIP tidak digunakan sama sekali dalam masyarakat, mereka cukup sering digunakan untuk perisian dan permainan Game, biasanya jika mereka melampaui saiz yang gigabyte. Arsip terkompresi cukup bagus untuk perisian dan permainan, untuk elak file jadi korup tapi jelas bukan untuk filem.

6. Terdapat juga banyak legit torrent filem yang dikompresi dalam multi-bahagian arkib, tapi saya biasanya tidak menyokong mereka kerana rasa sakit untuk unzip mereka dan kemudian leceh nak delete rar tu pulak.

7. Penggunaan mencurigakan, banyak torrents palsu akan mempunyai fail (terutama fail HTML) bernama "PENTING - READ ME FIRST" atau "BACA INI" atau "Unrar Instruction" dll Pertama, sebahagian besar menaruh rippers info di sebuah file NFO, dengan minoriti melakukan TXT file. File HTML adalah indikasi pertama sesuatu yang salah. Senang cerita banyak sampah melainkan kalau .srt OK lah. Kedua, rippers umumnya menaruh maklumat tentang filem (waktu berjalan, cast, sinopsis dll) di NFO / TXT file pertama, dalam cara yang sistematik sebelum komentar peribadi mereka.

8. Jika fail Readme memberitahu anda bahawa fail harus dikompresi untuk RAR kerana ancaman MPAA (Motion Picture Association of America)- ucapkan itu mengarutlah. Sama berlaku jika ia memberitahu anda bahawa anda perlu codec khusus, kerana codec ini tidak lain hanyalah malware je.

9. Password Protected, BitTorrent adalah semua tentang kebebasan, dan kecuali torrent sifatnya peribadi ini dimaksudkan untuk share bagi kawan2 je. Tidak ada torrent harus dilindungi dengan kata laluan. Jika anda melihat apa-apa tentang password di Readme, Tajuk atau Penjelasan, batalkan.

10. Screencaps, Kebanyakan legit torrents ada screenshot atau link ke screenshot keterangan mereka. Sementara torrents palsu ambil dari trailer, promo jer, saya belum pernah melihat torrent palsu dengan screencaps.

11. Ingat panduan ni: CAM dan TS kualiti video teruk sementara DVDRips, Screeners dan keluaran akan memiliki high video quality.

12. Guna VCDQuality, vcdquality.com sebab bagus untuk mengetahui sesuatu filem tu dah kuar dalam DVD dsb. Kat website tu tidak host torrent atau download apa pun. Hanya cara yang bagus untuk menyemak atau search apakah filem anda ingin memiliki tu torrent dah ada belum.

Harap membantu..
 
Sponsored Post

sedanfx

InstaForex Official, Introducing Broker
Platinum Member
Joined
May 31, 2007
Messages
6,355
Reaction score
193
Points
78
Software torrent ape yg terbaik nk install? Bg link.
 

izack1981

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2007
Messages
10,380
Reaction score
61
Points
120
Sebenarnya ada bermacam2 software torrent yang bagus untuk download torrent nie... Macam BitComet, Vuze, BitTorrent, uTorrent dan BitLord..

Ini adalah list site torrent yang popular...
1. Torrentz
2. Mininova
3. ThePirateBay
4. IsoHunt
5. BiteNova
6. KickAssTorrents
7. Torrentbox
8. TorrentReactor
9. Demonoid

Penguplod torrent yang popular dan dipercayai lak ada ramai gak, tapi aku selalu cari torrent dari aXXo atau jaybob.

P/S: Sapa rajin kita belajar jadi tukang upload torrent lak nanti sebab torrent melayu tak ada. Kita ketinggalan bab ni...huhuhuhu..
 
Last edited:

zattara

Active Member
Joined
Apr 26, 2008
Messages
1,514
Reaction score
22
Points
30
hehehe...thanks sis..igt lagi masa menorent dlu2...tp,yg pasti...demonoid punya torrent mmg boleh dipercayai..100% tidak tipu punya...hehehe...
 

eddy999

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2009
Messages
2,904
Reaction score
3
Points
25
check HASH info...nk tau palsu ke x..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register