Pahit maung 20 tahun dunia niaga

Recommended Brokers


Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
877
Points
161
sebenarnya sistem operasi window yang ada hari ini bukan dari tangan billgates.Dulu ada sorang tu dia buat OS utk pc. tapi time tu satu OS utk satu pc. setiap pc lain OS. Syarikat IBM berminat utk dapatkan OS ni. lepas tu call bill gates.. bill gates ni suruh orang IBM ni jumpa mamat yang buat OS ni. tapi bill gates tak nyatakan yang datang tu dari IBM. so mamat yang buat OS tu ingatkan yang datang tu orang biasa. maka dia pun pergi lah bercuti. orang IBM tu dtg. dia tiada di rumah.

masa ni lah bill gates ambil peluang. dia beli OS apa ntah pastu jual kat IBM. tapi IBM takde aggrement yang menghalang bill gates jual OS tu pada syarikat lain. maka kayalah si billgates tu.

mamat tu terlepas peluang besar. akibatnya. dia bercerai dengan bini dia. pastu hujung hidup dia jadi kaki botol.kesian oo hidup dia.

bende ni aku tgk kat utube. diorang bongkar sejarah silam bill gates tu.

lagi cerita. Graphic user interfical (antara muka komputer zaman sekarang) asal usulnya di cipta oleh XEROX. tapi bila dapat kat steve job habis steve job copy.
apa yg kau tengok kat youtube tu jangan telan 100%, pembuat video kat youtube ni nakkan content yg sensasi (betul atau tidak tu cerita lain) supaya boleh dapat viewer yg banyak... dari tu diorang boleh generate duit...... jadi, kau kena double check dengan source lain yg agak credible..
 
Last edited:
Sponsored Post

kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
15,844
Reaction score
496
Points
131
Bukan tt je. 3-4 tahun ni ramai bisnes tersungkur . Paling teruk yg kena jual baju dan barangan kosmetik. Tak tahulah apa sebabnya
kalau xsilap punca utamanya kuasa beli kurang..kos sara hidup meningkat..jd pengguna lbh utamakan keperluan..berjimat selagi boleh berjimat..itu pun belum tentu cukup utk belanja..jd penjualan barang2 sampingan akan terkesan..
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,682
Reaction score
2,675
Points
201
kalau xsilap punca utamanya kuasa beli kurang..kos sara hidup meningkat..jd pengguna lbh utamakan keperluan..berjimat selagi boleh berjimat..itu pun belum tentu cukup utk belanja..jd penjualan barang2 sampingan akan terkesan..
baju dan kosmetik termasuk dlm kategori kehendak

ekonomi sekarang memang lembab

siapa yg mampu bertahan...insya Allah selepas ni anda akan lebih strong
 

tnetcc

Junior Member
Joined
May 15, 2009
Messages
82
Reaction score
30
Points
16
Sekarang boleh allocate sebahagian gaji ke saving/bayar hutang.
duit lebihan biz untuk pengembangan perniagaan.

target hujung tahun 2020 (planning 2 tahun setengah kerja), perniagaan dah stabil semula. kegawatan bisness pun dah berakhir.

mulai tahun 2021, perancangan untuk bina semula satu bisnes. InsyaAllah sempat untuk kumpul modal dah dua tahun ni.
 

cre8tive

Legendary Member
Joined
Oct 14, 2008
Messages
17,146
Reaction score
603
Points
161
Sykt aku kerja core business dlm advertising. Agak slow jgk lately tp alhamdulillah masih ada client. Competitior pun struggle utk cari mkn. Jd marketing team kena main peranan lebih. Must go ahead of the competitors.

Aku nampak B2B masih boleh bertahan berbanding B2C. Sbb banyak sykt yg end user mereka ialah customer, so dorg akan cari medium pengiklanan utk kempen A&P dorang. Mungkin dorg spending less on advertising but still kita ada option utk budget tight clients.:)

Pastu baru nak masuk bidang property development plak utk rumah mampu milik area negeri sembilan. Buat rumah mahal skarang pun tak guna byk surplass. So kitorg target below rm200k.:)

Pendek kata, kalau nak bisnes cuba yg B2B. B2C pun boleh cuma end user price jgnlah mahal sbb rakyat pun berkira nak spend skarang ni. Jgn lupa co-operate dgn syarikat lain yg boleh besarkan lg penetration kita ke dalam market. Walaupun volume tak besar, tp quantity bertambah.

Just my 2cents..:)

Wallahu'alam..
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,196
Reaction score
113
Points
73
mmg banyak dugaan jugak nim. hadap je.
saya jual mainan kat page. tapi skrg agak slow.
boleh tgk fb saya

FB : KoleksiMainanTerbaik
mainan ni apa yg sy perasan kalu jual menan budak2 yg jenis murah2 rm2 tu baru laju...lg2 plak kt psr mlm..mesti budak2 paksa mak ayah mai beli huhu
 

tnetcc

Junior Member
Joined
May 15, 2009
Messages
82
Reaction score
30
Points
16
shopee, shopee, shopee.
free shiping, mmg menjadi betul dengan orang sekarang yang lebih suka duduk rumah terima barang.

ingat nak explore shopee, tapi apa yang dirungsingkan market cycle shopee pun mesti tak lama.
 

tnetcc

Junior Member
Joined
May 15, 2009
Messages
82
Reaction score
30
Points
16
Sykt aku kerja core business dlm advertising. Agak slow jgk lately tp alhamdulillah masih ada client. Competitior pun struggle utk cari mkn. Jd marketing team kena main peranan lebih. Must go ahead of the competitors.

Aku nampak B2B masih boleh bertahan berbanding B2C. Sbb banyak sykt yg end user mereka ialah customer, so dorg akan cari medium pengiklanan utk kempen A&P dorang. Mungkin dorg spending less on advertising but still kita ada option utk budget tight clients.:)

Pastu baru nak masuk bidang property development plak utk rumah mampu milik area negeri sembilan. Buat rumah mahal skarang pun tak guna byk surplass. So kitorg target below rm200k.:)

Pendek kata, kalau nak bisnes cuba yg B2B. B2C pun boleh cuma end user price jgnlah mahal sbb rakyat pun berkira nak spend skarang ni. Jgn lupa co-operate dgn syarikat lain yg boleh besarkan lg penetration kita ke dalam market. Walaupun volume tak besar, tp quantity bertambah.

Just my 2cents..:)

Wallahu'alam..
saya ada buat b2b macam servis pc, supply barang.
apa yang saya perhatikan di area saya ni, derang tak nak bayar jumlah yang mampu kita nak sustain.

cth dulu kita caj rm30 pervisit + rm40 sejam, orang bayar saja. sekarang ramai yang buat partime caj pervisit rm30. takde bayaran perhour.

RM30 x 25 hari bekerja baru rm750, nak gaji minima pun tak lepas.

skrg tgh kumpul modal, lagi 3 tahun dengan kemahiran yang ada ni, nak buat construction biz jugak.
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,059
Reaction score
1,513
Points
596
Bagi saya

Sekarang nie persaingan biz memang sengit

Terlalu sengit

Kene perlukan semangat

Modal

Ilmu

Juga keberanian

Terus terang saya gtau

Biz nie bukan mudah

Kadang sakit kepala

Yang saya fokus biz produk suami isteri

Selain tue

Saya belajar bisnes makanan

Catering kahwin,tom yam,nasi kandar,seafood ,western food


Juga bisnes urut

Bisnes nie menarik minta saya sebab cash tunai harian


Apapun saya suka carigold

Carigold

Antara platform promosi biz yang best

Kene positif thinking

Kene ingat ade lebih 30 juta manusia di Malaysia

Sorang tak nak ada lagi berjuta mau
 
Sponsored Post
Top
Log in Register