Pahit maung 20 tahun dunia niaga

Recommended Brokers


Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,464
Reaction score
98
Points
35
apa yg kau tengok kat youtube tu jangan telan 100%, pembuat video kat youtube ni nakkan content yg sensasi (betul atau tidak tu cerita lain) supaya boleh dapat viewer yg banyak... dari tu diorang boleh generate duit...... jadi, kau kena double check dengan source lain yg agak credible..
Yang buat video ni kalau video dia tu tak betul atau fitnah konfirm bill gates saman dia bang.atau IBM saman dia. Yang bikin kantoi ni bukan calar balar punya youtuber. Dia banyak selongkar habis rahsia syarikat2 besar dari kecik sampai la ke besar.

Bill gates tu xde la dia tahu tahu jadi orang terkaya kat dunia. tapi peluang menjadikan dia kaya raya tu ada depan mata. apa yang kita dapat belajar dari kes ini ? belajar cari peluang. kalau ada peluang gunakan sebaik mungkin.
 
Sponsored Post

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,464
Reaction score
98
Points
35
takleh nak fikir lagi, camna derang buat untung.
biasa saya beli dgn supplier rm29. moq 10. transport rm12
beli kat shopee rm29.50. takde minimum. beli 2 dapat postage free.
bila kita gi kedai mamak. mamak tak untung jual milo ais RM 1.8 pada kita. dia tak untung jual maggi goreng RM 5 pada kita. dia untung time bila ? time meja dia penuh. bila meja dia penuh ? time sarapan. time makan tenghari. time cuti . time makan malam. time cuti raya . bila kita gi kedai mamak. mana kedai mamak bukak kurang 30 meja ? :))
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,464
Reaction score
98
Points
35
bisnes fizikal kena fikir gaji staff, sewa kedai, utiliti...
yg x byk terjejas bisnes utk org2 kaya, sebab yg kaya makin kaya, jd diorang x kisah spend berapa ratus-ribu sehari pun...
bisnes target rakyat marhaen terjejas teruk...
1) bukak kedai. tapi orang datang beli barang. barang takde. baru nak order. kena letak deposit. bla bla bla

2) bukak kedai. barang ada. tapi harga barang mahal. orang pegang pastu letak balik. terus keluar kedai.

3) bukak kedai barang ada. harga dah cun terbaik. tapi advertisement & marketing takde. so orang keliling tak tahu kita niaga apa. jual apa.
 

KedaiBajuIllin

Fun Poster
Joined
Oct 10, 2015
Messages
537
Reaction score
112
Points
23
sebenarnya sistem operasi window yang ada hari ini bukan dari tangan billgates.Dulu ada sorang tu dia buat OS utk pc. tapi time tu satu OS utk satu pc. setiap pc lain OS. Syarikat IBM berminat utk dapatkan OS ni. lepas tu call bill gates.. bill gates ni suruh orang IBM ni jumpa mamat yang buat OS ni. tapi bill gates tak nyatakan yang datang tu dari IBM. so mamat yang buat OS tu ingatkan yang datang tu orang biasa. maka dia pun pergi lah bercuti. orang IBM tu dtg. dia tiada di rumah.

masa ni lah bill gates ambil peluang. dia beli OS apa ntah pastu jual kat IBM. tapi IBM takde aggrement yang menghalang bill gates jual OS tu pada syarikat lain. maka kayalah si billgates tu.

mamat tu terlepas peluang besar. akibatnya. dia bercerai dengan bini dia. pastu hujung hidup dia jadi kaki botol.kesian oo hidup dia.

bende ni aku tgk kat utube. diorang bongkar sejarah silam bill gates tu.

lagi cerita. Graphic user interfical (antara muka komputer zaman sekarang) asal usulnya di cipta oleh XEROX. tapi bila dapat kat steve job habis steve job copy.
best baca sejarah bill gates dan steve jobs ni.
apabila kita banyak membaca, kita akan sedar yang idea saja takkan jadi apa. yang penting kene ada action and implimentation.

Steve jobs bagi xerox beli share apple, dan salah satu dalam agreement pembelian share tu, steve jobs mintak nak pergi lab xerox dan ambil intelectual property.

peluang untuk xerox pegang dunia dengan gui dah ada terpampang depan mata. tapi manager2 kat xerox tak ambil kisah dengan ciptaan2 staff diorang. diorang sendiri pun tak tahu nak buat apa dengan ciptaan2 tu.

steve job ni pandai gabungkan ciptaan atau intelectual property yang ada, dan gabungkan menjadi satu produk yang betul2 bagus.

apabila steve job ni dah bersusah payah kumpulkan beberapa idea untuk jadi satu produk yang bagus, bill gates curi idea tu sebiji2.

sebagai contoh kita dapat idea untuk sebuah kenderaan yang kita akan namakan kereta.

kita berfikir panjang bahawa kereta ni perlu ada tayar, kemudian perlu ada bumbung, kemudian perlu ada aircond, engine, wiper.

proses philosopy design yang pertama ni yang paling susah.

bayangkan betapa susah steve jobs dan team dia fikir dan brain stroming, bila dah jadi satu produk yang lengkap terpampang depan mata, tiba2 bill gates curi.

macam mana bill gates boleh curi? dan macam mana dikatakan dia curi?

masa tu sebelum steve jobs nak launch the first gui personal computer, steve jobs hire bill gate untuk buat software untuk produk ni.

dan steve job bagi satu prototype kat bill gates untuk dia study.

tapi bill gates ni bukannya buat software untuk steve, tapi dia copy idea tu dan launch dulu produk tu.

dunia sepatutnya mengenali steve job atas ciptaan hebat dia, tapi tak kesampaian, orang kenal bill gates dulu.

situasi yang sama untuk steve job bila idea dia untuk appstore dicuri oleh google.

android ni bagai tamparan hebat untuk steve job, sebab android adalah open source (kenangan lama kene curi dengan bill gates buat open source), dan android ada appstore. *masa tu larry page dan sergey brin adalah non-executive director kat Apple. setelah dengar idea appstore ni, Diorang diam2 develope phone operating system untuk fight dengan apple. Open source pulak tu!! lagi mental seteve job jadinya.

yang kaki botol tu nama dia gary kildall, tapi bill gates tak kaya lagi. lepas curi dari steve job baru dia kaya melampau2.
 
Last edited:

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,464
Reaction score
98
Points
35
best baca sejarah bill gates dan steve jobs ni.
apabila kita banyak membaca, kita akan sedar yang idea saja takkan jadi apa. yang penting kene ada action and implimentation.

Steve jobs bagi xerox beli share apple, dan salah satu dalam agreement pembelian share tu, steve jobs mintak nak pergi lab xerox dan ambil intelectual property.

peluang untuk xerox pegang dunia dengan gui dah ada terpampang depan mata. tapi manager2 kat xerox tak ambil kisah dengan ciptaan2 staff diorang. diorang sendiri pun tak tahu nak buat apa dengan ciptaan2 tu.

steve job ni pandai gabungkan ciptaan atau intelectual property yang ada, dan gabungkan menjadi satu produk yang betul2 bagus.

apabila steve job ni dah bersusah payah kumpulkan beberapa idea untuk jadi satu produk yang bagus, bill gates curi idea tu sebiji2.

sebagai contoh kita dapat idea untuk sebuah kenderaan yang kita akan namakan kereta.

kita berfikir panjang bahawa kereta ni perlu ada tayar, kemudian perlu ada bumbung, kemudian perlu ada aircond, engine, wiper.

proses philosopy design yang pertama ni yang paling susah.

bayangkan betapa susah steve jobs dan team dia fikir dan brain stroming, bila dah jadi satu produk yang lengkap terpampang depan mata, tiba2 bill gates curi.

macam mana bill gates boleh curi? dan macam mana dikatakan dia curi?

masa tu sebelum steve jobs nak launch the first gui personal computer, steve jobs hire bill gate untuk buat software untuk produk ni.

dan steve job bagi satu prototype kat bill gates untuk dia study.

tapi bill gates ni bukannya buat software untuk steve, tapi dia copy idea tu dan launch dulu produk tu.

dunia sepatutnya mengenali steve job atas ciptaan hebat dia, tapi tak kesampaian, orang kenal bill gates dulu.

situasi yang sama untuk steve job bila idea dia untuk appstore dicuri oleh google.

android ni bagai tamparan hebat untuk steve job, sebab android adalah open source (kenangan lama kene curi dengan bill gates buat open source), dan android ada appstore. *masa tu larry page dan sergey brin adalah non-executive director kat Apple.

yang kaki botol tu nama dia gary kildall, tapi bill gates tak kaya lagi. lepas curi dari steve job baru dia kaya melampau2.
Aku rasa aku dengar kat sinar.fm semalam kot.

Ada ex-apple staff bercerita. masa tu diroang introduce ipod. bawak kat steve job. steve job suruh kecilkan sikit. engineer diorang kata dah tak xboleh kecil lagi. Terus steve job bangun pergi kat bekas air ( tak tau la akuarium ke gelas ke) di letaknya dalam air. bila dalam air bende tu mengeluarkan bubble ( buih buih) terus Steve jon kata " itu ada bubble maksundya ada ruang kosong di situ"
 

hartanahdisini

Freshie
Joined
Oct 3, 2011
Messages
21
Reaction score
1
Points
8
Assalamualaikum...

dah lama tak post kat CG. aktif membaca saja. hari ni agak free, nak kongsi kisah saya dalam dunia niaga.

Mula berniaga part time 1997, buat bisnes sticker potong. (plotter).
1999 plan untuk buka pusat komputer / training center / cyber cafe. Lama gak cari modal dan lokasi yang sesuai.
2001 - buka biz bundle guna lori luton. tak berapa menjadi.
2002 - start biz komputer setelah dapat lokasi yang sesuai. modal ala kadar saja.
2002 - 2007 perkembangan perniagaan sangat pesat.
2008 - 2010 perniagaan tgh top.
2011 - 2013 perniagaan semakin perlahan
2014 - 2017 perniagaan semakin turun. masa ni semua saving dah start guna.

Julai 2018, saya ambil langkah kebelakang. start kerja dengan sebuah kompeni sbg finance. dapat sikit sebanyak menampung hidup.

Biz pula dijalankan oleh staff. Masih mampu membuat sedikit untung. Duit gaji top-up kat biz untuk tambah stok.
Terbaik.. dunia perniagaan ni memang ada jatuh bangun.. yang penting kena konsisten bersabar dan teruskan strategi
 
Sponsored Post
Top
Log in Register