BTC USD 28,473.8 Gold USD 1,969.46
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pakar Mata: Rokok rosak mata

matapermata

Banned
Messages
206
Joined
Dec 8, 2008
Messages
206
Reaction score
0
Points
10
Oleh Bersama Prof Dr Muhaya Mohamad (Perunding Oftalmologi Pusat Perubatan Prince Court)

ROKOK bukan saja dikaitkan dengan pelbagai penyakit seperti darah tinggi, sakit jantung dan kanser, tetapi ia juga memberi kesan besar terhadap kesihatan mata dan boleh menjejaskan penglihatan, terutama apabila usia semakin lanjut.

Bagaimana merokok memberi kerosakan kepada mata?


Perokok mempunyai risiko tinggi untuk menghidap katarak lebih awal pada umur muda. Melalui pengalaman saya, ada pemuda semuda usia 34 tahun mengalami katarak pada kedua-dua matanya.

Apabila disiasat, beliau mengakui menjadi perokok tegar yang menghisap 20 batang rokok sehari sejak berusia 16 tahun.

Berdasarkan penyelidikan Universiti Harvard, merokok terbukti antara faktor risiko utama yang menyumbang kepada pembentukan katarak.

Walaupun berhenti merokok boleh mengurangkan risiko dan kerosakan kepada kanta mata, sesetengah kerosakan mungkin tidak dapat diperbaiki.

Memang semua orang tidak boleh lari daripada katarak apabila umur meningkat, tetapi ada kajian menunjukkan perokok mengalami masalah katarak kira-kira 10 hingga 15 tahun lebih awal berbanding individu tidak merokok.

Kajian menunjukkan rokok ‘membantu’ membentuk katarak dalam dua cara. Pertama, radikal bebas dalam asap rokok menyerang mata secara terus dan berpotensi merosakkan protein dan membran sel pada kanta mata.

Kedua, merokok mengurangkan paras antioksidan dan sesetengah enzim dihasilkan dalam badan yang berfungsi menyingkir protein yang rosak pada kanta.

Bekalan asap rokok yang berterusan lama kelamaan akan menggandakan risiko mendapat katarak.

Merokok juga meningkatkan kemungkinan mendapat kemerosotan makula. Kajian menunjukkan perokok dan bekas perokok mempunyai risiko tinggi untuk mengalami kerosakan pada retina.

Degenerasi makula boleh menyebabkan kebutaan kekal apabila berlaku perdarahan di dalam retina. Degenerasi makula adalah penyebab utama kebutaan pada mereka yang berumur melebihi 50 tahun.

Ia disebabkan asap rokok boleh meningkatkan risiko berlaku kerosakan pembuluh darah pada saraf optik. Ini menyebabkan kebutaan kekal.

Ada penyelidik mendapati risiko perokok mengalami kemerosotan makula ialah dua hingga dua setengah kali ganda lebih tinggi berbanding bukan perokok. Lebih lama tempoh seseorang itu merokok, risikonya lebih tinggi.

Walaupun perokok berdepan risiko dua kali ganda mendapat kemerosotan makula jika berhenti merokok, tindakan itu jauh lebih baik daripada terus membiarkan asap rokok merosakkan badan dan penglihatan anda kerana risiko ini berkurang perlahan-lahan.

Secara umumnya penglihatan perokok dikatakan kurang baik, terutama ketika memandu pada waktu malam. Penyelidik percaya ia disebabkan kehadiran gas karbon dioksida dalam asap rokok yang menjejaskan penglihatan pada waktu malam.

Mereka yang mempunyai diet tidak sempurna serta merokok dan meminum arak mempunyai risiko mengalami kerosakan kekal pada saraf optik.

Mereka yang mempunyai mata kering dan merokok menyebabkan gejala berlebihan seperti terasa pedih, gatal dan berair.

Bagaimanakah merokok mengganggu kesihatan mata janin dan bayi yang baru dilahirkan?

Kajian menunjukkan ada kaitan di antara kehamilan dan risiko mendapat radang otak ketika janin membesar. Risiko mendapat penyakit meningitis jangkitan kuman adalah lima kali ganda bagi ibu mengandung yang merokok.

Seperkara yang perlu diingat ialah merokok boleh menjejaskan penyerapan nutrien makanan. Asap rokok menyebabkan vitamin C musnah dua kali lebih cepat sebelum ia sempat diserap oleh badan.

Jika berterusan, ia boleh mengakibatkan perokok mengalami masalah kekurangan vitamin C.

Vitamin C adalah antioksidan yang sangat diperlukan badan untuk melindungi sel daripada tindakan radikal bebas yang boleh merosakkan sel.

Jadi walaupun anda rajin mengambil pil vitamin, anda tidak dapat menikmati manfaatnya selagi tidak berhenti merokok.
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Top
Log in Register