Orang Kafir Sebaik Apa Pun Tetap Masuk Neraka

CG Sponsors




akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
11,491
Reaction score
2,008
Points
201
Orang Kafir Sebaik Apa Pun Tetap Masuk Neraka
December 13, 2020 Apa Cerita Isu Agama
MENGAPA-Orang-Kafir-Sebaik.png

MENGAPA Orang Kafir Sebaik Apapun Tetap Masuk Neraka, Ini Penjelasannya | Salah satu kepercayaan dalam islam merupakan orang kafir, walaupun suka berbuat baik, dia hendak masuk neraka dan juga kekal di dalamnya. terlebih bila sudah kafir lalu memusuhi dan juga memerangi islam.
Allah Subhanahu wa ta’ala berfirman : إن الذين كفروا من أهل الكتاب والمشركين في نار جهنم خالدين فيها أولئك هم شر البرية
“Sesungguhnya orang – orang yang kafir ialah pakar kitab dan juga orang – orang yang musyrik (hendak masuk) ke neraka jahannam; mereka kekal di dalamnya. Mereka itu merupakan seburuk – buruk makhluk” (qs. Angkatan laut (AL) bayyinah: 6)
Doktor zakir naik sempat ditanya tentang prinsip tersebut. karna yang bertanya merupakan non muslim, pakar perbandingan agama itu juga memakai analogi buat menjelaskannya.

“Saudara, bila kita menjajaki ujian, semisal saya ujian ke akademi besar, terdapat 6 ujian yang wajib kuikuti: sains, matematik, bahasa Inggeris, bahasa india, sejarah dan juga geografi, saya wajib lulus seluruhnya.
Bila saya mencari nilai 100 dalam 5 mata pelajaran tetapi dalam satu pelajaran, sains, saya mendapati nilai 20, apakah saya hendak lulus? saya hendak terkandas, “kata doktor zakir naik.
“Jadi sama sama itu, keperluan buat berangkat ke syurga yang kesatu kau wajib mempunyai iman, selepas itu amal soleh, mengajak rakan kepada kebenaran dan juga menasihati rakan supaya bersabar.

Kau boleh jadi orang yang baik, kau boleh jadi bersedekah dan juga sebagainya, tetapi bila kau tidak mempunyai iman, bila kau tidak beriman kepada tuhan yang maha esa, bila kau tidak menyembah si pencipta yang sejati, kau terkandas dalam ujiannya.
Jadi supaya engkau lulus, kau wajib lulus dalam keempat syarat-syarat ini: iman kepada tuhan yang maha esa, jangan menyembah berhala, tidak beriman kepada tuhan yang salah.
Yang kedua, melaksanakan amal kebaikan. yang ketiga, mengajak rakan dalam jalur kebenaran (dakwah). yang keempat, menasihati rakan supaya bersabar.

Bila kau tidak beriman kepada tuhan yang maha esa dan juga kau menyekutukannya, hingga kau tidak lulus dalam ujian akhirat. kau terkandas. “[Ibnu k / tarbiyah]
Sekian Terima Kasih, Dipersilakan share jika bermanfaat untuk anda semua.
 
Sponsored Post

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
11,491
Reaction score
2,008
Points
201
Kesian plak apek ni
Dia suh org semayang
Nanti dia masuk neraka gak


[VIDEO]”Sampai masa kena pergi sembahyang”- Usahawan berbangsa Cina di Kelantan
Post Views: 1,374
BARANG siapa mudahkan urusan orang lain maka Allah akan permudahkan urusannya ketika hidup terutama dalam hal kebajikan.

Seperti itulah yang terjadi kepada seorang usahawan di Kelantan.



Baru-baru ini, sebuah video perkongsian Facebook Urus Setia Penerangan Dan Komunikasi Kerajaan Negeri Kelantan menjadi perhatian ramai apabila pengusaha Minyak Masak 303, Gan Leong Piow, 72, dan berbangsa Tionghua telah berkongsi kisah kejayaannya membangunkan perniagaan minyak masak.
Menerusi video Wawancara Khas itu, beliau turut mendedahkan bagaimana pekerja di kilangnya yang majoriti beragama Islam diberi penghormatan dan mendapat layanan istimewa.

Beliau yang mula berniaga sejak 1978 berkata, syarikatnya bermula dengan 100 orang pekerja.

Selain itu, beliau turut mengatakan, hanya kaum Melayu kerja dengannya, orang luar tidak diterima.

“Setiap tahun kita lakukan sembahyang hajat. You tak akan percaya? setiap tahun buat sembahyang hajat di sini, Yes! Why not?
“I’m a Chinese but i believe in God (saya berbangsa Cina tetapi saya percaya kepada Tuhan), agama itu penting.
“Saya buat tempat diorang solat untuk lelaki dan perempuan. Sampai masa kena pergi sembahyang,” katanya yang menjawab soalan daripada Penolong Pengarah Penerangan Kelantan, Foo Min Li.
Baca juga Wanita Malaysia, Jocelyn Yow menjadi datuk bandar termuda dalam sejarah California

Temu bual itu mula mencuri tumpuan dengan penjelasan Gan yang menekankan kepentingan agama dan sembahyang dalam kalangan pekerja.

“Sembahyang adalah perkara paling mustahak dalam kehidupan setiap manusia.
“Tak boleh, tak boleh tinggal. Sembahyang paling mustahak, yIslamou kena pergi sembahyang.
“Sembahyang itu wajib. Kalau kita hidup without God we are nothing (kalau hidup tanpa tuhan kita bukan apa-apa),” katanya.

Gan turut melatih semua staf bekerja dalam suasana kasih sayang.



Pesannya kepada orang muda, dalam berniaga, jangan sesekali menggunakan duit syarikat.

“Hanya gunakan duit gaji sahaja, jangan sesekali pakai duit syarikat.
“Selain kita perlulah sentiasa tepati janji serta tidak boleh menipu. Satu lagi, sifat yang perlu ada dalam diri adalah kasih sayang terhadap dan syarikat,” pesannya.
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
11,491
Reaction score
2,008
Points
201
Rasulullah Larang Melaknat Orang Kafir yang Sudah Meninggal
Rasulullah juga meminta agar tidak menyebut orang kafir tertentu
ilustrasi_200930085603-292.jpg

REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA -- Rasulullah Saw melarang umat Islam melaknat orang kafir yang sudah meninggal. Bahkan, Rasulullah memperingatkan sahabat dekatnya, Abu Bakar agar tidak menyebut orang kafir tertentu, tapi secara umum.

Seperti dikutip dari buku “115 Kisah Menakjubkan dalam KehidupanRasulullah Saw” karya Fuad Abdurahman, beberapa waktu setelah Futhu Makkah (pembebasan Makkah), Rasulullah Saw berangkat menuju Thaif ditemani Abu Bakar beserta putri-putri Said Ibn Al-‘Ash.

Ketika mereka melewati kuburan Said Ibn Al-‘Ash, Abu Bakar bertanya, “Kuburan siapakah ini?”

“Kuburan Said Ibn Al-‘Ash,” jawab yang lain.

“Semoga Allah melaknat penghuni kubur ini,” hardiknya, “Sungguh ia telah memerangi Allah dan utusan-Nya.”

Mendengar hal itu, Amr ibnu Said naik pitam dan berkata kepada Rasulullah, “Wahai Rasulullah, ini adalah kuburan orang yang lebih banyak bersedekah dan memiliki kedudukan yang lebih tinggi dibandingkan Abu Quhafah.”

Abu Bakar menukas, “Apakau kau rela ia berkata seperti itu kepadaku, wahai Rasulullah?”

“Bertuturlah yang sopan kepada Abu Bakar, hai Amr.”

Karena merasa jengkel, Amr ibn Said memisahkan diri dari rombonganRasulullah Saw. Kemudian, beliau memperingatkan Abu Bakar dengan berkata, “Wahai Abu Bakar, jika kau hendak menyebut orang kafir, sebutlah secara umum. Karena jika kau menyebut orang tertentu, itu akan menyakiti perasaan keturunannya.”

Sejak peristiwa itu, kaum muslimin tidak pernah menyebut lagi kejelekan orang kafir yang telah mati secara perorangan. Selain itu, Rasulullah juga melarang kaum Muslimin mencaci orang musyrik yang terbunuh dalam perang Badar. Beliau berkata,

“Jangan menghina mereka, karena mereka tidak akan pernah menyukai apa yang kalian katakan. Kalian pun hanya akan menyakiti keluarganya yang masih hidup. Sesungguhnya hinaan adalah perkataan yang keji.”

sumber:
 

teapear

Active Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
2,078
Reaction score
300
Points
51
satu2nya persoalan yang mana bila aku tanya uztaz2 aku dulu ramai tak dapat jawab..
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,528
Reaction score
1,196
Points
201
pernah gak dl ade persoalan.."bagaimana nasib bg golongan org asli/pribumi yg duk dlm hutan yg x pernah terima ajaran islam"?
 

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
10,817
Reaction score
678
Points
171
pernah gak dl ade persoalan.."bagaimana nasib bg golongan org asli/pribumi yg duk dlm hutan yg x pernah terima ajaran islam"?
yang itu.. hanya Allah yang menentukannya
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,233
Reaction score
12,114
Points
1,906
Al Asr(103:1-3)
berpesan pesan dengan kebenaran dan berpesan pesan dengan kesabaran

1
وَالْعَصْرِ


Demi Masa!

2
إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian;

3
إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
11,491
Reaction score
2,008
Points
201
Kapir cipta internet
Kita dpt berbincang berforum
Internet banking forex
Tgk porno dan mcm2

last2 ko kata dia masuk neraka :D

Agama dia pun kata kita masuk neraka lah..masing2 janji sapa ikut agama masing2 masuk surga masing2

surga neraka sendiri2
Mana bole kongsi
 
Sponsored Post
Top
Log in Register