BTC USD 35,275.8 Gold USD 1,834.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Viral Netizen risau PKP, ‘lockdown’ tahun depan

hiduprakyat

Super Active Member
Messages
6,533
Joined
Dec 6, 2010
Messages
6,533
Reaction score
466
Points
91
Netizen risau PKP, ‘lockdown’ tahun depan
FB_IMG_1638372168107.jpg

PETALING JAYA – Kemunculan varian baharu yang dinamakan sebagai Omicron menimbulkan kegusaran kepada orang ramai ekoran sekatan perjalanan sementara yang dikeluarkan pihak Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini.

Menerusi hantaran yang dibuat di Facebook KKM, rata-rata netizen meluahkan kerisauan jika terpaksa menyambut raya Aidilfitri di perantauan lagi akibat sekatan penuh atau ‘Lockdown’ seperti yang berlaku sebelum ini.

“Sejak divaksin, saya dah tak kisah varian baru yang datang ke Malaysia, namun saya risau kalau kami terpaksa beraya di rumah pada tahun depan,” kata seorang pengguna yang dikenali sebagai Taufiq Mohamed.

“Nampak macam itulah, PKP, PKP, PKP dan PKP lagi,” luah Zarina Che Mah.

“Inilah satu alasan untuk tidak diberikan kebenaran untuk balik raya tahun hadapan,” seloroh Man Rizqi.

Dalam pada itu, orang ramai turut menggesa kerajaan supaya menutup pintu sempadan antarabangsa serta melaksanakan kuarantin selama 21 hari.

“Tutup lapangan terbang untuk sementara supaya virus Omicron tidak masuk ke Malaysia, Kalau masih nak bukak sebab ekonomi, habislah negara ni”, komen seorang pengguna dikenali sebagai Lai Choon Meng.

“Pagi penggembara, lebih elok menjalani kuarantin selama 21 hari,” tulis Kamarul.

Omicron adalah varian terbaru Covid-19 yang baru saja diumumkan oleh Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) yang di klasifikasikan ke dalam kategori variant of concern (VoC), tanpa melalui kategori variant of interest (VoI).

Sebelum ini, rakyat Malaysia telah menjalani tempoh berkurung selama hampir dua tahun bagi mematuhi Perintah Kawalah Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan secara berfasa di seluruh negara. – K!ONLINE

Gambar: KKM
 
Sponsored Post

siamanggagapp

Active+ Member
Messages
4,093
Joined
Jul 20, 2013
Messages
4,093
Reaction score
561
Points
71
Apa takut.. dh cocok. Nnti pn cocok lg. Kn hari tu habaq cocok ni solution bg masalah covid.
 

apoeki

Super Active Member
gem
Messages
7,841
Joined
Aug 7, 2012
Messages
7,841
Reaction score
859
Points
121
Tambah booster lg la
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,437
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,437
Reaction score
22,258
Points
1,831
Awards
1
Bulan 12 ni travel kasi puas 🤭
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1
Darurat cuming soon
I-sayang kasi tekan itu button
10k off
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Latest Threads General Chat

Top
Log in Register