OIC kecam Perancis mengapikan sentimen anti Islam

CG Sponsors
mazri_2008

CG Top Poster Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
49,256
Reaction score
4,259
Points
201
Untitled.jpg


ISTANBUL: Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) hari ini mengutuk serangan, hasutan dan sentimen anti Islam yang berterusan serta perbuatan menghina Nabi Muhammad, lapor agensi berita Anadolu.

Pertubuhan itu, dalam satu kenyataan, mengkritik wacana sesetengah ahli politik Perancis yang dianggap memudaratkan hubungan Islam-Perancis, mencetuskan kebencian dan hanya menegakkan kepentingan politik kepartian.

"OIC akan sentiasa mengutuk amalan, kata-kata nista dan menghina Nabi Muhamad, Kristian mahu pun Yahudi kerana kita mengutuk setiap kejahatan yang dilakukan atas nama agama," katanya.

Menurut laporan Anadolu lagi, OIC juga mengutuk pembunuhan guru Perancis, Samuel Paty, yang dipenggal pada minggu lalu di pinggir bandar Paris, kerana menunjukkan karikatur Nabi Muhammad kepada anak muridnya.

Kenyataan itu juga menolak hasutan menentang Islam, simbol yang mengaitkan umat Islam dengan keganasan dan perbuatan mempersendakan Nabi Muhammad.

Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, Presiden Perancis, Emmanuel Macron, menuduh Islam dan penganutnya sebagai 'pemisah' selain pernah mengatakan Islam adalah agama yang dilanda krisis di seluruh dunia.

Pada masa sama, majalah satira Perancis, Charlie Hebdo, melakukan tindakan provokatif menerbitkan kandungan anti-Islam dan karikatur Nabi Muhammad, yang menimbulkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia.

Kartun kontroversi itu mencetuskan kemarahan dan ketidakselesaan dalam kalangan orang Islam seluruh dunia pada 2005 apabila ia pertama kali diterbitkan oleh akhbar Denmark, Jyllands-Posten.

Awal September lalu, Charlie Hebdo menerbitkan semula kartun seumpamanya ketika permulaan perbicaraan serangan militan Islam di pejabatnya di Paris pada Januari 2015, yang mengakibatkan 12 orang terbunuh.

Sejak beberapa tahun lalu, Perancis digesa meneliti semula nilai republikan yang dilaksanakannya, berikutan dakwaan diancam agama Islam susulan beberapa kes keganasan sejak 2015, yang menyasarkan kebebasan sekular. - AGENSI

 
Last edited:
Sponsored Post

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
974
Reaction score
455
Points
41
Alhamdullillah kita pun dah dalam bulan kelahiran Rasullullah s.a.w

Dan esok 9 rabiul awal tarikh yg ulama kata tarikh kelahiran Rasullullah s.a.w ( ada pendapat kata 12 ...tapi saya lebih suka pendapat yg kata 9 )

Mari kita banyakkan solawat...dan kekalkan terus banyak banyak solawat hingga sampai hari kita menutup mata.

Kata ulama...amalan Solawat ni sati satunya amalan yg iklas ke tak iklas..tetap Allah swt terima...amalan yg gerentee Allah swt terima...sebab kita bersolawat..mendoakan kekasih Allah swt.

Allahhumma solli ala syaiddina Muhammad.
Wa ala alihi syaiddina Muhammad..
 

mazri_2008

CG Top Poster Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
49,256
Reaction score
4,259
Points
201
#BREAKING

#France recalled its ambassador in Ankara for consultations after President #Erdogan criticized #Macron.
 

mazri_2008

CG Top Poster Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
49,256
Reaction score
4,259
Points
201

France recalls ambassador from Turkey after 'unacceptable' Erdogan comments
 

mazri_2008

CG Top Poster Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
49,256
Reaction score
4,259
Points
201
Gesaan boikot barangan Perancis kian memuncak

DOHA: Gesaan memboikot barangan buatan Perancis semakin memuncak di dunia Arab dan tempat lain selepas Presiden Emmanuel Macron mengkritik umat Islam serta berikrar mempertahankan kartun yang menggambarkan Nabi Muhammad SAW.

Macron membuat kenyataan itu, Rabu lalu, sebagai mengulas insiden kepala seorang guru, Samuel Paty, dipenggal di luar sekolahnya yang terletak di pinggir kota luar Paris pada awal bulan ini.

Kejadian berlaku selepas Paty menunjukkan karikatur menggambarkan Nabi Muhammad SAW, ketika kelas berkaitan kebebasan bersuara.

Semalam, Kementerian Luar Jordan mengutuk penerbitan berterusan karikatur menggambarkan Nabi Muhammad SAW atas alasan kebebasan bersuara, dan sebarang percubaan mengelirukan serta diskriminasi untuk mengaitkan Islam dengan keganasan.

Namun, kementerian itu tidak mengkritik Macron secara langsung.

Bagaimanapun parti pembangkang Jordan, Barisan Hadapan Tindakan Islam, menuntut Macron memohon maaf atas kenyataannya dan menggesa rakyat memboikot barangan buatan Perancis.

Dalam pada itu, tindakan memboikot sedemikian turut berlaku di Kuwait dan Qatar. - AFP
 

mazri_2008

CG Top Poster Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
49,256
Reaction score
4,259
Points
201

Muslims all over the world call for boycott of French products
 
Sponsored Post
Top
Log in Register