OD CIMB Bank FlexiCash

CG Sponsors




aliffaisy

Fun Poster
Joined
Jan 2, 2007
Messages
222
Reaction score
1
Points
15
Salam kekawan semua, petang tadi aku gi servey Bank konon-konon nak buat OD. Pastu jumpa pegawai bank yg urus OD. Aku pun tanyalah pasal OD. Dipendekkan cerita dia kata OD tak sesuai buat utk ASB sbb PNB skrg bagi dividen rendah. Kemudian dia cadangkan skim CIMB Bank FlexiCash macam buat OD jugak bezanya tak perlu cagaran. Kat sini aku bagi contoh pengiraan skim nie:

Pelanggan A menggunakan RM10,000 pada 1hb April. Pada Penghujung April, bayaran balik faedah adalah seperti berikut :
=RM10,000 x 12.60% x 30hari/365hari
=RM10,000 x 12.60% x 30/365
=RM103.65

Kat sini aku nak minta pandangan kekawan pasal skim ini ok tak kalau nak buat macam OD ASB

:D
 
Last edited by a moderator:
Sponsored Post

black7

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2008
Messages
522
Reaction score
11
Points
15
Salam kekawan semua, petang tadi aku gi servey Bank konon-konon nak buat OD. Pastu jumpa pegawai bank yg urus OD. Aku pun tanyalah pasal OD. Dipendekkan cerita dia kata OD tak sesuai buat utk ASB sbb PNB skrg bagi dividen rendah. Kemudian dia cadangkan skim CIMB Bank FlexiCash macam buat OD jugak bezanya tak perlu cagaran. Kat sini aku bagi contoh pengiraan skim nie:

Pelanggan A menggunakan RM10,000 pada 1hb April. Pada Penghujung April, bayaran balik faedah adalah seperti berikut :
=RM10,000 x 12.60% x 30hari/365hari
=RM10,000 x 12.60% x 30/365
=RM103.65

Kat sini aku nak minta pandangan kekawan pasal skim ini ok tak kalau nak buat macam OD ASB

:D
wassalam..nie hanya pandangan...ko kena tengok perbezaan dari segi interest dia..mane yg tinggi,flexicash nie lagi tinggi dari OD samada CIMB @ RHB...

pastu tempoh ko leh guna flexicash paling lama pun 7tahun( kalo tak silap aku) berbeza ngan OD ko leh guna selama mana pun selagi rekod ok..

mmg la sekarang nie dividen yg PNB bagi tak sebesar dahulu..tapi leh dikatakan yang terbaik lagi...kena pikir gak..kalo ko kena interest OD ko leh cover dgn dividen ASB..kalo flexicash ko nak cover cam mane?

p/s : kalo salah tolong betulkan:)cgrock
 

aliffaisy

Fun Poster
Joined
Jan 2, 2007
Messages
222
Reaction score
1
Points
15
Betul to black7. aku pikir balik bank jugak yg untung. aku rasa nak buat OD lah
 

nikiza

Fun Poster
Joined
Mar 15, 2006
Messages
154
Reaction score
0
Points
10
Salam kekawan semua, petang tadi aku gi servey Bank konon-konon nak buat OD. Pastu jumpa pegawai bank yg urus OD. Aku pun tanyalah pasal OD. Dipendekkan cerita dia kata OD tak sesuai buat utk ASB sbb PNB skrg bagi dividen rendah. Kemudian dia cadangkan skim CIMB Bank FlexiCash macam buat OD jugak bezanya tak perlu cagaran. Kat sini aku bagi contoh pengiraan skim nie:

Pelanggan A menggunakan RM10,000 pada 1hb April. Pada Penghujung April, bayaran balik faedah adalah seperti berikut :
=RM10,000 x 12.60% x 30hari/365hari
=RM10,000 x 12.60% x 30/365
=RM103.65

Kat sini aku nak minta pandangan kekawan pasal skim ini ok tak kalau nak buat macam OD ASB

:D
siut jer cimb officer tuh...

kalo ko pakai OD...(andaikata interest is BLR+0%)

=RM10,000 x 6.50% x 30/365
=RM53.42

lagi murah...
 

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
Salam kekawan semua, petang tadi aku gi servey Bank konon-konon nak buat OD. Pastu jumpa pegawai bank yg urus OD. Aku pun tanyalah pasal OD. Dipendekkan cerita dia kata OD tak sesuai buat utk ASB sbb PNB skrg bagi dividen rendah. Kemudian dia cadangkan skim CIMB Bank FlexiCash macam buat OD jugak bezanya tak perlu cagaran. Kat sini aku bagi contoh pengiraan skim nie:

Pelanggan A menggunakan RM10,000 pada 1hb April. Pada Penghujung April, bayaran balik faedah adalah seperti berikut :
=RM10,000 x 12.60% x 30hari/365hari
=RM10,000 x 12.60% x 30/365
=RM103.65

Kat sini aku nak minta pandangan kekawan pasal skim ini ok tak kalau nak buat macam OD ASB

:D
leh bg tau saper nama officer tuh? cawangan mana? pergh..nk tau gak ape komen dia lg..
ape pon kena tny masta ahmad100 nih..:">
xleh cayer tol la officer bank nih

LG UTAMA.. KLU XDE CAGARAN.. MAKNANYA SESIAPA PUN LEH DPT KER? X CAYER LANGSUNG
 
Last edited:

Cenor

Fun Poster
Joined
Aug 29, 2008
Messages
497
Reaction score
40
Points
20
leh bg tau saper nama officer tuh? cawangan mana? pergh..nk tau gak ape komen dia lg..
ape pon kena tny masta ahmad100 nih..:">
xleh cayer tol la officer bank nih

LG UTAMA.. KLU XDE CAGARAN.. MAKNANYA SESIAPA PUN LEH DPT KER? X CAYER LANGSUNG
aku pernah apply...memang takde cagaran...pakai dokumen biasa cam apply personal loan.

pada pandangan aku yg memang dh guna OD ASB, flexi cash ni interest tinggi...tak sesuai utk wat rolling..kalau nak wat standby cash utk emergency bleh la..then make sure bleh topup balik cepat bila dh guna

OD ASB still relevant selagi interest nyer rendah dari ASB dividen

OCBC pun ade produk cam flexi cash ni...OCBC Power Credit...tapi lain tinggi interest

just my personal opinion
 

ammal07

Super Active Member
Joined
Apr 3, 2008
Messages
5,069
Reaction score
368
Points
81
Salam kekawan semua, petang tadi aku gi servey Bank konon-konon nak buat OD. Pastu jumpa pegawai bank yg urus OD. Aku pun tanyalah pasal OD. Dipendekkan cerita dia kata OD tak sesuai buat utk ASB sbb PNB skrg bagi dividen rendah. Kemudian dia cadangkan skim CIMB Bank FlexiCash macam buat OD jugak bezanya tak perlu cagaran. Kat sini aku bagi contoh pengiraan skim nie:

Pelanggan A menggunakan RM10,000 pada 1hb April. Pada Penghujung April, bayaran balik faedah adalah seperti berikut :
=RM10,000 x 12.60% x 30hari/365hari
=RM10,000 x 12.60% x 30/365
=RM103.65

Kat sini aku nak minta pandangan kekawan pasal skim ini ok tak kalau nak buat macam OD ASB

:D
modal rm10,000 untung cuma rm103.65 je,tak berbaloi..tolak hidden fees lagi, berapa yg tinggal.
 

Cenor

Fun Poster
Joined
Aug 29, 2008
Messages
497
Reaction score
40
Points
20
modal rm10,000 untung cuma rm103.65 je,tak berbaloi..tolak hidden fees lagi, berapa yg tinggal.
ape yang untung?...untung bank ke?...bukan ke tu interest
 

hnazzim

Freshie
Joined
Jun 5, 2008
Messages
16
Reaction score
0
Points
3
Salam kekawan semua, petang tadi aku gi servey Bank konon-konon nak buat OD. Pastu jumpa pegawai bank yg urus OD. Aku pun tanyalah pasal OD. Dipendekkan cerita dia kata OD tak sesuai buat utk ASB sbb PNB skrg bagi dividen rendah. Kemudian dia cadangkan skim CIMB Bank FlexiCash macam buat OD jugak bezanya tak perlu cagaran. Kat sini aku bagi contoh pengiraan skim nie:

Pelanggan A menggunakan RM10,000 pada 1hb April. Pada Penghujung April, bayaran balik faedah adalah seperti berikut :
=RM10,000 x 12.60% x 30hari/365hari
=RM10,000 x 12.60% x 30/365
=RM103.65


Kat sini aku nak minta pandangan kekawan pasal skim ini ok tak kalau nak buat macam OD ASB

:D[/Q


Bro..

Kalau tak silap aku.. apa yang ko refer nie adalah sebagai CIMB FlexiCash "Overdraf" .. produk nie CIMB dah tak offer dah. Yang masih ada adalah CIMB FlexiCash "Term Loan".

"Term Loan" samalah mcm personal loan .. interest yg CIMB bagi BLR + 6.1 % = 12.6 % (Daily Rest with Flexi Payment)...12.6% daily rest nie ... kalau convert to flat rate ..interest dia sama mcm personal loan with 7% interst flat rate .

Yg advantage kat sini ... korang boleh bayar fourthnightly mcm loan rumah... effect dia boleh cut interst value dan boleh cut loan tenure from 7 thn ker 4.5 thn..

CIMB FlexiCash "Overdraf"tuh memang confirm CIMB dah x offer lagi... harap dapat bantu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register