BTC USD 64,518.7 Gold USD 2,390.81
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Panduan Bisnes Etsy - Surirumah dedah rahsia jana pendapatan 3-4 angka secara online bisnes di Etsy

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
38,386
Joined
Apr 15, 2012
Messages
38,386
Reaction score
3,609
Points
266
Awards
1
etsy bisnes.png

Etsy.com.... Pernah Dengar?

Kalau cerita pasal website e-commerce antarabangsa ini... website yang selalu dan biasa kita dengar ialah.. Ebay ataupun Amazon...!

Tapi.. sebenarnya, ada banyak lagi!
Terkini dan yang sedang "hot" sekarang di kalangan orang Malaysia! ..... ialah website Etsy!

Web Etsy ni dah lama wujud.. sejak tahun 2005 lagi.. dah dekat 20 tahun dah!
Cuma sekarang, ia semakin popular dan dah jadi website e-commerce ke-4 yang paling popular di US
(selepas Amazon, ebay & walmart)

Masa awal-awal dulu.. website Etsy ni.. hanya menjual barang-barang seni & kraftangan sahaja.. iaitu produk-produk yang ada unsur-unsur "unik dan kreatif!"

Tapi sekarang.... kategori produk yang dijual di Etsy sudah bertambah dan lebih banyak.
Dari kategori "seni & koleksi".. hinggalah kepada barangan bayi, buku, baju, barang kemas, alat permainan dan ada juga kategori untuk produk digital!

Walaupun sudah ada banyak & pelbagai jenis kategori.. namun elemen "unik & kreatif" itu masih dikekalkan dan menjadi "unsur utama" kepada barang-barang yang dijual di Etsy..!

Contohnya.. kalau jual baju... baju tersebut haruslah baju yang unik dan kreatif.
Kalau jual botol air.. botol air tu mestilah ada ciri-ciri yang unik dan kreatif seperti ada tertulis nama pembeli (pesonalized) atau ada corak-corak design yang kreatif.

Jadi. pendek kata.. etsy ini sebenarnya adalah "lubuk duit" untuk orang-orang yang kreatif menjual produk ciptaan mereka!

Tapi tak semestinya kena jadi unik & kreatif giler... ! Asalkan ada idea yang kreatif sikit-sikit pun.. dah ok!

Macam Puan Juleana ni! Dia ni takdelah pandai sangat buat design atau bekerja sebagai profesional grafik designer! Beliau ni hanyalah seorang cikgu sekolah je!
Tapi, disebabkan beliau selalu guna Canva untuk buat design serta bahan-bahan mengajar di sekolah.. maka, dia ambil peluang menjual design-design serta template-template yang dia dah pernah buat, di website Etsy!

Mula-mula tu.. memang tak laku!
Tapi selepas buat "try&error" hampir 2 tahun... adjust design, adjust harga, adjust sikit ayat-ayat copywriting....

Alhamdulillah... sekarang beliau dah mampu jana side income sekitar 4 angka sebulan dengan hasil jualan template-template beliau tu di Etsy!

Kira oklah tu kan? Buat secara sambil-sambilan je!
Hasil jualan yang diperolehi pun hasil bersih.. tak perlu dah nak tolak apa-apa kos!
Sebab produk beliau adalah produk digital! Zero kos! Tak perlu nak simpan stok atau buat shipping bagai!

Seronok! Kadang tu... masa tengah tidur atau masa tengah bercuti & balik kampung pun, sales jualan tetap masuk!
Tak perlu sibuk-sibuk nak bungkus barang atau wasap-wasap layan customer! Eh! memang seronoklah!

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal kisah Puan Juleana ni...

Boleh baca kat website ni ==> https://cutt.ly/panduanbisnesetsy

Manalah tahu.. kot-kot anda pun boleh tiru apa yang Puan Juleana ni buat!
Bolehlah juga merasa dapat side income 3-4 angka sebulan secara sambil-sambilan dari rumah!

Boleh baca kat website ni ==> https://cutt.ly/panduanbisnesetsy
 
Sponsored Post

Alhamdulillah... sekarang beliau dah mampu jana side income sekitar 4 angka sebulan dengan hasil jualan template-template beliau tu di Etsy!

Kira oklah tu kan? Buat secara sambil-sambilan je!
Hasil jualan yang diperolehi pun hasil bersih.. tak perlu dah nak tolak apa-apa kos!
Sebab produk beliau adalah produk digital! Zero kos! Tak perlu nak simpan stok atau buat shipping bagai!

Seronok! Kadang tu... masa tengah tidur atau masa tengah bercuti & balik kampung pun, sales jualan tetap masuk!
Tak perlu sibuk-sibuk nak bungkus barang atau wasap-wasap layan customer! Eh! memang seronoklah!

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal kisah Puan Juleana ni...

Boleh baca kat website ni ==> https://cutt.ly/panduanbisnesetsy
 
Alhamdulillah... sekarang beliau dah mampu jana side income sekitar 4 angka sebulan dengan hasil jualan template-template beliau tu di Etsy!

Kira oklah tu kan? Buat secara sambil-sambilan je!
Hasil jualan yang diperolehi pun hasil bersih.. tak perlu dah nak tolak apa-apa kos!
Sebab produk beliau adalah produk digital! Zero kos! Tak perlu nak simpan stok atau buat shipping bagai!

Seronok! Kadang tu... masa tengah tidur atau masa tengah bercuti & balik kampung pun, sales jualan tetap masuk!
Tak perlu sibuk-sibuk nak bungkus barang atau wasap-wasap layan customer! Eh! memang seronoklah!

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal kisah Puan Juleana ni...

Boleh baca kat website ni ==> https://cutt.ly/panduanbisnesetsy
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register