Orang muda, penjawat awam paling ramai rasuah

Recommended Brokers


oldtbone

Legendary Member
Joined
May 25, 2012
Messages
17,241
Reaction score
3,686
Points
191






SEPARUH daripada kes rasuah yang dilaporkan di negara ini membabitkan penjawat awam dan golongan muda berumur 40 tahun ke bawah.

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Latheefa Koya berkata, statistik SPRM menunjukkan 46.3 peratus daripada 4,860 individu yang ditahan sejak 2014 hingga Jun lalu adalah kakitangan awam.

“Manakala 53.4 peratus daripada jumlah ditahan bagi tempoh sama adalah golongan muda yang berusia 40 tahun ke bawah

“Kebanyakan kesalahan membabitkan kakitangan dalam sektor perolehan. Sudah pasti perkara ini amat membimbangkan kita,” katanya.

Beliau berucap pada Majlis Melafazkan dan Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) EXCO Kerajaan Selangor di di Dewan Jubli Perak Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, hari ini.

Latheefa berkata, kajian yang dijalankan SPRM juga mendapati sebanyak 22.1 peratus responden penjawat awam mengakui sanggup menerima rasuah.

“Penjawat awam mengaku mereka sanggup terima rasuah jika mempunyai kuasa atau kedudukan. Saya sekali lagi tegaskan, ia sesuatu yang amat membimbangkan kita.

“Perkara ini perlu segera diperbetulkan. Ia menuntut komitmen semua pihak untuk bersama-sama dengan SPRM memerangi perkara ini,” katanya.

Mengulas lanjut, katanya, negeri lain perlu mencontohi langkah EXCO kerajaan Selangor menandatangani IBR.

“Usaha kerajaan Selangor perlu menjadi ikutan EXCO di negeri lain. Saya harap semua negeri, agensi dan jabatan di peringkat Persekutuan dan negeri menandatangani IBR,” katanya.










sumber: https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/08/487608/orang-muda-penjawat-awam-paling-ramai-rasuah







.
 
Sponsored Post

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,963
Reaction score
297
Points
46






SEPARUH daripada kes rasuah yang dilaporkan di negara ini membabitkan penjawat awam dan golongan muda berumur 40 tahun ke bawah.

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Latheefa Koya berkata, statistik SPRM menunjukkan 46.3 peratus daripada 4,860 individu yang ditahan sejak 2014 hingga Jun lalu adalah kakitangan awam.

“Manakala 53.4 peratus daripada jumlah ditahan bagi tempoh sama adalah golongan muda yang berusia 40 tahun ke bawah

“Kebanyakan kesalahan membabitkan kakitangan dalam sektor perolehan. Sudah pasti perkara ini amat membimbangkan kita,” katanya.

Beliau berucap pada Majlis Melafazkan dan Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) EXCO Kerajaan Selangor di di Dewan Jubli Perak Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, hari ini.

Latheefa berkata, kajian yang dijalankan SPRM juga mendapati sebanyak 22.1 peratus responden penjawat awam mengakui sanggup menerima rasuah.

“Penjawat awam mengaku mereka sanggup terima rasuah jika mempunyai kuasa atau kedudukan. Saya sekali lagi tegaskan, ia sesuatu yang amat membimbangkan kita.

“Perkara ini perlu segera diperbetulkan. Ia menuntut komitmen semua pihak untuk bersama-sama dengan SPRM memerangi perkara ini,” katanya.

Mengulas lanjut, katanya, negeri lain perlu mencontohi langkah EXCO kerajaan Selangor menandatangani IBR.

“Usaha kerajaan Selangor perlu menjadi ikutan EXCO di negeri lain. Saya harap semua negeri, agensi dan jabatan di peringkat Persekutuan dan negeri menandatangani IBR,” katanya.










sumber: https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/08/487608/orang-muda-penjawat-awam-paling-ramai-rasuah







.
itu yg keje governemnet belum kira lagi keje dengan syarikat kewangan yg meluluskan kelulusan pinjaman, gadaian,Used car, freight forwarder dll.
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,994
Reaction score
1,444
Points
141
ini mmg betul..
tp benda nih orang x namakan rahsuah..

orang sebut.. insentif.. :))

sukses deal.. dpt la insentif..

pemudahcara..

kontraktor nak kena claim cepat.. so penjawat awam buat kerja pemudahcara..

___

finally tu semua duit harammm, xda keberkatan..

tp ada jgk yg bijak pandai.. kami guna duit tu buat beli benda2 hobi ja..

etc makeup motor,beli alat memancing,beli raket badminton dll..

lagi pun.. kami x minta.. kontraktor yg nak bagi..

___

nak rasa hidup keluh kesah..
layan lah duit2 mcm tu..
 

lau_kau

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
7,082
Reaction score
219
Points
73
Xyah sembang la klau xdk geng lama yg sapu xberani ja geng baru....geng baru kantoi sebab xpandai lg xdk pengalaman geng lama dh pandai selok belok....
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,071
Reaction score
1,513
Points
596
Jauh la rasuah semua

Tak dak duit

Habis keja cuti buat part time

Buat biz tambahan ka
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
31,618
Reaction score
1,274
Points
206
orang muda juga kena last2.

orang muda belanja luar kemampuan.
orang muda muflis.
orang muda banyak rasuah.

tua jilake semua baik.
tapi bila PRU sibuk mengemis undi orang muda.
 
Last edited:

yongyap

Active+ Member
Joined
Nov 4, 2009
Messages
3,208
Reaction score
168
Points
33
org muda kesempitan baru nk mulakan hidup, mana yang tekena cekup tu sebb tak mahir selok belok lagi tp yg senior dah sangat mahir , jejak pun tak tinggal SPRM nk kejar, bukti transcation bank pon tak dapat trace

jauhi rasuah

allahuakbar
 

AMHFZ

Super Active Member
Joined
Mar 6, 2012
Messages
5,044
Reaction score
205
Points
73
Dah rezeki dpt keje gomen, jgnlah makan rasuah. kerjalah elok2.. moga daku dapat kerja gomen satu hari nnti. inshaa Allah.
 

my360cam

Active Member
Joined
Oct 6, 2017
Messages
1,122
Reaction score
44
Points
30
kerja elok elok.. jgn ambil rasuah.. rezeki perlu halal...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register