BTC USD 47,388.5 Gold USD 1,781.71
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pandangan Warga CG Tentang Peraturan BUMP

zolympus

Elite Member
Messages
3,417
Paid Membership
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,417
Reaction score
244
Points
33
Salam Maal Hijrah (harap2, bukan bidaah, ye?)

Baru-baru ni, CG memperkenalkan peraturan BUMP.

1. Hanya Tuan Thread (TT) sahaja boleh menggunakan BUMP kepada thread beliau.
2. Hanya satu (1) BUMP sahaja yang boleh digunakan dalam sehari.

Penggunaan BUMP lebih dari sekali dalam sehari, lebih-lebih lagi dari TT boleh mewajarkan pos tersebut dianggap sebagai pos SPAM. Tindakan seperti mengunci thread, membuang thread, mahupun "mengunci akses pengguna tersebut" adalah antara tindakan yang akan dilakukan oleh pihak pengurusan sekiranya mengabaikan peraturan ini.

Apa pandangan anda tentang peraturan ini? Lebih kepada kebaikan, atau lebih kepada keburukan/menyusahkan.

Juga, sekiranya anda ada pandangan untuk lebih memperbaiki peraturan di atas, dialu-alukan untuk memberi pandangan supaya dapat kita ambil kira dan laksanakan sekiranya sesuai.

:)cgrock
 
Sponsored Post

zolympus

Elite Member
Messages
3,417
Paid Membership
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,417
Reaction score
244
Points
33
=> Reserve untuk komen pilihan?
 

eboss

CG Hardcore
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
Kalau sehari BUMP tread sendiri sampai berbelas kali tanpa sebarang ayat cuma main letak BUMP saja elok dikurungkan seminggu TT tu :D
 

En. Rhoma Irama

Super Active Member
Messages
7,565
Joined
Nov 16, 2007
Messages
7,565
Reaction score
706
Points
111
BUMP tu sendiri memang spam pun. Bukan hanya penggunaan perkatan BUMP sahaja. Up Thread, ucapan selamat pagi, petang, malam dan macam-macam jenis selamat lagi, ucapan hello, hi dengan tujuan menaikkan position thread supaya sentiasa berada di muka depan, itupun dikira sebagai SPAM.

Penggunaan perkataan tersebut dalam keadaan terkawal dan digunakan secara berhemah adalah dialu-alukan.

Secara peribadi aku sendiri kadang-kadang rasa "annoyed" jugak dengan post-post sebegini.

Cadangan untuk menghadkan penggunaan BUMP sekali setiap hari adalah disokong.

Sebagai alternatif Thread Starter atau Tuan Tanah boleh menggunakan pendekatan yang berlainan untuk menaikkan ranking thread anda.

Postkan informasi berkaitan dengan produk atau servis yang anda sediakan adalah satu cara.

Sediakan perbincangan berilmiah dan bertukar-tukar pendapat berkenaan produk dan servis anda.
 

virtualbiz

Active+ Member
Messages
4,899
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,899
Reaction score
177
Points
33
kalau nk diikutkan byk forum luar negara yg membuat peraturan pasal BUMP ni.
salah satu contoh ialah forum terkenal iaitu DigitalPoint yg mana ahlinya yg sengaja menge-BUMP thread-nya @ forumer lain yg sengaja menge-BUMP sesuatu thread dgn post yg lgsung tak memberi manfaat (just smiliey) akan dikenakan tindakan seperti di-BAN atau diberi infraction.

kebaikan :
- dapat menjadikan thread lebih aktif / berada di kedudukan paling atas thread.
- memberi lebih perhatian untuk forumer lain menjenguk thread thread tersebut.
- meningkatkan hasil jualan kepada yg membuka thread di section classifield.
- dapat memeriahkan lg CG :p

kelemahan/keburukan :
- menyakitkan mata jika thread tersebut tidak mendapat sambutan tapi still mendapat kedudukan teratas dek kerana selalu di-BUMP tuannya sendiri :p
- menampakkan CG sebagai forum yg tidak professional....betul ke ni :-?
- menwujudkan persaingan tidak sihat dikalangan penjual2 produk/servis di CG.
- memberatkan database CG dgn post yg tak bermakna.
- dan....ntah la..:p


erk..aku saje2 bagi pandangan di pagi yg mulia ni..jgn la terasa plak yer sebab tu semua aku tulis berdasarkan apa yg aku sendiri buat :p :">
 

virtualbiz

Active+ Member
Messages
4,899
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,899
Reaction score
177
Points
33
BUMP tu sendiri memang spam pun. Bukan hanya penggunaan perkatan BUMP sahaja. Up Thread, ucapan selamat pagi, petang, malam dan macam-macam jenis selamat lagi, ucapan hello, hi dengan tujuan menaikkan position thread supaya sentiasa berada di muka depan, itupun dikira sebagai SPAM.

Penggunaan perkataan tersebut dalam keadaan terkawal dan digunakan secara berhemah adalah dialu-alukan.

Secara peribadi aku sendiri kadang-kadang rasa "annoyed" jugak dengan post-post sebegini.

Cadangan untuk menghadkan penggunaan BUMP sekali setiap hari adalah disokong.

Sebagai alternatif Thread Starter atau Tuan Tanah boleh menggunakan pendekatan yang berlainan untuk menaikkan ranking thread anda.

Postkan informasi berkaitan dengan produk atau servis yang anda sediakan adalah satu cara.

Sediakan perbincangan berilmiah dan bertukar-tukar pendapat berkenaan produk dan servis anda.

saya sokong dgn apa yg Incik Rhoma katakan tu :)cgrock
 

viper21my

Super Active Member
Messages
7,604
Joined
Feb 25, 2006
Messages
7,604
Reaction score
176
Points
73
aisey, tak der hal la, instead of BUMP, biar la TT tu tulis yang berpekdah sikit, BUMP hanyalah terminologi jer, hakikatnya banyak cara lain untuk UPkan thread tu...
 

virtualbiz

Active+ Member
Messages
4,899
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,899
Reaction score
177
Points
33
solution untuk mengelakkan BUMP thread ialah dgn meletakkan link thread anda di bahagian signature/siggy :D

then rajin2 la mengepos mana tau kot2 ada yg tertarik untuk klik kt siggy anda tu yer...:p
 

mdshamz

Active Member
Messages
1,394
Joined
Dec 22, 2007
Messages
1,394
Reaction score
24
Points
25

Ada forum2 yg lain dah lama implement this "BUMP" thingy,even ada yg hanya bagi post count untuk post yg betul2 membantu forummer sahaja tapi aku tengok still ramai jugak,takde pulak effect rating turun ke apa.

Tapi masalah jugak kan,dok manja2 sangat...merajuk pulak nanti.:)

ps: kekadang aku tak paham pasal post count,penting sangat ke?kalau dok post merapu n then post count juta2..so what??Opsss sori..off topic a bit there.

Anyway,aku setuju 100% with this New Rule.Keep it up.:)cgrock
 

kalau

CG Top Poster Club
Messages
48,563
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
aku on gak ngan 1 up thread ngan TS per day.

jadi bagi yg tak aktif ngan bisnis masing2,

korang pepaham lah, gerenti down korang nyer bisnis.

tapi bagi yg ikut nge bump thread TS semata mata utk

merapu (termasuk aku gak), aku kira sudah sampai

masa skang kiter buat cara bisnis ngan cara professional.........

tanya soalan yg berkenaan, TS pun jawab nyan cara professional gak.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register