BTC USD 27,875.3 Gold USD 1,978.78
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Nurul Izzah Anwar bukan lagi Penasihat Kanan Ekonomi & Kewangan kepada Perdana Menteri ke-10.

Sponsored Post

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
128,507
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
128,507
Reaction score
22,006
Points
2,866
Awards
1
Ya, sy yakin.
kalau gitu, saya katakan bhw tuan mmg mengikut emosi dan perasaan semasa buat statement tu
dan tuan asaskan statement tuan tu berdasarkan pertimbangan yg tak kukuh
 

amsyarfazrullah

Fun Poster
Messages
676
Joined
Nov 21, 2016
Messages
676
Reaction score
174
Points
33
kalau gitu, saya katakan bhw tuan mmg mengikut emosi dan perasaan semasa buat statement tu
dan tuan asaskan statement tuan tu berdasarkan pertimbangan yg tak kukuh

Benda salah kita bangkang
Benda betul kita sokong

Yang saya nampak cmm camtu lah. Ada jugak post kutuk PN dari cmm dulu
 

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
128,507
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
128,507
Reaction score
22,006
Points
2,866
Awards
1

Exco Pulau Pinang tak pernah lantik ahli keluarga sejak 2008​

07 Februari 2023 05:00pm


2084389.jpg

Kon Yeow menyerahkan cek kepada salah seorang penerima pada Majlis Penyerahan Replika Cek Kepada Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan, Sekolah Mubaligh dan Sekolah Menengah Persendirian Cina 2023 di Komtar pada Selasa.

GEORGETOWN - Kerajaan Pulau Pinang tidak pernah mengamalkan pelantikan ahli keluarga untuk sebarang jawatan dalam kerajaan negeri sejak tahun 2008.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, sejak Pakatan Harapan (PH) menerajui Pulau Pinang, semua exco kerajaan negeri tidak dibenarkan memberi jawatan kepada kalangan ahli keluarga mereka.

"Sejak dahulu lagi, Exco Kerajaan Pulau Pinang tidak dibenarkan untuk melantik mana-mana ahli keluarga mereka dalam kerajaan.

"Pada pandangan peribadi saya, jika ada keadaan yang menimbulkan apa-apa konflik kepentingan, ia perlu dielakkan pelantikan sedemikian," katanya ketika ditemui selepas Majlis Penyerahan Replika Cek Kepada Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan, Sekolah Mubaligh dan Sekolah Menengah Persendirian Cina 2023 di Komtar pada Selasa.

Ditanya mengenai kenyataan Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Anwar mengenai tiada pembayaran gaji atau ganjaran diberikan jika anggota kabinet melantik ahli keluarga sebagai penasihat atau pegawai, Kon Yeow berkata, perkara itu perlu dijelaskan lebih lanjut oleh Anwar sendiri.
"Awak (pemberita) boleh tanya PM (tentang perkara itu) untuk jelaskan selanjutnya," katanya.
Kon Yeow berkata demikian ketika diminta untuk mengulas mengenai kenyataan Anwar bahawa semua anggota kabinet dilarang memberi gaji atau ganjaran daripada peruntukan kerajaan kepada ahli keluarga, jika mahu melantik mereka sebagai penasihat atau pegawai masing-masing.

Anwar juga menegaskan akan memastikan tiada sebarang pemberian kontrak bernilai jutaan ringgit kepada ahli keluarga mana-mana anggota pentadbirannya sepanjang pemerintahan Kerajaan Perpaduan.
Dalam perkembangan lain, Kon Yeow yang juga Ahli Parlimen Batu Kawan mengesahkan kesemua calon PH yang bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu sudah menyerahkan penyata perbelanjaan kepada Suruhan Pilihan Raya (SPR) untuk disemak.

"Penyata perbelanjaan diserahkan kepada SPR untuk diperhalusi. Kita yang bertanding telah mematuhi peruntukan undang-undang ditetapkan oleh SPR.

"Penyata tersebut perlu diserahkan dalam tempoh 30 hari daripada tarikh keputusan PRU15 digazetkan. Rakyat boleh menilai sendiri, parti mana yang berbelanja besar dalam PRU15 dengan melihat jumlah penggunakan bendera, papan iklan (billboard) dan sebagainya," katanya.

Sebelum ini, Ketua Bahagian Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Puchong, Mohd Shukor Mustaffa menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat perbelanjaan mewah oleh PH dan Barisan Nasional (BN) semasa PRU15 lalu.

Mohd Shukor mendakwa, pelbagai siaran media dan perkongsian di media sosial membuktikan penganjuran ceramah-ceramah gabungan parti politik berkenaan yang mewah.
 
Sponsored Post

Top
Log in Register