BTC USD 37,362.9 Gold USD 1,798.08
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Netizen tidak senang Suhakam cari penyelidik jantina ketiga

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
14,338
Reaction score
4,049
Points
201
Sultan mana sultan....
Kang ckp Lebih2, kata derhaka plak....
Bukan sorg, lebih 7 org sultan....
Tk kan diam je....
Asyik2 nak tentera bawang yg tk bergaji je nak start....

Ke den duduk kek England...
Queen Elizabeth yg jago...
Msia... Ooo.. Msia...

Masalah darurat dan kedudukan negara lebih penting buat masa skrng.. Benda kecik gini pas dkt gengn bawang dlu..

Elok la geng bawang bantu..
 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
83,631
Reaction score
13,606
Points
1,906

Prof Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar

5m ·

Undang-undang ke arah mengiktiraf gender ke 3, bakal mendatangkan pelbagai masalah. Satu tuntutan untuk "self-ID" 3rd gender tanpa pengesahan perubatan akan melarat kepada pelbagai demand/tuntutan lain. Lihat Green Party :

"proposed that children be allowed to have gender-reassignment surgery from the age of 14, even if parents oppose it.It would also have introduced a fine of €2,500 ($3,045) for referring to a trans person based on their natal sex."

Say NO to 3rd gender (sesungguhnya saya tidak menyangka kita akan berhadapan dengan idea ini dari SUHAKAM)
http://chng.it/gWdqThr2
http://chng.it/gWdqThr2
http://chng.it/gWdqThr2
########################

Debates about transgender rights have raged most angrily in the Anglophone world, but they are now intensifying across Europe.
Last month the Spanish parliament voted against a bill that would allow people to determine their own gender. A day later Germany’s voted down two such bills. Few newspapers took any notice.

Self-id, as it is known, is the idea that people be allowed to change the legal markers of their sex simply by saying so, without jumping through any medical hoops.

Trans-rights groups say this is crucial for trans people, who face daily prejudice.

In Germany one of the bills, put forward by the Green Party, proposed that children be allowed to have gender-reassignment surgery from the age of 14, even if parents oppose it.

It would also have introduced a fine of €2,500 ($3,045) for referring to a trans person based on their natal sex.

As elsewhere, the debate has split the lgbt community. “It is intolerable that trans people continue to be subjected to lengthy and expensive court proceedings with assessments that are degrading,” said lsvd, one of Germany’s largest groups, in response to the defeat. Some feminist and gay-rights groups, however, say that such a law could endanger women and lead to more gay teenagers being told they might be trans and steered towards hormones and surgery. The proposals are “an authoritarian move dressed up as a liberal one”, says Melli Beinhorn of lgb Alliance Deutschland, a gay-rights group.

The bill in Spain was proposed by Podemos, a left-wing party. It would have set no age restriction for self-id, allowed puberty blockers and hormones for minors and let males who identify as women play in women’s sports. France allowed self-id in 2016 with little public debate. Ireland did so in 2015. Italy does not yet allow it.

In Scandinavia doctors are leading a pushback. In May the Karolinska University hospital in Stockholm, which contains Sweden’s largest adolescent gender clinic, released new guidelines saying it would no longer prescribe blockers and hormones to children under 18. This challenges protocols proposed by the World Professional Association for Transgender Health (wpath), a body that says only “affirmation” of a child’s proclaimed gender is the “standard of care”.

Research has had an impact. In a paper in 2015, a Finnish psychiatrist, Riittakerttu Kaltiala-Heino, found that more than 75% of adolescents applying for sex-reassignment surgery needed help for psychiatric problems other than gender dysphoria. (Another paper, published this year, found 88% needed such help.) Finland last year adopted strict guidelines prioritising therapy over hormones and surgery.

Defeat of the bills was more because of domestic politics than because people understood the issues and rejected them, says Amparo Domingo of Women’s Human Rights Campaign in Valencia. “Most Spanish people don’t know what it is all about.” Four new bills on “gender identity” (two proposing self-id) have been drafted. If the Greens do well in German elections in September, they may re-introduce their bill, too. The debate is far from over.


fullsizeoutput_18.jpeg

fullsizeoutput_19.jpeg
 
Last edited:

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
83,631
Reaction score
13,606
Points
1,906

NGO pertahan kajian transgender SUHAKAM, bidas bantahan PAS melampau anti-ilmu​


June 17, 2021 12:16 PM


Suhakam-Building1.jpg


Sekumpulan NGO dan individu berkata, PAS sepatutnya menghormati Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara yang memberikan hak dan perlindungan kepada semua warganegara, termasuk transgender tanpa diskriminasi.

PETALING JAYA: Sekumpulan NGO dan individu mempertahankan usaha Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) mengkaji keperluan undang-undang khusus bagi mengiktiraf jantina ketiga di negara ini dan membidas bantahan PAS sebagai tindakan melampau anti-ilmu serta intelektual.

Mereka berkata, pengiktirafan terhadap kepelbagaian gender bukan perkara baharu atau produk liberal dan Barat kerana ia wujud di Nusantara sejak dulu lagi.

“Pakistan dan Bangladesh yang mempunyai majoriti penduduk Muslim mengiktiraf gender ketiga sejak 2009 lagi,” kata 130 NGO dan individu terkenal dalam kenyataan bersama hari ini.
“Kami juga ingin mengingatkan bahawa kajian dan penyelidikan adalah perlu dalam menggubal undang-undang dan dasar kerajaan yang akan memberikan manfaat kepada rakyat, termasuk minoriti seksual.”



Kumpulan itu berkata, satu penyelidikan SUHAKAM pada 2019 mendedahkan transgender menghadapi penindasan dan diskriminasi sistemik akibat tiada sistem perundangan yang baik.

Katanya, PAS sepatutnya menghormati Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara yang memberikan hak dan perlindungan kepada semua warganegara, termasuk transgender tanpa diskriminasi.

Mereka mengingatkan PAS bahawa hukum Islam tidak seharusnya bersifat statik dan tidak berkembang sejajar perkembangan zaman serta dapatan baharu dalam ilmu sains dan perubatan.

“Bahkan perbincangan tentang pengiktirafan terhadap gender ketiga telah dibahaskan ilmuwan Islam di serata dunia.

“Kami berharap penyelidikan ini diteruskan SUHAKAM dan mengingatkan sebarang usaha menghalang penyelidikan dan kajian akan memberi kesan negatif kepada masyarakat.

“Kajian dan penyelidikan akan terus berjalan seiring perkembangan waktu dan ia tidak lain untuk kemaslahatan negara, agama dan rakyat yang akan terkesan dengan setiap perundangan dan dasar yang digubal pemerintah.”

Semalam, PAS menggesa SUHAKAM supaya membatalkan kajian mengenai gender ketiga yang amat jelas bertentangan agama Islam.
Ketua Penerangan PAS Pusat Kamaruzaman Mohamad berkata, ia secara terang-terangan menyalahi fitrah manusia dan budaya, malah bercanggah dengan undang-undang serta Perlembagaan.

Terdahulu SUHAKAM menerusi hantaran di media sosial memaklumkan ia sedang mencari penyelidik untuk mengkaji kebolehlaksanaan undang-undang berhubung isu itu.

Katanya, penyelidikan itu dijangka berjalan selama lima bulan mulai tarikh pelantikan, dengan tarikh tutup permohonan pada 30 Jun ini.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
83,631
Reaction score
13,606
Points
1,906

Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam - PEMBELA

22m ·

Setelah bertali arus kecaman rakyat Malaysia terhadap SUHAKAM yang mahu membuat kajian berkaitan pengiktirafan 'gender ketiga' di Malaysia secara legislatif, nampaknya mereka masih lagi degil.

Saya terkejut dan seolah-olah tidak percaya bahawa salah seorang Pesuruhjaya SUHAKAM, Hishamuddn Yunus bersungguh-sungguh dengan pelbagai hujah bagi menyokong usaha SUHAKAM itu.

Yang paling mengejutkan ialah, beliau dilaporkan berkata "Jantina ketiga adalah mereka yang dilahirkan lelaki atau perempuan tetapi mempunyai “jiwa” yang bertentangan dengan fitrahnya".

Jadi, melihat pada respons Hishamudin itu, apakah memang sudah ada 'keputusan' kajian sebelum kajian itu dilakukan? Apakah objektif 'bigger picture' yang sebenar kajian ini? Saya sungguh ingin ketahui.

Kita ketahui bahawa antara antara hasil kajian (outcome) ini, sebagaimana yang diiklankan adalah untuk membangunkan reformasi legistlatif untuk garis panduan bagi pengiktirafan jantina bagi golongan transgender di Malaysia. Tetapi saya yakin ianya adalah lebih daripada itu.

Persoalan yang masih belum dijawab oleh SUHAKAM ialah, apakah relevannya kajian itu terhadap negara memandangkan ianya adalah sebuah agensi kerajaan yang mendapat peruntukan jutaan ringgit setahun.

Siapakah yang sebenarnya 'menyuruh' untuk lakukan kajian ini, kerana respon spontan SUHAKAM kali ini menggambarkan bahawa mereka tertekan dan terdesak sehingga sanggup melawan arus dikecam oleh rakyat Malaysia sedemikian rupa.

Berbalik kepada hujah "jiwa yang bertentangan" mereka itu, memang sudah banyak kajian saintifik yang membuktikan sebaliknya. Itupun kalaulah mereka tidak terima hujah Al-Quran dan Hadis.

Adakah mereka fikir apakah implikasi kepada kajian ini? Pada saya, antara yang dirisaukan ialah, ianya akan mewujudkan senario di mana secara tidak sedar (atau sedar) SUHAKAM sedang ke arah pengiktirafan golongan-golongan ini dan menjadi proksi bagi menuntut kerajaan mengiktirafnya.

Akhirnya, masyarakat akan keliru dan seterusnya menjurus kepada pengiktirafan golongan LGBT secara normalisasi massa di kalangan masyarakat.

Sepertinya SUHAKAM sudah ketandusan idea untuk tentang hak asasi manusia ini, kerana seolah-olah mereka hanya ikut 'template' Barat satu per satu secara naif semata-mata yang akhirnya merosakkan negara. Keanggotaan SUHAKAM perlu dirombak oleh kerajaan, sekurang-kurangnya jika tidak mampu memansuhkan.

Aminuddin Yahaya
Pengerusi PEMBELA
17 Jun 2021
Rujukan: https://www.freemalaysiatoday.com/.../beri-kami.../


1623906841283.png
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,198
Reaction score
1,975
Points
201
Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara yang memberikan hak dan perlindungan kepada semua warganegara, termasuk transgender tanpa diskriminasi


Aik @cek mek molek transgender ada hak gak ke dlm pwrlembagaan?
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
83,631
Reaction score
13,606
Points
1,906
Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara yang memberikan hak dan perlindungan kepada semua warganegara, termasuk transgender tanpa diskriminasi


Aik @cek mek molek transgender ada hak gak ke dlm pwrlembagaan?

namun kita kan acknowledge kedudukan agama islam dlm perlembagaan iaitu perkara 3
dan kebebasan hak asasi adalah tak mutlak dlm malaysia

Malaysia iktiraf lelaki dan perempuan, tu well known
klu ada pengiktirafan terhadap transgender, kena ada set of rules pulak

pastu bagaimana dengan fatwa mengenai transgender pulak, ibadat mereka dsb
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
83,631
Reaction score
13,606
Points
1,906

Lukman Sheriff

· 1j ·
https://www.facebook.com/#
Cuba bezakan.

Di Eropah pihak kiri politik cuba memperkenalkan undang2 iktiraf hak T (3rd gender) dan ditolak. Parlimen Sepanyol dan Jerman pun tolak. Yg mengejutkan pakar perubatan Sweden pun menolaknya.

Di malaysia apasal badan kerajaan Suhakam pula yang mengajukannya. Suhakam kena revamp ni. Kita tak bantah study membantu golongan tertentu tetapi buat study dengan tujuan untuk gubal undang2 mengiktiraf gender ketiga ni dah buang tebiat ni. They are disconnected with reality.

Ini petikan dari economist:
Debates about transgender rights have raged most angrily in the Anglophone world, but they are now intensifying across Europe. Last month the Spanish parliament voted against a bill that would allow people to determine their own gender. A day later Germany’s voted down two such bills. Few newspapers took any notice.

In Scandinavia doctors are leading a pushback. In May the Karolinska University hospital in Stockholm, which contains Sweden’s largest adolescent gender clinic, released new guidelines saying it would no longer prescribe blockers and hormones to children under 18.
Ps: Ini petisyen dr Rafidah dan MACSA. http://chng.it/gWdqThr2

1623933219210.png

1623933226685.png
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
83,631
Reaction score
13,606
Points
1,906

Prof Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar

2j ·

130 NGO dan INDIVIDU SOKONG SUHAKAM

Saya melihat laporan FMT yang dikeluarkan berhubung dengan "130" NGO dan individu terkenal yang dikatakan menyokong SUHAKAM dalam mendokong usaha ke arah pengiktirafan Gender ke 3.

Saya tertanya-tanya siapakah NGO dan individu yang membentuk bilangan 130 ini dan saya diberi senarai ini. Jika senarai ini tidak benar, mohon maklumkan saya. Tetapi senarai asal WAJIB dikemukakan di mana- mana supaya kita boleh semak.

Cuma saya ingin tegur media terutamanya FMT, agar memastikan senarai yang kemas, kerana...bagaimana kita kata 130 jika ada nama yang diulang, dan nama yang "single unidentified".

The number 130 is misleading.

Kemas kini:
Senarai seperti dibawah
1f447.png

https://m.malaysiakini.com/letters/579406...

Saya tegur kerana acapkali MACSA hantar kenyataan lengkap dengan nama penuh NGO, FMT tak pernah siarkan.

Saya siarkan senarai ini, kerana saya masih ingat ketika 41 NGO mendokong Numan Afifi dahulu, ada ahli NGO yang sebenarnya pusat penyelidikan mengatakan mereka tidak pernah bersetuju dengan kenyataan bersama itu yang mengutuk Mukhayyam. Mohon ahli-ahli NGO tersenarai menyemak.

Kita membantah sebarang usaha mencemarkan nilai agama, budaya dan kekeluargaan melalui cadangan pengiktirafangender ke 3.
PETISYEN MEMBANTAH KAJIAN MENYOKONG PENGIKTIRAFAN GENDER KETIGA OLEH SUHAKAM
http://chng.it/gWdqThr2
http://chng.it/gWdqThr2
http://chng.it/gWdqThr2

1623933616081.png

1623933624213.png

1623933631874.png

1623933640775.png

1623933649054.png
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register