BTC USD 43,452.5 Gold USD 1,749.51
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Overdraft guna ASB VS Sijil Simpanan Premium

kuhik

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
as salamu alaykum wbt.

maaflah jika dah ada bincang pasal ni..tapi urgent jugak nak tanya nie..

saya sebenarnya berminat nak buat overdraf lepas baca thread-thread OD nie...pastu saya pun jumpalah seorang member saya, tanya pendapat dia mengenai OD dari segi pros and cons.

then dia plak kata tak payah buat OD dari ASB, baik buat Sijil Simpanan Premium kat BSN tu, then cagar ngan Sijil tu jugaklah kat BSN untuk buat OD..lagi untung sebab ada cabutan bertuah lagi..untung pun lebih kurang sama ngan ASB jek..

so, ape pendapat pakar-pakar CG eh? saya dalam dilema nie...mana satu lebih baik, OD dari ASB ke, or OD dari Sijil Simpanan Premium?
 
Sponsored Post

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
as salamu alaykum wbt.

maaflah jika dah ada bincang pasal ni..tapi urgent jugak nak tanya nie..

saya sebenarnya berminat nak buat overdraf lepas baca thread-thread OD nie...pastu saya pun jumpalah seorang member saya, tanya pendapat dia mengenai OD dari segi pros and cons.

then dia plak kata tak payah buat OD dari ASB, baik buat Sijil Simpanan Premium kat BSN tu, then cagar ngan Sijil tu jugaklah kat BSN untuk buat OD..lagi untung sebab ada cabutan bertuah lagi..untung pun lebih kurang sama ngan ASB jek..

so, ape pendapat pakar-pakar CG eh? saya dalam dilema nie...mana satu lebih baik, OD dari ASB ke, or OD dari Sijil Simpanan Premium?

wassalam kuhik.. sy x pakar tau.. just menyibuk je(sambil tambah post:)):eek:)..
cuba kuhik banding, % interst OD setiap institusi tu.. ASB? dr bank mana brp%? OD SSP plak brp %.. rasanyer kt situ da ade jwpn kot.. yg % interest OD terendah lah yg terbaik..
 

kuhik

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
wassalam kuhik.. sy x pakar tau.. just menyibuk je(sambil tambah post:)):eek:)..
cuba kuhik banding, % interst OD setiap institusi tu.. ASB? dr bank mana brp%? OD SSP plak brp %.. rasanyer kt situ da ade jwpn kot.. yg % interest OD terendah lah yg terbaik..

betul juga.

sekarang ni, nak cari yang interest rendah jer nie...bank maner eh?
 

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
betul juga.

sekarang ni, nak cari yang interest rendah jer nie...bank maner eh?

SSP bsn brp interst OD nyer? yg saya tau dr thread OD .. interst OD terendah .. RHB..BLR+ 0%..mean 6.75% jer sethn..
 

kuhik

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
SSP bsn brp interst OD nyer? yg saya tau dr thread OD .. interst OD terendah .. RHB..BLR+ 0%..mean 6.75% jer sethn..

6.75 tu untuk berapa tahun?
 

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
6.75 tu untuk berapa tahun?

6.75% setahun.. interst dikenakan atas amount yg diguna.. cth ade OD 50,000,, tp just guna OD RM5000, interst 6.75 % akan dikenakn ke atas amount 5000 td mengikut baki berkurangan.. interst daily compounding xsilap..
 

kuhik

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
6.75% setahun.. interst dikenakan atas amount yg diguna.. cth ade OD 50,000,, tp just guna OD RM5000, interst 6.75 % akan dikenakn ke atas amount 5000 td mengikut baki berkurangan.. interst daily compounding xsilap..

hmmphhh...so, cadangan en.aidir ni, bank mana yang paling cun untuk buat OD nie?
 

ahmad100

Fun Poster
Joined
Sep 2, 2007
Messages
643
Reaction score
12
Points
15
salam perkenalan
hmm.. ini soalan teknikal sikit
sblm hang bertindak, sila kaji percentage interest & keuntungan spt cadangan en. aidiryatim kita tu :D
klu den la.. jenis tamak @ agresif sikit :)
den balun kedua2 sekali :))
tapi.. TAPI.. lps dah buat pengiraan check n balance la yer :)paid
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register