NoveL RamLee Awang MursyiD

Recommended Brokers


Sponsored Post

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,661
Reaction score
998
Points
166
den skg tgh baco Anding Ayangan, smlm pinjam kek library shah alam

mulo2 cito slow, ingat mcm laksamna sunan, tapi jalan cito dio agak jauh bezo betul & penuh dengan twist sana-sini! mantap! unputdownable

mlm ni nk habihkan baco ekekekkekekke

 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,661
Reaction score
998
Points
166
den skg tgh baco Anding Ayangan, smlm pinjam kek library shah alam

mulo2 cito slow, ingat mcm laksamna sunan, tapi jalan cito dio agak jauh bezo betul & penuh dengan twist sana-sini! mantap! unputdownable

mlm ni nk habihkan baco ekekekkekekke

baru habih baco buku nih! MANTAP GILLER! suspen cito tak habih grenti akan bersambung2 cito mcm Lksmna sunan!
502 muko surat buku ni baru 1st episod & akan sambung laie!

sapo2 sengkek takdo duit nk bli bleh pinjam kek library mcm den ekekekeke:))
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
260,420
Reaction score
8,764
Points
2,226
den skg tgh baco Anding Ayangan, smlm pinjam kek library shah alam

mulo2 cito slow, ingat mcm laksamna sunan, tapi jalan cito dio agak jauh bezo betul & penuh dengan twist sana-sini! mantap! unputdownable

mlm ni nk habihkan baco ekekekkekekke

Ekau pun layan yo novel R.A.M ni jang
Leh pinjam x :))
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,661
Reaction score
998
Points
166
Ekau pun layan yo novel R.A.M ni jang
Leh pinjam x :))
boleh! boleh pinjam kek library shah alam!
sano ado 1 rak buku penuh dgn novel2 RAM ajo, laku keras jang!

novel ni den 1st person yg dapek pinjam ekekkkeeke:))
 

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,156
Reaction score
381
Points
81
6 perkara buat Aeril Zafril berjaya kelihatan 'bad-ass' dalam Siri Crime Thriller MANDATORI.

Tak percaya? Korang tak tonton lagi, memanglah tak percaya. Tapi, kalau dah tonton 6 episod dekat-dekat 6 jam tu, ternyata memang 'hands down' tengok Aeril Zafril bawa watak Inspektor Norman dengan mengkagumkan.

Ada 6 perkara ni, korang jangan baca selagi tak tonton. Tapi, kalau nak baca juga, pun boleh. Takut tak sabar-sabar je nanti nak terus tonton.

1) Aeril Zafril selami latar belakang Inspektor Norman yang misteri, menjadikannya seorang yang emosional dan baran dalam diam.

Macam periuk tekanan yang sedang tertiup-tiup keluar stim. Pendiamnya Inspektor Norman ni sebenarnya mengumpul tekanan. Kisah Mandatori ini, diceritakan bermula dengan kegagalan Norman melakukan deduksi di sebuah 'crime-scene'. Kepelikan ini membawa kepada kemurungan dan pemberontakan dalam jiwa Norman. Norman sudah tiada apa-apa lagi makna untuk hidup tanpa keupayaan istimewa itu. Desakan pihak Ibu Pejabat Polis untuk beliau meneruskan tugasan tersebut menyebabkan beliau terus dibelenggu emosi.

Aeril Zafril memahami tuntutan watak Norman yang perlu dijayakan sebagai seorang yang penuh misteri, mengalami kekeliruan sepanjang hayat, dan hanya bergantung kepada satu-satunya keupayaan beliau iaitu imaginasi deduktif.

2) Aeril Sebagai Inspektor Norman handal bergaya 'deduce' kes 'homicide' melalui keupayaan bercakap dengan mayat.

Ya! Aeril memang bercakap dengan mayat. Kalau dalam siri TV CSI, detektif tu hebat menganalisis secara deduktif segala bahan bukti di 'crime scene' kan? Inspektor Norman bawa penonton memasuki alam imaginasinya terlebih dahulu, dan menarik perhatian penonton untuk bersama deduksi kes tersebut. Sampaikan penonton pun turut percaya yang kita boleh bercakap dengan mayat di dunia nyata.

Sejak 'opening scene' Episod 1 lagi, kita sudah teruja dengan skil bercakap dengan mayat. Tak perlu tunggu sampai hujung-hujung. Ya! Awal-awal lagi dah melekat tontonan kita.

'Opening scene' dimulakan satu long shot yang begitu mendebarkan. Kemudian, adegan deduktif terhadap kes 'homicide' tersebut buat kita tabik spring kepada Norman walaupun baru seminit dua mengenalinya. Dalam keterujaan itu, kita dibelanja 'opening montage' yang terasa macam berada dalam dunia penyiasatan, dilayari muzik latar yang begitu misteri.

3) Best buddy Inspektor Norman membakar api pemberontakan dalam jiwa Norman, membuatkan karakternya lebih 'ganteng'!

Korang kenal kan Alwin Wong? Dia bertindak sebagai Calvin, detektif yang bekerja bersama Norman. Dalam siri Mandatori ni, watak Calvin memang dicipta untuk dibenci depan skrin. Macam Tony Stark. Kita tahu dia hebat, tapi, sikapnya yang menjengkelkan itu terasa macam penonton nak cakap kat Inspektor Norman, "Kau tumbuk dia ni boleh, tak?"

Walaubagaimanapun penonton tak selesa dengan Calvin, kita terasa wataknya penting kerana Calvinlah satu-satunya pembakar jiwa Norman sehingga keluar semua 'true colours' yang ada terperuk misteri dalam jiwa Norman. Kehadiran Calvin, sebenarnya membuatkan watak Norman lebih bulat dan padat, bukan sekadar bergantung kepada rupa paras ala-ala Hugh Jackman.

4) Latihan intensif selama lebih kurang 12 hari, buatkan Aeril Zafril tercabar untuk memberikan lebih impak.

Lakonan beliau bukan sekadar menutur dialog, bermain mimik muka kawal macho atau pamer kehebatan bergocoh. Kita tahu dan sudah banyak melihat gaya-gaya sebegitu dalam beberapa karya aksi sebelum ini. Namun, penonton amat terkejut kekaguman melihat gerak-tindak yang terperinci terpancar dari lakonan beliau. Kesemua itu dilakonkan bukan dalam keadaan terasing dan tiada fungsi. Bahkan, ia mendokong keperluan watak tersebut.

Pasti ini tidak terhasil sekilas malam. Ternyata, latihan secara bertubi-tubi menjadi asbab kepada keberhasilan ini. Dengan kehadiran saingan lakonan pemain-pemain lain seperti Siti Saleha, Alwin Wong, Dato Tarmimi Siregar, Meor Hashim Manap, Iedil Putra, Chew Kin Wah, Amirul Affendi dan lain-lain, ia menampakkan jelas berlaku cabar-mencabar dalam menyampaikan lakonan berkualiti.

Apabila disatukan pelakon-pelakon hebat dalam satu latihan berkarya, lalu, dibiarkan mereka saling agresif memberi input terhadap satu sama lain, pastilah akan keluar ekstrak madu dari sarang lakonan itu.

5) Lokasi dan 'universe' yang dicipta dalam Mandatori menaikkan 'mood gelap' penyiasatan jenayah yang ditunjangi Inspektor Norman.

Kita tak terasa macam berada di Kuala Lumpur atau mana-mana daerah yang dikenali sepanjang hidup di Malaysia. Ia sebuah kota yang dinamkan Banda Raya. Lokasi yang dipilih begitu meyakinkan bahawa kita berada dalam sebuah penyiasatan sisi gelap kota tersebut. Sinematografi dan permainan warna-bunyi juga mengepung kita dari keluar menemui cahaya harapan. Selagi mana penonton terpaku di depan TV, selagi itulah mereka ibarat dijampi sumpah untuk berada dalam sisi gelap 'universe' yang dicipta berpusatkan Banda Raya tersebut.

Inspektor Norman adalah satu-satunya watak bergerak yang dapat kita sandarkan harapan untuk membawa cahaya di Banda Raya. Setiap perilakunya berdepan kebobrokan sikap manusia dianggap 'heroic' tanpa sedar. Ya! Dan, tanpa sedar jugalah, kita relakan selama 6 episod untuk terus menjunam masuk ke dalam dunia gelap tersebut.

Akhirnya nanti, penonton mungkin mempunyai pendapat berbeza terhadap dunia nyata dan mulai mempersoalkan sisi terang depan mata realiti.

6) Pengarah, Penulis dan pasukan penerbitan yang memberikan komitmen penuh menaikkan karisma Aeril Zafri dalam siri TV gelap ini.

Tidak cukup 100%, bahkan, lebih daripada itu dapat kita rasakan komitmen yang diperapkan dalam Mandatori. Misi mereka jelas, untuk menghasilkan pengalaman tontonan sebuah misteri penyiasatan yang jarang-jarang kita lihat di TV tempatan. Mereka tidak sekadar bermain di pinggiran, tetapi, menyentuh jauh ke dalam prinsip-prinsip kemanusian yang mendasar dalam jiwa. Lalu, mengoreknya keluar untuk paparan, biarpun ia terpaksa mendedahkan sisi gelap manusia.

Dengan keseriusan gerak kerja ini, ia merupakan sebuah siri tangga menuju puncak kegemilangan buat Aeril Zafril apabila dipilih sebagai pemegang peranan penting dalam Mandatori ini. Dengan semangat dan kerelaan Aeril menyampaikan lakonan hebat, dia disokong penuh sepasukan yang melonjakkan lakonannya ke siling, lalu, memecahkan pandangan skeptik terhadap lakonannya sebelum ini.

Maka, selepas ini, jika ditanya bagaimana rupanya sebuah lakonan hebat? Kita terfikirkan Aeril Zafril dalam Mandatori. Dan, kita tidak terbayang susuk tubuhnya secara bersendiri, tetapi, disokong sepasukan besar penggerak siri TV ini.

facebook.com/MovieAddictMY/posts/1949222858731538
 

psx_dream87

Super Active Member
Joined
Feb 10, 2011
Messages
6,945
Reaction score
14
Points
65
macam mana la aku boleh nak pegi baca pulak buku ni



terus rasa macam nak kena baca sume kisah dia

ayat dia

lebih baik tersalah ampun dari tersalah hukum
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
260,420
Reaction score
8,764
Points
2,226
boleh! boleh pinjam kek library shah alam!
sano ado 1 rak buku penuh dgn novel2 RAM ajo, laku keras jang!

novel ni den 1st person yg dapek pinjam ekekkkeeke:))
Novel gini pun leh pinjam yo kek library
 
Sponsored Post
Top
Log in Register