Orang Kafir Sebaik Apa Pun Tetap Masuk Neraka

CG Sponsors




fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,677
Reaction score
366
Points
141
aku respek uncle kentang ni sbb betul dia ikut cara budha, kalau betul dia budhist lah.. dia jaga karma

tp aku rasa tak elok lah nak tulis merata dlm wall dia.. konon semoga dia dapat hidayah bagai ni

doa ni biar dalam hati je.. bukan dkt wall fb..

syurga neraka ni 100% hak tuhan.. kita buat apa yg disuruh, tinggalkan apa yg dilarang.. lepas tu tawakal je.. doa yg baik2 je untuk semua org.. hidup pun aman2 je nanti..
sebenarnya kita mmg wajib ajak dia masuk Islam tapi yg mengajak tu, kene laa btol2 ahli dgn ilmu yg dibawa..
klu setakat ilmu pon dpt melalui google, baik jgn malukan diri sendiri di depan org bukan Islam..
 
Sponsored Post

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,677
Reaction score
366
Points
141
Tuhan habaq dlm quran jelas

5:69
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَالَّذِينَ هَادُوا وَالصَّابِئُونَ وَالنَّصَارَىٰ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَعَمِلَ صَالِحًا فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ

Sesungguhnya:
✔orang-orang yang beriman,
✔dan orang-orang Yahudi, dan
✔orang-orang Shabiin, dan
✔orang-orang Nasrani

SESIAPA SAHAJA di antara mereka yang beriman kepada Allah dan BERIMAN kepada hari kemudian serta berbuat KEBAIKAN, maka TIADALAH ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula TIDAK akan berdukacita.


Sesiapa pun apa jua kepercayaan
Kalau buat baik, pasti dpt balasan yg sesuai
yg penting percaya kpd Tuhan yg satu iaitu Allah..
lepas tu dia buat kebaikan, mmg bole dpt balasan syurga tapi kene lalu neraka dulu laa sbb munkin x solat..

sbb tu laa, syarat ke syurga Allah mmg kene percaya Dia sahaja laa..klu puja2 manusia, mcm mane nak masuk syurga??
atau, langsung x percaya ade Tuhan..ingat dia buat baik tu, usaha dia sendiri semata2..mmg kekal laa kat neraka..Wallahualam..
 

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,677
Reaction score
366
Points
141
aku dulu pernah ada satu perasaaan iri hati.

"kenapa diorang ni dulu penzina, sedap2 dgn perempuan bersilih ganti, minum arak, duit banyak, tapi skrg diorg dah insaf tobat nasuha, senang2 je Allah maafkan mereka. Aku pula yg x dpt apa2 kat dunia ni, kat dunia pun aku x dapat, kat akhirat tu belum tentu dapat (kesenangan)"


in fact skrg pun masih ada lagi sikit perasaan tu.

satu cara aku nak redam perasaan tu (sementara) ialah dgn ingat "mati tu bila2 je"


mohon pencerahan.
mane tau Allah maafkan??
adakah sbb dia solat, gi masjid menunjukkan Allah sudah maafkan dia??
sebenarnya, ade dosa2 besar yg x bole diampunkan..contoh membunuh org muslim yg baik dgn sengaja..tobat laa mcm mane pon, mmg dah tersurat dia akan kekal dalam neraka..cuba rujuk surah An-Nisa' ayat 93
 

simplest_box

Active+ Member
Joined
May 21, 2012
Messages
4,955
Reaction score
137
Points
43
Rakan2 CG sekalian.

Kita semua tau yg ada sorang ahli kita kat sini ada pemahaman berbeza yg ketara.

Ni aku nk pesan, klau korang perasan, dia ni akan provoke kita semua dgn post2 dia, tapi bila takde sapa layan, dia akan mula quote post ahli2 yg lain. Once korang reply dia akan start posting mcm org naik sheikh.

Mcm clickbait.

Once korang reply posting dia, time tu la korang termakan umpan. Dan seterusnya korang akan bertekak sampai x tau mana hala tuju, kdg2 sampai ke tahap terganggu akidah.

Klau x percaya cuba tgk balik posting2 dia sebelum ni. Tgk pattern dia posting.

Aku dah report ke admin utk pertimbangkan tutup thread ni tapi belum ada respon, mungkin admin busy.

Sementara tu aku nasihatkan la korang semua jgn layan dan jgn reply kpd posting atau thread dia.
 
Last edited:

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
11,491
Reaction score
2,008
Points
201
Tuhan dlm dunia ni memang ada satu je
Tats y kita panggil dia Allah ~ al ilah, The God, elohim (hebrew)
Sesatu2 nya tuhan/esa

yg byk janji surga neraka tu, manusia sendiri yg acah2 guna nama tuhan..buat itu masuk surga, buat ini masuk neraka
Sebenarnya mereka nak kumpul followers
Mcm kita la ada tweeter, ada instagram, ada utubers..tp yg berjanji tu guna nama agama, lg ramai followers lg byk mahsyukk
Jual angan2 namnaya

Setiap sorang, tuhan beri syurga & neraka masing2 ikut setiap amalan yg dia buat
Tak kira apa pun kepercayaan, asalkan jgn byk tuhan..yakni tidak menyekutu/bersekutu/berparti2/berpuak2.org arab kata syirik..org melayu ckp bersyarikat2...ko tak pening ke kalau ada byk tuan/boss & tuhan? Kejap sembah tuan ni, kejap lg sembah tuhan tu..Hahha

2x tuhan ulang ni dlm quran

2:62

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَالَّذِينَ هَادُوا وَالنَّصَارَىٰ وَالصَّابِئِينَ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَعَمِلَ صَالِحًا فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ


Sesungguhnya orang-orang mukmin, orang-orang Yahudi, orang-orang Nasrani dan orang-orang Shabiin, SIAPA saja diantara mereka yang benar-benar beriman kepada Allah, hari kemudian dan beramal saleh, mereka akan menerima GANJARAN dari RABB mereka, tidak ada kekhawatiran kepada mereka, dan tidak (pula) mereka bersedih hati.

Semua perbuatan tetap dibalas walau sezarah
masa hidup lg tuhan bayar cash
Tuhan tu maha adil lah
Pikir la lojik sikit

nak percaya tuhan bayar lepas mati pun bole..tak salah pun, buat aje la mende yg baik bukan susah benar nak buat..tp tertipu :D
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,010
Reaction score
742
Points
121
mane tau Allah maafkan??
adakah sbb dia solat, gi masjid menunjukkan Allah sudah maafkan dia??
sebenarnya, ade dosa2 besar yg x bole diampunkan..contoh membunuh org muslim yg baik dgn sengaja..tobat laa mcm mane pon, mmg dah tersurat dia akan kekal dalam neraka..cuba rujuk surah An-Nisa' ayat 93
takde sapa tau tapi kita tau Allah Maha Pengampun.

bahkan ada je dulu penzina, skrg dah tobat jadi ustaz (ada kot tapi x igt nama)

ada ustaz bertatu kat muka, byk laaaa yang dulu jahil skrg dah kembali ke jalan yg benar.
 

cosine

Fun Poster
Joined
Jul 14, 2010
Messages
190
Reaction score
5
Points
25
Tuhan habaq dlm quran jelas

5:69
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَالَّذِينَ هَادُوا وَالصَّابِئُونَ وَالنَّصَارَىٰ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَعَمِلَ صَالِحًا فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ

Sesungguhnya:
✔orang-orang yang beriman,
✔dan orang-orang Yahudi, dan
✔orang-orang Shabiin, dan
✔orang-orang Nasrani

SESIAPA SAHAJA di antara mereka yang beriman kepada Allah dan BERIMAN kepada hari kemudian serta berbuat KEBAIKAN, maka TIADALAH ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula TIDAK akan berdukacita.


Sesiapa pun apa jua kepercayaan
Kalau buat baik, pasti dpt balasan yg sesuai
giler isim da bro nie...
 

Izham87

Fun Poster
Joined
Jul 14, 2016
Messages
541
Reaction score
185
Points
33
syurga atau neraka ke tempat seseorang itu bukanlah isu yang patut dibincangkan. masalah sekarang ni semua benda nak dibincangkan, sebab tu lah timbul fitnah.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register