Nik Aziz nasihat hormati hak kebebasan agama lain

CG Sponsors
alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,407
Reaction score
256
Points
81
SHAH ALAM – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyelar mana-mana individu yang terbabit dalam insiden membakar tiga gereja di Lembah Klang kelmarin kerana tindakan itu hanya akan menyemarakkan perasaan sensitif di kalangan kaum dan penganut agama lain.:

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, perbuatan seperti itu tidak sepatutnya berlaku dalam sebuah negara yang mengamalkan kebebasan beragama.

“Dulu perarakan kepala lembu, tetapi nasib baik kaum Hindu tidak mengamuk. Kali ini bakar gereja pula. (Apakah) mereka yang melakukan kerja ini tidak terasa yang mereka telah melukakan hati saudara rakyat senegara? Ini adalah masalah paling besar yang berlaku hari ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis penutup Seminar Penerangan Pas di Wisma Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) di sini, semalam.

Nik Abdul Aziz berkata, gereja adalah harta penganut Kristian dan semua rakyat di negara ini perlu menghormati hak penganut agama lain.

"Semua kaum patut menghormati orang lain dan mematuhi ajaran agama masing-masing. Kalau kita buat jahat, dosanya akan kita tanggung di akhirat," katanya.

Sementara itu Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam ucapannya berkata, kepimpinan Pas perlu memperbanyakkan penerangan kepada rakyat berhubung isu semasa negara, bukannya menggunakan pendekatan menyerang.

Beliau berkata, adalah kewajiban pemimpin menyedarkan masyarakat mengenai kebenaran.

"Saya ingatkan semua pimpinan parti, kewajipan kita adalah harus lebih banyak memberi penerangan, bukan menyerang. Sebab itulah kita namakan lajnah (biro) penerangan, bukan serangan.

“Adalah menjadi tanggungjawab kita untuk menyedarkan masyarakat. Ia bukan sahaja mendapat ganjaran pahala besar, malah ia prasyarat mencapai kemenangan,” katanya.

Menurutnya, kemunculan blog juga boleh mengundang kepada laporan tidak tepat sehingga boleh memberi kesan buruk kepada masyarakat sekiranya ia tidak ditangani.

:Bagaimanapun, Abdul Hadi berkata, perkara yang paling penting, pemimpin parti mesti mempunyai iltizam dan istiqamah untuk memberi keterangan sebenar kepada masyarakat seandainya berdepan dengan maklumat yang salah dilaporkan dalam blog.

”Tidak apa jika maklumat betul, tetapi jika salah ia menimbulkan masalah dalaman. Sebab itu tugas penerangan sangat penting dalam hal ini,” katanya.
 
Sponsored Post

anak_jatiperak

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2009
Messages
5,360
Reaction score
6
Points
65
Salam....tengok keterbukaan Dato Nik Aziz.....tapi perasan tv3 hari tu tersilap atau memang nak buat dajal pasal kenyataan Dato NIk Aziz???
 
Sponsored Post
Top
Log in Register