Covid-19 Pakej Rangsangan Ekonomi Covid-19

CG Sponsors




TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,533
Reaction score
11,370
Points
2,376
gaji yang di kena kan cukai...maksudnya jumlah pendapatan di kena kan cukai...

amik contoh...mungkin basic gaji ckit..ttp elaun besar..sbg contoh elaun minyak..di sebabkan memang kegunaan kerja...

elaun minyak tidak di kira cukai...sbb ia bukan sumber pendapatan...

basic gaji nya rm8k...tetapi elaun minyak setiap bulan company bayar rm1k...dia akan dapat dengan syarat memang dia declare di LHDN dan pendapatan isi rumahnya dia seorang aje bekerja...walau d slip gaji nya tertulis rm9k....

boleh check pendapatan bercukai yang di kena kan oleh LHDN apabila korang mengisi efilling....ni untuk M40...

untuk B40..memang data dah ada..sbb anda penerima BSH....
Bereh boh @marvelous
Kemah penerangan 👍
Teman buat e-filing dulu baru cek status BPN
 
Sponsored Post

liriq85

Freshie
Joined
Mar 2, 2020
Messages
17
Reaction score
0
Points
3
kalo br buat e filling.. hujung bln ni dpt la ye.. cuma kalo kita tersalah isi maklumat cukai tu dan ada lebihan. agak2 lhdn bayar x?
 

redcloud

Active Member
Joined
Mar 13, 2009
Messages
2,406
Reaction score
161
Points
33
kalo br buat e filling.. hujung bln ni dpt la ye.. cuma kalo kita tersalah isi maklumat cukai tu dan ada lebihan. agak2 lhdn bayar x?
red haritu dah dapt lebihan, minggu lepas dapat email layak untuk BPN..
Allhamdulillah
 

Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
42,753
Reaction score
1,869
Points
201
Screenshot_20200407-131216.png


.............................................................
 

Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
42,753
Reaction score
1,869
Points
201
Habuk pun tarak.
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,048
Reaction score
2,955
Points
201
Bereh boh @marvelous
Kemah penerangan 👍
Teman buat e-filing dulu baru cek status BPN
belum isi ke...kaya ni boss kita....orang lain awal2 lg isi..sbb nak claim lebih-lebihan yang ada..ckit pun takpa lah janji ada..dari tak da langsung...waktu PKP...semua duit tepi tak jalan....nasib lah ada gaji yang tak seberapa....
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,048
Reaction score
2,955
Points
201
kalo br buat e filling.. hujung bln ni dpt la ye.. cuma kalo kita tersalah isi maklumat cukai tu dan ada lebihan. agak2 lhdn bayar x?
LHDN bayar je...cuma nnti kalo LHDN nak semak balik...tu yang gabra semacam...efilling ni kita sendiri declare...

ada orang duit gaji aje dia declare...duit tepi tak declare..sbb duit tepi guna akaun orang lain yang tidak ada sumber pendapatan...
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,468
Reaction score
20,984
Points
1,671
msg hntr bole draw kt mana2 atm. maka ramaila pg bank. jgnla mara
 

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,640
Reaction score
325
Points
41
COVID-19: Elaun khas bukan untuk semua kakitangan KKM - Dr Noor Hisham

Jururawat barisan hadapan membuat pemeriksaan ke atas Patient-Under-Investigation (PUI) yang mengalami simptom 'Severe Acute Respiratory Infection' di dalam bilik rawatan di Hospital Putrajaya. - Foto NSTP/Mohd Fadli Hamzah


KUALA LUMPUR: Pemberian elaun khas diumumkan akhir bulan lalu bukan untuk semua 260,000 kakitangan Kementerian Kesihatan (KKM), sebaliknya hanya kepada barisan hadapan yang bertugas menangani wabak COVID-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menasihatkan pihak yang kurang jelas mengenai perkara itu supaya meneliti semula ucapan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) pada 27 Mac lalu.

“Elaun (khas) bukan untuk semua 260,000 warga KKM. (Sebaliknya) Untuk mereka di barisan hadapan dan terbabit dengan COVID-19 sahaja.

“Apa pun, sila rujuk ucapan Perdana Menteri,” katanya ketika dihubungi BH hari ini.

Beliau mengulas ketidakpuasan hati individu dan netizen di media sosial apabila mendakwa kerajaan membeza-bezakan petugas kesihatan sehingga ada yang tidak menerima elaun khas meskipun cuti mereka dibeku dan dipanggil balik bertugas.

Ini kerana mereka yang cuti dibekukan dan dipanggil bertugas gara-gara pandemik COVID-19 juga tergolong sebagai barisan hadapan dan beranggapan patut menerima elaun khas berkenaan.

Justeru, mereka mahu kerajaan melihat semula pemberian elaun khas itu supaya adil kepada kakitangan kesihatan yang terpaksa mengorbankan cuti dan bekerja lebih masa gara-gara COVID-19.

Jika diteliti semula pengumuman Perdana Menteri pada 27 Mac lalu, kerajaan menambah elaun khas kepada doktor, jururawat dan kakitangan perubatan yang terbabit dalam pengurusan COVID-19.

Elaun khas yang dibayar kepada mereka adalah daripada RM400 kepada RM600 sebelum.

Elaun itu mula dibayar pada 1 April lalu dan akan diberikan sehingga wabak berkenaan berakhir.

Sumber : bharian
 
Sponsored Post
Top
Log in Register